Liliam Fashion Week in London
  • 20 March 2015

  • 09.00 - 16.00 (Monday Free)

  • 21 King Street, Melbourne Victoria 3000 Australia See in Map

  • Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Vestibulum id ligula porta felis euismod semper. Duis mollis, est non co.

  • Read More

Pemanas radiator yang lebih baik bergantung kepada sistem pemanasan dan keperluan

May 20
No comments yet

Senang tinggal di rumah di mana ia selesa hangat. Pemilihan radiator pemanasan yang tepat boleh membantu dalam hal ini. Pasaran moden menarik perhatian pelbagai peralatan rumah tangga yang sederhana ini. Mari kita cuba untuk mengetahui radiator yang terbaik untuk pangsapuri anda. Mari kita perhatikan parameter utama, yang patut diberi perhatian.

Radiator mana yang lebih baik

Mengenai kriteria untuk bergantung pada pemilihan radiator

Tidak dinafikan, pertama sekali, kebolehpercayaan, ketahanan dan keselamatan adalah petunjuk penting. Sudah tentu, anda berminat dengan sistem pemanasan yang berfungsi dengan baik selama bertahun-tahun. Tidak mungkin sesiapa akan menyukai pilihan banjir jiran yang tidak dijangka kerana kerosakan pada radiator. Peluang semacam itu harus minima. Tempoh operasi bebas masalah adalah parameter yang sangat penting, yang harus diambil kira apabila membeli radiator.

Tidak syak lagi, kriteria kedua yang paling penting adalah kecekapan fungsi peralatan pemanasan. Lagipun, radiator dipasang supaya, tanpa mengira cuaca sejuk di dalam bilik, selalu ada suhu udara yang optimum. Radiator dengan kekonduksian haba yang lebih baik memberikan pemilik dengan penginapan yang paling selesa.

Adalah penting untuk memilih radiator dengan gabungan sempurna: "harga - kualiti". Ia bukan rahsia: tentera moden moden banyak yang dapat menyelamatkan. Oleh itu kos radiator pemanasan tidak penting. Dengan cara ini, setiap jenis radiator mempunyai kedua-dua kelemahan dan kelebihan, kerana peralatan yang ideal belum dicipta.

Di bangunan tinggi moden, air berfungsi sebagai penyejuk. Tetapi melalui paip, penyejuk ini adalah medium yang agak agresif. Oleh itu, banyak radiator tertakluk kepada kakisan dalaman. Kebanyakan radiator pemanasan moden di bahagian dalam dilindungi oleh perlindungan polimer. Mengambil kira: radiator keluli mengalami kakisan kurang daripada radiator aluminium. Tetapi yang paling boleh dipercayai ialah produk besi biasa, serta beberapa radiator bimetal.

Parameter penting dalam operasi radiator yang berkesan adalah tekanan kerja. Oleh itu, dalam radiator yang anda pilih, angka ini tidak boleh kurang daripada nilai minimum, iaitu 7 Atm. Radiator dengan indeks tekanan karakteristik 15 atmosfera adalah yang paling optimum dan mampu menahan palu air.

Semua radiator isi rumah adalah berkelayakan bergantung kepada bahan yang digunakan, reka bentuk. Pasaran moden menawarkan keluli pengguna, besi tuang dan aluminium yang paling popular dan radiator pemanasan bimetallik. Mana antara mereka yang paling sesuai dalam kes ini atau itu, mari kita cuba fikirkan.

Radiator Cast-iron

Mari kita perhatikan radiator cast besi paling mudah dan biasa. Tekanan kerja mereka adalah 9 atmosfera, ujian maksimum mencapai 15 atmosfera.

