Liliam Fashion Week in London
 • 20 March 2015

 • 09.00 - 16.00 (Monday Free)

 • 21 King Street, Melbourne Victoria 3000 Australia See in Map

 • Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Vestibulum id ligula porta felis euismod semper. Duis mollis, est non co.

 • Read More

Видове камини по вид гориво, начин на инсталиране, дизайн и дизайн

May 20
No comments yet

Един добър камина не е просто устройство, за да затопли стаята - често масивна конструкция, която се превърна в основна част от интериора. Въпреки, че изгарянето на огън винаги привлича вниманието на един безкраен игра на огнени езици, не по-малко важни и появата на клетката: вграден, отрежете, остров или кът в класическата версия или модерен стил - това е само определени видове камини, от които можете да изберете подходящия модел. Освен това, все още трябва да се определи вида на дизайна на гориво и пещ - от тях ще зависи от енергийната ефективност на цялата система.

Видове камини и как да изберете камина

Разнообразие от камини според вида на използваното гориво

Избирането на една от следните модели ще се ръководи преди всичко от наличието и стойността на някои видове горива в региона, както и мястото на монтажа на камината - къща страна или апартамент. Друг важен момент е на сцената на съоръжения за ремонт - дали той планира само, за да се вземе предвид при оценката на камината е достатъчно проста, а ако ремонтната дейност е завършена или би било желателно, че вече има камина с комин, за да инсталирате проблематично.

Дървени камини

Най-голямата трудност при инсталирането им е да се направи правилно комин, на който зависи силата и стабилността на тягата. Ако е твърде дълго, дървото бързо ще изгори. Ако късо, дим и сажди могат да влязат в стаята поради недостатъчен въздушен поток. В резултат на това специалисти и специалисти трябва да бъдат ангажирани в изчисляване и инсталиране. Идеални - когато огнището е положено дори когато се строи къща, но ако е необходимо, винаги можете да намерите решение за добавяне към съществуващ дизайн.

Останалите детайли на тази камина са камина и портал. В класическата версия пещите са направени от отворен тип, когато огънят от помещението е отделен само с няколко десетина сантиметра от пространството.

Камина с дърва за горене с открит огън

Затворените кутии се считат за по-енергийно ефективни и безопасни за употреба - между огъня и помещението е монтирана врата от закалено стъкло или керамика, която може да издържа на температури до 800 ° С. Някои производители използват технологията "чиста стъкло", която предотвратява появата на сажди.

Камина с дърва за горене

Като материал за пещта се използват огнеупорни тухли, керамични блокове или готови конструкции от чугун или топлоустойчива стомана.

Порталът е "лицето" на огнището - той се отнася до всички външни детайли на конструкцията, които определят тона за цялостния вид на камината. В зависимост от конструкцията на пещта (пожар близост), за да се създаде портал прилага материали като мрамор, гранит, пясъчник или тухли, а в някои случаи се използват и панели от дърво (дъб, явор, и т.н.)

Газови камини

Освен това конструкцията на пещта, тези камини не са много различни от дърво - те също изискват качествено изработен комин, но може да работи само при свързване към линия газ (метан - природен газ). Има мобилни камини, които са относително лесни за прехвърляне от стая в стая, ако е необходимо, бързо да се затопли един от тях. Те могат да се управляват или от газова бутилка (пропан-бутан), нито един от тези модели държат отделно окабеляване на газопровода, към който можете да свържете в различни части на къщата.

Предимствата на газовите камини включват безшумна работа, най-бързо изгаряне, лекота на работа и високо ниво на противопожарна безопасност.

Газова камина

Електрически камини

Всъщност това е обичайното електрическо отопление, но стилизирано под центъра. Тъй като няма открит огън се използва, тя не се нуждае от комин и като цяло, използването на такова устройство е много по-лесно - тази камина ще работи навсякъде, където има контакт и той е до работна температура загрява в рамките на няколко минути.

Електрическа камина

Такива камини са направени в класически подов дизайн или като стена - дебелината им в този случай е почти същата като тази на телевизор с течнокристален дисплей.

Електрическа камина

За приликата с естествени производители на камини използват различни методи симулират изгаряне въглени или пламъци - е най-реалистичният OptiFlame ефект, който използва въздух взривен копринени ленти със специално осветление.

Допълнителните предимства на електрическите камини са възможността за използване на термостат, който автоматично регулира стайната температура, както и въздушни филтри, които улавят прахови частици с размер до 1 микрон. Последната функция беше оценена от алергениците и просто от онези, които следват чистотата на въздуха в стаята.

Био камини (ekokaminy)

Тези камини използват такива горива, процесът на горене, който практически не отделя въглероден двуокис (етанол или етилов алкохол), и следователно те не изискват комин, и да се поддържа достатъчно пламък въздух, който влиза в стаята чрез нормална вентилация.

