Hoe en wat om gipsplaten te zagen en er gaten in te maken

Uit dit materiaal leer je hoe je gipsplaat moet zagen, behalve dat we zullen overwegen wat gipsplaat moet worden gesneden en er rechthoekige en ronde gaten in moeten doen. Om dit te doen, hebt u verschillende hulpmiddelen en een basiskennis nodig over hoe u dit moet doen. Daarnaast laten we zien hoe u effectief materialen kunt gebruiken, zodat er minder afval is en u tegelijkertijd uitstekende resultaten behaalt. Uit onze ervaring weten we dat, hoewel het snijproces niet erg moeilijk is, maar het beheersen, geduld nodig is. Een onbevredigend resultaat kan worden verkregen door onnauwkeurige metingen, het gebruik van de verkeerde materialen en gereedschappen. Lees dit artikel voor tips om gipsplaat op de beste manier te zagen, met tips over het voorkomen van veelvoorkomende fouten.

Hoe gipsplaat te snijden en welke gereedschappen om het te gebruiken

Voorbereiding en markering

Om gipsplaten te zagen, hebt u het volgende nodig:

materialen:

 • gipsplaat.

instrumenten:

 • schrijfwaren mes;
 • T-square;
 • Roulette.

tips:

 • gebruik een mes alleen met een scherp mes;
 • als het de bedoeling is om gipsplaat zowel aan het plafond als aan de muur te bevestigen, dan is het in het begin noodzakelijk om het plafond te bedekken en pas dan om naar de muren te gaan;
 • Als u gipsplaten op een complexe baan moet snijden, knipt u eerst de lengte en vervolgens de breedte.

Vergeet niet dat het tijdens het werk en het bevestigen van gipsplaten erg belangrijk is om zoveel mogelijk hele platen te gebruiken. Dus u verlaagt de materiaalkosten, het werk zal minder worden en het plateringsproces zal sneller gaan. Daarom moet u het oppervlak waarmee u werkt zorgvuldig meten en bestuderen en vervolgens een plan opstellen voor het gebruik van de platen zodat deze zo min mogelijk kunnen worden gesneden.

Als u een gipsplaat aan een groot gebied wilt bevestigen, raden we aan een plaat van 3,6 meter te gebruiken in plaats van een plaat van 2,5 meter. U bespaart dus tijd en materiaal.

# 1. Gebruik kwaliteitsgereedschap om gipsplaat professioneel te zagen. Als de vellen groot zijn (breedte 120 cm), is het beter om ze af te snijden, terwijl ze onder een kleine hoek tegen de muur leunen. En kleine vellen (tot 60 cm breed) kunnen op de vloer worden gesneden. Als je de eerste bent om gipsplaat te zagen, is het beter om te oefenen om het op de grond te doen. In het begin moet je beslissen aan welke kant je gipsplaat moet snijden. Zorg ervoor dat het gipsplatenvel aan de voorkant naar u toe is gekeerd. Aan deze kant wordt een incisie gemaakt.

Als u niet weet wat beter is om gipsplaat te zagen, dan kunnen we uit uw ervaring zeggen dat u in de meeste gevallen een goed administratief mes gebruikt. Maar soms moet je andere hulpmiddelen gebruiken. Bijvoorbeeld, een ijzerzaag voor gipsplaat, het is handig om te gebruiken voor het snijden van openingen van verschillende vormen.

Gereedschappen voor het snijden van gipsplaat
De minimale set gereedschappen die u nodig zult hebben bij het zagen van gipsplaat.

Slim advies. Als je gipsplaten snijdt, aan de muur bevestigt, leg dan een paar houten spijlen neer. Dit vergemakkelijkt het snijproces en beschermt uw vingers tegen beschadiging.

# 2. Om te beginnen moet u de maat van de snijplaat bepalen met behulp van een meetlint. Doe het heel voorzichtig, anders kan de kachel gewoon niet omhoog komen - deze is te klein of te groot. Zorg er ook voor dat de verticale randen in het midden van de kist zijn uitgelijnd, anders zijn de naden van de platen niet stijf genoeg. Meet met een meetlint en markeer met een potlood op de juiste plaats. In ons voorbeeld willen we de plaat doormidden snijden, dus maak een markering in het midden.

Sheet-indeling
Lay-outblad gipsplaat.

Slim advies. Het is heel belangrijk om nauwkeurige metingen te doen, anders besteedt u veel tijd en geld om fouten in de knooppunten te corrigeren. Wees vooral voorzichtig als je alleen werkt.

# 3. Gebruik de vlucht om de ideale rechte snede te krijgen. Wil je professionele resultaten behalen en moet je gipsplaat vaak en veel snijden, dan adviseren we je om een ​​grote reis te maken en geen gebruik te maken van zelfgemaakte of ambachtelijke gereedschappen.

Beweeg de vlucht over de gipsplaat totdat deze het gewenste merkteken bereikt.

