Liliam Fashion Week in London
 • 20 March 2015

 • 09.00 - 16.00 (Monday Free)

 • 21 King Street, Melbourne Victoria 3000 Australia See in Map

 • Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Vestibulum id ligula porta felis euismod semper. Duis mollis, est non co.

 • Read More

Apa yang lebih murah – untuk membina sebuah rumah atau membeli satu siap – kami sedang menjalankan kajian

May 20
No comments yet

Impian tentang rumahnya dikunjungi oleh ramai orang - sebenarnya ini bermakna kebebasan, kekurangan jiran di belakang dinding, tanah hidup di bawah kaki. Anda boleh membina sebuah rumah, anda boleh membeli sudah dibina - harga isu itu jauh berbeza. Hari ini kita akan membincangkan apa yang lebih murah - untuk membina sebuah rumah atau membeli yang siap, dan juga mengambil kira beberapa nuansa tambahan yang mempengaruhi kos.

Apa yang lebih menguntungkan untuk membina rumah atau membeli rumah

Tentukan keinginan dan peluang anda

Nampaknya, selain jumlah yang diperlukan, lebih banyak pemilik rumah masa depan tidak perlu bimbang. Walau bagaimanapun, perlu diingati bahawa jumlah amaun ini boleh berbeza-beza - dari $ 300 hingga $ 1,000 setiap m2. Ia bergantung pada gabungan banyak faktor:

 • lokasi bangunan;
 • bahan dan teknologi terpilih;
 • kaedah pembelian;
 • secara tidak diduga muncul dalam pilihan masa yang menguntungkan.

Pada mulanya, adalah perlu membuat keputusan dengan tepat apa keperluan keluarga. Berapa banyak bilik yang perlu di dalam rumah, apa bilik lain yang diperlukan (loteng, ruang bawah tanah yang besar, mungkin kolam renang atau bilik biliard). Tentukan apa tahap komunikasi kejuruteraan yang boleh diterima untuk anda. Perancangan yang penting dan susunan premis yang harmoni, kehadiran, contohnya, beranda yang selesa atau pantri yang luas.

Dan sebelum anda membeli atau membina sebuah rumah, jawab beberapa soalan mudah:

1

Berapa banyak yang anda sanggup tunggu sehingga membosankan? Bagi sesetengahnya, tidak penting, tetapi seseorang mahal setiap minggu. Dan dalam erti kata literal - misalnya, anda perlu membayar banyak wang untuk penginapan yang disewa. Atau keluarga perlu diisi semula. Terdapat banyak situasi.

2

Adakah anda ingin menyelidiki perniagaan pembinaan? Biarkan anda tidak membina diri, tetapi mengamanahkan semua kepada profesional, tetapi masa dan tenaga perlu dibelanjakan dengan adil. Dan adalah wajar untuk memahami sekurang-kurangnya sedikit intipati apa yang sedang berlaku. Jika ini menyebabkan anda penolakan aktif, maka jangan menyeksa diri anda.

3

Adakah anda mahu memantau kemajuan pembinaan? Lagipun, pilihan bahan dan kerja berkualiti bergantung pada bagaimana selesa anda akan hidup kemudian.

4

Adakah mungkin untuk melabur secara beransur-ansur? Opsyen ini menghapuskan keperluan untuk mengambil pinjaman.

Selepas anda menjawab semua soalan di atas, kami akan menimbang semua keperluan dan peluang, kami akan menganggarkan bagaimana mereka digabungkan dengan setiap pilihan untuk mencari rumah.

1. Membina rumah baru - jika tidak ada tempat untuk tergesa-gesa

Pilihan ini adalah yang paling mudah, jadi majoritinya yang memilihnya, menentukan sama ada untuk membina sebuah rumah atau untuk membeli siap. Ia tidak mudah dari segi pelaksanaan, tetapi dalam erti kata bahawa anda tidak perlu mencari rumah (terdapat beberapa kualiti dan yang murah di pasaran). Kami hanya memerlukan projek, bahan, penghibur dan sebidang tanah.

