Liliam Fashion Week in London
 • 20 March 2015

 • 09.00 - 16.00 (Monday Free)

 • 21 King Street, Melbourne Victoria 3000 Australia See in Map

 • Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Vestibulum id ligula porta felis euismod semper. Duis mollis, est non co.

 • Read More

Bagaimana untuk memilih lajur yang betul dengan semua parameter

May 20
No comments yet

Walaupun pemodenan utiliti yang meluas, kualiti perkhidmatan yang mereka berikan meninggalkan banyak yang diinginkan. Khususnya, ini terpakai kepada bekalan air panas. Untuk menyelesaikan masalah ini sekali dan untuk semua, adalah perlu untuk membeli pemanas air gas. Mengenai cara memilih lajur gas yang memenuhi semua keperluan, kami akan membincangkan artikel ini.

Bagaimana untuk memilih pemanas air gas

Varieti lajur gas dan susunan mereka

Pengeluar moden menyediakan pilihan peranti paling luas dengan ciri teknikal dan operasi yang berbeza. Semua pemanas air gas boleh dibahagikan kepada dua jenis:

 • mengalir;
 • terkumpul.

Lajur gas yang mengalir (gambarajah skematik).

Pemasangan pemanas air gas melalui aliran

1. Pengesan daya tarikan;
2. Pengesan overheating;
3. Pembakar gas;
4. Pengawal selia bekalan gas;
5. saluran air panas;

6. Keluar untuk cerobong;
7. Pemungut untuk produk pembakaran;
8. penukar haba;
9. Sebuah cawangan gas paip;
10. Pengatur bekalan air;
11. Outlet untuk air sejuk.

Lajur gas yang mengalir mempunyai saiz padat kerana pembakar gas kecil dan kekurangan kapasiti untuk air panas. Ia boleh dipasang di bilik kecil dengan pengudaraan semula jadi yang baik. Walau bagaimanapun, peranti tersebut mempunyai kapasiti yang rendah, untuk menghubungkan beberapa titik air panas ke sistem DHW, anda perlu membeli peranti kuasa tinggi. Lajur sedemikian sesuai untuk pangsapuri bandar.

Pemanas air gas simpanan (rajah skematik)

Ruang gas simpanan

1. injap pintas gas;
2. tombol kawalan pendikit;
3. Penyesuaian suhu air;
4. Pembakar gas;
5. kelengkapan gas pencucuhan;
6. Thermocouple;
7. muncung pembakar gas utama;
8. Saluran pelindung dalaman;
9. Penebat haba tangki air;
10. perlindungan pelindung luar;
11. The flapper;

12. Anod untuk mengelakkan skala dan kakisan;
13. Tenggelam ayam;
14. Kabel dari pengesan daya tarikan;
15. Asas cerobong;
16. Penentang;
17. Paip cawangan bekalan air sejuk;
18. Sip air sungai untuk mengintensifkan pencampuran;
19. soket injap pelepasan kecemasan;
20. Paip cawangan meninggalkan air panas;
21. Penstabil teras.

Peranti penyimpanan adalah ukuran yang besar. Jumlah tangki bervariasi antara 50-500 liter. Untuk menggunakan air panas, tidak perlu menghidupkan peranti setiap kali. Penebat haba berkesan bekas membolehkan anda menyimpan haba untuk jangka masa yang lama. Penukar haba lebih cekap. Daripada kekurangan utama, perlu diperhatikan dimensi penting, yang memaksa pemasangan peranti di bilik dandang khas, bilik bawah tanah atau attics. Di samping itu, berat tangki besar yang besar memerlukan pengukuhan tambahan lantai dan penyediaan pangkalan konkrit. Pemanas air gas seperti ini dinasihatkan untuk digunakan dalam kotej dan rumah persendirian, di mana terdapat banyak perkara penggunaan.

Kapasiti lajur gas

Parameter seperti kapasiti lajur gas boleh ditunjukkan dalam kW dan l / min. Anda boleh menemui penunjuk ini dengan melihat plat khas yang diletakkan pada kes lajur itu sendiri atau dengan melihat pasport peranti itu. Selalunya, produktiviti ditunjukkan dalam l / min. Tentukan kuasa lajur yang anda perlukan dengan bilangan titik pengambilan air, iaitu bilangan pengadun.

