Liliam Fashion Week in London
 • 20 March 2015

 • 09.00 - 16.00 (Monday Free)

 • 21 King Street, Melbourne Victoria 3000 Australia See in Map

 • Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Vestibulum id ligula porta felis euismod semper. Duis mollis, est non co.

 • Read More

Hur man väljer rätt duschkabin för ett badrum

May 20
No comments yet

Duschkabiner i nästan 20 år är en hälsosam tävling mot vanliga bad. Naturligtvis finns det ingen möjlighet att använda vattenprocedurer i ett liggande läge i duschen. Men kompaktitet, rymdbesparing, möjlighet att snabbt ta en dusch och ett antal ytterligare funktioner - alla dessa positiva egenskaper talar till fördel för duschkabiner. Hur man väljer en dusch, vad de grundläggande elementen i sin design bör ägna särskild uppmärksamhet åt hur man bestämmer form, storlek och tillverkare - alla dessa frågor, kommer vi att försöka ge tillfredsställande svar i den här artikeln.

Hur man väljer rätt duschkabin

Bestäm typ av duschkabin

Duschkabinerna är indelade i tre typer:

 • öppna;
 • stängd;
 • Kombineras.

Öppna duschar

Öppna modeller är en duschkabin som är integrerad i badrumslayouten. Först av allt, dessa modeller är de lag, det vill säga till basen av en av väggarna i badrummet eller hörnområdet av rummet är inställd bottenplatta, som är ansluten till avloppsstig och på kanten av pallen på en eller båda sidor av väggmonterad dusch av glas eller plexiglas. De återstående en eller två väggarna i duschstrukturen står inför keramiska plattor.

Ett annat karakteristiskt drag hos öppna modeller är frånvaron av en toppbas, ett tak. Följaktligen är installationen av en kaskad eller en tropisk dusch helt enkelt omöjligt i öppna modeller. Under badning måste du bosätta dig för ett duschhuvud som är anslutet till mixern med en flexibel slang i metallfäste. Det vill säga, öppna modeller är bara konstruerade så att en person snabbt kan tvätta sin kropp.

Utomhusdusch
En öppen dusch med låg pall.

Jag måste säga att när du installerar öppna duschkabiner, vägrar du ofta även bottenbrickan. Istället för en inköpt pall kan duschens bottenbas vara monolitisk, fylld med högkvalitativ betong och kantad med keramiska plattor med slitstark yta. Väggarna själva är gjorda av glas eller plexiglas monterad på metallprofiler av aluminium, mässing eller stål med en anti-korrosionsbeläggning.

Duschkabin utan duschbricka
Öppna duschkabin utan pall.

Hur man väljer rätt duschkabin för ett badrum

+ Fördelar med öppna modeller

 • Mycket låg kostnad, ca 8-20 tusen rubel;
 • Möjlighet att duscha med något nödvändigt område
 • En enkel och enkel generell design.

Hur man väljer rätt duschkabin för ett badrum

- Nackdelar med öppna modeller

 • Kapitalinstallation av strukturella element;
 • Svårig reparation av vattenförsörjning och avloppsenheter;
 • Det finns ingen möjlighet att bygga en ozoniserings- eller ånggenerator;
 • Frånvaro av en övre vanliga dusch, till exempel tropisk eller kaskad;
 • Ökning av total luftfuktighet i rummet under drift.

Stängd duschkabiner

Stängda modeller har en helt autonom design som består av en pall, väggar och en takbotten av stugan. Det innebär att det är en bärbar låda där ett stort antal olika tilläggsfunktioner är inbyggda och som vid behov enkelt kan demonteras vid flyttning eller reparation. Ofta i slutna modeller används pallar av akryl eller stål, mindre ofta - pallar gjorda av gjutjärn och sanitetsfakta. Bärelementen och takkonstruktioner bås av metall med en korrosionsbeständig beläggning eller en fast polymerföreningar, och sidoväggen av slutna mönster, såväl som i öppna modeller är tillverkade av transparent eller genomskinligt glas eller plexiglas. I genomsnitt kostar en sluten duschkabin 30-40 tusen rubel eller mer.