Ia adalah dengan pengambilalihan tapak dan bermula. Dari ciri-cirinya, kami membuat permulaan, ditakrifkan dengan projek (ia boleh dipesan secara individu atau diambil siap). Kemudian - bangunan. Yang boleh diambil alih sepenuhnya dengan mencari pekerja, membeli bahan dan memeriksa kualiti. Atau arahan kontraktor.

+Kelebihan membina rumah:

Apa yang lebih murah - untuk membina sebuah rumah atau membeli satu siap - kami sedang menjalankan kajian

 • Anda dapat merealisasikan semua mimpi dan keinginan anda, menjadikan bangunan ini selesa bagi mana-mana ahli keluarga.
 • Mengawal kualiti bahan dan kerja, anda boleh menyingkirkan keperluan untuk pembaikan berikutnya.
 • Adalah mungkin untuk mengawal penglibatan mereka dalam pembinaan. Adakah anda mahu - lawati tapak pembinaan sendiri. Ingin - mempercayakan semua kontraktor.
 • Anda boleh melabur secara beransur-ansur, di setiap peringkat. Benar, lanjutan proses pembinaan menjadikan rumah lebih mahal.

- Kelemahan membina rumah:

Apa yang lebih murah - untuk membina sebuah rumah atau membeli satu siap - kami sedang menjalankan kajian

 • Kami ingat bahawa tidak mungkin dapat menyelesaikan dengan cepat. Sebagai contoh, sebuah rumah yang diperbuat daripada batu hanya diproyeksikan dari 3 hingga 6 bulan. Bina setahun. Sekiranya perlu dengan cepat, ia hanya akan menjadi rumah bingkai, yang sedang dibina dari 2 hingga 5 bulan.

Kos mendirikan rumah persegi meter dari bahan batu - dari $ 600 hingga $ 650. Bangunan bingkai akan lebih murah - dari 300 hingga 400 $. Apabila melakukan sebahagian daripada kerja sendiri, anda boleh mengurangkan kos sebanyak 30%. Jika semua kerja diamanahkan kepada kontraktor, sebaliknya, tutup dari 10 hingga 20%.

Cottage Towns: mahal tetapi mudah

Bagi seseorang yang tidak mahu menyelidiki perniagaan pembinaan dan impian rumah yang selesa, pilihan ini sememangnya sesuai dengan keinginan anda - syarikat pemaju semua terlibat. Adalah penting untuk memilih syarikat ini dengan betul, jika tidak terdapat juga yang tidak bertanggungjawab.

Pembinaan biasanya dari kitaran sifar, projek yang disediakan oleh profesional dicadangkan (anda juga boleh membinanya pada projek anda). Terdapat pilihan untuk rumah kecil - sehingga 200 m2. Selalunya ada peluang untuk mengambil pinjaman dari bank rakan kongsi.

Terdapat satu meter persegi di sini dari 800 hingga 1000 $. Anda boleh bersetuju dengan pembiayaan bertahap (tetapi ia berlaku bahawa pembinaan ditangguhkan selama-lamanya). Terdapat juga bangunan siap sedia untuk dijual.

Penyelesaian pondok

Sekiranya wang tidak mencukupi

Kemudian terdapat pilihan berikut:

1. Beli rumah yang lebih kecil. Pilih pilihan yang membolehkan anda membuat penyiapan kemudian.

resh1

resh2

2. Memperoleh rumah lama, yang lebih murah. Kemudian ia dibina semula.

3. Daripada sebuah rumah batu mereka membina sebuah rumah bingkai atau satu kayu (yang akan menelan kos 20-30% lebih murah).

resh3

resh4

4. Melakukan beberapa kerja secara bebas - itulah penjimatan 30% lagi dalam poket anda.

5. Daripada membina bata seramik, gunakan konkrit berudara - dari 5 hingga 10% simpanan.

resh5

2. Kami membeli sebuah rumah yang dibina, bersedia untuk hidup - lebih cepat, tetapi lebih mahal

Perolehan boleh dibuat daripada usahawan swasta atau syarikat pembina (di kampung). Tidak buruk, jika di rumah mempunyai masa untuk hidup sedikit, setelah mengujinya. Sekiranya ada sesuatu yang salah (asasnya tidak kuat, penebat lemah), ia akan kelihatan dengan serta-merta. Pada masa yang sama anda akan mengetahui berapa banyak yang anda perlu bayar untuk utiliti.

