Liliam Fashion Week in London
  • 20 March 2015

  • 09.00 - 16.00 (Monday Free)

  • 21 King Street, Melbourne Victoria 3000 Australia See in Map

  • Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Vestibulum id ligula porta felis euismod semper. Duis mollis, est non co.

  • Read More

Hur man väljer en pussel – detaljerade instruktioner

May 20
No comments yet

Bland handverktygen är sticksåget den tredje mest populära efter borren och den bulgariska. Detta är inte förvånande, eftersom det tillåter dig att klippa en mängd olika material - trä och dess derivat (spånskivor, MDF, plywood, laminat, etc.), järn och icke-järnmetaller, plast och keramik. I detta fall kan elverktyget, i motsats till andra verktyg för sågning, inte bara rätlinjiga utan också böjda skär.

Valet av elektriska sticksåg är inte en lätt uppgift. Å ena sidan vill jag att det nya verktyget uppfyller dina förväntningar, å andra sidan - det finns en önskan att hålla inom den budget som tilldelats för inköpet. Det innebär att du i förväg ska analysera vilka material du planerar att såga med en jigsåg, hur viktigt det är för dig att skära kvalitet, hur ofta och hur intensivt du ska arbeta.

Hur man väljer en sticksåg - vi lägger allt i ordning

Hushåll eller professionell

Liksom andra elverktyg delas sticksågar i enlighet med deras förmåga till inhemska och professionella. Jigsaws utformade för hantverkare är de billigaste, men de har en relativt liten kapacitet och ett begränsat livslängd.

När du väljer ett professionellt verktyg om att spara, måste du glömma ett tag och tänka först och främst om tillförlitlighet, eftersom en sådan jigsman måste arbeta utan paus i flera timmar om dagen. Värda tekniska egenskaper och tillgången till all nödvändig funktionalitet - det är vad en professionell kommer att uppmärksamma, köpa ett verktyg för vardagligt arbete.

Det finns också industriella pusselsågar, vars säkerhetsmarginal är utformad för ett långt arbete under förutsättning för ett litet träbearbetningsföretag. Det är faktiskt ministanki för rätlinjig och krökt linning.

Därefter kommer vi att försöka fokusera på hur man väljer ett sticksåg för hemmet. Det antas att proffsen är väl kända i den aktuella frågan, men bland amatörerna finns det några oerfarna nykomlingar.

Enheten och principen för driften av sticksåg och viktiga komponenter

Jigsawens huvudverkande element är ett sågklinga, som är fastsatt på en stång som befinner sig i skrovets framsida. Stången drivs av en elektrisk motor med hög hastighet gör en fram- och återgående rörelse i den vertikala riktningen, och tillsammans med den rör sig och sågklinga, som bildar en smal propyl behandlat material. För att påskynda processen har de flesta modeller av elektriska sticksågar en pendelfunktion. När den är aktiverad börjar filen att flytta inte bara upp och ner, men också fram och tillbaka.

Enhetens sticksåg är relativt enkel (om inte självklart gå djupt in i de tekniska detaljerna). Men om du planerar att köpa det här verktyget måste du noggrant uppmärksamma ett antal strukturella element.

Enheten pussel

1. Elektrisk ledning.
2. Hantera.
3. Utlösaren.
4. Justering av varvtal.

5. Bakgrundsbelysning.
6. Växellåda.
7. Skyddsbegränsare.
8. Lager som filen är fixad.

9. Stödfilsåg.
10. Yttersula.
11. Elmotor.
12. Anslutning för dammsugare.

En såg och mekanismen för dess fastsättning

Sågbladet till sticksåget är ett förbrukat material och bör ersättas så långt som möjligt. Gör detta och måste byta bearbetat material, dess tjocklek, kvalitetskrav för skärning. Ju mer intensivt och mångsidigt arbetet är, desto oftare blir det nödvändigt att ändra filen, så frågan om mekanismen för att fixa den är inte alls ledig.

Fixeringsmekanism för sågning

Axelklämma. I billiga modeller av pusselsågar utförs sättning ofta genom en speciell kudde med en slits. Denna sko är klämd av två främre skruvar. Den främsta fördelen med klämklämman är dess mångsidighet - det är möjligt att sätta in alla typer och storlekar av linne i en såghållare. Det bör emellertid förstås att ojämn åtstramning av spännskruvarna kommer att leda till en snedvridning av sågen med alla följder som följer.