Stängd duschkabin
Stängd dusch med låg pall.

Hur man väljer rätt duschkabin för ett badrum

+ Fördelarna med en sluten typ

 • Snabb installation och anslutning av nödvändig kommunikation;
 • Ett brett utbud av ytterligare funktioner;
 • Ett brett utbud av olika modeller;
 • Bra ljudisolering;
 • Isolering från det allmänna mikroklimatet i rummet.

Hur man väljer rätt duschkabin för ett badrum

- Nackdelar med slutna duschkabiner

 • I allmänhet har stängda booths inte uttalat vanliga brister, förutom en högre kostnad. Om vi ​​överväger specifika modeller från specifika tillverkare, då någonstans kan du hitta några brister, igen specifika för en viss modell.

Kombinerade duschkabiner

Kombinerade duschar är en låda som använder en mycket djup pall eller, oftare, ett bad av akryl, gjutjärn eller stål. På badets omkrets är duschväggar och överdelen kan vara öppen eller stängd beroende på modell. Denna kombinerade design gör att du kan kombinera alla fördelar med moderna badkar, till exempel jacuzzi eller hydromassage och alla fördelar med duschkabiner, såsom Charcot-dusch, kaskad eller tropisk dusch.

Kombinerade duschkabiner är signifikanta olika i sina stora dimensioner från konventionella duschkabiner. Av denna anledning kan modeller av sanitetsartiklar av denna typ endast rekommenderas vid ett badrum med ett stort område. Det vill säga mer än 7 kvadratmeter. I genomsnitt för kombinerade duschkabiner varierar priset från 70 000 rubel.

Kombinerad hytt
Duschlåda.

Hur man väljer rätt duschkabin för ett badrum

+ Fördelar med kombinerad typ

 • Kombinera alla fördelar med bad och dusch i en design;
 • Ett brett utbud av modeller;
 • Möjlighet att välja en öppen eller stängd typ.

Hur man väljer rätt duschkabin för ett badrum

- Nackdelar med den kombinerade typen

 • Hög kostnad.

Hur man väljer en duschkabin för ett badrum baserat på storlek, pallform och materialets tillverkning

Beroende på typ av konstruktion och specifik modell kan duschkabiner ha ett stort antal dimensioner - dimensioner. Att välja den optimala duschmodellen utöver dess funktionalitet är det nödvändigt att ta hänsyn till området på badrummet och vissa funktioner i kommunikationsplatsen i badrummet.

Om vi ​​betraktar modeller med klassiska torgpallar är statistiken följande:

 • Öppna och stängda modeller tillverkas oftast med mått på 80x80 cm, 90x90 cm, 100x 100 cm.
 • Kombinerad modell - duschlådor med den korrekta geometrin rektangulära bad pan, skål med alla storlekar är 80x120 cm, 90x120 cm, 90x160 cm, 125x125 cm och 150x150 cm.

De vanligaste formerna av väggpallar:

pristennaya-pryamougolnayarektangulär

pristennaya-kvadratnayakvadrat

pristennaya-kruglayarunda

pristennaya-polukruglayaHalvcirkel

Vanliga former av hörnpallar:

Corner squarekvadrat

uglovaya-pryamougolnayarektangulär

uglovaya-kruglayaEn fjärdedel av en cirkel

uglovaya-ELIPSEllipsens kvartal

Ovanstående dimensioner avser modeller av sanitetsartiklar med pallar med rätt geometri. Om badrummet är liten, sedan komma ur situationen är det möjligt att köpa dusch facket med fel geometri - i form av en halvcirkel, eller till och med hörnmodell där facket är formad som en Quartered cirkel.

Som för djupet av lastpallen, kan lastpallen enligt de modellväggarna vara antingen i jämnhöjd med golvnivån, och höga till en höjd av 40 cm. Välja pan djup måste ta hänsyn till placeringen av avloppsröret. Om du vill köpa en rörmokare med en låg pall, är det ibland möjligt att lösa problemet med att ansluta avloppet, har gjort för att installera en låg piedestal fack eller helt lyfta nivån på golvet i badrummet.