Stel de TOR in met markeringen
Gebruik van een goot voor het snijden van gipsplaat

Gipsplaat gipsplaat

# 1. Het gipsplaat bestaat uit twee lagen papier die aan weerszijden een dikke laag gips bedekken. Deze combinatie zorgt voor een relatief sterk bouwmateriaal, dat ook brandwerend is. Daarom is het voldoende om met een scherp mes langs de plaat te lopen en het dan op deze plaats te breken om een ​​nauwkeurige en kwalitatieve snede te verkrijgen. Om een ​​incisie te maken, trek je meerdere keren een mes op de gipsplaat van boven naar beneden. Om de juiste snede te maken, moet u het mes vol vertrouwen, zonder schokken en alleen op de gemarkeerde lijn voeren. Als u de papierlaag snijdt, moet u de vlucht stevig in de ene positie houden, anders kan de snede ongelijk worden.

Dezelfde procedure moet worden uitgevoerd als u minder snel gipsplaten op de grond tegenkomt, maar tegen de muur leunt. Terwijl u het onderste been van de wervel vasthoudt, trekt u een aantal keren van boven naar beneden een mes op de gipsplaat. Het is niet nodig om vele malen door te snijden, zodat je gewoon het mes van het mes afstoot.

Snijd karton
Blad met basis van gesneden papier.

Zoals op de afbeelding te zien is, moet de incisie perfect vlak zijn. Anders kunt u de kachel niet precies breken. Het doel is om volledig door een laag papier te snijden en het gips enigszins vast te pakken.

# 2. Nu moet je de plaat langs de inkeping breken. Als u de voorgaande stappen correct hebt uitgevoerd, moet het gipsplaat langs de inkeping worden gebroken. Houd het blad vast met uw voeten, vouw het gewoon.

We buigen gipsplaten

De opties als je jezelf een ineenstorting van de cursusmassa maakt. Het is vrij moeilijk om al deze procedures uit te leggen met twee zinnen, maar we verzekeren u: in de praktijk is het heel gemakkelijk om dit te doen. Het belangrijkste is om de juiste incisie te maken. De manier waarop je het breekt, is niet belangrijk.

Maar als u het moeilijk vindt om het grote blad met uw handen vast te pakken om het te buigen, druk het dan met uw knie naar beneden. Als u niet zeker weet of u een bord goed kunt snijden, oefen dan eerst op de vellen afval.

Breuk plaat
We breken het gipsplaat.

# 3. Nadat het vel is gebroken door een administratief mes, snijd de papierlaag vanaf de achterkant van het gipsplaat. Als u het gipsplaat correct hebt gebroken, zou u geen problemen moeten hebben om de papierlaag vanaf de achterkant af te snijden.

We snijden het karton
Snijd de kartonnen laag vanaf de buitenkant.

# 4. Bevestig de gesneden plaat aan het bevestigingspunt om te zien hoe nauwkeurig de snede is. Als de gesneden plaat iets meer is uitgevallen, gebruikt u de rasp om overtollig materiaal te verwijderen. Vergeet niet dat door met een rasp te werken, je veel stof zult oplopen. Probeer daarom een ​​juiste opmaak te maken.

Knip vellen
Knip vellen.

Hoe gaten in gipsplaat te maken

Vervolgens bespreken we hoe je een gat in de gipsplaat kunt maken. Leren hoe gaten te maken in gipsplaat is erg belangrijk, omdat het vaak gedaan moet worden om nieuwe sockets, schakelaars en andere apparaten te installeren. Daarnaast is het noodzakelijk om ronde of rechthoekige gaten te zagen om beschadigde gipsplaatonderdelen te repareren. Hoewel het vrij eenvoudig is om openingen in gipsplaat door te snijden, maar om het op professionele wijze te doen, is het noodzakelijk om bepaalde hulpmiddelen te gebruiken en bepaalde vaardigheden te bezitten. Daarom adviseren wij u om voorzichtig te werk te gaan en onze stapsgewijze uitleg te volgen, precies voordat u aan het werk gaat.

Om een ​​gat in de gipsplaat te maken, hebt u het volgende nodig:

materialen:

 • Gipsplaat

instrumenten:

 • T-square;
 • potlood;
 • Roulette en administratief mes;
 • boor;
 • ringboor;
 • elektrische decoupeerzaag;
 • ijzerzaag voor gipsplaat.

tips:

 • maak nauwkeurige metingen voor het maken van rechthoekige gaten;
 • Zorg ervoor dat u de pijpen of elektrische draden niet beschadigt bij het snijden van gaten;
 • Om een ​​gat in de gipsplaat te maken, doet u een ademmasker op.

Knip een rechthoekig gat uit

# 1. Bepaal de plaats op het gipsplatenvel waar je een gat moet maken. Als u van plan bent om een ​​stopcontact in dit gat te installeren, moet u de doos op de daarvoor noodzakelijke plaats bevestigen aan de uitgang en de omtrek ervan omlijnen. Gebruik hiervoor een meetlint om de afstand vanaf de linkerzijde van de plaat tot de linker- en rechterrand van de doos te meten. Meet ook de afstand van de onderkant van de plaat tot de uiterste bovenste en onderste punten van de schakelkast. Gezien deze afmetingen, noteer met behulp van een vlucht de locatie van het gat voor de doos op het gipsplaat.

