Liliam Fashion Week in London
  • 20 March 2015

  • 09.00 - 16.00 (Monday Free)

  • 21 King Street, Melbourne Victoria 3000 Australia See in Map

  • Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Vestibulum id ligula porta felis euismod semper. Duis mollis, est non co.

  • Read More

Cara menggunakan jigsaw: penetapan, menggergaji, penyelenggaraan dan keselamatan

May 20
No comments yet

Dalam bahan ini, kami akan memberitahu anda cara menggunakan jigsaw, bagaimana untuk memotong pelbagai bahan dan menyusun elemen berbentuk. Anda akan belajar mengenai peraturan keselamatan ketika bekerja dengan alat, kerumitan penyelenggaraan, kerapuhan kerap dan cara untuk menghindari mereka.

Bagaimana untuk menggunakan jigsaw dan melihat dengan betul

Menyediakan alat untuk kerja dan aksesori

Jig elektrik adalah jenis peranti sejagat, yang dalam beberapa keadaan dapat menggantikan sejumlah alat. Sebelum memulakan kerja, perlu melakukan pemeriksaan luaran instrumen: pastikan integriti kabel kuasa, semak sambungan ke sesalur kuasa.

Ia juga penting untuk memilih bilah yang betul - untuk setiap bahan dipotong, keperluannya. Tanda yang digunakan untuk bahan mesti jelas dan ditandakan dengan baik. Anda boleh menggunakan panduan laser, jika ada yang termasuk dalam jigsaw yang ditetapkan. Walau bagaimanapun, pengrajin yang berpengalaman, untuk potongan yang lebih tepat, dinasihatkan untuk memberi tumpuan kepada tanda yang diletakkan pada satu-satunya. Semua kerja dilakukan lebih baik di atas meja gergaji - item ini boleh dibeli di kedai, atau mengatur sendiri.

Sejumlah pengeluar menghasilkan peranti tambahan yang direka untuk membantu dalam melaksanakan pelbagai operasi. Peranti tambahan berikut akan sangat membantu:

# 1. Kompas tujahan selari - berguna untuk memotong bulatan.

paralelnui upor cirkul m

paralelnui upor cirkul 2m

# 2. Berhenti selari - untuk memotong terus.

paralelnui upor m

paralelnui upor 2m

# 3. Panduan panduan - memudahkan penggerudian dalam garis lurus.

Panduan kereta api untuk jigsaw

# 4. Pad yang boleh ditanggalkan untuk blok sokongan - boleh dibuat daripada plastik atau logam dan digunakan untuk meningkatkan gergaji jig pada permukaan bahan yang sedang diproses.

Perlindungan kasut untuk jigsaw gelongsor

# 5. Pelapik anti pahat - yang digunakan untuk mengurangkan kemungkinan kereputan dalam proses kerja, amat penting apabila menggeram kayu laminasi.

Pelapik anticiposterior

Selepas mengkaji bagaimana menggunakan jigsaw elektrik, anda boleh terus memotong. Pemilihan gergaji dan mod operasi memainkan peranan yang agak penting dalam proses menggergaji bahan dan mengendalikan alat tersebut. Jika mod pengendalian yang betul dipilih, jigsaw boleh pecah. Oleh itu, jangan mengabaikan cadangan di bawah.

Cara memotong pokok

Memilih fail. Penggergajian pokok dilakukan oleh gergaji standard dengan gigi yang diarahkan ke atas dengan saiz sederhana dengan padang gigi 2.5 hingga 4 mm. Panjang gergaji dipilih mengikut ketebalan bahan kerja.

Kayu kayu

Kekerapan perjalanan. Kekerapan perjalanan ditetapkan ke maksimum. Kurangkan angka ini hanya jika kain itu terdedah kepada terlalu panas, atau semasa kerja ada perasaan tidak selesa.

Strok pendulum. Untuk meningkatkan kelajuan menggergaji, perlu memasukkan strok pendulum. Ia mempunyai kesan negatif terhadap kualiti potongan, jadi gunakannya dalam kes kerja yang cepat, dan kualiti potongan tidak begitu penting.