Skruvklämma. Ett mer tillförlitligt alternativ är en skruvklämma. Fästningen av sågbladet i detta fall utförs med hjälp av en sidoskruv som klämmer sågens skaft.

Snabbspänning. Och slutligen är det sista, mest populära sättet att fästa sågen snabbmekanismen. Om dess tillförlitlighet finns det ingen gemensam åsikt, men det är otvivelaktigt att det är mycket bekvämare än andra mekanismer. För att ersätta sågblad med en snabbspänningsmekanism behöver du inte verktyg, och hela processen tar bara några sekunder. Den enda nackdelen med en sådan mekanism är endast kompatibilitet med "släktingar", d.v.s. ha en viss form av skaftet med sågblad, liksom en viss begränsning i de klämda banans tjocklek.

De vanligaste hittills är två typer av sågar:

t obraznaya pilka

med en T-formad skaft (de kallas ofta Bosch, europeisk eller helt enkelt korsformad).

du obraznaya pilka

med en U-formad skaft (eller amerikansk).

Genom att köpa en pussel som är utformad för att arbeta med dessa typer av sågblad, kommer du inte att ha problem med förbrukningsmaterial - sådana filer är lätta att hitta i någon verktygshandel.

Nagelfilar skiljer sig inte bara med tanke på skaftet, men även tjockleken, typen av stål av vilket de är gjorda, storleken på tänderna och avståndet mellan dem. Beroende på detta är de indelade i enlighet med deras syfte - för trä eller metall, för snabb och smutsig snitt eller en långsam men noggrann och så vidare och så vidare Utnämning sågning och anges på förpackningen och på webben .....

sula

Metallstödplattformen hos elverktyget, som kallas sålen, kan gjutas och stämplas. Sula, gjord av gjuten metall, har bättre styrkaegenskaper och större motståndskraft mot deformationseffekter, vilket säkerställer noggrannheten i sågens positionering och därmed högkvaliteten på sågen. Gjutna plattformar är installerade på avancerade verktyg utformade för professionella.

Gjuten skosål
Gjuten yta.

På billiga modeller för hushållsbruk kan du ofta se en stämplad yttersåle. Teoretiskt är stämpling lättare att deformera under inverkan av statiska och dynamiska belastningar, men i praktiken sker det extremt sällan, givetvis, om verktyget används för sitt avsedda syfte och alla regler för dess funktion observeras.

Stämplad sål av sticksåg
Stämplad yttersåle.

handtag

Det finns två versioner av grepp på elektriska sticksågar - häftklammer och svamp. Den senare är inte särskilt populär, men för rättvisans skull bör det noteras att det är mycket bekvämare när man gör krökta skärningar. Idealiskt, på handtaget, oavsett form det kan vara, måste det finnas en motglidbeläggning.

Fästehandtag
Kantigt handtag.

Svamphandtag
Svamphandtag.

Grenrör

De flesta av dagens elektriska sticksågar är utrustade med ett munstycke för anslutning av en extern dammsamlare, men det finns undantag, så när du väljer ett verktyg bör du vara uppmärksam på den. Munstycket är avsett för anslutning av dammsugarens dammsugare eller en speciellt utformad påse, vilket gör det möjligt att fånga damm av det bearbetade materialet som bildas under drift.

patrubok1

patrubok2

Tekniska egenskaper som måste beaktas vid val av pussel

Så vi antar att den första bekanta med instrumentet ägde rum. Men för att svara på din fråga, vilken elektrisk pussel så att du väljer det här räcker det inte. Vi måste fortfarande förstå dess tekniska egenskaper, förstå vad de påverkar och beror på.

Strömförbrukning

Möjligheterna för ett sticksåg bestäms till stor del av kraften hos sin elmotor. Till exempel, en sticksåg 600 watt lätt klara av en trä stycket 80-85 mm och ännu 6-8 mm plåt av rostfritt stål, under det att 400-watts verktyg under kraft kommer endast att vara 60-65 mm skikt av trä eller 4-6 mm lager av rostfritt stål.

Pulsens kraft kan variera beroende på modell från 350 till 1000 watt. Det optimala alternativet kan betraktas som mitt i detta intervall - 500-600 watt. Svagare modeller är endast lämpliga för att lösa enkla hushållsuppgifter. De mer kraftfulla är utformade för proffs, och deras tillgänglighet i en vanlig hemverkstad är osannolikt att vara motiverad.

