Liliam Fashion Week in London
  • 20 March 2015

  • 09.00 - 16.00 (Monday Free)

  • 21 King Street, Melbourne Victoria 3000 Australia See in Map

  • Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Vestibulum id ligula porta felis euismod semper. Duis mollis, est non co.

  • Read More

Bagaimana untuk memilih tilam untuk katil double: tip berguna dan perlu

May 20
No comments yet

Semasa pertemuan romantis, pencinta bermimpi jatuh tidur dan bangun berdampingan, pipi untuk pipi. Tetapi dalam kehidupan sebenar, tidur bersama tidak selalunya selesa untuk dua orang. Masalah timbul dalam kedua-dua saiz dan perbezaan berat dan kekukuhan tilam yang diperlukan untuk dua orang. Seterusnya, kami akan melihat bagaimana untuk memilih tilam untuk katil dua dan memberitahu anda bagaimana anda boleh menyelesaikan semua masalah yang mungkin.

Cara memilih tilam yang betul untuk katil double

Bagaimana untuk memilih saiz tilam double

Mari kita mulakan dengan peraturan umum: kedua-dua panjang dan lebar tilam mestilah betul-betul sepadan dengan dimensi yang sesuai dengan katil anda. Ia juga perlu dibeli, berdasarkan pertumbuhan pasangan yang lebih tinggi (jika tidak, tumitnya akan berehat di belakang). Dan untuk mendapatkan keselesaan maksimum, anda perlu memberikan 10-15 sentimeter margin sepanjang panjangnya. By the way, biasanya tilam ortopedik adalah satu dan sembilan tenth atau dua meter panjang.

Saiz katil

Lebar untuk tilam double berbeza dari 1.6 hingga 2 meter. Produk dua meter yang lebar, lebar 2 meter, adalah adat untuk memanggil Saiz Raja. Jika tilam mempunyai lebar 180 sentimeter, maka ia dipanggil Saiz Ratu.

Ketinggian (atau tebal) tilam bergantung kepada apa yang ada di dalamnya. Pengisi apa, berapa banyak yang terkandung, apa jenis mata air yang digunakan. Jika tilam berada di mata air, maka ketinggian produk berbeza dari 18 hingga 24 sentimeter. Nah, produk tanpa bunga agak nipis: dari 15 hingga 18 sentimeter.

Terdapat satu lagi ciri yang mesti dipertimbangkan semasa memilih. Itulah berapa kilogram berat yang dapat menahan tilam. Dalam pasport, biasanya menunjukkan beban maksimum untuk satu tempat. Oleh kerana perlu tidur bersama, nilai ini mesti dikalikan dengan 2. Ia berlaku bahawa berat suami dan isteri sangat berbeza, dan maka perhitungan ini tidak akan berfungsi. Sekiranya beratnya berbeza dengan empat puluh kilogram (atau lebih), lebih baik untuk mengekalkan model spring dua-blok.

Jenis-jenis tilam dan mana yang terbaik untuk memilih untuk katil double

Di sini kita mesti terlebih dahulu memutuskan apa yang anda sayangi: produk dengan mata air atau tanpa mata air. Perhatikan bahawa majoriti masih bersandar terhadap pilihan pertama. Model jenis musim bunga menghasilkan jisim, tetapi semuanya tergolong dalam satu daripada dua jenis: dengan blok pegas bebas atau bergantung.

"Bonnel" - klasik tilam musim bunga

Selama lebih dari enam puluh tahun, tilam telah dihasilkan dengan unit spring ini. Menariknya, reka bentuk mudah mereka ternyata agak berjaya, dan selama ini tidak perlu diperbaiki. Blok mata air ini, yang diperbuat daripada dawai sejuk, dipanggil bergantung, seperti di atas, semuanya disambungkan bersama-sama. Ternyata produk yang kuat dan tahan lama, harga murah. Springs (berbentuk silinder atau berbentuk kon) diperbuat daripada keluli karbon menggunakan mesin khas untuk tujuan ini.

Tetapi jika kita bercakap mengenai tilam dua kali dengan mata air jenis ini, maka mereka tidak boleh disyorkan kepada semua orang. Dengan perbezaan yang signifikan dalam berat pasangan, anda akan mendapat sejenis "ayunan": yang lebih berat akan lebih besar dengan memiringkan tilam ke arah anda. Jadi, dengan cara itu, dan di atas lantai anda boleh. Baiklah, dan suami yang mudah atau biasa akan terus menggulung atau meluncur ke tengah, apa yang tidak semua orang akan menyenangkan. Jika suami dan isteri "dalam kategori berat badan yang sama," maka produk dengan mata air Bonnel akan sesuai dengan mereka.

Peranti tilam dengan blok musim bunga bergantung
Peranti tilam dengan blok musim bunga bergantung: 1 - pelapis tilam; 2 - unit pegas mata air yang bergantung; 3 - lapisan merasakan; 4 - busa poliuretana (busa getah). 5 - perimeter buih poliuretana.

