Liliam Fashion Week in London
 • 20 March 2015

 • 09.00 - 16.00 (Monday Free)

 • 21 King Street, Melbourne Victoria 3000 Australia See in Map

 • Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Vestibulum id ligula porta felis euismod semper. Duis mollis, est non co.

 • Read More

Какви са видовете дървесина за изграждане на къща

May 20
No comments yet

В тази статия ще разгледаме видовете дървесина за изграждане на къща, техните предимства и недостатъци. Компетентната селекция от материали за стените на къщата ще ви позволи не само да оптимизирате разходите за изграждането й, но и да намалите допълнително разходите, когато я използвате.

Какви са видовете дървен материал

Цял непрофилиран цял лъч

Този тип бара има най-простата технология за производство. За да го получите, четирите страни на ръба са отрязани от дървения материал. Най-често срещаната секция на такава лента е 150х150 мм или 150х200 мм. Производството на солидна греда не изисква наличието на сложно дървообработващо оборудване, поради което според броя на предлаганите на пазара този бар заема водеща позиция.

Подредени твърди греди

Какви са видовете дървесина за изграждане на къща

+ Предимства на масивния дървен материал

 1. Наличие. Тъй като процесът на вземане на твърд лъч не е труден, можете да го купите почти навсякъде, с минимално време за изчакване от поръчката до доставката на продуктите.
 2. Ниската цена на този материал се дължи на простотата на неговото производство и липсата на разходи за сушене на дървесина.
 3. Екологична съвместимост. Тази бара е в състояние да регулира нивото на влажност в къщата, абсорбирайки излишната влага, която се натрупва в помещенията в процеса на човешкия живот.

Какви са видовете дървесина за изграждане на къща

- Недостатъци на масивен дървен материал

 1. Сложността на полагане на дървената къща. Тъй като лъчът няма надлъжни профилирани бразди, е трудно да се получи качествена повърхност на стените на къщата по време на изграждането на дървената къща.
 2. Увеличено време за строителство. Като се има предвид, че твърдата лента има естествена влага, след края на рамката тя трябва да претърпи свиване, което може да продължи повече от година. Този процес включва допълнителна работа за запълване на шевовете с уплътнител.
 3. Крекинг на непрофилирана бара. Свиване къща, направена от мокрото дървен материал води до факта, че в пукнатините пръчковидните, усукване и огъване, което увеличава разликата в ставите между джанти.
 4. Пространствена твърдост на къщата през цялата си работа се осигурява само якостни колчета, които държат корони в позиция, устойчива на евентуална деформация на дървесина, особено по време на свиването в дневника.
 5. Значителни разходи за довършителни и топлоизолационни работи. Къщата с твърди къщи се нуждае от довършителни работи както в сградата, така и извън нея поради минимална естетическа привлекателност.
 6. Излагане на гъбички. Природното свиване на дървото не отстранява риска от гъбички. Тя може да бъде елиминирана със съвременни средства за защита, но това е още един допълнителен разход.

Както можете да видите, списъкът с положителни качества се оказа доста кратък. Сухото изявление на фактите и сравнението на заслугите и недостатъците показва, че балансът е очевидно неблагоприятен за този материал.

Профилиран лъч от една част

Както unprofiled, този тип дървесина също е направен от цели трупи, но е обект на много по-голяма обработка, в резултат на готовия дървен материал има сложна част от страничните повърхности на профила и качествени изискват малко или никакво допълнително обработване за да приключите. Профилната шина може да се реализира в суха или естествена влажност.

Най-добре е за изграждането на къща да се използва суха профилирана бара, тъй като тя е по-малко податлива на свиване и деформация. Много фирми правят готови къщи от профилиран бар, който позволява да се направи строителство в много кратки срокове.

Еднолицев профилиран бар

Какви са видовете дървесина за изграждане на къща

+ Предимства на профилирана бара

 1. Наличието на надлъжни жлебове върху лъча намалява загубите на топлина през вътрешните тъкани стави и увеличава пространствената твърдост на завършената къща.
 2. Идентичността на разделителните раздели на лъча, осигурена от високотехнологичното производство, значително намалява времето за сглобяване на дървения материал и му позволява да подобри своето качество. Освен това, допълнителни надлъжни прорези в пръта облекчаване на вътрешно напрежение дървен материал, който се появява в процеса на свиване естествен дървен материал, който намалява риска от напукване и значителни обрати.
 3. Качеството на страничните повърхности на завършените стени може да намали разходите за тяхното завършване.
 4. Екологична съвместимост. Изработена от твърда маса, профилната шина има способността да регулира влажността в помещението, осигурявайки естествена вентилация.
 5. Цената на този бар в сравнение с непрофилирана скъпо е само 40-50%. Но при координирането на цената е необходимо да се вземе предвид нивото на влага на бара, който ви предлагаме.

