Liliam Fashion Week in London
 • 20 March 2015

 • 09.00 - 16.00 (Monday Free)

 • 21 King Street, Melbourne Victoria 3000 Australia See in Map

 • Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Vestibulum id ligula porta felis euismod semper. Duis mollis, est non co.

 • Read More

Bagaimana untuk melindungi balkoni dengan tangan anda sendiri – konsisten dan nasihat mengenai penebat

May 20
No comments yet

Di pangsapuri-pangsapuri moden, balkoni hanya sebagai sebahagian penuh rumah sebagai bilik yang dipanaskan. Jika anda ingin melihat balkoni anda landskap dan moden, maka anda perlu melindungi balkoni. Bagaimana untuk melindungi balkoni dengan tangan anda sendiri perlu tahu mana-mana pemilik yang biasa melakukan segala-galanya sendiri.

Balkoni pemanasan memerlukan kemahiran tertentu, kerana ini adalah proses intensif buruh. Walau apa pun, kami menasihatkan anda untuk mempelajari teori terlebih dahulu, untuk mengetahui bagaimana untuk melindungi diri sendiri balkoni. Bagi mereka yang ingin melakukan semua kerja dari awal hingga akhir, berikut adalah urutan kerja pada penebat dan tip untuk memilih bahan.

Bagaimana untuk melindungi balkoni dengan tangan anda sendiri - siling, dinding dan lantai

Alat yang diperlukan, bahan dan kos penebat balkoni

Untuk melindungi balkoni anda akan memerlukan bahan berikut:

 • Bilah kayu;
 • Skru sendiri mengetuk;
 • Dowels dengan topi;
 • Poliberi;
 • Busa pemasangan;
 • Lembaran bahan bumbung atau kalis air.

Pengambilan bahan hendaklah dikira oleh kawasan yang akan dilindungi. Harga untuk bahan penebat adalah berbeza, tetapi kami menasihati anda untuk tidak membeli produk murah, kerana kualitinya banyak yang diinginkan.

Pemanasan balkoni dengan tangan anda sendiri, pertimbangkan hakikat bahawa beberapa bahan mempunyai sikap buruk terhadap kelembapan yang tinggi, kerana pemanas lembap boleh menyebabkan jamur dan jamur. Oleh itu, apabila memasang pemanas, anda perlu menjaga lapisan pelindung kalis air. Ia juga berfaedah untuk berfikir melalui butir-butir reka bentuk, pilih bahan penamat, kira-kira menganggarkan hiasan balkoni, bergantung pada anggaran keluarga.

Kerja persediaan

Sebelum anda memulakan penebat balkoni, anda perlu mengeluarkan semua perkara lama, membongkar bingkai balkoni lama, menyediakan lantai dan dinding. Jika rumah anda mempunyai garisan berjubin, maka lebih baik untuk mengetuknya di dalam balkoni. Sekatan partikel dan pagar balkoni dibiarkan, mereka akan berfungsi sebagai lapisan penebat tambahan. Ia boleh dijahit dengan plastik atau bahan penamat lain.

Balkoni kaca

Sebaik sahaja semuanya disediakan untuk kerja, kami memanaskan balkoni dengan tingkap plastik. Sesetengah pemilik meninggalkan bingkai kayu lama, yang ditiup dari belakang retak, dan kehadiran satu kaca dalam bingkai tidak akan melindungi balkoni anda sepatutnya. Walaupun kerangka masih dalam keadaan baik, ia tidak akan memberikan penebat haba seperti tingkap plastik. Sistem aluminium, seperti bingkai kayu, adalah "sejuk" jenis kaca balkoni. Oleh itu, mereka tidak akan berfungsi jika anda memutuskan untuk menggabungkan balkoni dengan bilik yang dipanaskan kediaman.

Selepas kaca balkoni, ia perlu ditutup semua retak di kawasan dinding, lantai dan parapet, di mana udara sejuk boleh menembusi. Untuk tujuan ini, sealant dan mastik seperti Germabutil, Germaflex, Emfimastika, Rabberflex paling sesuai.