Ett annat sätt är att ansluta en sololift, en kompakt pump som är konstruerad för att pumpa smutsigt vatten. Pallar med ett djup på 30-40 cm har i sin tur inga sådana svårigheter under installationen, men när du besöker duschen med höga pärlor måste du ständigt övervinna dessa sidor. Lösningen på detta problem kan vara tillverkningen av ett eller två steg vid basen av den höga pärlan.

Vilket material är bäst att välja ett duschbricka

Enligt tillverkningsmaterialet kan pallar vara:

 • gjutjärn;
 • stål;
 • akryl;
 • lergods;
 • Konstgjord marmor;
 • Tillverkad av natursten.

Gjutjärnspallar - Hög hållfasthet och hållbarhet. Även efter 10 år släpar emaljen från gjutjärnsbasen nästan inte ut. Av nackdelarna bör det noteras att de är onödigt tunga.

Stålpallar - av mycket lättare än gjutjärn, med hög höghållfasthet. Stålskålen kan emellertid inte behålla värmen under lång tid och kyler snabbt. En annan av dess nackdelar är den starka rubbningen som skapar det fallande vattnet.

Akrylpallar - anses vara de mest populära, eftersom de har ett lågt pris och det största utbudet av former och storlekar. Brickor av rent akryl för duschar är sällsynta, mestadels två-kompositpallar dominerar. Undantaget är pallarna från striden. de kommer snabbt att värma upp

Pallar av sanitetsfakta - skiljer sig åt i deras massivitet, generell stabilitet i konstruktion och lång livslängd. Bristen på fajanspallar är bräcklighet, det vill säga du bör använda den noggrant.

Pallar av konstgjord marmor eller natursten - snabbt värm upp och håll temperaturen under lång tid, ha hög hållfasthet, lätt repareras genom slipning och förlora inte utseende med tiden. Bristen på pallar gjord av marmor eller natursten är deras höga kostnader.

Valet av dörröppningssystemet och materialet i deras tillverkning

Dörröppningssystem

Svängdörrar

Svängdörrar

Svängdörrar för dusch möjliggör öppnandet av öppningen, vilket ger obehindrat tillträde till duschen. Varje sådan dörr är utrustad med flera gångjärn fastsatta från dörrpanelen, på grund av vilken dörren öppnas utåt.

sharnirnue

Gångjärn dörrar

En annan version av duschdörrarna - den gångjärnsdörr som öppnar utåt - är också idealisk för maximal fri tillgång till stugan. Två svängbara gångjärn finns på dörrens övre och nedre ände. Denna typ av dörrfästning är mer tillförlitlig och säker än den som diskuterats ovan.

Skjutdörrar

Skjutdörrar

Om du planerar att installera ett stort duschskåp, för att spara utrymme bör du föredra skjutdörrar. Dessa dörrar består av två eller flera överlappande paneler som smidigt "springar" en på toppen av en annan och, när dörren är helt öppen, "krympa" till storleken på en panel.

Svängdörrar

Svängbara (svängbara) dörrar

När badrumsutrymmet är begränsat kan ett praktiskt val för din duschkabin vara en svängdörr. Det öppnar smidigt tack vare gångjärnet som rör sig längs det dolda spåret, och du kan komma in i duschen, med ett minimum av ansträngning.

Fällbara dörrar

Fällbara dörrar

Fälldörr (dörrbok) - perfekt om du inte vill att dörren ska öppnas utåt, eller det lediga rummet på badrummet tillåter dig inte att göra det här. Denna dörr är perfekt för långsträckta eller rektangulära duschkabiner. Dörren öppnas inåt, dess halvor viks ihop kompakt. Fällbara dörrar kan användas både separat och i kombination med glidpaneler (för stora duschkabiner).