Какви са видовете дървесина за изграждане на къща

- Недостатъци на солидна профилна шина

 1. Свиване вкъщи. Ако профилираният прът има естествено съдържание на влага, това ще изисква дълъг пауза в конструкцията, през който ще настъпи свиването. Колкото по-близо е процентът на влагата до естественото ниво на дървесината, толкова по-дълъг (до 12 месеца) процес на свиване на завършената дървена дограма на къщата ви ще се осъществи.
 2. Появата на пукнатини в процеса на свиване. Да, те ще се появят, тъй като това е типично за масивните дървени елементи, въпреки че техните размери ще бъдат минимални.

Както може да се види от горепосоченото, профилът на базата на твърди профили има значително по-добри резултати от непроизведената лента. Но ви предлагаме да обърнете внимание на други видове профилирани греди, произведени с помощта на съвременни технологични разработки и оборудване.

Лепенен профилиран лъч

Разликата от този материал от предходните разновидности на бара е, че той е направен от отделни заготовки - ламели от иглолистна дървесина, свързани заедно със специални лепила. Всички заготовки преминават задължително сушене, третиране със забавители на огъня и антисептици, което значително намалява опасността от пожар на завършената сграда и нейната устойчивост на появата на гниене.

В допълнение, с подреждане на желания греди летвите напречното сечение, подредени така, че да се редуват различните посоки на влакна в съседни детайли, което позволява да се елиминира появата на вътрешни напрежения в прът поради намаляване или увеличаване на естественото ниво на влажност в различните сезони.

Лепени профилирани греди

Какви са видовете дървесина за изграждане на къща

+ Предимства на залепена профилирана дървесина

 1. Времето за построяване на къща се съкращава поради факта, че рамката от този материал не се нуждае от дълго свиване.
 2. Изработена от суха дървесина, тази лента запазва геометричните си размери през цялата експлоатация на сградата.
 3. Повърхността на стените на къщата от този бар е почти готова за завършване точно след края на къщата и не се нуждае от допълнителна подготовка за лакиране или боядисване.
 4. Няма риск от пукнатини поради дизайна на отделните платна.
 5. Силата на такава бара в сравнение с аналоговия материал от твърдо дърво се увеличава с 1,5 пъти, което влияе положително върху здравината и издръжливостта на цялата къща.
 6. Добра ефективност при икономия на топлина. Високото качество на хоризонталните фуги между короните на дървената рамка, както и липсата на пукнатини в лъча осигуряват комфортна температура вътре в къщата, като същевременно се намаляват разходите за отопление.
 7. Способността да поръчате правилната напречна греда според вашия дизайн, тъй като тя не е свързана с необходимостта да се намерят цели трупи с необходимия диаметър.

Какви са видовете дървесина за изграждане на къща

- Недостатъци на залепените профилирани греди

 1. Цената на залепените профилирани греди надвишава разходите за аналогови маси от дърво 2.5 пъти;
 2. Независимо от факта, че всички лепилни съединения, използвани в тази технология, са разработени въз основа на PVA и отговарят на допустимите стандарти, способността на дървото да "диша" е значително намалена;
 3. Тъй като тази технология за производство на бара се развива сравнително напоследък, няма надеждни данни за поведението му в изграждането на къщата в половин век или повече.

termobrusa

Композитните лъчи от този вид се състоят от ламели, вътре в които има вложка от екструдиран полистирол, която позволява не само да увеличи топлинно спестяващите си показатели, но и да намали теглото. Това значително намалява натоварването на фундамента, което прави възможно лекото му улеснение и следователно - да се намалят разходите за неговата ерекция.

termobrusa

Какви са видовете дървесина за изграждане на къща

+ Предимства на термобуса

 1. Увеличаването на топлинно спестяващите параметри е 1.3-2.1 пъти в сравнение с лепения лъч, което значително намалява разходите за отопление на такава къща.
 2. Цената на термобуса е подобна на цената на профилиран залепен лъч.
 3. Няма свиване.
 4. Готовата повърхност за довършване веднага след структурата на дървената къща.
 5. Якост и издръжливост на стените от този материал.

Какви са видовете дървесина за изграждане на къща

- Недостатъци на термобуса

 1. Материалът присъства на пазара на строителни материали сравнително наскоро. Няма информация за поведението му в строителните конструкции след няколко десетина години.
 2. Стените на къщата не "дишат", защото експандираният полистирол е херметичен материал.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

91 − 83 =