Liliam Fashion Week in London
 • 20 March 2015

 • 09.00 - 16.00 (Monday Free)

 • 21 King Street, Melbourne Victoria 3000 Australia See in Map

 • Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Vestibulum id ligula porta felis euismod semper. Duis mollis, est non co.

 • Read More

Технически характеристики на гипсокартон и характеристики на този материал

May 20
No comments yet

Към магазина за строителни материали можете да видите листове от гипсокартон с различни марки и различни цели. Едно неопитен разработчик е трудно да се ориентира в цялото това разнообразие. Ето защо трябва да знаете и да разберете техническите характеристики на гипсокартона. От тази статия ще получите максимална информация за характеристиките и свойствата на гипсовите плоскости от всички класове и цели.

Технически характеристики на гипсокартон от различни видове и марки

Устройството и характеристиките на листа от гипсокартон

Ако ремонта се случва някъде, може да се каже със сигурност, че гипсокартонът е един от строителните материали. Той е много популярен и търсен, тъй като е идеален за довършване на апартаменти и къщи. Този материал е евтин, напълно безвреден и не е горим, има добри звукоизолиращи свойства. Тя може да отнеме излишната влага от въздуха, след което е лесно да се откаже, ако въздухът изсъхне. Работата с гипсокартон е хубава и лесна - не е причудлива и просто се обработва.

Особено е приятно за строителите лекотата на листа gipsokartonnyh е голям плюс както при монтажа, така и при транспортирането. Когато се работи с гипсокартон, отпадъците не са достатъчни, а боклукът се изважда много по-бързо. Използване в строителството на гипсокартон - това е така наречената "суха конструкция".

Лесен за използване материал

Много е удобно, че за гипсокартон не се нуждае от специален инструмент - достатъчно количество от минимума, който се предлага във всяка къща. Комплексът от този материал може да бъде създаден благодарение на неговите специални свойства. Достатъчно е да намокрите листа от гипсокартон, а вие можете да направите всичко с него. Например, да го огънете под формата на арка, да изградите ниша или да изпълнявате сложен проект. След изсушаване дизайна ще запази формата си. Между другото, гладки повърхности също са отлични.

Благодарение на използването на гипсокартон можете значително да намалите времето, прекарано в довършителните работи. Вземете например производството на дял. Ако го направите от традиционните строителни материали (да речем тухла), тогава ще трябва да прекарате три пъти повече време. И гипсокартон не предизвиква алергични реакции, което е и положително качество.

Какви недостатъци са присъщи на сухото строителство

За съжаление, има свойства и характеристики на сухото строителство, които не добавят към него плюсове. Така че устойчивостта и водното съпротивление на този материал не могат да се похвалят. Освен това е трудно да се прикрепи нещо към него. Гвоздеите от гипсокартон са безполезни - само дюбели с винтове са в състояние да държат рафт или картина. Но все пак, нищо особено трудно да се мотае, не е необходимо, тъй като това може да доведе до пълното унищожаване на стената.

Недостатъчна водна устойчивост

minus1

Недостатъчна якост

minus2

Затруднението при закрепването към стената

minus3

Устройство за гипскартон

Нищо сложно - дизайнът съответства на името. Ядро от гипс с добавки и външна картонена облицовка. Тя е здраво закрепена със специално лепило. В зависимост от приложението се произвеждат видове гипскартон с различни свойства.

Устройство за гипскартон

Видове сухи стени и техните приложения

Стена от гипскартон (GKL)

Листата могат да имат дължина от 2.3 или 2.5 м. Широчината на която и да е от тях е 1.2 м. Дебелината на този материал е 12.5 мм, цветът му е сив. На картона синя, маркирана с маркировка. Не са осигурени специални допълнения към сърцевината, свойствата на материала са стандартни.

Таван гипсокартон

Дължината на листа може да бъде 2 или 2,5 м, а широчината - 1,2 м. Дебелината е по-малка от тази на материала на стената - тя е равна на 9,5 мм. Светло сивите картонни облицовки са също толкова бели в синьо. Този тип GCR се използва за покриване на тавани, както и за производство на ниши, арки и многостенни таванни конструкции. По свойства подобни на предходната форма, различаващи се само от дебелината. Благодарение на това, между другото, струва най-малко.

