Liliam Fashion Week in London
 • 20 March 2015

 • 09.00 - 16.00 (Monday Free)

 • 21 King Street, Melbourne Victoria 3000 Australia See in Map

 • Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Vestibulum id ligula porta felis euismod semper. Duis mollis, est non co.

 • Read More

Klasifikasi lamina oleh kelas dan rintangan haus

May 20
No comments yet

Seperti yang diketahui, lapisan lamina dibahagikan kepada kelas. Mereka ditentukan oleh beberapa ciri prestasi. Ia bergantung kepada mereka berapa banyak masa lamina, tanpa kehilangan penampilannya.

Klasifikasi lamina mengikut kelas

Pengelasan laminate Eropah (EN 13329) menyiratkan 18 ujian yang berlainan, selepas itu bahan tersebut menerima tanda tertentu. Semua lapisan berlamina tergolong dalam dua jenis: komersial dan isi rumah. Tetapi kerana setiap firma pengeluar sendiri menguji bahan itu, keputusan untuk jenama yang berbeza dari kelas yang sama mungkin berbeza.

Mari kita senaraikan ujian yang dijalankan:

 • Rintangan kepada lelasan.
 • Kestabilan beban untuk masa yang lama.
 • Rintangan kejutan.
 • Keupayaan untuk menahan suhu tinggi - ditentukan oleh ketiadaan membara dari kebakaran rokok, contohnya.
 • Tiada penyimpangan.
 • Rintangan kepada sinaran cahaya.
 • Tiada kotoran apabila terdedah kepada bahan kimia rumah tangga lamina.
 • Keupayaan untuk menahan tergelincir.
 • Keupayaan untuk menyerap air, serta pembengkakan pada masa yang sama.
 • Jumlah formaldehida dibebaskan.

Di samping itu, beberapa ujian lain sedang dijalankan.

Klasifikasi jenis laminat komersial

Penutup lantai ini boleh berlangsung dari 3 hingga 6 tahun di premis awam. Nah, dalam apartmen seperti lamina perlu lebih lama - 2 kali, atau bahkan 3 kali.Jika pengilang menjanjikan bahawa lantai berlamina mereka dapat menahan tempoh sepuluh tahun, maka seseorang dapat dengan segera menganggap bahawa ini adalah sebuah apartmen, tetapi bukan sebuah pejabat .

Laminate 31 kelas

Klasifikasi lamina oleh kelas dan rintangan hausKelas 31 laminat adalah bahan yang paling tidak stabil. Ia boleh dikendalikan di bangunan pejabat tahun 2 atau 3, tidak lebih. Walaupun di rumah, hayat perkhidmatannya meningkat kepada 10 atau 12 tahun. Dalam keadaan Rusia kelas lamina ini digunakan paling kerap. Ia dilompat di lantai bilik tunggu atau pejabat kecil. Beliau juga relevan dalam rundingan.

Kelas lamina 32

32Kelas lamina 32 mampu berbaring di dalam bilik umum selama 3 hingga 5 tahun, dengan syarat beban itu akan rata-rata. Di sebuah apartmen lantai sedemikian tidak akan kehilangan sifatnya selama 12 tahun, atau bahkan 15. Oleh itu, di pejabat dan di rumah, sebaiknya meletakkan lantai laminat yang sama.

Kelas lamina 33

33Laminate kelas 33 - boleh menahan beban terbesar. Di pejabat, dia tidak pudar selama 5 atau 6 tahun, dan di apartmen - selama 15 atau 20 tahun. Dengan cara ini, untuk keadaan rumah, pengeluarnya berjanji walaupun jaminan seumur hidup. Plus adalah bahawa penampilan yang menarik lantai ini sangat panjang.

Laminate household - ia sesuai kecuali untuk apartmen

Sebagai peraturan, penutup lantai yang murah ini akan dapat berkhidmat di sebuah apartmen atau rumah tidak lebih daripada 5 atau 6 tahun. Plat jenis HDF atau MDF (ketebalan 6 hingga 7 milimeter) digunakan sebagai asas mereka. Pertimbangkan klasifikasi lamina mengikut kelas, memandangkan ia hanya akan digunakan di rumah.

Kelas Laminate Flooring

21Laminate kelas 21 mampu menahan tidak lebih dari setahun atau dua tahun. Ia hanya boleh diletakkan di dalam almari atau bilik untuk tidur. Tetapi Rusia memilih untuk tidak menggunakan bahan tersebut.

Kelas lamina 22

22Laminate Class 22 boleh digunakan selama 2 hingga 4 tahun. Ia juga tidak digunakan di Rusia. Rintangan kepada lelasan dan tekanan adalah purata. Ia boleh digunakan sebagai almari pakaian, bilik simpanan, nurseri atau bilik tidur.

Kelas Laminate Flooring

21Kelas laminate 23 boleh terletak di antara 4 dan 6 tahun. Dia popular di negara kita sehingga tahun 2001. Ia diletakkan di atas lantai, bukan sahaja panteri dan bilik tidur kanak-kanak, tetapi juga di bilik-bilik di mana bebannya cukup tinggi. Sebagai contoh, di lorong, dapur atau ruang makan.

Tetapi kini ketiga-tiga jenis lamina rumah tangga di Rusia tidak lagi dihasilkan.

Video: Segala yang perlu anda ketahui mengenai lamina

Your email address will not be published. Required fields are marked *

67 − 58 =