Liliam Fashion Week in London
 • 20 March 2015

 • 09.00 - 16.00 (Monday Free)

 • 21 King Street, Melbourne Victoria 3000 Australia See in Map

 • Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Vestibulum id ligula porta felis euismod semper. Duis mollis, est non co.

 • Read More

Автономно водоснабдяване: това, което е по-добре от кладенец или кладенец

May 20
No comments yet

Водоснабдяването е неизменна част от човешкия живот. Без него удобният живот в къщата е невъзможен. Водата се използва в икономическите и битовите нужди. Необходимо е за пиене и готвене, за отоплителни системи и за хигиена на жителите на къщата. Всяка система за водоснабдяване се състои от тръбопровод, комуникации в сградата, клапани, различни филтри и миксери. Тази статия е посветена на избора на най-оптималната възможност сред автономните водоснабдителни системи. След като прочетете информацията, нашият читател ще може да знае какво е по-добре от кладенец или кладенец. Личните системи за водоснабдяване се разглеждат в статията под различни ъгли и критерии, което създава пълна и пълна картина на основните недостатъци и предимства на някоя от тях.

Сравнение: какво е най-доброто или добре

Ами и добре: разликите в устройството и сортовете

Индивидуалните системи за водоснабдяване са по-сложни за инсталиране, тъй като те изискват организирането на непосредствен източник на вода.

Това се решава по два начина:

 • с помощта на кладенец (обичайна дълбочина 10-15 м.);
 • с помощта на кладенец (дълбочина от 10-15 м и повече).

ямки

Сондата е използвана от много векове като източник на вода, която се намира в най-близкия постоянен водоносен хоризонт от повърхността. Формата му е кръгла и диаметърът й е от 0,5 метра. Правоъгълните кладенци са редки. Гнездото минава през водния слой и е заровено в твърд слой, който е 0,5-2 м под него. За да се издигне вода, се използват ръчни устройства или електрически помпи. Водата постепенно се оттича от различни хоризонти и се натрупва в кладенец в определени количества. Ако излеете цялата вода от кладенеца, новата ще пристигне само след определено време.

ямки

Уелс може да бъде пясъчен или артезиански. Сашоната може да има диаметър от 3,6 до 5 см или повече. Той е по-малко дълбок от артезианския и неговият филтър е монтиран в пясъчния водоносен хоризонт. Дълбочината, кладенци, може да достигне 20-50 метра. Диаметърът на артезианския кладенец е от 12 см, а дълбочината е 50-100 метра или повече. Когато се използва кладенец, помпата непрекъснато извлича вода от кладенеца и нова вода преминава през филтъра под налягане непрекъснато и отново навлиза в кладенеца. Системата работи по такъв начин, че доставянето на вода винаги компенсира притока на нова вода. Следователно, водата от кладенеца никога не завършва, в сравнение с кладенеца.

водоносни хоризонти

Сега, когато познавате фундаменталните различия на кладенеца от кладенеца, ще сравним тези два източника на водоснабдяване, за да разберем в какъв случай този или онзи източник ще бъде по-добър.

Избор на място за водоизточник

Кладенецът трябва да бъде разположен на разстояние най-малко на 30 метра от източниците на мръсотия (купчини за тор, тоалетни, боклукчета, вани). В случай на инсталиране на кладенец - разстоянието може да бъде намалено на 15 метра. Не се препоръчва изграждането на кладенец на склона на рекичка или речен бряг, тъй като в този случай основният източник ще бъде мръсна подземна вода.

Която и да е система за добив на вода, трябва да се осигури транспортирането и разполагането на машините и машините на изпълнителя, както и наличието на материал за обекта. В случая на кладенци е необходима друга област за оползотворяване на изкопаната почва. Ако обектът все още не е построил къща, можете да изрежете дупка точно в района на развитие. Това значително ще намали цената на тръбопроводите и кейсон, но това може да е проблем при ремонт на рибарската верига.

Добре пробита в къщата

Изборът на място за кладенеца може да причини повече затруднения, отколкото да изберете място за кладенеца. Когато кладенецът е оборудван, ще бъде включена по-голяма площ, отколкото при пробиване на кладенец. Особено, ако вземем предвид факта, че пробиването може да се извърши от мобилни сондажни платформи, които не изискват голяма площ за работа.