Proses menggergaji. Kerja perlu dilakukan di belakang bahan untuk mengelakkan kerosakan pada produk. Sebelum memotong, bahan kerja mesti ditandakan. Apabila memotong, alat itu mesti ditekan rata ke atas permukaan dan dibimbing dengan lancar. Menolak ke hadapan tidak perlu, kerana semasa dia memotong, dia sendiri bergerak dalam bahan, terutama apabila mekanisme pendulum dihidupkan.

Keratan Kayu dengan jigsaw elektrik

Cara memotong papan serat, lamina

Seterusnya, kami akan mempertimbangkan cara melicinkan papan serpih dengan lekuk elektrik untuk mengelakkan merosakkan muka berlamina.

Memilih fail. Pakar mengesyorkan menggunakan bilah gergaji terbalik. Walau bagaimanapun, semasa bekerja, perasaan tidak selesa mungkin timbul disebabkan oleh getaran yang meningkat, tetapi kualiti potongan tidak akan terjejas. Jika penggergajian dilakukan dengan gergaji biasa, kerja itu dilakukan di bahagian belakang bahan yang diproses.

Gergaji lamina dan papan serat

Kekerapan perjalanan. Frekuensi perjalanan mesti ditetapkan ke maksimum.

Mekanisme pendulum. Untuk tidak membentuk mekanisme pendulum berputar mesti dimatikan.

Proses menggergaji. Alat ini harus ditekan tegas terhadap permukaan bahan, sementara ia harus didorong dengan lancar tanpa tekanan yang kuat.

Mengandungi lamina dengan jigsaw elektrik

Cip itu muncul di bahagian bahan yang menghadap alat. Oleh itu, jika saw yang dibuat dengan gergaji dengan gigi konvensional, maka anda boleh menentukan bahagian hadapan produk terlebih dahulu untuk membuat potongan di bahagian belakang.

Menghirup lamina dari sisi yang salah

Di samping itu, untuk melaksanakan pemotongan pada papan serat atau lamina, anda boleh menggunakan pelapik anti pemarkahan. Ini adalah sekeping kecil dengan potong, yang dimasukkan ke dalam panduan khas pada satu-satunya. Penyadapan yang paling ideal adalah yang di mana propyl betul-betul sesuai dengan ketebalan bilah gergaji. Oleh itu, sesetengah pengeluar, lengkap dengan jigsaw elektrik, membekalkan beberapa sisipan seperti itu. Dalam kes ini, anda perlu membuat mabuk dalam setiap diri anda sendiri. Kemudian anda boleh mula memotong papan serpih.

Pelapik anticiposterior

Bagaimana untuk memotong logam

Memilih fail. Untuk menggerakan permukaan logam digunakan gergaji dengan gigi kecil - padang gigi 1 - 2 mm. Secara visual, fail ini menyerupai pisau gergaji untuk logam dan boleh digunakan untuk memotong bahan lain, untuk meningkatkan kebersihan potongan.

Saw untuk logam

Kekerapan perjalanan. Kelajuan menggergaji hendaklah ditetapkan serendah mungkin.

Mekanisme pendulum. Strok pendulum sepenuhnya dimatikan.

Proses menggergaji. Alat kerja mesti dipindahkan dengan perlahan, tanpa tekanan. Lembaran timah mestilah dipertahankan dengan terlebih dahulu dengan meletakkannya supaya garis pemotongan sedekat mungkin dengan sokongan.

Pemotongan lurus logam

Jika perlu membuat potongan melengkung dalam lembaran nipis, dan atur benda kerja supaya garisan pemotongan dekat dengan sokongan tidak mungkin, maka ia mesti terletak di antara dua helai papan hardboard atau hardboard. Semua tanda digunakan pada helaian papan atas. Ini akan menghalang pembentukan burr.

Penggerudian melengkung logam

Ia juga disyorkan untuk mengambil rehat kecil di tempat kerja dan memohon sumber penyejukan tambahan untuk mengelakkan terlalu panas daripada bilah gergaji.

