Liliam Fashion Week in London
 • 20 March 2015

 • 09.00 - 16.00 (Monday Free)

 • 21 King Street, Melbourne Victoria 3000 Australia See in Map

 • Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Vestibulum id ligula porta felis euismod semper. Duis mollis, est non co.

 • Read More

Priprava tal za polaganje laminata

May 20
No comments yet

Laminat danes je eden izmed najbolj priljubljenih talnih oblog. Veliko lastnikov hiš in stanovanj, ki so se odločili za večja popravila svojih domov, raje to posebno gradivo zaradi nizke cene, raznolikosti barv in tekstur, visoke kakovosti, trajnosti in enostavnosti vzdrževanja.

Priprava tal za laminatne talne obloge je zelo pomembna in odgovorna faza dela. Ponujamo vam podrobna navodila po korakih, ki vam bodo povedala, kako pravilno storiti. Čudno, kot se zdi, pripravljalna faza je zelo pomembna za pravilno namestitev laminatnih ploščic, zato ne zanemarjajte nasvetov.

Kako pripraviti tla za polaganje laminata

Kaj je treba upoštevati pred začetkom pripravljalnega dela

# 1. Če je tla iz betona, preverite njegovo ravnost in vodoravnost. Če je betonska podlaga daleč od idealne za te parametre, je potrebno nalijte tanek sloj samorazlivnega estriha. Predplaščenje malte z razpokami v betonu, previdno odstranite vse prašne in mastne madeže s površine.

# 2. Če je podlaga vašega talnega obloga lesena pred polaganjem laminata, se prepričajte, da je ravna in da ni razpok. Če je les poškodovan ali deformiran, priporočamo, da se čez celotno površino položi plast vezanega lesa debeline 10-12 mm. Vezane plošče pritrdite na leseno podlago ali vnaprej nameščene hlode z uporabo žebljev ali vijakov. Priporočamo, da označite lokacijo zastojov na stenah, da uporabite te oznake, ko začnete pritrditi pločevine. Če se želite izogniti težavam v prihodnosti, preden namestite vezane plošče, preberite navodila proizvajalca. V večini primerov morate med ploščama pustiti raztezni spoj 3 mm. Razmik med vezanimi ploščami in stenami prostora je treba zapečatiti, da bi ustvarili pregrado za vlago in izboljšali toplotno in zvočno izolacijo prostora.

# 3. Če vezan les ne ustreza vašemu proračunu za popravilo, lahko uporabite 11 mm OSB plošče. Vendar pa je treba zapomniti, da OSB ne morete uporabljati na mestih, ki so izpostavljeni vlagi, saj se bo na njej pojavil material, po možnosti plesen in gliva.

 • Oglejte si gradivo: Izravnavanje tal pod laminatom, odvisno od osnove in narave nepravilnosti.

Če se odločite za pripravo tal za laminat s svojimi rokami, boste potrebovali naslednje:

Materiali:

 • laminat;
 • substrat pod laminatom.

Orodja:

 • ravni;
 • kladivo;
 • dleto;
 • ruleta;
 • lopatica;
 • sesalnik.

Nasveti:

 • S stopnjo preverite, ali je talna površina dovolj ploska.
 • Samoizravnalni estrih napolnite, če tla niso dovolj ploska.
 • Tla pravilno očistite s sesalnikom.

Pripravite podlago za polaganje laminata

Pred začetkom polaganja laminata morate z uporabo nivoja zagotoviti, da je površina neravnega tla vodoravna. Ta vidik je zelo pomemben, ker če je površina neenakomerna, se bo novi laminat upogibal in zataknil, kar bo pripeljalo do njegovega hitrega poslabšanja.

Betonska baza
Tla iz betona.

Površino temeljito očistite z uporabo sesalnika ali metle, saj lahko ostali drobni delci ogrozijo celotno zasnovo. Posebno pozornost posvečajte vogalom in obodu prostora. Če je potrebno, bodite pripravljeni ponoviti postopek čiščenja. Da bi zaščitili pljuča pred prahom, uporabite respirator. Na koncu te faze ustrezno prezračite sobo.

Pometanje bazo
Čiščenje talne površine od prahu.

Pri pripravi betonskega dna za laminat uporabite dleto ali velik strgalnik, da odstranite konkretne "cobble" ali drugo hrapavost grobega tal. Ne pozabite, s pomočjo metle ali sesalnika, odstranite vse nastalo smeti. Sesalnik je v tem primeru bolj primeren, ker je manj ugoden za širjenje prahu.

Če preskočite ta korak, se lahko laminat sčasoma deformira ali začne s potiskanjem. Izločanje mikroreznosti je zelo pomembna stopnja pri pripravi tal pred polaganjem laminata, zato natančno preverite površino, ne enkrat.

Odstranimo izrastke na tleh cementa
Odstranjevanje posušenih kapljic cementne malte z lopatico.

Sestavite vrata vrat s posebno žago ali žičnico. Mnogi psevdo mojstri naredijo izreze v laminatni plošči v obliki škripca, vendar je ta metoda povsem napačna. To ne samo, da izgleda estetsko prijetno, ampak lahko privede do strmoglavljenja in škripanja laminata.

Pravilen način je, da je okvir vrat od dna previdno žagan. V tem primeru mora biti debelina reže, ki je nastala med drobcem in grobim podom, enaka skupni debelini laminatne plošče in podlage. Po izdelavi žage, ne pozabite preveriti, ali je laminat nameščen tam.

Rezine in škatle za vrata
Obešanje vratnih vrat.

Z nožem odstranite ostanke montažne pene s pletenice. Delajte z veliko pozornostjo, sicer lahko opraskate vrata.

Zadnjič preverite površino tal za razpoke, nepravilnosti in mastne madeže.

5m
Odstranitev montažne pene in drugih ostankov iz podhoda.

Pripravite materiale sami. Pakirane laminatne plošče je treba vodoravno skladiščiti v prostoru, kjer bodo zloženi najmanj 48 ur. Sobna temperatura mora biti najmanj 18 0C in razdalja med stenami in pakiranji laminata je več kot 50 cm.

Za pojasnitev vseh teh podrobnosti preberite navodila proizvajalca na embalaži laminata. Priprava gradiva je zelo pomembna za doseganje strokovnega rezultata, zato sledite tem priporočilom.

Ne pozabite vnaprej kupiti laminatnega substrata. Zahtevano območje lahko izračunamo preprosto tako, da pomnožimo dolžino prostora s širino in pri rezanju dodamo še dodatnih 5-10%.

6m
Aklimatizacija laminata.

Pripravite tla za laminatne talne obloge. Zdaj je čas, da začnemo postavljati tla sami.

Vir prevoda: www.howtospecialist.com

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 33 = 39