Bagaimana untuk membina arbor oktagonal

Arahan langkah demi langkah ini bertujuan untuk mereka yang membuat keputusan untuk membuat gazebo kayu terbuka dengan tangan mereka sendiri. Sekiranya anda mempunyai taman yang besar dan anda ingin mengambil bahagian secara peribadi dalam reka bentuknya, kami mengesyorkan agar anda berfikir tentang membuat gazebo seperti itu. Arbor octagonal dapat mengubah rupa kawasan pinggir bandar anda. Ini adalah tempat yang bagus untuk privasi atau untuk makan malam keluarga pada hari musim panas yang panas. Bayangkan diri anda dalam gazebo membaca buku dan menonton kanak-kanak yang berseronok di taman.

Arca Octagonal - lukisan, bahan bagaimana membina tangan anda sendiri

Kerja persediaan, bahan dan alat yang diperlukan

Pembinaan gazebo itu bukan projek yang sukar, tetapi dengan syarat anda mempunyai beberapa kemahiran dalam kerja kayu, gunakan alat dan bahan yang betul dan anda mempunyai rancangan kerja yang jelas. Arahan langkah demi langkah kami akan membantu anda menangani tugas ini.

Lokasi yang betul pergola terbuka adalah aspek yang sangat penting, dan anda harus memberi perhatian yang paling kepadanya, jika tidak, anda tidak akan dapat memanfaatkan semua faedah bangunan anda. Di samping itu, kami menasihati anda untuk memastikan bahawa pembinaan yang telah anda jalankan tidak melanggar sebarang norma undang-undang.

Pembinaan gazebo - peluang besar untuk bukan sahaja meningkatkan rupa taman anda, tetapi juga meningkatkan kemahiran mereka dalam pertukangan kayu. Berhati-hati merancang dari awal, bermula dengan saiz gazebo dan berakhir dengan bahan-bahan yang diperlukan. Seperti mana-mana projek lain yang berkaitan dengan kayu, anda perlu menjadi sangat tepat dalam pengukuran, jika tidak, sama ada anda membelanjakan wang tambahan kerana yang rosak akibat daripada kayu kecuaian anda, atau kemunculan bangunan anda terlalu jauh dari ideal.

Adalah sangat penting untuk memilih bahan yang sesuai untuk bekerja, jika tidak, gazebo terbuka anda akan menjadi tidak dapat digunakan di bawah pengaruh hujan dan salji. Kami mengesyorkan penggunaan mahoni, kayu cedar atau kayu, tertakluk kepada rawatan tekanan dengan impregnasi antikulat, kerana ia bertujuan untuk kegunaan luaran. Pastikan anda membeli pengikat yang diperbuat daripada keluli tahan karat, seperti skru konvensional dan kuku boleh menyebabkan penampilan tempat berkarat di permukaan bersebelahan.

Untuk membina gazebo oktagon, anda memerlukan yang berikut:

Bahan: Alat:
A - Yayasan: tiang tubular, konkrit; Gergaji pekeliling;
B - Rak: bar 10 × 10 cm dengan panjang 270 cm; Bor dan latihan;
C - Papak lantai: bar 5 × 15 cm; Pukul, tahap, pertukangan, rolet;
D - Lantai: papan dengan lebar 10 cm; Sebuah burger untuk menggali lubang di bawah tiang;
E - Rafters: bar 5 × 10 cm; Tangga;
F - Bahan bumbung: papan lapis 20 mm, jubin; Sarung tangan pelindung, gelas.
G- Rel panduan untuk pagar dan hiasan: bar 5 × 10 cm;
H - Balusters: bar 5 × 5 cm.
Saya - Pengikat: paku atau skru 5 hingga 10 cm panjang.

Petua:

  • Sebelum memulakan kerja, tetapkan kontur gazebo masa depan dengan bantuan tali yang terikat pada pasak.
  • Gunakan pengawal laras untuk mengamankan rak.
  • Apabila memasang rak, gunakan tahap yang membolehkan anda mengawal dua arah secara serentak.
  • Gunakan skru mengetuk sendiri dan pengikat hanya dalam keluli tahan karat.

Masa:

Dua hari lepas.

Lukisan arbor segi lapan
Lukisan pergola 8-sisi.

Pertama sekali, anda perlu menentukan lokasi arbor itu. Untuk membayangkan rancangan di atas tanah, kami mengesyorkan menggunakan pasak dan tali yang diluruskan di atasnya. Untuk melakukan ini sebenarnya lebih mudah daripada yang anda fikirkan pada mulanya.