Dan jika rumah itu dibina khusus untuk dijual, maka perhatikan membeli dengan berhati-hati. Kadang-kadang pembina, yang ingin mendapatkan keuntungan maksimum, menyelamatkan segala-galanya: bahan, penamat, kualiti kerja.

Dengan lebih berhati-hati harus dirawat dari rumah-rumah yang didirikan pada tahun sembilan puluhan abad yang lalu. Ia adalah di masa-masa yang sukar bahawa banyak bangunan dibina menggunakan teknologi usang, dan bahan-bahan untuk mereka adalah kualiti yang kurang baik. Kemudian keadaan bertambah baik.

+Kelebihan membeli rumah

Apa yang lebih murah - untuk membina sebuah rumah atau membeli satu siap - kami sedang menjalankan kajian

 • Anda boleh masuk dengan cepat.
 • Pembaikan selalunya panjang tidak diperlukan.

- Kelemahan membeli rumah

Apa yang lebih murah - untuk membina sebuah rumah atau membeli satu siap - kami sedang menjalankan kajian

 • Semua mimpi tidak dapat direalisasikan - penyelesaian yang siap akan menjadi sesuatu yang berkompromi.
 • Untuk membayarnya adalah perlu sekali gus semua jumlah - untuk m2 dari 800 $ (sebuah rumah batu) hingga 500 $ (rumah bingkai).
 • Dana untuk pembelian perumahan siap memerlukan 20-35% lebih daripada pembinaan rumah yang serupa.

Sedikit mengenai rumah bandar

Ini adalah trend yang agak baru - anda tidak akan menemui sebuah rumah bandar lama. Ini adalah nama bangunan ekonomi, bersatu dengan dinding rumah yang biasa, dicirikan oleh panjang komunikasi pendek dan plot kecil berdekatan - sehingga 5 ares. Bilik-bilik di dalam rumah adalah 3-5, selalunya terdapat garaj (terbina dalam).

Biasanya, rumah bandar didirikan di pinggir bandar. Mereka kos $ 400-500 per m2. Jika anda membeli rumah yang belum selesai, anda pasti akan menunggu siapnya bangunan itu - kerana bangunan bergantung kepada satu sama lain dan membentuk kompleks.

Tanhauses

Jika anda membeli belum selesai

Bertegas bahawa ia lebih menguntungkan untuk membina sebuah rumah atau membeli sebuah rumah, ada yang berkompromi. Mereka memilih yang belum selesai, yang banyak terdapat di pasaran. Sesetengahnya hanya kotak, yang lain tidak hanya selesai. Pilihan kedua tidaklah buruk, kerana kosnya akan kurang dari rumah siap dan akan membolehkan anda menyelesaikan segala-galanya dengan citarasa anda.

Tetapi dengan kotak ia berhati-hati - mungkin untuk menyelesaikan membina tidak lebih murah daripada bermula dari awal. Hanya pakar yang mengatakan ini pasti.

Rumah yang belum selesai

3. Kami menyelamatkan dengan membeli sebuah rumah lama

Pertama, mari kita nyatakan maksud "lama". Oleh itu, adalah adat untuk memanggil bangunan yang dibina lebih daripada 25 tahun yang lalu. Mereka tidak mempunyai tahap perancangan dan kurang penyelesaian kejuruteraan teknologi. Windows biasanya kecil, bilik - juga (kerana susunan rapat dinding galas).

Perkara paling murah ialah membeli sebuah rumah, di mana semuanya sudah tua, seperti dinding dan barangan dalaman. Tetapi adalah perlu untuk menghabiskan masa dan wang untuk pembaikan, pemanasan, penggantian peralatan. Sekiranya ia sudah dipasang, ia akan lebih mudah (tetapi lebih mahal). Walau bagaimanapun, ia masih perlu untuk menjalankan beberapa kerja dalaman.

