Liliam Fashion Week in London
 • 20 March 2015

 • 09.00 - 16.00 (Monday Free)

 • 21 King Street, Melbourne Victoria 3000 Australia See in Map

 • Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Vestibulum id ligula porta felis euismod semper. Duis mollis, est non co.

 • Read More

Hoe een gipsplaat en een metalen profiel ervoor te buigen

May 20
No comments yet

Gipsplaten worden in de regel gebruikt voor het maken van perfect vlakke oppervlakken. De steeds grotere populariteit van ontwerpers en huiseigenaren wordt echter steeds groter door gebogen interieurobjecten van gipsplaat - bogen van deuropeningen, reliëf-plafonds met meerdere niveaus, nissen met gebogen lijnen. Je kunt deze meesterwerken zelf maken. Alles wat u hiervoor nodig heeft, zijn materialen, gereedschappen en onze gedetailleerde instructies. Onze raden zullen niet alleen nuttig zijn voor de finishers, die op grond van hun professionele taken bijna dagelijks omgaan met gipsplaat, maar ook gewone eigenaars van appartementen en huizen.

Als u besluit om het interieur van uw huis te diversifiëren met een van deze unieke objecten, moet u eerst leren hoe u de gipsplaten buigt en hoe u een gebogen kader maakt voor de bevestiging ervan. En ons artikel zal je hiermee helpen.

Hoe gipsplaat te buigen en vorm te geven

Hoe gipsplaat te buigen

Om de gipsplaat een gebogen vorm te geven, hebt u het volgende nodig:

materialen:

 • gipsplaat;
 • zelftappende schroeven voor gipsplaat.

instrumenten:

 • T-plat of vierkant, roulette, potlood, mes met verwisselbare messen;
 • roller, tuinsproeier of spons.

Allereerst moet je een stuk gipsplaat knippen van de maat die je nodig hebt. Deze operatie is vrij eenvoudig: plaats het vierkant langs de rand van de gipsplaat en snij met een mes een diepe snede. Buig vervolgens het vel langs de snijlijn om de gipsen laag te breken. En het laatste dat u hoeft te doen, is de papierlaag vanaf de andere kant afsnijden. Vergeet niet om ervoor te zorgen dat het uitgeknipte fragment het best bij u past.

 • Meer details zie het materiaal: Hoe en wat om gipsplaten te zagen en er gaten in te maken.

Knip de vereiste bladgrootte
Gipsplaten snijden.

Er zijn twee manieren om van de gipsplaat een gebogen vorm te maken: het oppervlak bevochtigen en parallelle incisies aanbrengen. De eerste methode wordt gebruikt wanneer het nodig is om het gipsplaat-blad licht te buigen. De tweede methode is handig wanneer het vel een grotere kromming moet krijgen. In het laatste geval is er een alternatief: u kunt twee lagen gipsplaat gebruiken met een dikte van 6,5 mm (de zogenaamde gebogen gipsplaat), omdat deze gemakkelijker te buigen is, of een laag van 6,5 mm multiplex plus een laag van 6,5 mm gipsplaat.

Op basis van uw eigen ervaring, raden we aan dat u uw afval met een groot blad gipsplaten oefent voordat u begint. Als je dit meerdere keren hebt gedaan, zul je begrijpen hoe je gipsplaten thuis eenvoudig kunt buigen - je bent best in staat om zo'n klus te klaren.

Methode één: snijdt aan één zijde van het vel

Deze methode wordt vooral gebruikt bij het vaststellen deur bogen, waarbij gipsplaat is vereist om te buigen in een grote straal. In dit geval, om een ​​blad van gipsplaten buigen, je hebt om het te maken door elke incisie 3-5 cm Leg een vel op de vloer of leunen tegen de muur en, met behulp van een liniaal (in ons geval - het gebouw niveau)., Maken veel parallel bezuinigingen. Insnijden van de papierlaag aan één zijde van gipsplaat maakt het gemakkelijk te buigen, terwijl de resterende intacte papierlaag aan de andere zijde de plaat houden van het breken.

Tip: Vergeet niet dat u insnijdingen moet maken op het buitenoppervlak van de toekomstige curve, anders kunt u de gipsplaat niet goed buigen.

We snijden het gipsplaten blad
Scoren met een mes.

Vervolgens moet u het gips bij de knippunten breken om het blad zeer flexibel te maken. Als je alles goed hebt gedaan, buigt de gipsplaat heel gemakkelijk en kun je hem gemakkelijk de juiste vorm geven.