Bayangkan sebuah octagon sebagai persegi dengan sudut-sudut potong. Menggunakan peraturan "3-4-5" (mengikut teorem bahawa semua pasti ingat masih di sekolah, hipotenus segi tiga tepat dengan kaki 3 m dan 4 m mesti sama dengan 5 m (32 + 42 = 52)), untuk memastikan , bahawa semua sudut segi empat tepat. Jangan lupa untuk memastikan bahawa angka pepenjuru adalah sama.

Pemasangan rak kayu

Sesuai untuk gazebo boleh dianggap sebagai jenis asas yang berbeza, bermula dengan papak konkrit dan berakhir dengan pelari tergelincir. Pilihan pertama sesuai untuk reka bentuk yang tetap, asas, yang kedua adalah disyorkan jika anda akhirnya mahu memindahkan bangunan anda. Rasuk kayu diletakkan pada sokongan konkrit, seperti ditunjukkan dalam rajah tersebut.

Arbor yayasan
Asas arbor.

Kami menasihatkan anda untuk menggali lubang dengan kedalaman sekurang-kurangnya 60 cm (sekurang-kurangnya 7-15 cm di bawah sempadan pembekuan tanah), isi dan padatkan lapisan 7 cm kelikir dan pasangkan tiub tubular. Kemudian sediakan sebilangan kecil konkrit dan isikan dengan acuan, tanpa melupakan untuk memasang jangkar boleh laras. Gunakan paras penguasa dan alkohol untuk memastikan asasnya adalah sama.

Pengancing rak
Pegang lajur pada asas konkrit.

Sebelum memasang rak, selarnya secara menegak, dengan menggunakan aras alkohol untuk ini, dan tukar dua arah sehingga konkrit padat. Adalah penting untuk mengamankan jawatan dengan betul, jika tidak, gazebo tidak akan terlalu dipercayai.

Penjajaran menegak
Penjajaran menegak dan pengikat rak kayu.

Untuk memastikan bahawa semua rak berada pada tahap yang sama, gunakan jangkar boleh laras untuk pengancing mereka - ini adalah penyelesaian terbaik untuk masalah ini.

Pengaturan rak
Susun atur arbor segi lapan.

Lantai gazebo lantai dan dekoratif

Tidak sukar untuk membuat lantai arbor jika anda menggunakan pelan yang betul. Untuk memulakan, anda perlu meletakkan kepingan lantai 5 × 15 cm, seperti yang ditunjukkan dalam angka tersebut. Gunakan pengapit logam untuk menetapkan lag dalam kedudukan yang dikehendaki. Sekiranya anda tidak mempunyai pengikat yang tepat, hanya tukalkan kuku pada sudut, pra-gerudi lubang panduan.

Petua: Pasang sokongan konkrit di tengah pergola, dapat menahan berat lantai. Menggunakan tahap ini akan memastikan lantai mendatar yang ketat.

Pemasangan rasuk lantai
Pemasangan lantai.

Lantai utama lantai tidak cukup untuk memegang lantai, jadi kami mengesyorkan agar anda membuat trim yang lebih rendah, dan di tengah-tengah balok utama menetapkan bar salib, seperti yang ditunjukkan dalam gambar.

Petua: Gerakkan lubang panduan dalam elemen struktur sebelum mengacaukan skru untuk mencegah pemisahan kayu. Untuk menyambungkan bar serentak antara satu sama lain, gunakan staples logam.

Lantai
Lantai.

Sekarang bingkai lantai perlu ditaiki. Pasang setiap akhir lantai dengan dua paku / skru. Ingat bahawa sambungan papan harus jatuh betul-betul di tengah-tengah rasuk yang menyokong, seperti yang ditunjukkan dalam rajah tersebut.

Nasihat: Papan pertama harus menyusun rak kayu arbor. Tinggalkan jurang 2-3 mm antara papan yang hendak dibentangkan, supaya air tidak terkumpul di lantai gazebo.

Pemasangan papan lantai
Pemasangan papan lantai.

Selepas anda meletakkan lantai, mulailah membuat frieze. Elemen hiasan ini tidak wajib, tetapi kami menasihatkan anda supaya tidak meninggalkannya, jika anda mahu gazebo anda memperoleh penampilan yang unik.

Petua: Apabila mereka bentuk frieze, anda harus mempertimbangkan reka bentuk pagar yang lebih rendah dan unsur-unsur bangunan berdekatan, khususnya rumah anda.

Penciptaan fesyen gazebo
Penciptaan fesyen gazebo.

Untuk ukiran panduan bawah dan atas, gunakan bar kayu 5 × 10 cm, dan untuk balusters - 2.5 × 2.5 cm. Ketelitian kerja memastikan semua elemen sesuai dengan sempurna di tempat mereka dan akan mempunyai penampilan yang kemas.

Untuk pelekap pengikat, anda perlu mengetuk kuku melalui panduan bawah dan atas. Anda boleh memandu paku ke dalam balusters dan di sudut, tetapi dalam kes ini jangan lupa pada akhir kerja untuk mengisi lubang dengan dempul di atas kayu.