Bagaimana cara melihat plastik

Memilih fail. Adalah lebih baik menggunakan kanvas dengan gigi kecil, sama seperti logam. Ini akan meningkatkan kualiti keseluruhan kerja.

Tetapan jigsaw dipasang secara individu, bergantung pada jenis plastik.

Strok pendulum. Untuk mendapatkan potongan lancar, strok pendulum ditetapkan ke kedudukan minimum, atau dimatikan sepenuhnya.

Kekerapan perjalanan. Kelajuan - tidak melebihi 40% daripada maksimum.

pilenie plastika

Bagaimana untuk merongrong jubin

Memilih fail. Untuk mengerjakan bahan ini, kain khusus, tanpa gigi, digunakan. Di permukaan gergaji tersebut digunakan bahan yang kasar. Jubin pemotongan atau jubin seramik jarang digunakan, kerana penggunaan kanvas dalam kes ini terlalu besar.

Fail jubin

Strok pendulum. Strok pendulum dimatikan.

Kekerapan perjalanan. Kerja ini dijalankan pada kelajuan set minimum.

Jigsaw elektrik sangat ideal untuk memotong elemen melengkung pendek dalam jubin.

Ciri-ciri unsur bulat dan bujur

Dalam bahagian ini, ia akan menjadi tentang bagaimana untuk melihat jigsaw bulat atau elemen lonceng. Pertama, anda perlu memohon markup kepada bahan. Dalam kebanyakan kes, lubang dibor di dalam bahan kerja, dari mana produk akan dipotong. Diameter gerudi mestilah agak lebih besar daripada lebar pisau gergaji. Untuk menggergaji elemen curvilinear, perlu mengambil fail sempit yang dimaksudkan untuk kerja-kerja tersebut.

Menggerudi lubang untuk menggergaji

Jigsaw ini keluaran perlahan ke lintasan yang diingini. Jika anda mahu memotong bulatan bentuk yang betul, anda boleh menggunakan peranti tambahan - pisau bulat. Untuk melakukan ini, adalah perlu untuk menentukan pusat bulatan dan menetapkan kompas teras di sana, untuk membuat gergaji.

Fokus kompas adalah untuk anda memotong lubang bulat

Untuk kerja itu, lebih baik memilih kain sempit. Dalam proses menggergaji, anda perlu memberi tumpuan kepada kedudukan bilah, kerana unsur-unsur yang membantu dalam pelaksanaan lurus lurus (panduan "lalat", laser), dalam hal ini hanya akan mengetuk arah.

Dalam sesetengah kes, anda boleh melakukan tanpa lubang gerudi di dalam bahan kerja. Untuk ini, alat dipasang oleh pinggir tunggal di belakang garisan penanda. Jig saw telah dihidupkan, dan dengan pergerakan berhati-hati ia tergulung sehingga dihubungkan dengan permukaan kerja. Sudut bertambah sehingga bahan kerja adalah propilena melalui dan melalui. Selepas itu, alat itu berhenti, pisau gergaji dikeluarkan dan ditetapkan pada kedudukan kerja standard. Output ke markah dilakukan dengan cara pengambilan secara beransur-ansur baris pemotongan. Elakkan sebarang usaha pada alat itu.

Memotong slot

Untuk melihat angka atau corak yang tidak standard, gergaji jig diperbetulkan dengan pengikat khas atau melihat jadual dalam kedudukan tetap, dengan bilah gergaji menghadap ke atas. Dalam kes ini, anda perlu menggunakan jigsaw, bukan jig melihat, tetapi bahan kerja itu sendiri, menggerakkannya mengikut markup. Kaedah menggergaji ini memberikan gambaran maksimum proses kerja, pematuhan garis pemotong, kawalan ke atas bahan kerja. Tetapan alat ditetapkan mengikut bahan yang sedang diproses.

krivolineinui rez

Ciri-ciri menggergaji unsur lurus

Walaupun jenis pekerjaan ini adalah salah satu yang paling biasa, dengan kekurangan pengalaman, mungkin ada kesukaran bagaimana dengan lancar mengamati unsur dengan jigsaw elektrik. Adalah disyorkan untuk memilih saw dengan pisau yang luas, yang direka untuk pemotongan lurus, agar lebih baik mengekalkan penanda garisan. Untuk pemotongan licin, kehadiran fungsi "permulaan licin" memainkan peranan penting. Alat dalam kes ini mula mendapat momentum secara beransur-ansur, sehingga jigsaw lebih baik dikendalikan pada tahap pemotongan awal.