Adalah dipercayai bahawa satu pengadun mampu mengalir 6-7 l / minit. Katakan bahawa lajur dipilih untuk sebuah apartmen di mana dua pengadun dipasang di bilik mandi dan dapur. Untuk keselesaan, penggunaan air panas secara serentak di kedua-dua bilik, anda memerlukan kapasiti lajur sebanyak 13 liter / minit. Menggunakan jadual di bawah, anda boleh memilih kuasa bagi lajur gas yang mengalir yang anda perlukan.

Bilangan titik pengambilan air Kuasa pembesar suara
10 liter. 13 liter. 15 liter.
Dapur dan basuh ¤
Dapur dan pancuran mandian ¤
Dapur, mandi dan pancuran mandian ¤
Dapur, 2 bilik mandi dan pancuran mandian ¤

Tekanan air yang mana lajur dikira

Bagi tekanan air, adalah perlu untuk memberi perhatian kepada 2 indikator, ini adalah tekanan minimum di mana lajur dihidupkan dan tekanan maksimum yang penukar haba dapat bertahan. Tekanan minimum adalah sangat penting untuk pemanas air jenis aliran gas, kerana ia bergantung padanya sama ada lajur gas akan dihidupkan. Ini amat penting untuk rumah-rumah bangunan lama, di mana infrastrukturnya sudah habis dan tekanan dalam paip air terlalu rendah. Lebih baik jika angka ini tidak lebih tinggi daripada 0.15 bar.

Tekanan maksimum yang dapat bertahan adalah penting kerana alasan hydrodrake adalah tipikal untuk sistem bekalan air. Dalam kes ini, terdapat peningkatan jangka pendek dalam tekanan air dalam paip air, yang boleh mengakibatkan pecah penyejuk pemanas gas. Adalah penting bahawa tekanan maksimum antara 11 dan 12 bar.

Jenis pencucuhan - apa dan yang lebih baik

1. Peranti belanjawan dan teknikal kurang canggih mempunyai jenis pencucuhan manual. Ia dibuat dengan menekan butang dan membawa perlawanan ke sawit, sangat menyusahkan dan tidak selamat, terutama jika ruangan gas berada di tempat terpencil. Sebagai permulaan, sumbu terus membakar, yang tidak begitu menjimatkan.

2. Piezo spark - varian perlawanan elektromekanik yang disatukan ke dalam sistem, tiada kelebihan utama berbanding dengan pencucuhan manual tidak membawa. Kawalan mekanikal dengan minimum komponen elektronik. Pengaktifan terjadi pada klik butang.

3. Lebih banyak model moden dilengkapi dengan sistem penyalaan elektrik. Oleh itu, jika anda berfikir tentang cara memilih mesin lajur gas, anda perlu memutuskan sistem penyalaan. Ia boleh dibahagikan kepada yang tidak menentu - sambungan dengan penyesuai kepada elektrik isi rumah dan tidak berubah-ubah. Dalam kes sistem tidak menentu, apabila elektrik dimatikan, lajur hanya akan berhenti berfungsi.

Sistem tidak boleh dibahagikan boleh dibahagikan kepada:

Hydropower (HydroPower) - kawalan elektronik. Lajur mengintegrasikan peranti yang menjana elektrik dari aliran air. Diaktifkan dengan membuka paip air panas;

Hydrogenerator
Gambarajah skematik hidrogenerator lajur gas.

Penyalaan elektrik pada bateri - Sistem kawalan elektronik yang tidak menentu. Ia dipasang sebagai sandaran dan sebagai sistem penyalaan asas. Monitor LCD khas menunjukkan paras bateri.

na-batareikah
Lajur gas dengan pencucuhan pada bateri.

Daripada semua perkara di atas, yang paling berkesan adalah hydrogenerator yang tidak berubah-ubah, namun sistem sedemikian agak mahal dan sukar untuk diperbaiki, mereka memerlukan pemasangan penapis-penapis tambahan pada pengisi air paip. Pada masa ini, pilihan yang paling umum ialah menyambung pembesar suara ke saluran keluar elektrik.

PENTING! Sekiranya berlaku gangguan cahaya yang kerap di tempat kediaman, anda boleh membeli IHD - bekalan kuasa tidak terganggu. Jangan mengabaikan dan menstabilkan peranti, terutamanya dengan lonjakan kuasa yang kerap.

Modulasi kuasa - mengapa ia diperlukan dan mengapa ia penting

Peranti ini memantau keamatan pembakaran api di penukar haba, bergantung kepada tekanan air sejuk yang memasuki lajur. Peranti yang sangat mudah menjadikannya selamat untuk menggunakan air pada suhu tertentu, tanpa mengira sama ada air jiran dihidupkan, kerana mana kepala jatuh, atau tidak.