Качество на водата

Резултатът от техногенното замърсяване е проникването на нетретирани подземни води в източници на относително плитки дълбочини. Характер на по-дълбоките водоносни слоеве е допълнителната защита на водата, глинените слоеве. Също така е вярно, че в този случай желязото и солта могат да присъстват във водното съдържание.

Уелс, подобно на съоръженията за засмукване на вода, са проектирани да събират вода от горния водоносен хоризонт. И кладенците са предназначени да поемат вода от долните хоризонти, което осигурява по-добро качество и повече вода. Чистотата на водата зависи от водоноса, в който е изкопан кладенецът или е пробит сондаж. Според индекса за качество на водата е трудно да се каже, че кладенец или кладенец е по-добре, защото в кладенци или кладенци няма абсолютно чиста вода.

По този начин, сравнявайки качеството на водата в кладенец или кладенец, можем да отбележим следното:

1. Качеството на водата значително намаля в кладенците през последните години, което се дължи на увеличаването на промишлените и битовите отпадъци;

2. Във водните кладенци, дължащи се на по-голяма дълбочина, качеството на водата е по-добро, но в нея могат да присъстват желязо, манган и сероводород.

Количество вода

Ако разгледаме производителността на кладенци и кладенци, можем да определим следното. Добрите нива на производство на кладенци са от 3 до 5 м³ на ден. Това означава, че в рамките на 24 часа от кладенеца може да се изпомпва от 3000 до 5000 литра. Но в много случаи максималното количество прясна вода в кладенците може да бъде от 1 до 2 m³ на ден. В такива случаи хората са изправени пред липса на вода, трябва да спестят пари, да прибягват до използването на акумулатори, резервоари за събиране на дъждовна вода, капково напоителни системи.

Уелс се характеризира с по-стабилна скорост на производство, чиито индекси са:

 • от 1 до 3 m³ / h на дълбочина до 50 m;
 • от 5 до 6 m³ / h на дълбочина от 50 до 100 метра.

Това означава, че кладенец на час може да даде толкова вода, колкото кладенец на ден. Трябва обаче да се помни, че големите разходи изискват по-мощна канализация.

За приблизително изчисление на количеството вода, изисквано за дадено съоръжение, трябва да добавите всички консумативи. Според SNIP, количеството вода, консумирана от човек на ден, е 200 литра. Следователно, този брой трябва да бъде умножен по броя на жителите с малък резерв, изчислен за гостите или при появата на малки деца.

Норми за потребление на вода:

Предмет на консумация на вода Измиване на ръцете Почистване на зъбите Вземането на душ Баня Промиване в тоалетната Цикъл на пране в пералната машина Цикъл на пране в съдомиялната машина
Средно воден дебит, л / ден. 1 - 2 1 - 2 15 - 30 120-200 5 - 8 30 - 60 15 - 30
* Данните са валидни при използването на съвременна техника и икономия на вода.

За да напоявате един кубичен метър земя на трева или в зеленчукова градина ще се нуждаете от 3 до 6 литра на ден. Тази разлика се дължи на влагата на почвата, климатичните условия и необходимостта от влага в отделните растения. При технически разходи е необходимо също така да се включат миенето на автомобили и други домакински нужди. Огромни количества вода се изискват, ако има басейн. По този начин, като се отчитат нуждите на домакинствата и домакинствата, общото количество вода на ден за семейство от четирима души може да бъде от 2 до 4 метра3 и още повече.

Ако се планира голяма консумация на вода, то за пълноценно водоснабдяване на кладенеца очевидно няма да е достатъчно, с оглед на неговата малка скорост на производство. Гнездото е идеално подходящо като спешна резервна опция или с малък воден поток. По този начин, при определяне дали кладенец или кладенец е по-добър в лятната резиденция или в къща, горните фактори трябва да се основават.

Сложност на договореностите

Основната разлика между кладенеца и кладенеца е в начина, по който са подредени. Сондата се пробива с помощта на специализирано оборудване. В момента има големи и мобилни сондажни платформи. Ето защо, ако нямате възможност за маневри, това няма да ви попречи да пробиете добре. Много от работата по сондиране на кладенец са механизирани.