Penandaan dan pemanasan lantai

Hampir satu perempat daripada haba di balkoni hilang di seluruh lantai. Oleh itu, jika anda memutuskan untuk bertindak secara bebas, anda perlu tahu bagaimana untuk melindungi lantai di balkoni dengan tangan anda sendiri. Pemanasan balkoni dari lantai adalah yang terbaik untuk bermula kerana tahap selepas pemanasan akan meningkat. Ia lebih mudah dan menguntungkan untuk dilakukan sebelum penebat dinding sisi.

Sebelum anda mula melindungi lantai di balkoni, anda mesti mengeluarkan penutup lama. Juga, anda perlu memeriksa dengan teliti dan ketuk plat asas. Jika ada lubang di dalamnya, retak, lompang jelas, mereka perlu disegel dengan penyelesaian. Untuk mengelakkan pembentukan kelembapan dan acuan, lantai perlu disediakan.

Pilihan bahan penebat boleh bergantung pada bahan yang akan digunakan untuk penamat. Jika anda bercadang untuk memasang jubin seramik, maka sebagai pemanas anda perlu menggunakan buih, jika lantai kayu, maka anda boleh menggunakan buih dan bulu mineral.

1. Untuk melindungi tingkat balkoni dengan plat polistirena busa polistirena dengan ketebalan 5 cm diperlukan. Gred PPT-25 (25 - ketumpatan busa). Setem plastik buih dengan ketumpatan yang lebih rendah tidak sesuai, untuk maklumat lanjut mengenai jenama, lihat artikel: "Ciri-ciri, kelebihan dan kekurangan Polyfoam". Untuk meletakkannya di atas papak balkoni, ia perlu meletakkan lapisan kalis air, yang dalam kes ini boleh menjadi kain minyak yang mudah. Seterusnya, plat buih dipotong ke saiz dan muat dengan ketat ke permukaan kain minyak itu.

Selepas lantai, segala-galanya dicurahkan dengan campuran tebal 4-5 cm dengan campuran simen-pasir. Ia juga mungkin menggunakan pelbagai campuran siap sedia sendiri, tetapi mereka akan lebih mahal pada harga. Selepas mengeringkan senarai kecil, kerja pada penebat balkoni boleh diteruskan.

2. Sekiranya mencurahkan jejak dengan meletakkan jubin berikutnya tidak disediakan, maka untuk penebatan lantai, anda boleh menggunakan bulu mineral. Dengan kos yang rendah, ia mempunyai hayat perkhidmatan yang panjang, dan, yang paling penting, sifat penebat haba yang sangat baik. Sebelum memulakan pemasangannya, adalah perlu untuk kalis air lantai balkoni. Cara yang paling boleh dipercayai dan mudah ialah menggunakan bahan kalis air atau bumbung. Potongan bahan bumbung, dipotong ke kawasan yang anda perlukan, diletakkan "bertindih" melintasi lantai. Di atas bahan bumbung diletakkan peti kayu, kira-kira 5 cm tinggi, untuk meletakkan pemanas di dalamnya. Dari atas ia sepatutnya kelihatan seperti beberapa bar terlintas.

Di atas asas konkrit, peti kayu mestilah diperbetulkan dengan selamat dan diratakan. Untuk mengikat, skru panjang "atap" dengan kepala bolt paling sesuai. Kemudian tuangkan retak buih pelekap di sekitar perimeter balkoni, di mana peti bersebelahan dengan dinding.

Seterusnya, letakkan pemanas antara salib salib. Di antara struktur dan pemanas harus ada jurang. Jika ia berlaku, jangan tariknya, tetapi perlahan-lahan isi semua sendi dengan buih. Menggunakan pistol khas, jet buih membuat sesedikit mungkin.

Menggunakan stapler dan 10mm staples, selesaikan bulu kapas, di sepanjang peti, dengan filem polietilena biasa, menghalang bulu kapas daripada basah. Kemudian papan lapis atau papan ditumpuk di peti, di mana anda boleh meletakkan apa-apa. Menamatkan lantai boleh dilakukan dengan linoleum, lamina, Eurodosk dan juga permaidani.