Ini bukan sahaja mengurangkan penggunaan gas dan dengan ketara meningkatkan keselesaan menggunakan DHW tanpa melihat pengambilan air yang lain di apartmen, tetapi ia juga dapat menyelamatkan anda dari luka terbakar yang dihasilkan.

Jenis penukar panas

Klasifikasi penukar haba paling mudah dilakukan mengikut bahan dari mana ionium dibuat:

Keluli - mempunyai kos rendah dan ketahanan kakisan. Produk dengan penukar haba keluli mempunyai berat badan yang besar, tetapi juga kebolehpercayaan yang lebih tinggi.

Tembaga yang sangat suci - Ciri mekanikal serupa dengan keluli, tetapi pemindahan haba jauh lebih tinggi, kerana kecekapan peranti ini akan bertambah baik dengan ketara.

Tembaga mudah - kerana kehadiran kekotoran adalah pemanasan tidak sekata penukar haba dan pecah bekas. Untuk ini tidak berlaku terlalu cepat, banyak pengeluar belanjawan permukaan dirawat paip penukar haba dan khas tahan panas cat, tetapi manfaat yang nyata seperti "liner" Tidak detail bankrap beberapa tahun operasi.

Penarikan balik produk pembakaran

Terdapat dua jenis lajur gas, bergantung kepada kaedah mengeluarkan karbon monoksida.

Jenis pertama - klasik, dengan cerobong. Di kebanyakan pangsapuri, yang ditukar kepada penggunaan pemanas gas, ia tidak dapat diterima, kerana tidak ada kemungkinan teknikal alat cerobong dan meletakkannya di atas bumbung.

Lajur dengan gas ekzos melalui cerobong

Jenis kedua - tak acuh tak acuh (parapet). Lubang untuk pelepasan produk pembakaran dibuat di dinding bangunan. Jenis peralatan ini agak lebih mahal dan tidak menentu, kerana pengeluaran itu dipaksa dengan menggunakan kipas dipasang di selongsong lajur. Bilik di mana ruangan gas bebas gas dipasang harus mempunyai pengudaraan semula jadi atau terpaksa yang baik. Pengeluaran dipaksa melalui turbin atau kipas yang dibina ke dalam paip pelepasan.

Lajur tanpa cerobong

Perhatian khusus perlu dibayar ke premis dengan tingkap plastik dipasang. Kurangnya akses udara boleh menjejaskan operasi peranti. Dengan syarat bahawa terdapat pengesan yang sesuai, lajur semata-mata tidak akan dihidupkan. Jika mereka tidak berada di sana, hasil yang paling menyedihkan dapat keluar. Menyelesaikan masalah ini akan membantu injap bolong yang anda boleh potong ke bahagian plastik tingkap dengan tangan anda sendiri. Reka bentuk injap agak rumit dengan penapis pelbagai lapisan dan paling mudah dan paling murah.

Injap pengudaraan

Peranti keselamatan - apakah pentingnya ketersediaan mereka

Jika ruang gas dipasang di sebuah apartmen, dan tidak di dalam bilik khas (bilik boiler, bilik boiler), maka kehadiran semua peranti yang disenaraikan diperlukan:

 • Pengesan pengionan. Putuskan sambungan peranti sekiranya berlaku pudar api. Boleh menggunakan sensor pembakaran khas. Terdapat model di mana kedua-dua sistem dipasang;
 • Injap pelepasan keselamatan. Hentikan lebihan jika tekanan dalam paip terlampau. Terutama penting bagi lajur penyimpanan;
 • Pengesan aliran. Secara automatik menghidupkan lajur apabila paip dibuka pada sebarang titik pengambilan air sistem DHW.
 • Pengesan kehadiran daya tarikan. Ia menghalang operasi pemanas air jika draf di saluran asap tidak mencukupi. Menghalang pengisian bilik dengan karbon monoksida.
 • Pengesan tekanan air rendah. Lajur gas tidak akan menghidupkan jika tekanan air dalam sistem tidak mencukupi. Menghalang penukar haba daripada terbakar.
 • Sensor pemanasan air. Lumpuhkan peranti apabila suhu mencapai nilai ambang.