Dalam proses kerja, usaha yang berlebihan tidak boleh dibuat untuk memindahkan jigsaw ke depan, jika tidak, ia akan menyebabkan kegagalan saw atau mekanisme alat tersebut. Kain yang dipakai harus diganti dengan serta-merta, kerana saw yang membosankan menyebabkan peningkatan beban pada pemacu elektrik. Pembuatan gergaji mestilah disepuh dengan selamat.

Untuk melakukan pemotongan lurus, anda boleh menggunakan perhentian selari atau panduan kereta api.

Berjalan dengan kereta api panduan

Pertama, benda kerja mesti ditandakan. Selepas itu? menetapkan jigsaw dalam kasut khas, dan kemudian kasut ke dalam tayar, letakkan alat di sepanjang garis pemotongan.

Penanda tayar

Setelah menubuhkan saw alat dengan tepat pada garis potong membuat pengikat mengarahkan bas.

Meletakkan tayar pada label

Alat ini dimasukkan ke dalam operasi dan didorong sepanjang tayar. Sedikit bergantung pada operator di sini. Lebih banyak lagi mengenai kualiti potongan akan menjejaskan kualiti saw dan jigsaw itu sendiri.

pilenie pri pomoshi shinu 3
Terdapat tayar dengan pengapit yang membolehkan anda membuat kedua-dua pemotongan rektum dan luka pada sudut.

Mengambil perhentian selari

Perhentian selari seringkali datang lengkap dengan jigsaw, tetapi tidak kira ini, hampir semua model mempunyai slot tunggal untuk mengamankan rod perhentian selari.

Mengambil perhentian selari

Untuk membuat potongan berkualiti dengan peranti ini hanya mungkin dalam kes berikut:

  • Arahan rujukan di sepanjang mana kasut akan bergerak harus rata dan selari.
  • Jigsaw elektrik mesti bersifat kualitatif dan tahan melayang ke sisi.
  • Berhenti selari, iaitu barbell dan kasutnya, mesti tegas dan tegar.
  • Pengendali harus tegas menekan kasut terhadap permukaan sokongan ketika menggerakkan alat tersebut.

Ciri-ciri menggergaji mengikut sudut

Keratan pada sudut boleh dilakukan hanya dengan alat yang menyokong fungsi ini. Proses memotong pada sudut disediakan dengan menyesuaikan plat asas jigsaw. Pengilang sering melengkapkan produk mereka dengan beberapa kunci - biasanya pada 15, 30, 45 darjah. Satu persegi atau protractor juga boleh memberikan bantuan yang penting dalam memantau kedudukan alat tunggal alat.

Meluruskan tapak plat

Perhatian khusus harus dibayar kepada pemilihan fail. Untuk majoriti karya kanvas homogen akan mendekati, untuk menggergaji pada sudut - lebih baik menggunakan non-seragam (bimetallic). Kos gergaji ini agak tinggi daripada homogen, tetapi mereka lebih kuat dan mempunyai keupayaan untuk membongkok tanpa melanggar.

Melihat sudut

Bergaung dengan meja gergaji

Reka bentuk meja menjadikannya lebih mudah untuk bekerja dengan jigsaw elektrik, terutamanya apabila memotong elemen bentuk bulat, bujur atau kompleks. Jadual sedemikian boleh dibeli, atau dibuat sendiri.

pilnui stol 1 m

Alat ini diperbaiki dengan selamat dari bahagian bawah atas meja, dengan bilah.

pilnui stol 2m

Menghidupkan dan mematikan dilakukan dengan cara butang yang terletak di tepi meja.

