Liliam Fashion Week in London
  • 20 March 2015

  • 09.00 - 16.00 (Monday Free)

  • 21 King Street, Melbourne Victoria 3000 Australia See in Map

  • Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Vestibulum id ligula porta felis euismod semper. Duis mollis, est non co.

  • Read More

Bolehkah saya meletakkan linoleum pada linoleum – jika boleh, dan apabila tidak diingini

May 20
No comments yet

Ramai orang tidak takut dengan proses pembaikan itu sendiri, tetapi oleh banyak kerja persediaan yang mendahuluinya. Sebagai peraturan, kerja-kerja ini membawa kepada gangguan dan kehancuran, tetapi mereka tidak boleh melakukannya tanpa mereka. Walau bagaimanapun, semua peraturan ada pengecualian, dan salah satunya ialah proses meletakkan linoleum. Pertimbangkan sama ada ia mungkin untuk meletakkan linoleum pada linoleum untuk mengelakkan pengumpulan kotoran dan habuk dan tidak melakukan pemusnahan khas di dalam bilik.

Bolehkah saya meletakkan linoleum pada linoleum - bila mungkin

Apa yang perlu saya lakukan jika linoleum terlalu tua dan agak lusuh?

Jika alas lantai yang telah diletakkan kembali pada zaman Soviet, dan ini "relik daripada era" telah menjadi begitu usang yang genting di tempat-tempat, dan mula membengkak, tanpa ragu-ragu mengeluarkannya. Tidak syak lagi, salutan lama telah memperoleh banyak kecacatan selama bertahun-tahun operasi. Untuk memihak kepada ini, hujah-hujah berikut boleh dinamakan:

1. Habuk. Dalam tahun-tahun yang lalu, linoleum dihasilkan atas dasar tisu, yang tidak sangat boleh dipercayai, dan tempoh perkhidmatan secara beransur-ansur akan hilang lenyap dan runtuh. Walaupun anda telah mencuba sebanyak mungkin menjaga perlindungan, dan melindunginya dari beban berlebihan, selama ini terkumpul dalam jisim substrat debu. Lem, bahan lantai, kepingan kain - semua ini mungkin ditinggalkan di lapisan bawah. Ia tidak mungkin bahawa anda akan mahu beberapa tahun lagi untuk bernafas campuran, jadi ia lebih masuk akal untuk membuang cat lama sebelum memasang produk yang baru.

2. Lumpur. Malah dalam bahan tanpa asas tisu, debu, bakteria dan lebih banyak terkumpul. Terutama banyak kotoran dalam lipatan antara kanvas.

3. Ketidaksamaan di atas lantai. Kecacatan linoleum boleh sangat berbeza: penyok, lubang, kawasan bergelombang. Dalam keadaan ini, satu-satunya penyelesaian yang betul ialah penggantian lengkap salutan. Menurut keperluan teknikal, perbezaan yang dibenarkan dalam ketinggian salutan tidak boleh melebihi 1-2 mm setiap 2 meter persegi. Jika lantai mempunyai kawasan dengan gelombang atau penyok, linoleum pada mereka akan haus lebih cepat. Ini disebabkan peningkatan beban di permukaan.

4. Terdapat satu lagi, hujah tidak penting yang memihak kepada penggantian bahan. Setuju, jika anda meletakkan penutup baru di lantai yang tidak rata, ia juga akan berubah, dan berjalan di sepanjang ia tidak akan menjadi sangat mudah dan selamat. Di samping itu, untuk kelihatan seperti lantai sedemikian tidak akan sangat estetik, dan pada masanya anda akan sekali lagi perlu memutuskan pembaikan lain.

Bagaimana jika linoleum diletakkan baru-baru ini?

Sekiranya lantai utama adalah sejajar dan penutupnya dibentangkan agak baru, ia tidak perlu dikeluarkan. Sudah tentu, anda tidak mahu mengganggu dengan bahan yang terpaku secara kekal, di samping itu akan terdapat banyak habuk dan kotoran di dalam bilik. Sekiranya pelapisan linoleum dilaksanakan secara kualitatif, ia akan berfungsi sebagai lapisan penebat dan pelapisan yang sangat baik untuk salutan baru. Meninggalkan linoleum lama, anda akan dapat menjimatkan kos buruh dengan ketara dan dapat mempersingkat waktu untuk pelaksanaan prosedur persiapan.

Sebelum anda meletakkan linoleum pada linoleum lama, berhati-hati memeriksa salutan lama. Semak sama ada terdapat sebarang kecacatan di atasnya: lubang dari perabot, calar, retak, gelembung, gelombang atau penyok. Semua kecacatan yang dikesan mesti diperbetulkan, kerana mereka tidak akan dapat menyembunyikannya di bawah lapisan salutan seterusnya, dan lantai tidak akan sempurna walaupun.

Baiklah, anda telah meninggalkan jalur linoleum yang tidak digunakan. Mereka berguna untuk mengeluarkan lubang di lapisan lama. Pilihan lain - apabila membeli salutan baru meminta penjual untuk baki yang tidak perlu dari gulungan linoleum. Untuk memilih bahan yang betul, ukur ketebalan lapisan yang rosak dan tentukan jenis substrat yang ada dan ketumpatannya. Potong kepingan linoleum saiz dan bentuk yang diperlukan dan gam di kawasan dengan lubang untuk membuat lapisan walaupun.

Untuk menghapuskan retak, dari kedua-dua hujung, lakukan bahagian silang, supaya huruf "H" keluar. Selepas itu, bengkok tepi retak dan tutup substrat bahan dan lantai dengan mastic pelekat khas. Tekan ketat bahan ke lantai, letakkan beban di atasnya dan biarkan ia seketika, supaya gam itu dirampas dengan baik.

Bahagian keratan retak
Selepas salutan lama dibaiki, anda boleh dengan selamat meneruskan pemasangan segera linoleum baru.

Cara meletakkan linoleum di bilik besar

Bolehkah saya meletakkan linoleum di linoleum di dalam bilik besar? Pakar mengatakan bahawa untuk meletakkan lapisan baru pada yang lama di dalam bilik, kawasan yang lebih daripada 25 meter persegi. m, agak sukar. Sebagai peraturan di premis dengan kawasan sedemikian, linoleum diletakkan dengan melekat. Sekiranya anda melekatkan lapisan linoleum di antara mereka, cengkaman mereka tidak akan sangat dipercayai, dan bahan baru boleh dikupas dengan mastic pelekat.

Oleh itu, jika anda memutuskan untuk tidak mengeluarkan lapisan linoleum lama, letakkan yang baru dengan lebih baik tanpa menggunakan gam. Anda juga boleh menggunakan pita bermagnet istimewa untuk melekatkan bahan, yang mengurangkan slip.

Pelekat pita scotch bermuka dua

Dalam kes ini, linoleum tetap menyusur dinding bersama-sama dan berhampiran ambang - jalur hiasan khas. Dan, sudah tentu, merujuk kepada linoleum penumpangan lapisan lama, ia perlu diambil perhatian bahawa anda tidak perlu bergerak merentasi lantai keping berat perabot tanpa mengeluarkan mereka dari permukaan.

Video: Mengeluarkan linoleum terpaku lama

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 + 3 =