Liliam Fashion Week in London
  • 20 March 2015

  • 09.00 - 16.00 (Monday Free)

  • 21 King Street, Melbourne Victoria 3000 Australia See in Map

  • Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Vestibulum id ligula porta felis euismod semper. Duis mollis, est non co.

  • Read More

Bagaimana untuk mengira kawasan bilik – formula dan kaedah pengiraan

May 20
No comments yet

Apabila melakukan pembaikan, anda mesti membeli jumlah kertas dinding, gam, cat dan bahan lain yang mencukupi. Untuk melakukan ini, anda perlu tahu bagaimana untuk mengira kawasan bilik. Sekiranya anda memahami bagaimana untuk mendapatkan dan mengaplikasikan ukuran yang diperlukan, maka pada masa depan, contohnya, apabila membeli atau menjual hartanah, anda boleh mengira kawasan ruangan secara bebas dan menyemak dokumen tersebut.

Bagaimana untuk mengira kawasan bilik, lantai, siling dan dinding

Sebuah bilik ringkas bentuk segi empat tepat atau persegi

Untuk mengetahui bagaimana mengira ruang lantai sebuah bilik, anda mesti menentukan bentuknya. Di dalam bilik yang segiempat tepat atau segiempat, anda perlu mengukur panjang dan lebar dan mengalikan nilai antara satu sama lain. Anda mendapat kawasan bilik dalam meter persegi.

Formula di mana anda boleh mengira kawasan tersebut:

S bilik = A × B, di mana A adalah panjang, B adalah lebar.

Untuk mengukur, anda boleh mengambil langkah pita biasa. Untuk mendapatkan hasil yang paling tepat, disarankan untuk mengukur panjang pada awal dinding dan pada akhir dan, jika angka-angka berbeza, ambil purata aritmetik min.

Sebuah bilik di mana terdapat ceruk-ceruk atau lekuk

Sekiranya bilik itu mempunyai relung, tiang, paip atau struktur pengudaraan, maka adalah perlu untuk mengukur secara berasingan kawasan setiap bahagian. Sekiranya ia adalah niche di dinding, maka ke kawasan bilik anda perlu menambah kawasan kemurungan. Sekiranya ia adalah langkan, maka dengan itu, dari kawasan bilik itu perlu untuk menolak kawasannya.

Prinsip yang sama harus diikuti jika anda ingin tahu bagaimana mengira kawasan siling bilik. Suatu lingkaran segi empat tepat walaupun tanpa kerusi dan tegangan bermaksud bahawa ia perlu diukur sepanjang panjang dan lebar, dan kemudian mengira kawasan dengan pendaraban mudah.

Sekiranya anda merancang untuk melindungi lantai dengan bantuan elemen pemanasan, maka dari kawasan lantai keseluruhan anda perlu mengurangkan kawasan yang diduduki oleh perabot berat.

Bilik konfigurasi kompleks

Selalunya ada bilik yang bentuknya luar biasa. Sekiranya terdapat kemungkinan, maka anda perlu membahagikan bilik itu menjadi beberapa segi empat, mengira kawasan masing-masing dan menambahnya.

Kawasan bilik dalam bentuk bulatan dihitung dengan formula:

S bilik = πR², di mana R adalah jejari. Perlu mempertimbangkan berapa derajat dalam sektor ini.

Untuk mengira kawasan sebuah bilik dalam bentuk segi tiga, gunakan formula Geron:

Soket = √ (P (P -A) x (P - B) x (P - C)), di mana P ialah separuh perimeter segitiga, A, B, C adalah panjang sisinya.

Separuh meter segi tiga dikira seperti berikut: P = (A + B + C) / 2

Bilik dengan konfigurasi yang kompleks
Bilik dengan konfigurasi dinding yang kompleks. Photo - welovead.com

Ciri-ciri pengiraan kawasan dinding dan dinding mudah yang mengandungi protrusion dan niche

Sekarang mari kita pertimbangkan satu perkara penting, seperti mengira kawasan dinding bilik. Mengetahui nilai khusus ini, anda boleh membeli jumlah kertas dinding yang sesuai untuk pembaikan. Sudah tentu, anda boleh berunding dengan perunding di sebuah kedai binaan, dan dia akan memberitahu anda bagaimana untuk mengira kawasan dinding. Dalam hal ini tidak ada yang sukar: mengukur panjang, lebar dan ketinggian bilik. Selanjutnya, kawasan dinding dikira dengan formula:

Ssten = P x S, di mana P adalah perimeter bilik, C adalah ketinggian dinding.

Perimeter bilik diberikan oleh formula:

P = (A + B) x 2, di mana A ialah panjang, B adalah lebar.

Untuk mendapatkan hasil yang lebih tepat, adalah perlu untuk menolak kawasan bukaan pintu dan tingkap dari keseluruhan kawasan dinding.

Kawasan dinding bilik dengan bantalan atau lekukan akan berbeza dari kawasan dinding bilik mudah. Jangan lupa menambah kawasan dinding bahagian menonjol atau mendalam kepada nilai utama.

Berhati-hati apabila membuat pengukuran dan pengiraan. Sekiranya anda menggunakan rolet laser, pastikan bahawa rasuk diarahkan dengan tegak lurus ke dinding, jika tidak, anda akan mendapat ralat besar dalam hasilnya.

Dinding bilik dengan tiang
Dinding bilik dengan tiang. Foto - gohawaii.about.com

Your email address will not be published. Required fields are marked *

77 − = 70