Material av dörrtillverkning

Varje typ av dörrkonstruktion har sina egna fördelar och nackdelar, men med det material som används för tillverkning av väggar och duschdörrar är inte allt så entydigt.

Dörrar och duschväggar är gjorda av följande material:

 • polystyren;
 • glas;
 • plexiglas;
 • Triplex.

polystyren - Genomskinlig eller matt plast, resistent mot våta förhållanden och med låg vikt. Nackdelen med plastdörrar är kort livslängd. Duschkabiner, i form av vilken polystyren används, är mer lämpade för installation i dachas eller pensionat. Ett annat problem med plastdörrar är vårdens komplexitet. På deras yta, ofta märkbara streck av tvål eller smutsigt vatten, är det ganska svårt att välja ett tvättmedel för plast.

glas - som används vid konstruktion av duschdörrar är inte enkel, men direkt härdad med en tjocklek av minst 4 mm. Glasdörrar anses vara mest hygieniska i den meningen att de kräver minimal underhåll och själva ytan är inte mottaglig för mögel eller svampformationer.

plexiglas - Detta material, ofta, många felaktigt förväxlas med polystyren. Emellertid är denna plexiglas polymetylmetakrylat, men inte polystyren. Plexiglas för genomskinlighet är samma som vanligt glas, medan det har mindre vikt och större styrka än polystyren. Nackdelen med plexiglas är att den helt enkelt är repad och polering av transparent plexiglas är omöjligt. Ytan av frostat plexiglas kan males.

triplex Är en typ av härdat glas, vilket i sin struktur är mycket lik det glas som används vid tillverkning av bilar. Strukturen i triplex består i regel av två härdade glasögon med en genomskinlig förstärkningsfilm som ligger mellan dem. De viktigaste fördelarna med materialet är hög styrka och säkerhet. Nackdelen är ett mycket högt pris.

Dusch kontroller och ytterligare funktioner

De enklaste öppna typmodellerna har som regel ingen komplicerad kontrollfunktionalitet. Till exempel kan allt begränsas till närvaro i en mixer, bakgrundsbelysning och en primitiv FM-mottagare.

De flesta modeller av sluten eller kombinerad typ är utrustade med elektronisk styrning, vilket gränssnitt används av konsolen och en liten digital display. Genom att trycka på konsolens knappar styrs nästan alla funktioner som ingår i duschkabinens konstruktion.

Ytterligare funktioner:

 • Cascade dusch;
 • En tropisk dusch;
 • Charcot's shower;
 • Whirlpool;
 • färgterapi;
 • Ozonbehandling;
 • aromaterapi;
 • Ånggenerator;
 • Inbyggd mottagare;
 • Inbyggd DVD-spelare;
 • Radiotelefon.

Ytterligare funktioner i duschkabiner

Här bestämmer alla för sig själv vilka ytterligare funktioner duschkabinen behöver. Men, för att göra det enklare för dig att bestämma tillgängligheten, den här eller den här funktionen, berättar vi vad de är.

Cascade dusch - det här är badläge när en person befinner sig i halvläge och en kraftig ström av vatten med en temperatur på 35-36 ° C strömmar från den från en höjd av mer än 100 cm.

Tropisk dusch Är en regim där människokroppen tvättas av ett stort antal mycket tunna vattenstrålar, vars riktning är strikt vertikal från topp till botten.

Charcot's Dusch - I detta läge tvättas kroppen samtidigt med 6-10 moderata vattenströmmar från olika sidor. Vattnets temperatur regleras individuellt.

färgterapi - exponering för ytan av den mänskliga huden med ultravioletta strålar, som har en ytterligare antibakteriell effekt och stimulerar blodcirkulationen.

Ozonterapi - exponering för huden på syrebubblor i vattnet. I princip innebär detta läge en jacuzzi.

aroma~~POS=TRUNC Är möjligheten att trycka på några knappar för att ställa in en trevlig arom. När du tar en varm dusch, är huden lite ångad och i detta tillstånd kan den absorbera flyktiga eterföreningar. Det är, blötläggs i en trevlig lukt.