Tilam dengan kotak spring Bonnel
Tilam dengan blok spring Bonnel.

Sumber air bebas menjamin keselesaan untuk kedua-duanya

Seperti sudah jelas dari tajuk, tidak ada hubungan antara mata air individu. Lebih-lebih lagi - masing-masing tertutup dalam cengkerang berasingan, menghilangkan derit dan gesekan unsur-unsur terhadap satu sama lain. Dan kekuatan keseluruhan produk meningkat. Meluruskan bentuk badan, seperti tilam menjaga setiap pasangan tidur. Dia tidak akan bersandar dari graviti, dan tidak ada yang tidak akan jatuh, ia tidak akan jatuh.

Tetapi membuat struktur yang sama lebih sukar dan lebih lama daripada yang sebelumnya. Oleh itu, mereka lebih mahal, yang kekurangan mereka, mungkin, satu-satunya. Oleh itu, ramai, memikirkan bagaimana memilih tilam yang betul untuk katil double, berhenti tepat pada model-model ini.

Peranti tilam dengan blok spring bebas
Peranti tilam dengan unit spring bebas: 1 - coir kelapa; 2 - lapisan getah; 3 - mata air pada penutup; 4 - penutup tilam; 5 - perimeter tilam (paling kerap diperbuat daripada busa poliuretana); 6 - unit pegas bebas; 7 - coir kelapa.

Tilam dengan blok spring bebasTilam dengan unit spring bebas.

Dan sekiranya tanpa mata air?

Kasur springless yang paling berpatutan diperbuat daripada getah buih. Pada mulanya, ia adalah lembut dan cukup menyenangkan untuk tidur di atasnya, tetapi dari masa ke masa ia retak dan blurs. Dengan cara ini, getah buih (sebaliknya, buih poliuretana lembut) mempunyai kualiti yang berbeza - dari lembut hingga sederhana dan keras. Juga terdapat getah buih getah, yang mempunyai keanjalan istimewa.

Dan untuk keselesaan lebih, tilam tidak boleh terdiri sepenuhnya dari getah buih, tetapi dengan tambahan bahan lain (atau bahkan hanya dari mereka). Serat kelapa dan lateks boleh disebut sebagai contoh. Yang terakhir agak mahal (bukan hanya semulajadi, tetapi juga buatan), tetapi ia mempunyai hayat perkhidmatan yang panjang. Coir kelapa keras adalah mesra alam dan berkualiti tinggi. Ia sering digunakan untuk tilam kanak-kanak.

Menyimpulkan perkara di atas, kita perhatikan bahawa pada buih bersih, tidur sendiri tidak begitu mudah. Ia hanya sesuai sebagai tempat tinggal sementara untuk pasangan. Tetapi tilam tanpa bunga yang digabungkan dengan bahan-bahan berkualiti boleh dipertimbangkan sebagai kekal. Sebagai contoh, pilihan yang baik adalah produk yang terasnya terbuat dari serat kelapa, dan lapisan luar dibuat daripada lateks (buatan atau semulajadi). Upholsteri tersebut menggunakan jacquard yang praktikal dan cantik.

Peranti tilam tanpa bunga
Peranti tilam tanpa bunga: 1 - penutup tilam; 2 - lapisan coir kelapa; 3 - lapisan getah.

Tilam tanpa bunga
Tilam busa tanpa bunga.

Grid rak

Tetapi ingat bahawa bagi mana-mana tilam tanpa bunga, kisi ortopedik diperbuat daripada keluli dengan beech (optimum) atau batang birch adalah sangat diperlukan. Mereka bertiup sedikit, mewujudkan kesan ortopedik. Atas dasar ini, walaupun tilam busa akan menjadi agak baik.

Bagaimana untuk menyelesaikan masalah dengan tahap ketegaran tilam dua

Setiap daripada kita mempunyai keutamaan kita sendiri, termasuk apa yang perlu dilakukan untuk tidur. Sesuai dipadankan, kekakuan tilam perlu menyokong tulang belakang dalam kedudukan yang betul.

Tilam lembut

Terlampau tilam lembut.

Tilam yang tegar

Terlalu tilam.

Tilam betul dipadankan
Tilam yang betul dipadankan menyokong tulang belakang di kedudukan yang betul dan membolehkan anda berehat.

Seseorang memerlukan kasur lembut, seseorang - lebih keras. Ketegaran boleh bergantung bukan sahaja pada berat seseorang, tetapi juga ciri-ciri membina dan beberapa masalah kesihatan. Apa yang perlu saya lakukan jika setiap orang memerlukan ketegaran mereka sendiri, dan kedua-duanya harus tidur di tilam ini? Walau bagaimanapun, dalam kes ini terdapat jalan keluar, dan tidak satu pun, tetapi sebanyak lima. Mari kita anggap masing-masing.