Kaedah penebat lantai ini boleh diterima hanya di kawasan di mana musim sejuk yang tidak teruk. Kelemahan kaedah ini terletak pada hakikat bahawa dalam hal ini papan peti diletakkan di permukaan papan, yang kayu dan mempunyai kekonduksian termal yang lebih besar daripada pemanas. Akibatnya, ada yang disebut "pulau" kehilangan haba.

Pemanasan lantai balkoni dengan bulu mineral
Satu contoh lantai pemanasan minvata.

Pemanasan dinding balkoni

Pemanasan dinding balkoni dan parket

Teknologi penebat dinding juga berbeza bergantung kepada bahan yang akan digunakan untuk penamat. Adalah lebih baik untuk memanaskan plastik buih yang sesuai dinding, jadi mari kita pertimbangkan bagaimana untuk melindungi baldi dengan polistirena.

1. Selalunya, panel PVC digunakan untuk penamat. Plat buih dengan gam simen khas dilekatkan ke dinding. Untuk melakukan ini, gam digunakan pada plastik buih dengan lapisan nipis, gam juga digunakan pada hujung lembaran dan lembaran ditekan ke dinding. Untuk pengancing yang lebih dipercayai, setiap helai diikat dengan beberapa kuku-kuku dengan topi lebar (kulat). Untuk melakukan ini, menggunakan gerudi dengan hujung yang menang, lubang digerudi, maka seekor dowel dimasukkan di sana dan paku dipalu. Dalam kes ini, kepala dowel mestilah sedikit tertutup ke dalam busa.

Selepas menguatkan pemanas, kami memasang penebat panas tambahan - foil busa - dengan kuku cecair. Untuk penebat yang lebih baik, lebih baik untuk melekatkannya dengan kepingan keseluruhan. Kemudian lipatan penebat panas disegel dengan pita foil.

Penofol dan pelapis tetap
Penofol dan tetap, di atas petinya.

Selepas ini, pengikat selat kayu bermula, diikuti dengan penetapan bahan penamat. Lebih baik, jika ketebalan bilah akan menjadi 3 hingga 5 cm - untuk menyelamatkan kawasan yang boleh digunakan. Pengikat rak dilakukan dengan bantuan sudut logam, yang diikat dengan paku dowel dan skru mengetuk diri. Satu hujung sudut dilampirkan ke bar, menggunakan skru, dan satu lagi ke dinding dengan menggunakan kuku dowel. Reiki diperbetulkan kepada 35-40 cm dari satu sama lain untuk penetapan struktur yang lebih dipercayai. Untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai penetapan battens dan memasang panel PVC, lihat artikel: "Bagaimana untuk memasang panel plastik ke siling atau dinding dengan betul dan tanpa kesilapan."

Perhatikan! Dalam beberapa bahan yang diletakkan di Internet, disarankan untuk membuat peti dari bar di awal dan hanya selepas itu, untuk meletakkan pemanas antara bar. Kaedah penebat ini tidak dapat diterima untuk dinding balkoni, kerana dalam kes ini terdapat banyak pulau kehilangan haba, memandangkan pokok itu mempunyai pemindahan haba yang jauh lebih besar daripada pemanas.

2. Sesetengah orang lebih suka mengecat dinding dengan warna apa pun untuk penamat. Dalam kes ini, peti tidak diperlukan. Selepas melekatkan busa Kotak dowel dipenuhi dengan komposisi gam, yang dilekatkan dengan plastik buih. Selepas ia kering, komposisi pelekat yang sama, di bahagian atas mesh tetulang plastik busa terpaku. Untuk ini, sekeping mesh yang diperlukan dipotong dan dengan spatula ia digunakan dan diratakan dengan lapisan nipis pada permukaannya, dari bahagian atas ke bawah. Sebaik sahaja permukaan kering, satu lagi pelekat digunakan dengan spatula. Dan hanya selepas pengeringan lengkap anda boleh membuat dempul khas shpaklevanie, dan kemudian primer dan lukisan.

