Liliam Fashion Week in London
  • 20 March 2015

  • 09.00 - 16.00 (Monday Free)

  • 21 King Street, Melbourne Victoria 3000 Australia See in Map

  • Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Vestibulum id ligula porta felis euismod semper. Duis mollis, est non co.

  • Read More

Mediteranski stil u unutrašnjosti – savjeti, pravila i mogućnosti dizajna

May 20
No comments yet

Svjetlost, svježina, prirodne boje u kombinaciji s promišljanjem i praktičnosti - sve to je mediteranski stil u interijeru, koji je tako brzo stekao popularnost širom svijeta. Koristi se za uređenje kuća i vila, stanova, pa čak i uredskih prostora. Ovaj stil "popularne" ljubavi zaslužio je opravdano: niski financijski troškovi, ljepota i jednostavnost aranžmana učinili su ga pristupačnim širokim dijelom stanovništva.

Dizajn interijera u mediteranskom stilu

Povijest porijekla stila

Mediteranski stil doslovno je zasićen sa slanom morskom zraku prožeto toplim sunca i napuni sa svježim zelenim lišćem. Grčka i Španjolska, Alžir i Maroko, Turska i sjeverno od Egipta, Francuske i Italije - su toliko različite, ali slične boje i raspoloženja kulture postao teritorijalno i povijesno „pretka” od prekrasnih destinacija u unutrašnjosti. No, osnovni pojmovi su zbog grčke i talijanske ideje laconism, jednostavnost, praktičnost.

2
Soba u klasičnom grčkom stilu.

3
Marokansko raspoloženje u mediteranskom stilu.

4
Talijanska vizija mediteranskog načina.

Značajke mediteranskog stila i njegove raznolikosti

Ključna namjera mediteranskog uređenja interijera je jednostavnost u svemu. U ovom stilu nema mjesta za luksuz, ekstravagantan pribor, fantastičan dekor i ornatni namještaj. Odlikuje se pažljivost pojedinosti, funkcionalnosti, jednostavnosti i dostupnosti, a to je slično klasičnoj zemlji. Svi prirodni darovi Mediterana odražavaju se u svježim bojama, oblicima, tonovima i ukrasima, a atmosfera stila je impregnirana romantizmom i toplim svjetlom.

U sredozemnom stilu interijera postoji nekoliko smjera, koji su slični obilju sunca, prirodnih materijala i prirodnih nijansi. Ali glavne vrste, koje postavljaju ton za sve druge mogućnosti, su grčki i talijanski način uređenja.

5

6

Grčki mediteranski stil

Glavne boje ovog smjera su bijele, žute limun, smaragdno zeleno i cijeli spektar plave i plave boje. Iako se ove boje smatraju hladnim nijansama, raspoloženje soba je sunčano i svijetlo. Akcenti na grčkom, ili, kako se također naziva, cikladski stil su bijelo-plave trake i umetci bogate ružičaste ili crvene boje. To može biti tekstil i namještaj, keramika i staklo, posuđe i bilo koji drugi pribor. Kombinacija plave i bijele boje podsjeća ne samo na goleme cijene morske plovidbe, već i na nacionalni ponos ove zemlje - grčke zastave.

Druga osobitost cikličkog načina je izmjena nijansi. Čak i namještaj iz jedne slušalice može biti obojana u različitim bojama, ali je uređena u strogom redoslijedu. Općenito, ovaj stil je inherentan dosljednošću i preciznosti, iako na dovršenoj slici nema naznaka temeljitog, čak pedantnog pridržavanja nekih pravila.

Često je ovaj mediteranski stil interijera crn, ali samo u obliku odvojene dodatke: staklene boce na otvorenoj polici ili okviri za fotografije na bijelom zidu. Takvi mali, ali precizni akcenti dodatno osvježavaju sobu, stavljaju neobičnu "točku" u dizajn.

U kupaonicama, ovaj stil je obično ograničen na laconic bijelo-plave ili zelenkaste keramičke pločice i minimalan, ali svijetle dekor. Ideje su ista: otvoreni prostor, svježina, cvjetni ukrasi i puno svjetla.

8
Ulogu svijetlih akcenta izvodi crveno i ružičasto cvijeće.

9
Puno jastuka različitih boja stvara određenu narudžbu.

10
Klasična verzija s crnim naglascima.

11
Kao svijetle dekor koristili su ukrasni prozor i morsko more.

Talijanski mediteranski stil

Za razliku od grčkog „rođaka”, ovaj stil je prikupio samo po sebi je samo tople, meke boje: svijetlo žuta, narančasta, zelena, masline, smeđa i cijela gradacija zlatne boje. U kombinaciji s ciglom ili imitacijom, ti tonovi stvaraju nevjerojatno ugodno raspoloženje i čine prostor zanimljivim.