Ia berlaku bahawa pemilik masa lalu telah dilengkapi rumah dengan "pemadat" moden, dengan memasukkan tingkap plastik, memanas dinding dan loteng, setelah mengadakan komunikasi baru dan meletakkan peralatan baru. Dalam kes sedemikian, hanya pembaikan kosmetik kecil diperlukan. Tetapi juga harga rumah meningkat.

+Kelebihan membeli rumah lama

Apa yang lebih murah - untuk membina sebuah rumah atau membeli satu siap - kami sedang menjalankan kajian

 • Jika bangunan adalah batu (batu bata), maka ia boleh berdiri sehingga 100 tahun, tanpa kemusnahan. Pada masa yang sama, berbanding dengan pembinaan rumah yang sama, ada peluang untuk menjimatkan wang.

- Minat membeli rumah lama

Apa yang lebih murah - untuk membina sebuah rumah atau membeli satu siap - kami sedang menjalankan kajian

 • Kerja pembinaan dan pembaikan pasti akan diperlukan, sejauh mana, bergantung pada kualiti bangunan. Pemeriksaan yang baik diperlukan sebelum membeli.
 • Masa untuk penginapan boleh panjang. Semasa anda menemui, sehingga anda membaikinya.
 • Anda perlu membayar sekali - jumlah keseluruhan. Kira-kira 100 hingga 500 $ per m2.

Menyusun dan membandingkan keperluan kita dengan peluang

Untuk memudahkan untuk menilai apa yang lebih baik - untuk membina sebuah rumah atau membeli satu siap, kami mengumpulkan dua jadual.

Jadual 1. Pelbagai pilihan dan senario, bergantung kepada kehendak individu pemilik masa depan:

Keperluan Pilihan untuk mencari rumah
Segala-galanya mesti sesuai dengan permintaan individu sebanyak 100%. Pembinaan bangunan baru menggunakan projek dari katalog atau direka khas.
Terdapat keperluan penyelesaian cepat. Perolehan rumah siap (baru).
Pengambilan rumah lama, lengkap atau sebahagiannya.
Terlibat dalam pembinaan tidak ada kemungkinan atau (atau) keinginan Perintah pembinaan "turnkey" dari firma khusus.
Pengambilalihan rumah baru.
Pengambilalihan rumah lama dengan pengubahsuaian dan pemodenan yang lengkap.
Perintah pembinaan sebuah rumah di kampung.
Saya mahu secara peribadi mengawal pembelian bahan-bahan dan semua peringkat pembinaan. Pembinaan projek sendiri atau katalog, secara koperasi atau persendirian.
Terdapat keperluan untuk melabur dalam bahagian. Pembinaan sebuah rumah yang diperbuat daripada bahan batu, yang memerlukan pembinaan yang panjang.

Jadual 2. Jadual berikut menyenaraikan kemungkinan senario dan harga rumah dengan keluasan kira-kira 150 m2. Walaupun jika anda mempunyai $ 30,000 atau kurang, anda perlu mencari rumah yang lebih kecil (sekitar separuh saiz).

Jumlah yang ada, $ Pilihan untuk mencari rumah
100,000 Pengambilalihan batu bata siap pakai atau rumah konkrit berudara.
Pembinaan rumah yang diperbuat daripada konkrit berudara atau batu bata.
75,000 Pengambilan rumah konkrit atau bata berudara yang baru (belum selesai).
Pemerolehan rumah bandar atau bangunan bingkai (dengan hiasan penuh).
Pembinaan sebuah rumah yang diperbuat daripada bata seramik atau konkrit berudara.
50,000 Pengambilalihan rumah lama, sepenuhnya siap untuk kediaman (dengan semua komunikasi dan hiasan).
Pembinaan rumah bingkai.
30 000 Perolehan rumah lama dimensi yang lebih kecil dengan kemudahan minimum (merancang untuk melengkapkan dan memperbaikinya).
Pembinaan bangunan bingkai dimensi yang lebih kecil.
Pengambilalihan rumah bandar kecil - sehingga 60 m2.

Mengambil bahagian dalam tinjauan:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + 6 =