За пълно отопление на цялата сграда капацитетът на такива камини не е достатъчен, но те са ефективно допълнение към основното отопление. На първо място, това е наличието на живо огън, а втората - 100% от топлинната енергия, която произвежда от изгарянето, се изразходва за отопление, без загуба на топлина, които обикновено изтича през огнища комина.

Обикновено такива камини са направени по малък размер и са вградени в стена или инсталирани по открит начин. Дизайнът и формата на такива устройства са идеални за модерни интериори като "модерен" или "хай-тек". Друга от своите добродетели е, че те са почти единствените разрешени видове камини за апартамент, в който се използва жив пламък.

Биокамини

Сравнение на различните видове камини

drovyanoi kamin s otkrutoi topkoi s drovyanoi kamin s zatkrutoi topkoi s gazovui kamin s elektrokamin1 s биокамин s
Дървен материал с открит огън Изгаряне на дърва с затворен огън газ електрически Биокамини
Време за отопление Нагряването се извършва само при изгаряне, около 6 часа. Има циклични (5-8 часа) и 24-часово изгаряне. Има сортове, които натрупват топлина. Около 8 часа. Само по време на работа. Само при изгарянето на горивото продължителността на изгаряне е 1 кг. - 2-5 часа.
Отопление, м2 Не повече от 40. От 60 до 300. От 40 до 60. До 25. До 15.
Ефективност на източника,% 5 - 40 60 - 85 60 5 5
Мощност, kW От 6.5 От 6 до 30 4 до 6 В режим на отопление до 2, в режим на симулация - 0.04 Около 2.
Къде да инсталирате Обикновено в частни къщи. Може би в апартамента, където има комин. Обикновено в частни къщи. Може би в апартамента, където има комин. В частни къщи. Във всяка стая. Във всяка стая.
Необходимостта от споразумение с пожарната служба Задължително. Задължително. Задължително. Не се изисква. Не се изисква.

Видове камини по метода на инсталацията

По пътя на монтажа, камините могат да бъдат разделени на вградени, стени, ъгъл и остров. Всяко от тези решения има своите предимства и недостатъци, като изборът на който и да е от тях зависи от наличието на пространство в помещението и от предпочитанията на интериора.

Вградени камини

Най-икономичната опция по отношение на заеманото пространство - такива модели са вградени в стената или направени под формата на колона, долната част на която е пещта, а горната - коминът.

По отношение на инсталацията, тази камина е добра, ако нейният дизайн вече е вграден в дизайна на къщата. В противен случай по време на монтажа ще е необходимо да се изрежат стените на огнището и допълнително да се постави комин. В този случай, това е далеч от факта, че всичко ще се направи точно на мястото, където искате да инсталирате камина. Ако дебелината на стената е недостатъчна, разходите за труд могат да бъдат повече, отколкото в случай на монтиране на модел от друг дизайн.

Вградена камина

Камини на стена

Този модел не е подходящ за малки стаи, тъй като всички негови елементи са разположени в стая близо до стената. Като се има предвид, че в допълнение е необходимо да се изгради топлоустойчив таван, цялата конструкция напълно излиза извън контура на стената.

Независимо от размера, моделът на стената е един от най-често срещаните при отоплението на дърва или газ, тъй като неговият дизайн позволява монтаж в вече построена къща.

Методите за екстериорна декорация не се ограничават до нищо - използва тухли, различни видове камък или керамика.

Камина на стена

Острови камини

Основното предимство на тези модели е в оригиналния дизайн, но по отношение на енергийната ефективност те губят значително други видове камини - топлинната им мощност е почти същата като тази на разреден лагерен огън.

Структурно, островните камини са топлоустойчива платформа, направена от над стандартно подово покритие. Периметърът му е направен от стъклени огради или без него, за да се създаде ефектът от напълно отворен огън, но в последния случай, обработването на камината изисква повишено внимание.

Над камината е монтирана кутия за дим, която се свързва с комина. Цялостните размери на цялата конструкция са достатъчно големи, така че да могат да се използват без смущения в малки и дори средни стаи, които трябва да се вземат предвид, преди да се спрете по ваш избор.

островно камин

Островна камина

Освен това има островни камини, които са окачени в стаята и не влизат в контакт с пода. Те имат специален дизайн и често се прилагат в интериор, изпълнен в скандинавски стил.

Висяща камина

Ъглови камини

Отдясно такива видове камини за една къща се смятат за една от най-красивите и популярни. Предимствата на това решение в по-малък размер на пространството и по-удобно местоположение - в ъгъла огнището във всеки случай не пречи на движението около стаята.

Когато издигането като камина комин а може да е разположена върху всяка от стените на която е в непосредствена близост, и стената на горивната камера се извършва или в старата - наклонена форма, или се прилага по-напреднали разтвор - двойна пещ камера.

Ъгловата подредба на камината практически не оказва влияние върху дизайнерските възможности: може да използва бетон, камък, тухла - всичко, както и при декорирането на други видове камини.