Kao naglasci u talijanskom mediteranskom dizajnu koriste se ručni elementi: mozaik i slikanje na zidovima ili podovima, namjerno stvorili hrapavost i hrapavost. Namještaj za ovaj smjer odabran je kovani ili drveni, čak i masivni, ali udobni.

Često, u jednoj prostoriji, postoji nekoliko mogućnosti dizajna: mozaik i crteži, svijetle podne pločice i opeke. Suprotno strahu da će takva kombinacija postati hrpa akcenta, talijanski mediteranski način izgleda jako pobožan i originalan.

I posljednji dodir ovog stila su veliki prozori. Čak iu kupaonici nužno mora postojati prozor koji otvara prostor u zraku i prirodno svjetlo, ili imitacija.

12
Nevjerojatno mekan talijanski stil za blagovaonicu.

13
Podovi od mozaika i oponašanje opeke su savršeno kombinirani.

14
Elementi mozaika, opeke i dekorativne žbuke u jednoj prostoriji.

15
Klasični talijanski dizajn kupaonice s prozorima.

Boje mediteranskog stila

Glavne boje općeg stila predstavljaju spektar prirodnih nijansi: od bijele, žute i zlatne do duboke plave boje poput mediterana, plave i zelene boje. Grčki dizajn dominiraju bijelim i plavim naglascima; u talijanskom pravcu vladaju cigla, tamnocrvena boca i bogati žuti tonovi. Umetanje drugih spektara je moguće, uglavnom u skladu s pozadinom, ali u obliku određenih elemenata dekor. Na primjer, keramičke vaze, ukrasne ploče ili boce, jastučići za kauč ili cvjetne posude.

16
Smeđi spektar u dizajnu talijanske sobe.

17
Bijelo-plava klasična skala u grčkom stilu.

Projektiranje i projektiranje zidova

Temelji se grčki dizajn interijera u mediteranskom stilu, obično na bijelim zidovima. Oni, kao prazan list na albumu umjetnika, omogućuju stvaranje jedinstvenih ukrasa od plavih, plavih i zelenih umetaka. Materijal zidova je ukrasna žbuka ili boja. Još jedna značajka ovog trenda je uporaba drvenih ploča. Obično su obojene posebnom metodom u svijetlim bojama, što se vrlo povoljno usklađuje s općom pozadinom. Stvara dojam da su te drvene platnene ploče proveli više od godinu dana pod užasnim mediteranskim suncem, upijajući sol mora i duh Grčke.

Za talijanski smjer karakterizira dosadno, često s namjernim nepravilnostima, zidovima. Popularan način obrade je štuko. To je mogućnost dekorativne žbuke u kojoj se nalaze fine čestice mramora, gipsa, vapna i vode. Grub na prvi pogled, materijal izgleda sjajno, profitabilni elementi za sjenčanje namještaja i namještaja.

Još jedan zanimljiv način za ukrašavanje zidova, tipičan za talijanski mediteranski stil, slika je površine slojem nijansi iz jednog spektra koji je postavljen u nekoliko slojeva. Ovaj dizajn stvara prirodne sjene i velika oponaša igru ​​svjetla, što daje prostor još više šarma i uzbuđenja.

18
Savez mozaika i žbuke u dizajnu kuhinje.

19
Stukko je u savršenom skladu s netretiranim drvetom i platnenim tekstilom.

20
Drvene ploče u kombinaciji sa slikanim zidovima.

Dizajn i dizajn stropova

Poput zidova, stropovi u mediteranskom stilu su napravljeni da budu diskretni, uredni i jednostavni. U grčkom smjeru obično se koristi boja ili žbuka, a odluke u boji ostaju nepokolebljive: bijelo-plave, plave i zelenkaste tonove. Talijanski stil ukazuje na strop texturirane žbuke standardne ljestvice boja, nužno preklapajući se sa zidovima.

Ključni trenutak u ovom dizajnu - drvene grede, koje se mogu jednostavno nacrtati na stropovima. Ti se zapisi ponekad oslikavaju, ali češće ostaju u netaknutoj državi. Oni ne služe samo kao vrsta dekor elementa, već i pomažu podići strop, vizualno stvarajući zidove veći i sobom.

21
Bijeli drveni stropovi s gredama u grčkom ukrasu.

22
Stropni strop s imitacijom drvenih dasaka.

23
Klasična verzija izvedbe stropova na talijanski način.

Pravi izbor namještaja

Za razliku od ostalih područja koja zahtijevaju određene kanone da se promatraju u dizajnu namještaja, mediteranski stil je fleksibilan. Glavni uvjeti su jednostavnost i funkcionalnost. Čak i masivni ormarići i ladice za košare trebaju biti jednostavni za upotrebu i jednostavni za ukrašavanje. Minimalan ornatni i nepotrebni detalji zaslužni su za namještaj u ovom stilu.