Penebat haba parapet mempunyai ciri-ciri sendiri. Jika parapet balkoni mempunyai keretakan di antara papak papak konkrit, tiubnya keluar dengan buih pelekap. Penguatan parapet sering dibuat oleh bingkai kayu atau batu yang terbuat dari blok buih.

Oleh kerana parapet terletak di antara jalan dan balkoni dan terdedah kepada pelbagai beban suhu, ia bermakna bahawa ia perlu menggunakan pemanas untuk melindungi ia, yang akan melindungi mereka dari kehilangan haba sebanyak mungkin.

Jika parapet tidak mempunyai dinding konkrit, tetapi struktur logam, maka ia adalah yang terbaik untuk penebatnya untuk menggunakan batu-batu buih blok tebal kecil, dan sudah terpaku padanya dengan kepingan buih.

Dalam kes pelekat plastik busa ke parapet logam, ia diletakkan dalam dua lapisan. Pada mulanya mereka membuat peti. Potong plat polistirena sedemikian rupa di antara helaian busa dan bar ada ruang 0.5 hingga 1 cm. Seterusnya, bayangkan lembaran buih dan isi dengan buih di dalam bulatan. Kemudian peti kedua dibuat. Dan dengan cara demikian bar di peti pertama tidak dihubungkan dengan bar kedua. Kemudian, dengan menggunakan pergerakan zigzag, buih pelekap di sepanjang lembaran buih yang sudah terpaku dilekatkan pada lembaran kedua, dan slot di sepanjang bulatan lembaran juga dipenuhi dengan buih.

Berikut adalah video yang menunjukkan versi penebat parapet yang menarik dengan penggunaan blok buih.

Pemanasan dinding utama di balkoni

Selalunya, penebat dinding utama tidak diperlukan, kerana dengan kualiti penebat dinding balkoni dan pemasangan tingkap plastik, keperluan untuk penebat tambahan tidak lagi diperlukan. Ia juga boleh mengambil bahagian berguna balkoni sebanyak 50 mm. Sekiranya anda masih mahu melindungi dinding utama, lakukanlah semuanya dengan analogi dengan dinding balkoni.

Pemanasan siling balkoni

Pemanasan siling sama seperti perlu, seperti penebatan lantai dan dinding. Untuk melindungi siling balkoni adalah plat paling sesuai daripada busa polistirena. Salah satu kelebihan kaedah ini ialah pemasangan plat ini memerlukan sedikit masa dan usaha. Cara penebat haba adalah sama dengan penebatan dinding balkoni.

Penamat halus balkoni

Kemasan, sebagai tambahan kepada daya tarikan luaran, mempunyai fungsi perlindungan, melindungi balkoni dari hujan, angin dan salji, tetapi pada masa yang sama, tanpa pembinaan yang lebih berat.

Untuk hiasan luaran parapet, kepingan papan beralun atau tepi plastik sering digunakan. Untuk memasang bingkai pada parapet, gunakan bilah kayu tebal 2 cm. Pasang bingkai sedemikian rupa supaya terdapat alur di antara bongkah dan rim untuk kemasukan padat bahan penamat. Sendi dan sendi balkoni dirawat dengan sealant putih.

Hiasan dalaman dinding, siling dan parapet sangat sering dilakukan menggunakan panel PVC, lihat bagaimana untuk mengikat mereka ke siling atau dinding dengan betul dan tanpa kesilapan. Sesetengah memilih untuk melukis dinding balkoni terlebih dahulu dengan mengisi mereka dengan syampu. Kaedah penamat ini dalam beberapa keadaan tidak begitu praktikal tetapi juga mempunyai kelebihannya.

Dilengkapi dengan sempurna penebat balkoni akan memberikan keselesaan yang mencukupi di bilik mini yang dihasilkan.

Video: Pemanasan balkoni dengan polistirena yang diperluaskan

Your email address will not be published. Required fields are marked *

57 − 49 =