Kelebihan radiator cast-iron termasuk ketahanan yang sangat baik terhadap kakisan, keperluan yang rendah untuk kebersihan penyejuk. Disebabkan ini, radiator besi tuang digunakan secara meluas di rumah-rumah bandar yang dilengkapi dengan pemanasan pusat. Lagipun, ketahanan terhadap kakisan adalah parameter yang sangat penting. Pada musim panas, sistem pemanasan mesti mengalirkan air, meninggalkan peranti pemanasan untuk menghancurkan kakisan. Radiator besi tuang tidak akan berkarat kerana menjangkakan musim pemanasan yang baru.

Dalaman melalui lubang radiator besi cor mempunyai diameter besar. Mengikut undang-undang fizik, ini membawa kepada rintangan aliran hidraulik kecil. Dalam hal ini, radiator besi tuang berjaya digunakan oleh sistem pemanasan dengan peredaran semulajadi.

Tetapi semua yang sama, kelemahannya adalah jelas. Kelemahan utama: besi tuang - logam terlalu berat. Akibatnya, radiator mempunyai jisim yang besar. Ini membawa kepada mempersulit proses memasang sistem pemanasan seperti ini dengan keperluan untuk menggunakan pengikat yang boleh dipercayai.

Pancar besi besi dicirikan oleh inersia haba yang tinggi. Oleh itu, mereka panas untuk jangka masa yang panjang, mereka menyejuk untuk masa yang lama. Cara suhu ini tidak begitu selesa: untuk masa yang lama udara tetap sejuk atau, sebaliknya, terlalu panas.

Tidak mungkin radiator cast besi menghiasi pedalaman. Sistem pemanasan yang rumit sentiasa mahu menyembunyikan dari pandangan luar. Pembersihan perlu dilakukan dengan kerap dan berhati-hati, kerana pembinaan besi dalam bentuk bahagian cenderung mengumpul jumlah debu yang berlebihan.

Radiator Cast-iron
Radiator Cast-iron untuk pemanasan.

Radiator aluminium

Radiator lekapan aluminium yang perlu diberi perhatian. Mereka dengan cepat menakluki pasaran peralatan pemanasan. Ringan dan selesa dalam pemasangan, mereka pasti menggantikan berat saham - radiator seterika besi. Mari kita pertimbangkan kelebihan jelas mereka.

Radiator aluminium mempunyai pelesapan haba yang sangat baik. Oleh itu, dalam cuaca sejuk, bilik memanas dengan cepat. Berat kecil radiator memudahkan pengangkutan dan pemasangan mudah mereka. Dan satu lagi kelebihan: radiator aluminium yang indah sangat sesuai dengan mana-mana pedalaman moden.

Model radiator aluminium yang paling popular adalah 350mm dan 500mm. Kapasiti dan bilangan bahagian radiator bergantung kepada kawasan dan ketinggian bilik yang dipanaskan.

Pada dasarnya, dua versi radiator dibuat: tersemperit dan dibuang. Bergantung pada tujuan bilik, radiator aluminium dengan parameter tekanan 6 atau 12 atmosfera digunakan.

Radiator aluminium
Radiator aluminium, pandangan hadapan dan pandangan sisi.

Radiator Bimetal

Akhir sekali, perhatikan radiator keratan bimetallic. Tidak dinafikan, mereka menggabungkan kualiti terbaik radiator keluli dan aluminium. Di dalam, mereka terdiri daripada keluli, dan di atas ditutup dengan shell aluminium yang indah. Keluli yang kukuh daripada radiator seperti itu menahan tekanan tinggi penyejuk, yang radiator aluminium tidak boleh bermegah. Ia berfungsi sebagai perlindungan yang boleh dipercayai terhadap kakisan, yang juga boleh dipanggil kelebihan hebat radiator tersebut. Shell aluminium memainkan peranan pentingnya. Terima kasih kepadanya, radiator bimetallic mempunyai pemindahan haba yang sangat baik dan reka bentuk yang indah.

Keluli memisahkan medium pemindahan haba dari aluminium. Air bergerak pada paip keluli khas, panel aluminium pemanasan, yang dipasang pada mereka. Udara di dalam bilik dengan cepat mencapai suhu yang selesa.