Dalam kes ini, pengendali tidak memindahkan alat itu sendiri, tetapi bahan kerja di mana penggergajian dilakukan.

pilnui stol 3

Mesin sedemikian membolehkan anda mengawal bahan kerja dengan lebih baik, memerhatikan tanda garis. Seperti dengan gergaji jig, usaha besar objek yang harus dirawat harus dielakkan.

Kerosakan yang paling kerap, bagaimana untuk mengelakkannya dan teknik keselamatan

Adalah penting bukan hanya untuk mengetahui cara melihat dengan jigsaw elektrik, tetapi juga untuk mengelakkan punca-punca yang boleh menyebabkan kerosakan alat.

Motor elektrik. Selalunya dalam jigsaw elektrik enjin rosak. Terdapat beberapa sebab kerosakan: pembakar rotor, stator, memakai takik pada batang. Untuk mengelakkan kerosakan pemutar, anda perlu membeli alat, kapasiti yang akan cukup untuk melaksanakan tugas yang diperlukan. Sebagai contoh, jika anda perlu memotong karya kerja yang besar, jig saw dengan kuasa 400 W tidak akan cukup - enjin semata-mata tidak akan menanggung beban dan akan terbakar. Untuk ini boleh membawa voltan tinggi dan tidak mencukupi dalam rangkaian. Ia tidak digalakkan untuk menetapkan terlalu rendah kelajuan terlalu kerap: kekurangan penyejukan dan arus tinggi boleh menyebabkan kecederaan penggulungan.

Takuk pada batang boleh dipakai sebagai akibat beban beban berterusan pada batang alat. Beban kesan pada rod muncul disebabkan pemilihan peralatan yang tidak sepatutnya. Oleh itu, sentiasa ikuti cadangan apabila memilih pisau gergaji.

Butang kuasa. Kadang-kadang pemilik teka-teki jigsaw elektrik menghadapi kerosakan butang kuasa. Menekan pencetus menyebabkan litar menutup dan memulakan enjin. Jika habuk logam memasuki perumahan, operasi biasa butang kuasa mungkin terjejas. Untuk menghapuskan habuk semasa operasi, anda boleh menggunakan pembersih vakum khas (rumah tidak sesuai). Untuk kegagalan "pencetus" boleh membawa kepada haus semula jadi jalan konduktif. Saya harus mengatakan, proses ini agak panjang.

Mekanik. Antara komponen mekanikal, rod mungkin bermasalah: bahagian ini dikenakan tekanan mekanikal yang serius yang berlaku semasa penggerudian. Mekanisme penetapan kanvas adalah yang paling lemah dalam sistem ini, kerana ia secara langsung berkaitan dengan rod. Jangan takut pecahan kotak gear, jika perumahan itu dapat melindungi mekanisme dalaman alat dari habuk.

Keselamatan dan penyelenggaraan jigsaw

Peraturan keselamatan asas mesti ditentukan dalam arahan pengendalian. Ia dilarang keras untuk melakukan apa-apa kerja dalam keadaan mabuk. Sebelum memulakan kerja, pastikan alat berfungsi dengan betul, bahawa terdapat gogal dan sarung tangan, dan voltannya stabil dalam rangkaian. Adalah perlu untuk menjaga pencahayaan yang baik di tempat kerja terlebih dahulu. Jigsaw kerja mesti dilakukan di bilik kering. Berdekatan tidak boleh menjadi bahan mudah terbakar.

Di penghujung kerja, alat itu dibersihkan dengan sempurna dari habuk, jika boleh, ia ditiup melalui udara (apabila enjin berjalan, kecekapan kejutan akan lebih tinggi). Pelincir digunakan untuk bahagian yang bergerak sebagaimana perlu. Simpan instrumen di tempat yang kering. Pematuhan dengan cadangan mudah ini akan meningkatkan kehidupan jigsaw.

Video: Memilih jigsaw dan bekerjasama dengannya

Your email address will not be published. Required fields are marked *

15 − 10 =