Glavni materijal za ambijent namještaja je izdržljiva i izdržljiva drvo obojeno hrastom, smrekom, borom. Svaki proizvod, u pravilu, obrađuje se i skuplja ručno. Nezaboravni atribut namještaja na ovaj način su drveni škrinje, koji služe kao izvrstan kontejner za stvari i podupiru "more" duh prostorije.

Što se tiče sheme boja namještaja, osim prirodnih drvenih nijansi, pozdravljaju se tradicionalne nijanse. A u talijanskoj verziji često postoje kovani proizvodi koji se savršeno uklapaju u cjelokupni sredozemni pratnjak.

24
Elegantna kombinacija drvenog i kožnog namještaja.

25
Grubo, netretirano drvo izgleda u mediteranskom interijeru vrlo je prikladno.

26
Zanimljivo rješenje: prsa umjesto stolića za kavu.

tekstil

Kao i kod namještaja, tekstilni proizvodi nisu estetski, već praktična uloga. Stoga su tkanine odabrane uglavnom prirodne, a dizajn boja ostaje laikon. Istodobno u mediteranskom stilu postoji mnogo manje tekstilnih pribora nego u klasici, carstvu ili zemlji. U osnovi, tkanina se nalazi u obliku ručnika, stolnjaka, posteljine i pokrivača. U pravilu, ti proizvodi su čvrsti, lagani ili ukrašeni jednostavnim ukrasima u tradicionalnim nijansama. No, biljni motivi i geometrijske figure gotovo se ne nalaze.

Što se tiče zavjesa, onda je poželjno koristiti talijanske ili rimske zavjese u tom smjeru. Ali moderni trendovi donijeli su mediteranskom dizajnu i uobičajene sjenila, međutim, od drva ili bambusa. Ali zavjese u uobičajenom obliku su izuzetno rijetke.

27
Razni jastuci služe kao odličan ukras.

28
Tradicionalna paleta boja tekstila u grčkom smjeru.

29
Talijanski zavjese u mediteranskom stilu.

Organizacija rasvjete

Kao jedan od koncepta dizajna interijera u mediteranskom stilu je sunčeva svjetlost, nije vrijedno uštede na rasvjetnim uređajima. Dobar izbor - stropni spot spotovi i svjetiljke visi s drvenih greda. Broj takvih uređaja može biti neograničen, što će stvoriti imitaciju dnevnog svjetla, čak i noću.

Raznovrsne zidne i podne svjetiljke su korisne, stolne lampe neće biti suvišne. Još jedno zanimljivo rješenje - LED trake, smještene oko perimetra strop. U kombinaciji s uobičajenim instrumentima osvjetljavaju dobro, a u mraku je prikladno koristiti ovu vrpcu za noćno svjetlo.

30
Stropne točke, luster i svijeće - sve je usmjereno na sjajnu rasvjetu.

31
Varijacija osvjetljenja pomoću LED dioda.

32
Spajanje zidnih, stropnih i stolnih svjetiljki.

Dekor i pribor u mediteranskom stilu

To su elementi ukrasa i dekorativnog dizajna koji stvaraju neopisivu atmosferu mediteranskog stila u unutrašnjosti. Sve što je priroda ove regije poznato treba se odraziti u priboru. Olujna vegetacija imitira puno lonaca s raznovrsnim cvjetovima i zelenilom. Naime, raspoloženje mora nastaje uz pomoć sjajnih ploča kamenja, školjaka i ostalih poharanih stanovnika podvodnih dubina. Karakteristična značajka ovog trenda su širom otvorene police, na kojima postoje sve vrste keramičkih proizvoda, obojenih biljnim i pomorskim ukrasima.

Uređenje soba može poslužiti kao umjetnički objekti: ukrasne ploče i pitchers, figurice i slike, uglavnom s pogledom na more i zelenim krajolicima. Zanimljivo rješenje bit će kombinacija grčko-talijanske tradicije s afričkim ili turskim mediteranskim motivima. Oni će osvježiti ovaj južni stil i nadopuniti cjelokupnu sliku svojom originalnošću.

33
Dekorativne ploče dobro se uklapaju u okvire za fotografije i cvijeće.

34
Slika i elementi štukature postavljaju raspoloženje prostorije.

35
Na otvorenim policama može se pohraniti mnogo zanimljivih stvari.

Fotografski primjeri dizajna interijera u mediteranskom stilu

36m

38m

40m

42m

44m

46m

37m

39m

41m

43m

45m

47m

Your email address will not be published. Required fields are marked *

27 + = 30