Мобилно сондажно съоръжение

За да се поддържа кладенец, технологична яма е монтирана над багажника. Тя може да бъде изградена от тухли или монолитен бетон, има покрив и люка. Често в нея е инсталирана помпа.

Каменна яма

Изворът е изкопан ръчно. За това са наети специални работници, които копаят една яма, на около два или три метра дълбочина, след което пускат два или три пръстена там. След това, под тях земята се смила, така че те отиват по-дълбоки. Това се случва, докато работниците достигнат необходимата дълбочина.

Плоча на кладенеца

Според скоростта на работата позицията на лидера се поема от кладенеца. За един ден работниците могат да изкопаят максимум три пръстена в кладенец. Ако почвата е достатъчно плътна, броят им може да бъде намален на две или дори на един. Това означава, че ще бъде изкопан 10-метров кладенец поне за 5 дни. 10-метров кладенец може да бъде пробит за два часа.

Автономия на водоснабдяването

Експлоатацията на кладенеца и кладенеца се характеризира с автономия. Водата от кладенеца може да бъде извадена ръчно (използвайки кофа и специален механизъм) или автоматично (чрез поставяне на помпата в кладенеца и преминаване на комуникационните тръби към къщата).

В случай на кладенец за ръчно извличане на вода е необходимо закупуване на специална механична инсталация. Но като правило, в момента ямките са оборудвани само с електрически помпи.

В случай на прекъсване на захранването не е възможно да се извлича вода от кладенеца, но от кладенеца може да се набере по всяко време.

Трайност на източника

Продължителността на водата в кладенеца или кладенеца зависи от водоноса, от който се взема вода. Трайността на източниците е непредвидена. Възможно е кладенец да бъде изкопан на близко място, като удря същия слой водоносен слой, намалявайки количеството вода в кладенеца или кладенеца. По този начин, въз основа на този критерий, е трудно да се определи какво е по-добре от кладенец или кладенец за къща.

Според статистиката случаите на изсушаване на кладенците са по-чести, отколкото когато кладенците изчезват от водата. Последните са изолирани. Най-бързо, кладенецът престава да функционира в резултат на заглушаване или износване на филтъра. Уелс изисква поддръжка много по-често, отколкото кладенци.

Разходи за споразумение

Цената за развитието на кладенеца и кладенеца не е една и съща. Изкопаването на кладенец е най-евтиният вариант. Цената на работата се определя от дълбочината на мина, която може да бъде от 3 до 40 метра. Цената включва работа, доставка и монтаж на стоманобетонни пръстени. Допълнителни разходи ще отидат за комуникации - помпи, тръби и др.

Цената за развитието на кладенеца се дължи на географското разположение на обекта, техническите спецификации за водоснабдяването и диаметъра на кладенеца.

Ако дълбочината на водоноса е малка (10-15 метра), пробиването на песъчлив кладенец с малък диаметър може да бъде по-евтино от кладенец. Но най-често пробиването на кладенец е по-скъп вариант.

Полагане на комуникации

За да разполагате с автоматична система за водоснабдяване на къщата, трябва да инсталирате водопровод и помпа. Този процес е почти идентичен за кладенец и кладенец. Водопроводът се състои от електрическа линия, тръба или гофриране, нагревател, тръбопровод и отоплителен кабел. В случай на кладенец, дължината на тръбопровода може да бъде няколко пъти по-голяма.

Помпената помпа е централната възлова точка за водоснабдяване в селска къща. Рационално приближавайки се до избора на помпата за кладенеца, ще гарантирате нейното дълго обслужване и удобна работа. Потопяеми или повърхностни помпи се използват за водоснабдяване. За правилния избор на типа на помпата е необходимо да се знае нивото на водата в кладенеца и неговите сезонни промени.

При закупуване на помпи се препоръчва да се обърне внимание на:

 • експлоатационна надеждност, качество и дълготрайност;
 • висока ефективност на двигателя и енергийна ефективност;
 • наличието на различни защитни системи;
 • наличие на гладки спускания;
 • малки параметри на оборудването.