We buigen gipsen karton in de vorm van een boog
Buigen van gipsplaat langs een boog.

Nu blijft het om het fragment van de toekomstige boog uit te lijnen met het vlak van de muur en het vast te maken met schroeven. Voer alle bewerkingen zorgvuldig uit, zodat het resultaat van het werk uw verwachtingen rechtvaardigt.

We raden aan om elke 3-5 cm een ​​gebogen stuk gipsplaat te bevestigen, gebruik een schroevendraaier met een draaimomentinstelling, zodat u de schroeven snel en correct kunt vastdraaien. Controleer bovendien de sterkte van het metalen frame waarop u de gipsplaat monteert, anders zal de boog niet stijf genoeg zijn.

Bevestiging van de gebogen gipsplaatplaat
Bevestiging van de gebogen plaat van gipsplaat.

Je denkt misschien dat de door jou gecreëerde boog er niet aantrekkelijk genoeg uitziet. We haasten ons om u te verzekeren dat u geen gebreken zult merken nadat u de randen van het wapeningsnet geplakt hebt en een paar lagen stopverf hebt aangebracht.

Methode twee: bevochtiging met water

Gipskarton kan ook worden gekromd door het achteroppervlak van het vel te bevochtigen. Als het vel sterk genoeg gebogen moet worden, is het nodig om niet alleen de achterkant, maar ook de voorkant te bevochtigen. Gipsplaatplaten moeten op een vlakke betonvloer worden gelegd en bevochtigd met een roller of een tuinsproeier. Als de gipsplaat voldoende sterk bevochtigd is, kunt u hiervoor een spons gebruiken. Vergeet niet dat overtollig water het materiaal gemakkelijk kan beschadigen, dus bevochtig de gipsplaat geleidelijk.

Vocht van gipsplaat
Foto 5. De sheet drywall hydrateren.

Voordat u direct gaat buigen, moet er ongeveer een uur lang water in de gipsplaat worden geabsorbeerd. Werk met grote zorg, omdat het natte paneel zeer gemakkelijk te beschadigen is. Nadat je het laken van gipsplaat de juiste vorm hebt gegeven, moet je de kamer ventileren om overtollig vocht kwijt te raken.

Tip: het vel niet te nat maken, anders kan het papier gemakkelijk breken.

Bevestig een van de randen van het vel, buig het geleidelijk en schroef elke volgende schroef vast. Werk met veel zorg en geduld om een ​​vloeiende curve te krijgen. Schroeven moeten zich op een afstand van niet meer dan 10-15 cm van elkaar bevinden, anders zal uw curve golvend worden.

Bevestigen en buigen van de plaat
Bevestiging van gebogen gipsplaat met zelftappende schroeven.

Draai de schroeven voorzichtig vast om de gipsplaat niet te beschadigen, anders zult u meer moeite moeten doen om het oppervlak met een stopverf af te werken.

Vaste gebogen constructie
Gebogen constructie van gipsplaat.

Zoals u kunt zien, is het niet zo moeilijk om een ​​gipsplaat een gebogen vorm te geven als op het eerste gezicht lijkt. U hoeft alleen maar de juiste hulpmiddelen en methoden te gebruiken om op een hoog professioneel niveau te werken.

. Tip: Om bochten met een kleine kromtestraal te vormen, moet bezuinigingen op het achteroppervlak van de gipsplaat om de 3-5 cm Als u het vel slechts weinig gebogen maken, is het noodzakelijk te bevochtigen met een roller of spons. We raden aan dat u de volgorde van uw acties helemaal aan het begin van uw werk bekijkt, zodat u eventuele fouten kunt voorkomen.

Hoe een metalen profiel buigen voor gipsplaat

Het frame van het metalen profiel, waarop u de gebogen gipsplaat bevestigt, moet natuurlijk ook een gebogen vorm hebben. Buigprofielen zijn eenvoudig als u de juiste tools en methoden gebruikt. Nadat u hebt geleerd de stalen profielen te buigen, kunt u deurbogen en andere gebogen objecten in het interieur maken, dus we raden u aan om op onze tips te letten.

Er zijn twee hoofdtypen metaalprofielen voor gipsplaat: lager- en geleidingsprofielen. Daarnaast is er een speciaal gebogen profiel. De keuze van de grootte van het metalen profiel hangt af van de specifieke taak.