Högsta slagslag

Med värdet av en sådan parameter som stångfrekvensen hos stången kan vi uppskatta hastigheten på sticksåget. Ju mer fram och återgående rörelser sågklingan utför per tidsenhet, desto snabbare skärning utförs. För de flesta sticksågar varierar maxfrekvensen från 2500 till 3200 slag / min. (även om det finns avvikelser både i det och i andra riktningen), de mest populära och vanliga modellerna med en frekvens på 3000-3200 flyttar / min.

Många sticksågar har möjlighet att justera frekvensen. Denna användbara funktion gör det möjligt för verktyget att arbeta med material som skiljer sig åt i sina egenskaper. Ju hårdare arbetsstyckets material, ju mindre sågklingans hastighet ska vara. Till exempel behöver virket för att arbeta med maximal frekvens, då ytan är helt slät sågsnittet, men snittet av metallen, å andra sidan, måste återställa hastigheten till gränsen - det kommer att förhindra sågklingan från förtid.

Justeringen av slagfrekvensen för olika modeller av elektriska sticksågar kan realiseras på olika sätt. För vissa är den önskade hastigheten inställd av en specialbrytare innan arbetet påbörjas. I andra regleras hastigheten på sågens rörelse under arbetet med kraften att trycka på startknappen. Om du tänker engagera dig i snittskärning, är det andra alternativet att föredra för dig.

Skärdjup

Klippets djup är parametern som bestämmer, med arbetsstyckena i vilken maximal tjocklek den här pusselgen kan fungera. Naturligtvis varierar det maximala skärdjupet av olika material för samma verktyg. Som regel anger dokumentationen för jigsagen flera värden för denna parameter - för trä, aluminium och stål.

Klippets djup beror på kraften på jigsagen. Vid verktyg i ett hushållssegment gör djupet på en såg 50-120 mm för ett träd och 5-10 mm för aluminium. I professionella modeller kan dessa värden nå 150-160 mm respektive 30-35 mm.

Puls typ av kraft

Liksom andra handverktyg produceras pussel i två versioner av strömförsörjning - trådbundet och trådlöst. Det första kräver en anslutning till en konventionell enfas växelspänning på 220 V. Den senare, som är lätt att gissa, drivs med batteri. De flesta modellerna av trådlösa sticksågar är konstruerade för att fungera med en batterispänning på 18 V eller 10,8 V, mindre vanliga är sticksågar med ett batteri på 14,4 V och 12 V, och i sällsynta fall finns det 24 och 28 V.

Den enda fördelen med uppladdningsbara elektriska käkar är deras rörlighet. Nackdelar, tyvärr, mer och den främsta är en mycket begränsad tid av verktyget på en batteriladdning. Av detta följer att det skulle vara trevligt att ha ett avtagbart batteri till hands. Men de som frågar efter batterimodeller borde komma ihåg att batteriet i de flesta fall inte ingår i det nya sticksåget, och dess kostnad motsvarar ofta kostnaden för själva instrumentet. Allt ovanstående bör inte betraktas som anti-reklam för trådlösa pusselsågar: Om du måste arbeta på platser där strömtillgång är omöjligt eller mycket svårt, blir batteribeslutet en oumbärlig assistent.

Trådlös Jigsaw

Ytterligare funktioner hos elektriska pusselsågar och deras betydelse

Kostnaden för en sticksåg beror inte enbart på dess tekniska egenskaper utan också på tillgängligheten av vissa ytterligare funktioner som är utformade för att underlätta arbetet med verktyget. Om du inte strävar, trots priset, för att köpa den mest "fina" enheten, fylld med en mängd olika funktioner, är det värt att räkna ut vilka som du verkligen behöver.

Pendulslaget

Idag kan pendelförflyttningen (ibland kallad swapping) knappast betraktas som en extra funktion, eftersom den är tillgänglig i de flesta moderna modeller av elektriska jiggar. När denna funktion är aktiverad, börjar sågbladet, förutom de vertikala fram- och återgående rörelserna, också oscillera fram och tillbaka. Detta gör att du kan öka skärmens hastighet avsevärt, men för att minska kvaliteten.