Keluar pertama: tilam dua jenis ketegaran

Terdapat tilam, satu sisi yang lebih kukuh, dan yang kedua - jauh lebih lembut. Penutup juga boleh dibuat daripada bahan yang berbeza. Mengubah produk, katakan, setiap minggu, anda boleh bergilir-gilir untuk menggembirakan mana-mana pasangan.

Keluar kedua: kami membeli dua tilam dengan ketegaran yang berbeza

Dan jika bukan satu produk besar untuk membeli dua kecil? Juga pilihan, dan tidak buruk. Lagipun, setiap rakan kongsi akan dapat memilih tilam tunggal untuk rasa, dengan ketegaran yang paling sesuai dengannya. Dan berehat dengan keseronokan di tempat tidur yang anda pilih. Ruang antara tilam boleh dikeluarkan menggunakan pad tilam.

Keluar ketiga: tilam double dengan unit spring DS

Jadi dipanggil unsur-unsur reka bentuk khas, terletak di tengah-tengah tilam ortopedik berganda. Ini adalah mata air berganda: di dalam - diameter yang lebih kecil, di luar - lebih sedikit lagi. Dalam erti kata lain, setiap spring bebas terdiri daripada dua. Dan jika di atas tilam seseorang seseorang dengan berat sederhana atau kecil akan berbohong, maka satu luaran akan berfungsi. Dan dalaman bertindak balas hanya apabila berat tidur itu cukup kukuh. Oleh itu, ternyata mana-mana rakan kongsi akan semudah mungkin.

Keluar keempat: tilam dengan blok musim bunga ketegaran berubah-ubah

Pengilang telah menubuhkan pengeluaran tilam, di mana ketegarannya berbeza pada setiap bahagian membujur. Mereka hanya meletakkan mata air yang lebih ketat atau kurang ketat pada setiap sisi. Di tempat tidur sedemikian akan berguna dan selesa untuk berehat walaupun kepada pasangan yang berbeza antara 30 kilogram atau lebih.

Keluar kelima: tilam pada mata air bebas dengan mengisi asimetri

Ketegaran produk boleh diubah bukan sahaja oleh ketegangan mata air, tetapi juga oleh bahan pengisi yang berbeza dari setiap bahagian. Serat kelapa, sebagai contoh, sesuai untuk mewujudkan katil yang tegar. Getah semulajadi, yang akan menjadi lebih lembut, boleh digunakan di sebaliknya. Ternyata produk universal untuk tidur, sangat sesuai untuk kedua-dua pasangan dengan selera dan pilihan yang berbeza. Unit spring bebas dalam jenis, memberikan sokongan tambahan.

Pilih cangkang untuk tilam anda

Memecahkan kepala, bagaimana memilih tilam ortopedik untuk katil double, ia patut dipertimbangkan bukan sahaja mengenai pengisian dalaman dan reka bentuknya. Bahan upholsteri juga memainkan peranan penting. Ia sepatutnya melewati udara dengan baik, dan juga cukup kuat, jangan lap dan jangan pecah untuk waktu yang lama. Dan kualiti yang diperlukan adalah keanjalan.

Sesuai untuk lapisan atas tilam adalah kain yang dipanggil jacquard. Ia terdiri daripada campuran bahan semula jadi (kapas) dan buatan (poliester). Upholsteri ini mempunyai semua kualiti yang diperlukan. Dalam jacquard yang lebih mahal, kandungan kapas lebih tinggi - ia biasanya digunakan untuk tilam elit. Sangat berguna adalah impregnasi khas yang tidak menyebabkan alahan, memberikan kekuatan kain tambahan dan harta tidak keradangan, dan juga menangkis serangga dengan baik.

Sekiranya anda ingin memberikan produk ketegaran tambahan, letakkan lapisan coir kelapa, yang diperoleh dari bahagian dalam kelapa. Serat ini kelihatan seperti rami, tetapi rasanya lebih kasar dan lebih keras untuk disentuh. Ia juga dibezakan oleh keanjalan yang tinggi dan ketidakupayaan untuk kerosakan. Dengan cara ini, harga serat kelapa jauh lebih rendah daripada, sebagai contoh, kuda (juga dikenali dengan ketegarannya). Dan lateks semula jadi juga lebih mahal daripada coir.

Di bawah lapisan Jacquard, sering terdapat sintepon, bersisik dengan lapisan atas. Ia memberikan kelembutan pelapis dan memperkuatnya. Selanjutnya, terdapat lapisan busa poliuretana lembut, dan kemudian spunbond (kain bukan tenunan khas memisahkan blok musim bunga dari bahan upholsteri dan lantai). Spunbond sangat kuat dan boleh menanggung beban pepejal.

Untuk penutup (pad tilam), calico kasar tebal sering digunakan, iaitu seratus peratus kapas. Bahan ini selamat dan semulajadi, ia praktikal tidak meremajakan dan tidak pudar, ia mudah dipadam dan menyenangkan untuk disentuh.

Video: Cara memilih tilam

Mengambil bahagian dalam tinjauan:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

11 + = 15