Markeer en lokaliseer het gat
Markeer het blad en bepaal de locatie voor het gat.

# 2. Maak met een boor met een boor van grote diameter 4 gaten aan de zijkanten van de rechthoek. Zoals u op de afbeelding kunt zien, moeten de gaten in de rechthoek en zo dicht mogelijk bij de snijlijnen worden gemaakt.

Gaten in gipsplaat boren
We boren gaten in de gipsplaat onder het zaagblad van de elektrische decoupeerzaag.

Slim advies. U kunt gaten boren die niet aan de zijkanten, maar in de hoeken van de rechthoek zijn. De gaten moeten groot genoeg zijn dat het zaagblad van de elektrische decoupeerzaag daar is gepasseerd.

# 3. Door het zaagblad in elk van de gaten te steken, snijd je een rechthoekige opening. Doe dit met grote zorg, zorg ervoor dat de zaag precies langs de getrokken lijnen loopt.

Het gat scheuren met een elektrische decoupeerzaag
Snij een rechthoekig gat in de gipsplaat.

Slim advies. Om stof niet in te ademen, dient u een ademmasker te dragen. Het is beter om een ​​gat vrij klein te maken in plaats van te groot, omdat het overschot altijd met een rasp kan worden verwijderd.

# 4. Nadat u het gat in de gipsplaat hebt doorgesneden, moet u de geschiktheid ervan controleren. Om dit te doen, plaatst u een doos van de schakelaar of aansluiting in het gat in het gat om te zien of alles goed is gedaan.

Afgewerkt rechthoekig gat
Afgewerkt rechthoekig gat.

Slim advies. Je kunt gaten knippen in reeds geplaatste platen, maar hier moet je iets overwegen. Voordat u gaat werken, moet u ervoor zorgen dat er zich hier geen leidingen, draden of andere communicatie bevinden.

Hoe maak je ronde gaten in gipsplaat

# 1. Eerst moet je bepalen wat je een gat in de gipsplaat kunt snijden. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld een kroon, een ballerin of een kleine ijzerzaag gebruiken.

 • Meer informatie over de soorten boren en kronen vindt u in het materiaal: Soorten boren - wij selecteren de tool voor het boren van metaal, hout, beton en tegels

We adviseren u om een ​​kroon te gebruiken die is bevestigd aan de aansluiting van een elektrische boor. Er moet gezegd worden dat dit de snelste en meest accurate methode is. Het kan worden gebruikt om kleine en middelgrote gaten te doorsnijden.

Set van kronen
Een set kronen waarmee openingen in gipsplaat kunnen worden gesneden.

Voordat je gaten gaat maken, moet je de juiste markeringen maken. Om dit te doen, moet je het midden van het toekomstige gat bepalen en in kaart brengen.

Midden van het gat
We plannen het midden van het toekomstige gat.

# 2. Selecteer een kroon van de gewenste grootte en bevestig deze in de boorkop. Plaats de bitboor nu in het midden van het te snijden gat en begin met boren. Voor een kwaliteitsgat raden we aan te snijden op gemiddelde snelheid en voorzichtig op de boor te duwen.

Begin met boren
Begin met boren.

Slim advies. Druk niet te hard op de boor, zodat het mondstuk niet vast komt te zitten in de gietvorm. Om een ​​gatkwaliteit te maken, moet je geduld hebben.

Rond gat is klaar
Het gat is klaar.

We maken gaten met behulp van een handgereedschap

Methode 1. Snij een cirkelvormig gat in de gipsplaat met een conventioneel mes. In het begin moet je de vorm van het toekomstige gat schetsen. Hiertoe kan een doos van de uitlaat, schakelaar of een ander rond voorwerp aan de gipsplaat worden bevestigd en de contour van de toekomstige opening omlijnen. Dan moet dezelfde contour op de achterkant van het blad worden genoteerd. Zowel de eerste als de tweede contour moeten samenvallen.

Teken een pad
Teken een contour van het toekomstige gat.

Dan moet je met een mes de kartonnen laag volledig afsnijden. Nadat u de papierlaag aan beide zijden hebt doorgesneden tikt u voorzichtig op de gips met een hamer. Het gat is klaar. Controleer nu of er een elektriciteitskast is.

Methode 2. Als u een gat wilt maken in een reeds geïnstalleerd gipsplaat, moet u een andere methode gebruiken. Teken een cirkel op de gipsplaat, cirkelende de pennenbaksschakelaar of de uitlaat op de contour. Voordat u het gat in de gipsplaat snijdt, moet u ervoor zorgen dat er zich hier geen leidingen of elektriciteitsdraden bevinden. Zorg er ook voor dat de doos op de juiste plaats wordt geplaatst.

Gebruik vervolgens een ijzerzaag voor gipsplaat en snij het gat in de plaat. Om het gat gelijk te maken, slaat u de gipsplaat op één plaats en begint u vanaf daar, begint u met zagen.

metaalzaag

Bron van vertaling: www.howtospecialist.com

Video: dan en hoe je gipsplaten snijdt

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

75 + = 76

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map