Обикновен гипсокартон

Влагоустойчив гипсокартон (GKLV)

Листа с дължина 2,3 и 2,5 м имат стандартна ширина 1,2 м. Дебелината е същата като за стенен материал (12,5 мм). Облицовъчният картон е зелен, маркирайки го със синьо. Прилагайте данни от GCL в помещения с прекомерна влажност, които те понасят лесно. Възможно е да се подобри тази характеристика на влагоустойчив гипсокартон, ако стените са допълнително покрити с хидроизолационен материал. Също така в това качество може да служи като боя, грунд или слой от плочки. С този материал сърцевината и картонът имат специален състав, така че те не се страхуват от влага. За това се използват противогъбично импрегниране и специални добавки.

Гъвкава гипскартон

Пожароустойчива гипскартон (GKLO)

Дължината на листата му може да бъде 2, 3 и 2,5 м, а ширината и дебелината на обичайните - 1,2 м и 12,5 мм. Облицовъчният картон е светлосив и всички знаци върху него са червени. Използвайте GKL данни, където изискванията за пожарна безопасност са високи. Например, тя може да бъде облицовка на комини или камини. Такъв гипсокартон има голям брой влакна и добавки за армиране в сърцевината. Този дизайн, подсилен от външния картон, е трудно преодолян. В края на краищата изглежда като двоен скелет.

Ще забележим, че силният картон, приложен във всеки GKL, който не изгаря и изгарянето, не насърчава. Максимум - то е овъглено. Но сърцевината е способна да устои на огъня само в огнеупорния тип гипскартон. При пожар тя не се срутва и запазва формата си.

Пожароустойчива гипскартон

Влагоустойчив гипсокартон (GKLVO)

Съчетава свойствата на устойчиви на влага и огнеустойчиви листове gipsokartonnyh.

Гъвкава дъсчена дъска (гъвкава)

Неговите светлосиви листа имат само една дължина - 3 м. Ширината, както обикновено, е 1,2 м. Но дебелината на материала е малка - само 6,5 мм, така че основно се монтира на два слоя. От дъгообразен гипсокартон се произвеждат различни продукти от извитата форма с различен радиус на завой. Толкова лесно е да ги огънете поради прежди от фибростъкло, които укрепват сърцевината. Въпреки това, поради това цената на листовете е доста висока. И фактът, че те трябва да сложат двоен слой, все още увеличават разходите.

Категории GCR

Има две категории качество за правоъгълни листа gipsokartonnyh - "А" и "B". Последният от тях позволява някои грешки в геометричните размери. Оборудването се използва в старата извадка. Въпреки това, по-голямата част от производителите произвеждат само "А" гипсокартон, така че те не считат за необходимо това да се посочи в характеристиките. Но трябва да знаете за това.

Видове ръбове GKL

Стандартната ширина на листовете е 1,2 м. Те са изработени в съответствие с GOST 6266-97: вътре в двата слоя силен картон е закалена маса от гипс със специални добавки за армиране. Страничните надлъжни страни на листа са обвити в картон.

Има няколко типа ръбове, използвани при производството на гипсокартон. Това се прави за по-удобна обработка на фугите между листовете. Струва си да се помни, че всички краища на GCR винаги са само правоъгълни. Ако има нужда да се докосват точно тези страни (къси), тогава те се нуждаят от приблизително една трета, за да се премахне аспектът.

п.к.

PC (прав ръб) се използва, когато ставите не трябва да бъдат затворени.

Великобритания

CC (ръб с изтъняване) е необходим, ако се използват подсилваща лента и замазка за фиксиране.

PLK

PLC (полукръгът на предния под) се използва, когато се използва шпакловъчен материал и липсата на подсилваща лента.

pluk

PLUK (лицев полукръг с изтъняване) може да се използва при работа с шпакловъчен материал и подсилваща лента и без тази лента.

ЗК

ZK (заоблен ръб) се използва, ако ставите трябва да бъдат ремонтирани с гипс.

Якост на огъване

Тази характеристика се определя от минималното натоварване, при което гипсовата плоскост може да бъде унищожена. Изчисляването се извършва в килограми. За потвърждение вземете проба с широчина 40 см и я тествайте върху опори, разстоянието между които е 40 пъти по-голямо от дебелината на листа.

 • Минималното натоварване за лист гипсокартон с дебелина 10 мм. е 15 кг.
 • Минималното натоварване на листа от гипсокартон е с дебелина 11-18 mm. е 18 кг.

Запалимост на сухото строителство

Гипсокартонът не е запалим материал, освен това може да издържи дълго време на огъня. Строго погледнато, всички материали, съдържащи гипс, могат да се похвалят с такива качества.