Pengilang yang perlu diberi perhatian

Perkara terakhir yang anda perlukan untuk membuat keputusan sebelum memilih pemanas air gas, jenis aliran atau penyimpanan - adalah pengilang. Ia perlu memberi perhatian kepada produk jenama yang diiktiraf. Peranti mereka bukan sahaja boleh dipercayai dan tahan lama, tetapi juga mempunyai pelbagai ciri tambahan.

Beretta

beretta

Beretta adalah pengeluar Itali yang telah membuktikan dirinya secara eksklusif di bahagian yang baik. Ciri tersendiri bagi produk adalah variasi parameter fungsian yang luas dalam satu julat model, yang memberikan perbezaan yang signifikan dalam julat kos. Juga, pemanas air gas syarikat ini dibezakan oleh penampilan mereka yang indah, yang memungkinkan untuk mengetepikan penggunaan panel palsu atas apabila menghias dalaman.

Ariston

ariston

Ariston adalah pengeluar lain Itali. Kualiti produk digabungkan dengan nilai yang agak demokratik. Fungsi peranti semestinya merangkumi fungsi elektronik atau mekanikal untuk mengekalkan suhu air tertentu. Unit dan unit yang dikenakan beban operasi utama diperbuat daripada bahan komposit yang tahan terhadap kakisan dan menjamin hayat perkhidmatan yang panjang.

Vaillant

vailant

Vaillant adalah pengilang Jerman yang peralatannya tidak dapat diragui. Peranti itu dicirikan oleh produktiviti yang tinggi dan bersahaja, kedua-duanya dengan tahap tekanan air dan kualiti gas, yang kedua adalah sangat penting untuk sistem gas domestik.

Juruteknik Thermal Bosch GmbH

bosch

Kebimbangan Thermotechnical Bosch GmbH merangkumi beberapa jenama Buderus, Junkers dan Thermotechnology. Lajur Bosch adalah produk yang berkualiti tinggi dan boleh dipercayai. Kelengkapan gas produk mempunyai kapasiti untuk mengawal keluaran yang diperlukan, air di outlet mempunyai suhu dan tekanan yang ditetapkan, tanpa mengira dinamik parameter ini dalam sistem bekalan air.

Electrolux

electrolux

Electrolux adalah pengeluar Sweden. Produknya, walaupun kualiti tertinggi, diletakkan di dalam kategori harga pertengahan. Lajur elektrolit dibezakan dengan menggunakan bahan berkualiti tinggi. Penukar panas tembaga menjalani rawatan khas, mewujudkan lapisan pelindung tambahan pada permukaan bahan yang tidak termasuk penampilan proses kakisan.

Kriteria untuk pemilihan - merumuskan

Sebelum memilih lajur gas untuk sebuah apartmen atau rumah, adalah perlu untuk menyusun senarai parameter asas dan petunjuk teknikal yang mesti dipenuhi oleh peranti:

 • Diameter paip gas dan tekanan gas dalam perancangan;
 • Intensiti penggunaan air panas, bilangan dan penempatan mata pengambilan air;
 • Dimensi luaran dan jenis pelekap (dipasang di dinding yang dipasang di lantai);
 • Tekanan operasi minimum air panas di pintu masuk ke peranti;
 • Kuasa pembakar gas dalam kW dan kapasiti penukar haba dalam l / min;
 • Harga peranti;
 • Rupa.

Dalam satu bilik pangsapuri dengan keluarga sehingga tiga orang, satu ruangan gas dengan kapasiti 15-17 kW dan kapasiti 10-11 l / min akan cukup mencukupi. Dalam pangsapuri dua dan tiga bilik dengan lebih daripada 3 penduduk, kuasa minimum yang diperlukan sebanyak 23-24 kW menjamin prestasi 13-14 l / min. Sekiranya beberapa titik pengambilan air disediakan dalam sistem DHW, dan penggunaan air panas mempunyai keamatan yang ketara, perlu memasang pemanas air gas dengan kapasiti sekurang-kurangnya 25-30 kW dengan keluaran 15-17 l / min.

Dalam sektor swasta, jika turun naik ketara dalam tekanan air sejuk adalah mungkin dengan penurunan kepada 1 atmosfera, adalah disarankan untuk membeli peranti penyimpanan yang beroperasi pada tekanan minimum sebanyak 0.1 atm, maka pengguna akan mempunyai bekalan air dalam hal pemotongan yang tak terduga.

Mengambil bahagian dalam tinjauan:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 2 = 7