Lagerprofiel voor gipsplaat
Metalen profiel.

In de meeste gevallen worden de geleideprofielen in het onderste en bovenste gedeelte van het frame geïnstalleerd en worden de ondersteunende profielen verticaal geplaatst en bevestigd in de kanalen van de geleiders. Rekprofielen moeten perfect recht blijven, omdat ze het gewicht van gipsplaten dragen. Houd er rekening mee dat de kromlijnige profielen gebogen moeten worden, niet de rackmontageprofielen. Als u een boog of een ander gebogen oppervlak van gipsplaat wilt maken, moet u de geleideprofielen buigen en na het bevestigen de rekken in hun kanalen plaatsen. Gebruik de zelftappende schroeven 1/2 "nr. 8 met een platte kop om de metalen profielen aan elkaar te bevestigen.

Als je een metalen profiel gaat buigen, heb je het volgende nodig:

materialen:

 • metalen profielen;
 • 1/2 "zelftappende schroeven No.8 met een platte kop.

instrumenten:

 • scharen voor metaal;
 • schroevendraaier of schroevendraaier;
 • beschermende handschoenen.

tijd:

 • 10-20 minuten voor elk staalprofiel.

Hoe een metalen profiel buigen

Selecteer om te beginnen de drager en leid metalen profielen van een geschikte maat voor uw doeleinden. Snijd met een scherpe metalen schaar een profiel van de gewenste lengte.

Tip: draag veiligheidshandschoenen om te voorkomen dat u scherpe metalen randen krijgt.

De beste manier om het metalen profiel te buigen is om elke 5-8 cm sneden aan de zijkanten te maken, hiervoor heeft u een metalen schaar nodig voor recht snijden. Vergeet niet dat de inkepingen parallel aan elkaar moeten zijn, anders kunt u het profiel niet correct buigen.

We maken profielverlagingen
Buig het metalen profiel door incisies op de zijkanten te maken.

Nadat u hebt gesneden, moet u het profiel buigen om het de juiste vorm te geven. Zorg ervoor dat uw handen worden beschermd met handschoenen, anders kunt u zichzelf gemakkelijk snijden tegen scherpe metalen randen.

Als u een deurboog maakt, bevestigt u het gebogen geleideprofiel aan de gipsplaatwand die al op zijn plaats is. Gebruik voor dit doel zelfsnijders voor gipsplaat (voor gipsplaatdiktes van 12,5 mm, de beste keuze zijn zelf-snijplotters 3.5x41, en voor gipsplaatdikten van 9.5 mm, kleinere bevestigingsmiddelen zijn meer geschikt).

Een profiel gebruiken om een ​​boog te maken
Gebruik een gebogen metalen profiel om een ​​deurboog te maken.

Als u een metalen profiel aan het plafond of de muur moet bevestigen, moet u kleine gaten in de wanden van het metalen profiel met behulp van een dunne schaar afsnijden voor het gemak van de volgende bevestiging. Haast u niet, anders kunt u het profiel beschadigen. Bevestig het vervolgens aan het plafond / de muur met behulp van zelftappende schroeven. In de gepresenteerde foto's kunt u deze procedure vanuit verschillende kijkhoeken bekijken.

Profiel vaststelling
Bevestiging van het gebogen metalen profiel.

Bevestiging van het gebogen profiel
Bevestiging van het gebogen metalen profiel aan het plafond.

Als u een metalen profiel aan een bepaald plafond of een bepaalde muur wilt bevestigen, moet u eerst een aantal testgaten in het ondersteunende oppervlak maken met een boormachine.

Bevestig het profiel voor de gipsplaat aan het plafond, volg de schroeven om de 25 cm en gebruik het niveau om ervoor te zorgen dat u het profiel correct instelt.

Nadat u het gebogen profiel hebt bevestigd, dient u de volledige metalen structuur te monteren.

Frame van metalen profiel
Frame gemaakt van metalen profiel met gebogen element.

Nu, u begrijpt zeker hoe u de gipsplaat en het metalen profiel ervoor op de juiste manier kunt buigen. Met dit soort werk kunt u het eenvoudig zelf regelen zonder professionals te hoeven betrekken. Het is voldoende om alle benodigde materialen en gereedschappen bij de hand te hebben en onze instructies precies op te volgen.

Bron van vertaling: www.howtospecialist.com

Your email address will not be published. Required fields are marked *

64 − 63 =