 • GOST 30244 определя запалимостта - то е за гипсокартон G1;
 • ГОСТ 30402 определя запалимостта, за гипсокартона е В2;
 • GOST 12.1.044 определя способността за образуване на дим, според този индикатор гипсокартон принадлежи към групата - D1;
 • GOST 12.1.044 определя токсичността, сухото строителство принадлежи към групата - T1.

В случай на пожар, характеристиките на огнеупорните гипсокартони позволяват да издържат на пожар. Самият гипс не може да гори, а след унищожаването на картона, ядрото просто се разпада. За увеличаване на огнеустойчивостта, преградите са направени от два листа гипсокартон. Така картонът, разположен между двата листа, може да издържи на пожара за по-дълго време.

Съотношението на сухото строителство към ниските температури

Всички отрицателни температури, които са възможни в природата, гипсовите мазилки перфектно издържат. Няма нито унищожаване, нито фатална промяна във физическите свойства. Веднага след като температурата се покачи, листът се възстановява напълно. Най-добре е да почувствате GCR при стайна температура - в крайна сметка те са създадени за вътрешни работи.

Коефициент на поглъщане и омекване на водата

За стените на сухото строителство, които имат устойчивост на влага (включително онези, които освен това са устойчиви на огън), е допустимо да се абсорбира влагата не повече от 10%. Съществува и друг важен параметър за гипсовата плоскост - Коефициента на омекване Kp, който се изчислява чрез разделяне на якостта в състояние на насищане с вода (RH) със силата на сухата (Rc).

Ако говорим за листове обикновен гипсокартон, силата на тези със силна влага значително намалява. Подобни материали се продават доста и всички те имат малък коефициент на омекване около 0,8. Но GCR има малко по-различна стойност за този параметър - 0.45. Това означава, че след намокряне силата на този материал ще намалее значително.

Термична проводимост на гипсокартон

На първо място, трябва да се отбележи, че сухото строителство поддържа топлината достатъчно добре. Коефициентът на топлинна проводимост в гипсовата плоскост е от 0,22 до 0,35 W / (m × K). Това не е лошо - в края на краищата, по време на ремонта, можете веднага да направите стените дори, и малко подобряване на тяхната топлоизолация. Трябва да се отбележи, че този метод на топлоизолация на стените е евтин, бърз и ефективен. И ако направите празнина от 3 до 10 мм, тогава ще има допълнителен въздушен слой, който още по-добре ще спести топлина.

За постигане на добър резултат за топлопроводимостта в кухината между изолираната стена и гипсовата плоскост се поставят различни изолации. Това може да бъде например минерална вата или обикновена пяна. Колкото по-нататък преместваме гипсовата плоскост от стената, толкова по-дебела е възможно да се направи допълнителен топлоизолационен слой.

За товари, които сухото строителство може да издържи

Ако искаме да се мотаем на стената на гипсокартон или кабинета, трябва да помним, че товарът не трябва да надвишава 30 кг на квадратен метър.

Колко тежи един квадратен метър материал?

Листовете от типа GKLV и GKL не претеглят повече от 1 сек (килограми на квадратен метър). Пожароустойчиви листове - не по-малко от 0,8 и не повече от 1,06 с (килограми на квадратен метър).

За дебелината на листата

Картонът за гипс, който се продава в магазини и на пазара, обикновено е с дебелина 6, 9 и 12 мм. За "мокрия метод" се използват най-тънкият GCR с дебелина 6 мм - те са изработени от сложни криволинейни продукти (арки, конструктивни конструкции, ниши). Дебелината 9 мм е подходяща за огъване на листа "сух път" и създаване на същите дъги - опитни майстори обикновено го правят. Още девет милиметър GKL правят тавани, за да се намали теглото на конструкцията. Най-дебелите листове се използват за облицовка и разделяне на стени. Други размери се продават изключително рядко и поради това те обикновено не се интересуват от обикновения купувач.

Легенда на gipsokartonnyh листове

Разчитайте какво е написано на листа, след като научите характеристиките на сухото строителство, можете да прочетете:

 • Обозначение на буквите от тип лист;
 • информация за групата, към която принадлежи листа;
 • информация за надлъжния ръб;
 • дължина, широчина и дебелина в милиметри;
 • стандарт на производство - GOST 6266-97.

Например, вземете гипсокартонен лист от групата "А" от компанията Knauf. Дължината му е 2500 мм, широчината е стандартна, ръбът е полукръглен, дебелина 9 мм.

На листа можете да видите следните маркировки:

GKL - A - РС - 9 × 1200 × 2500 GOST 6266-97.
или
GKL - PC - 9 × 1200 × 2500 GOST 6266-97.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 42 = 51