Ъглова камина

Ъглова камина

Какви са камините, в зависимост от метода на излъчване на топлина и конструкцията на пещта

Тук основната разлика е в броя на страните, където огнището отделя топлина от пещта - точно пред нея или в различни посоки. Може да се каже по-просто - броят на страните на камината се определя от броя места, от които се вижда огъня в пещта.

едностранен

Това е най-простата и най-често срещана конструкция, която се характеризира с висок топлообмен, дължащ се на наклонените стени на пещта. Те отразяват топлинната енергия, получена от огъня, която се извежда през главния прозорец на пещта и загрява стаята.

Еднопосочна камина

двупосочен

Такива камини могат да включват ъглови, островни и някои модели стени, при които две съседни или противоположни страни на пещта са прозрачни.

Най-често този модел е избран заради първоначалния му вид, но преди да избере камина с двупосочна пещ, е необходимо да се вземат предвид присъщите недостатъци:

 • Коминът трябва да бъде проектиран за по-голямо сцепление, защото горивото ще гори по-бързо. Съответно стаята ще има увеличени изисквания за вентилация.
 • Тъй като в пещта има по-малко отразяващи повърхности, количеството топлина намалява, което влиза в помещението - по-ниска енергийна ефективност на конструкцията.
 • Такава камина няма една, а двете страни, които трябва да бъдат наблюдавани, така че да не излиза от тях тлеещ въглища. Съответно подовото покритие е по-голямо, което трябва да бъде защитено от излагане на високи температури.

Двустранна камина

Двустранна камина

тристранен

Основното предимство на такова конструктивно решение е в дизайнерската оригиналност. На външен вид такава камина прилича на аквариум за пожар, който е вграден в стената от едната страна и отгоре е прикрепен комин. Изглежда всичко много хубаво, но не и лишено от определени недостатъци - същото като двустранната камина, само по-изразено:

 • Подовото покритие трябва да бъде завършено с топлоизолационен слой от три страни.
 • Въпреки че топлината на такъв фокус се разминава на три страни, основният ефект се усеща само от централната (срещуположна отразяваща повърхност).
 • Ниска енергийна ефективност на камината.

Трислойна камина

Класификация на камини по стил

Според архитектурното решение по-голямата част от камините могат да бъдат класифицирани като принадлежащи към четири основни типа: класически, модерен, модерен и високотехнологичен. Всяко от направленията има свои собствени индивидуални характеристики, според които те могат лесно да бъдат разграничени един от друг.

Камини в класически стил

Формата на портала на класическата камина се изпълнява под формата на буквата "Р" и има масивни очертания, често с орнаменти под формата на колони или барелефи, които приличат на тях. Материалът за портала обикновено е мрамор, малахит или дърво, а при изграждането на камина в английски стил се използват чугунени ковани части - решетки, огради и др.

Класически камина стил

Камини в провинциален стил

Камина направени в този архитектурен стил, лесен за научаване, благодарение на масивните дървени греди в горната част на портала и общите "стъпалата", която дава цялата структура "D" - образна форма.

Буквално името на стил се превежда от английски като "провинция" или "село", което означава използване на прости, но ефективни решения. Ето защо, като материалът се използва най-често за такива лесни камини преработка, пореста и отлична топло- подпорни камък - "пясъчник" или "coquina" (в някои региони - "coquina"). Външната част на комина често е завършена с гипсови материали, които лесно се обработват и не изискват дълготрайно втвърдяване.

Камина в провинциален стил

Камини в стил Арт Нуво

Основата за проектирането на такива камини се взима от използваните в класически стил решения, а да се разграничат един от друг съвсем бързо. Ако класически изглежда масивна и здрава, Министерството на отбраната лезии често са по-ясни и дори ако Порталът е украсен с барелефи, те създават впечатление за лекота и се вписват перфектно в модерен минималистичен интериор на офиси и жилищни помещения. Това не е задължителен знак, но по-често камини, направени в стил "модерен" във височина, заемат цялото пространство - от пода до тавана.

Камина в стил Арт Нуво

Камини в Hi-Tech стил

Създаден в стила на високите технологии (така се превежда и хай-тек), камината може да се различава от аналозите не само с футуристична форма, но и с използването на нови огнеупорни материали. Разширяване на капацитета на промишлеността в обработката и връзки в различни комбинации от стъкло, метал, periclase, огнеупорни глини, бетон и дори обикновена вода, доведе до създаването на камини-неочаквани форми, които ще се впишат във всеки интериор.

Единственото негативно, което може да се намери в тези решения - това е желателно да прегледате внимателно предложената структура - законите на разпространение на топлина са едни и същи навсякъде, и на първоначалния вид на камината понякога за по-лошо влияние върху нейната ефективност.

Камина в Hi-Tech стил

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 + 2 =