Pendulslaget

Bytet är inställt med en tre- eller fyrapositionsomkopplare. Amplituden för pendulslaget väljs beroende på uppgiften. Ju mindre det är desto långsammare är processen och desto mer försiktigt den som har sovit och vice versa.

Denna funktion är nödvändig för stora volymer arbete relaterat till direkt sågning av träämnen, d.v.s. när renhet och noggrannhet inte är viktig, men hög produktivitet. Om du vill utföra krökt skärning, måste pumpningen stängas av, annars är sågens böjning mycket sannolikt, vilket hotar att sylt eller brytas.

Lutningsvinkel på sulan

Att ändra vinkeln på sulan är mycket användbar. Med hjälp är det möjligt att göra propyl i en viss vinkel mot materialets yta, vilket väsentligt utökar de problemlösningar som löses med hjälp av en pussel. I relativt billiga modeller är det i regel endast två positioner av sulan - 0 ° och 45 °. Professionella verktyg har flera av dem - 0 °, 15 °, 30 ° och 45 °. Observera att i vissa modeller implementeras denna justering utan nyckel, medan andra behöver ett extra verktyg för att ändra sätets position. Om du ändrar vinkeln på de sålar du behöver ofta är det bäst att uppmärksamma de modeller där denna justering utförs utan nyckel med hjälp av en specialspak.

Justering av sulans lutning

Sågning med en elektrisk pussel i en vinkel

Mjukt start

Softstarter-funktionen ger en gradvis omvandling av elmotorn. Som ett resultat är det ingen plötslig röjning av verktyget vid dess aktiveringstidpunkt. På grund av detta blir det lättare att göra sågklingans "stopp" i arbetsstycket och inte skada materialet. Soft start-funktionen är nödvändig när sågens höga precision är mycket viktig.

Underhåll av varvtal under belastning

När belastningen på elkraften ökas uppstår en "bromsning" av motorn oundvikligen. Funktionen att upprätthålla varvtalet under belastning sparar skärhastigheten (och därmed kvaliteten på sågningen) och skyddar motorn från överbelastning. Behovet av det uppstår när man måste arbeta med hårt arbetande material, i synnerhet med metall.

Churning ut chipsen

När du utför komplexa krokiga snitt är god syn på mållinjen väldigt viktigt, och det beror direkt på arbetsområdets renhet. Avlägsna från arbetsytan hjälper det damm som genereras under drift att styra luftflödet.

bakgrundsbelysning

För att förbättra skärlinjens synlighet och följaktligen för att förbättra noggrannheten och noggrannheten i sågningen skapas också en funktion, såsom belysning. Denna funktion är också efterfrågad i batterimodeller, eftersom de senare ofta används i rum med dålig belysning.

Laserpekare

När du måste utföra ett stort antal direkta skärningar och vill spara tid på preliminär markering av materialet, är en laserpekare inbyggd i sticksågen användbar, vars stråle kommer att fungera som en styrlinje.

Hjälpanordningar för arbete med elektrisk pussel

Jigsaw tillverkare försöker fånga uppmärksamheten hos potentiella kunder till sina produkter, ständigt utveckla och införa i produktion en mängd olika hjälpmedel för att underlätta genomförandet av en viss typ av arbete. Normalt är dessa extra tillbehör som inte ingår pussel, men kan hittas i specialbutiker lätt. Till listan över de mest efterfrågade tillbehören till elektriska sticksågar är det möjligt att bära:

# 1. Parallellt stopp (konstruerad för att utföra raka snitt parallellt med arbetsstyckets kant).

parallellt upp till 1 m

parallelnui upor2m

# 2. Bowstöd (nödvändigt för att förbättra noggrannheten hos snittet längs omkretsen).

cirkul upor1m

cirkul upor2m

# 3. Guide rail (en slags järnväg som gör att du kan göra jämna rader där parallellstoppet inte kan hjälpa till).

shina1m

shina2m

# 4. Anticiposterior liner (en liten tallrik som är fäst vid sulan, förhindrar filens sidoupptagning och bildning av chips på skäret vid bearbetning av sprött material).

protivoskolnui vkladush1m

protivoskolnui vkladush2m

# 5. Avtagbar överläggning på sulan (plast eller metallöverdrag, förbättrar plattformens glidning och förhindrar repor på ytan av det bearbetade materialet under drift).

podoshva1m

podoshva2m

Video: Hur man väljer en elektrisk pussel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

51 − = 42