В някои случаи инсталирането на кладенец и доставката на комуникации е по-трудна задача, която най-добре е възложена на специалист. Монтирането на помпата в кладенеца е по-проста задача, дори и аматьорски майстор да я изпълни.

Добре или добре: плюсове и минуси, сравнителна оценка

skvazhina kolodec
добре добре
1 град
9 oc
2 град
7 oc
Търсете воден слой Изисква по-задълбочени хидрогеоложки изследвания
7 oc
Поради по-малката дълбочина на търсенето на вода, рядко е трудно
10 oc
Качество на водата, причинено от влиянието на външни фактори Водата е защитена от широки слоеве от различни скали
9 oc
Водата се намира на критично близко разстояние от замърсяващите индустрии, ферми
3 oc
Необходимостта от документация Документацията не се изисква (освен в редки случаи с много големи дълбочини)
9 oc
Не е необходима документация
10 oc
Ниво на сложност на инсталационните работи Основната част от работата се извършва чрез сондажни платформи
7 oc
По-голямата част от работата се извършва ръчно, тежък ръчен труд
9 oc
Монтаж на комуникационна система Осигурява по-сложни операции
8 oc
Може да се извършва дори от любителски майстор
9 oc
Количество вода Постоянни и високи дебитни индекси, които са независими от сезона
10 oc
Малки дебити, зависимостта на количеството вода за сезона
2 oc
Качество на водата По-високо качество, но възможно наличие на примеси
9 oc
Намалява всяка година, поради нарастването на количеството отпадъци в домакинството и промишлеността
2 oc
Дългосрочна работа Работите в продължение на десетилетия изискват много малко поддръжка
9 oc
Работете от десетилетия, изисквайте чести почистване
8 oc
цена Може да надвишава цената на кладенеца поради относителната цена на сондажите
7 oc
Зависи от дълбочината на кладенеца, обикновено ниска и достъпна за всички
9 oc

В този случай е по-добре да оборудвате кладенеца и в кое точно

Едно кладенец трябва да бъде построено само ако няма водоносни пластове във вашия район за изграждане на кладенеца или те са в много недостъпни места. За да закупите земя в незастроен район, трябва да се отнасяте особено внимателно и отговорно. Има тъжни случаи, когато хората купуват обект в район, където чистата вода е на дълбочина 100-150 м или изобщо не е намерена. Ако придобиете такъв сайт, трябва да попитате продавача за геоложко проучване или да получите съвети от сондажни организации, които имат информация за характеристиките на почвите. Ако в квартала има жилищни райони, най-надеждната информация може да бъде получена от техните собственици.

Попитайте ги:

 • за източника на водата;
 • за количеството вода, което се използва всеки ден и целите на неговото използване;
 • за организации, които са направили кладенец или кладенец за съседи;
 • дали собствениците на съседни парцели наемат вода за анализ;
 • дали са доволни от избраната система за водоснабдяване.

По този начин инсталирането на кладенеца ще бъде оправдано само когато извличането на вода от дълбочината е невъзможно, поради особеностите на земята на определен район. Гнездото е в състояние да събира вода от различни хоризонти, върху които се спускат тръбите и го съхраняват в определени количества. Тази вода ще бъде с лошо качество, но ще бъде. След това можете да го почистите с помощта на различни почистващи инсталации.

Ако вашите съседи използват кладенци във вашия регион, тогава си заслужава да се занимавате с този вид водоснабдяване. Пробиването на кладенец е по-оправдана и надеждна версия на системата за водоснабдяване.

В допълнение към автономните водоснабдителни системи съществува и централизирана система, която е свързана с комунални компании след извършване на сравнително малки разкопки, одобрявайки възможността за осигуряване на мястото и къщата с необходимото водно налягане и свързване към най-близкия източник на улицата. Трябва да се помни, че е възможно да се свържете с централизираното водоснабдяване само ако има канализационна система и водния канал. Ако е възможно да се свържете с централизирана система за водоснабдяване, най-добре е да изберете този конкретен метод. Най-често това ще бъде най-доброто решение, дори в сравнение с кладенеца.

Участвайте в проучването:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 34 = 43