  • Lihat bahan >> Ciri-ciri dan ciri-ciri teknikal radiator bimetal

Radiator Bimetal
Radiator Bimetal disambungkan ke rangkaian pemanasan.

Video: Radiator Bimetal

Panel radiator untuk pemanasan

Di ruang selepas Soviet, panel radiator keluli tidak banyak digunakan. Lebih rela daripada kegunaan di AS dan Eropah. Kelebihan radiator ini termasuk: tahap pemindahan haba, kebolehpercayaan dan ketahanan yang tinggi. Dengan luas radiator seperti itu, suhu penyejuk yang cukup rendah untuk pemanasan pantas bilik.

Panel radiator keluli dicirikan oleh perolakan paling rendah. Udara dipanaskan sama rata, yang selesa dan sangat sihat. Dalam persaingan yang layak dengan mereka hanya boleh memasuki lantai yang hangat. Tetapi malangnya, dalam sistem pemanas Rusia yang standard, lebih baik tidak menggunakan radiator seperti itu. Mereka tidak menahan tekanan tinggi penyejuk, yang diperhatikan dalam pemanasan pusat kami. Sekiranya anda mempunyai sebuah rumah persendirian, kami menasihati anda untuk memberi perhatian yang sangat mendalam kepada panel radiator.

Bateri panel adalah sama dengan instrumen jenis konveksi, iaitu versi yang lebih sempurna.

Panel radiator untuk pemanasan
Panel radiator.

Pemanasan penyambung atau daftar

Pembakar pemanasan dipanggil paip, di mana plat nipis keluli tetap. Reka bentuknya mudah dan agak primitif. Mereka sering digunakan di rumah yang dibina Soviet. Tetapi sekarang, setelah melewati beberapa evolusi, mereka agak berubah penampilan dan fungsinya.

Di pasaran terdapat pilihan yang sangat besar. Bersama model-model import elit yang murah, agak mahal juga ditawarkan. Penyambung elektrik sangat popular. Ia digunakan apabila memasang lantai yang hangat. Kebaharuan ini adalah penyambung utama di negara-negara Barat.

Dalam penampilan, produk yang agak sederhana dan agak murah ini mempunyai banyak kelebihan. Reka bentuk yang tidak rumit menyediakan convectors dengan kebolehpercayaan yang baik. Dimensi kecil tidak mengganggu perwujudan idea reka bentuk.

Satu lagi besar adalah harga yang berpatutan. Kelemahan yang ketara adalah pemindahan haba kecil semasa kaedah pemanasan konveksi. Ringkasnya, udara memanaskan secara tidak rata kerana sejenis draf haba.

Pemanasan penyambung atau daftar
Pneumatik pemanasan di sebelah kiri dipasang di dinding, di sebelah kanan.

Radiator pemanas tiub keluli

Produk pada struktur menyerupai bateri cast-iron. Tetapi pada masa yang sama mereka mempunyai reka bentuk moden yang indah. Ini adalah produk pengeluar asing. Apabila membeli bateri tiub keluli, perlu mengambil kira satu nuansa penting - mereka bekerja pada tekanan rendah. Di Amerika Syarikat dan negara-negara Eropah, sistem pemanasan sering dipasang di rumah rendah dan apabila bergerak sejuk, tekanan tinggi tidak dicipta.

Oleh itu, sebelum membeli radiator asing yang cantik, bacalah dengan teliti dokumentasi teknikal yang disertakan. Beri perhatian khusus terhadap sifat dan ciri produk. Ambil keputusan akhir untuk membeli hanya dalam kes kepastian mutlak bahawa radiator ini akan sesuai untuk bekerja dalam keadaan domestik yang sukar.

Radiator pemanas tiub keluli
Radiator pemanasan tiub.

Video: Cara memilih radiator

Your email address will not be published. Required fields are marked *

35 − 29 =