Ånggenerering Detta är en möjlighet i en sluten duschkabin att återskapa mikroklimatet av ett finskt eller turkiskt bad. Effekten av ånga på den mänskliga huden leder till stimulering av blodcirkulationen och rening av hudporer.

De största tillverkarna och importörerna av duschkabiner

Inhemska tillverkare av duschar utmärks av ryska tillverkningsföretag 1 Marka, Alavann, Aqualife, Bach, Bas, Eurolux och Finn. Kvaliteten på ryska sanitetsvaror är sämre än produkter från Europa, men priset för våra duschkabiner är vanligtvis lägre. I genomsnitt kan du köpa en bra dusch för 30-40 tusen rubel.

Produkter från Tyskland på den ryska sanitetsvaran är representerade av Edelform, Stiebel Eltron, Sturm, Wasserfalle, Westerhof. Kvaliteten på sanitetsvaror är mycket hög. Det är klart, tyskarna gör, som är kända för sin noggrannhet till någon detalj. Minimipriserna för produkterna från dessa företag börjar dock från 70 till 80 tusen rubel. Du måste betala för kvalitet.

I mellansprissegmentet och god kvalitet VVS från Italien representeras: Primo, Valencia, Sturm, Axa; Finland: Mästare Finn, Novitek, Oras, Timo; Tjeckien: Riho, Vagnerplast, Luxus. Kostnaden för produktion av dessa tillverkare kan börja från 40 000 rubel och upp till 120 000 rubel. Allt beror på modellens funktionalitet.

Separat är det nödvändigt att säga om produkterna från Kina. Situationen här är sådan att om du köper en dusch från en helt okänd kinesisk tillverkare, är det mycket sannolikt att du kan köpa fritt hackarbete eller seriell VVS av dålig kvalitet. Om du köper VVS från kända tillverkare, kan du spara mycket och samtidigt för 10-30 tusen rubel för att få en bra kvalitet duschkabin. De mest kända kinesiska tillverkarna: Avanta, Ammari, Baraka, Goldman, Fresh, HX, Ika, Optima, Eago, Gllon.

Hur man väljer en duschkabin - råd från en professionell

Tips 1.

sovet1

Om målet är normalt duscha och frodigt under strömmen av en tropisk dusch eller i syrebubblor är bubbelbadet ingen tid för dig, då är det bästa valet för dig en enkel billig klassisk modell av duschen. Det är ingen mening att köpa dyra VVS med en stor uppsättning funktioner om du inte har för avsikt att använda dessa funktioner.

Tips 2.

sovet2

Om du är en anhängare av en hälsosam livsstil och en älskare av olika hälsofrämjande vattenprocedurer, så är det bästa valet för dig en kombinerad typ som kombinerar alla funktioner i badet och duschen.

Tips 3.

sovet3

Om ditt badrum inte är imponerande med sin storlek, så är det mest optimala att köpa en hörndusch med en kvartscirkelform och sidorna dimensionerar från 80x80 till 100x100 cm. Det är bäst att modellen hade skjutdörrar.

Tips 4.

sovet4

Om området på ditt badrum är mer än 8 kvadratmeter. m, då kan du säga att du har nästan obegränsade möjligheter att välja en icke-standard duschkabin. I det här rummet kan installeras nästan alla duschkabiner kombinerade eller stängda.

Tips 5.

sovet5

Om familjen har förskolebarn, då väljer man en duschkabin, är modellen med en djup pall optimal. I det här fallet kommer du att spara dig från att köpa ett babybad, och dess funktion kan ersättas med en djup pall.

Rådet 6.

sovet6

Om din lägenhet ligger på 8: e våningen eller ännu högre, eller om du har mycket lite tryck i vattentankarna, bör du vara uppmärksam på de minimitryckkrav som anges i den tekniska dokumentationen när du köper en dusch. Det minsta trycket vid vilket sanitetsgodsens fullständiga funktion är möjlig är 1,5 bar.

Video: Hur man väljer en duschkabin

Delta i undersökningen:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 + 3 =