Frieze dari arbor
Frieze dari arbor.

Untuk mendapatkan kerja dengan cepat dan cekap, kami mengesyorkan agar anda mengumpul frieze di atas tanah (sudah tentu, selepas melakukan pengukuran yang tepat), dan kemudian memasangnya di tempatnya, mendapatkan panduan atas dan bawah pada rak.

Reka bentuk frieze boleh sangat pelbagai (anda boleh mengubah bentuk, saiz, dan sebagainya), anda mesti memilih yang paling sesuai dengan keperluan dan citarasa anda.

Frieze dari arbor
Pemandangan umum gazebo.

Atap arbor

Buat ruang kosong untuk bumbung dari 5 × 10 cm bar, hujungnya yang dipotong pada sudut kira-kira 25 °. Pasang arit dengan berpasangan - pada rak bertentangan dengan pusat gazebo. Pengikat kasau dilakukan dengan menggunakan skru sendiri 10 cm.

Lukisan bumbung arbor
Melukis bumbung gazebo yang berucap.

Untuk menetapkan bumbung di tengah, pada masa penumpuan, anda memerlukan bar oktagon pendek, yang boleh dilakukan dengan mudah dari bar biasa seksyen persegi 10 × 10 cm. Seperti yang anda lihat dari gambar, kasau mesti melampaui gazebo pada 15-25 cm .

Bumbung bumbung
Bumbung bumbung.

Bingkai bumbung sudah siap dan sekarang anda boleh meneruskan penyadurannya dengan papan lapis 20 mm. Untuk memotong kepingan saiz yang diperlukan, gunakan saw pekeliling yang baik (gunakan pisau dengan gigi halus). Pasang kayu lapis ke kasa dengan sekrup 5 cm setiap 15 cm.

Daripada kayu lapis untuk bumbung, anda boleh menggunakan dan papan. Jika anda memilih pilihan ini, maka anda tidak boleh meletakkan jubin di atas - hanya menutup permukaan dengan komposisi yang menghalang kayu rosak.

Penutup bumbung
Kaki perapian.

Selepas tahap ini selesai, anda mesti menutup papan lapis dengan alat bitumen. Mulakan kerja ini dari bahagian bawah bumbung selepas memasang titisan. Gunung jubin bumbung dengan kuku atap, melangkah kembali 2-3 cm dari pinggir.

Beri perhatian khusus kepada pemasangan tempa rabung itu, kerana kerja-kerja yang kurang dilaksanakan dalam kes ini akan membawa kepada fakta bahawa air hujan akan lambat laun akan merosakkan asas dan sistem gantungan.

Meliputi bumbung dengan jubin lembut
Bumbung meliputi dengan jubin.

Bumbung sudah siap, giliran penjaga bawah datang. Seperti dekor hiasan atas, pagar boleh diberikan pelbagai bentuk dan saiz. Anda perlu memikirkan isu ini terlebih dahulu, supaya hasil kerja anda tidak mengecewakan anda.

Mula-mula, pasang panduan bawah dengan menggunakan bar 5x10 cm untuk tujuan ini. Untuk membetulkannya di posisi yang diinginkan, anda boleh mengurut pada sudut 10 cm skru mengetuk sendiri, atau gunakan kurungan sudut logam.

Keretapi penjaga bawah
Panduan yang lebih rendah dari pagar perimeter.

Panduan atas dilakukan dengan sama. Tetapkannya kepada 70-80 cm di atas bahagian bawah, bagaimanapun, ketinggian pagar bergantung sepenuhnya kepada keperluan dan citarasa anda.

Petua: Apabila memasang panduan, pastikan anda menggunakan tahap alkohol, jika tidak, pengawal gazebo akan kelihatan ceroboh.

Panduan atas pagar perimeter
Panduan atas pagar perimeter.

Untuk pembuatan balusters, gunakan bar 5 × 5 cm. Mereka perlu diletakkan setiap 5-10 cm. Sudah tentu, mereka harus diedarkan secara sama rata (untuk jarak antara balusters sama, gunakan bar memotong masukkan).

Pagar sisi
Sebuah kandang gazebo.

Daripada bar persegi boleh digunakan sebagai balusters dan selebar luas, tetapi ingat bahawa reka bentuk pagar yang lebih rendah sepadan dengan reka bentuk hiasan dekoratif atas, jika tidak, gazebo akan kekurangan rahmat.

Jika anda mahu pagar gazebo anda kelihatan menyenangkan, jangan pakai tukul ke hujung atas balusters melalui pagar - di tempat ini lebih baik menggunakan sambungan tersembunyi, contohnya, dowels (nagels).

Arbor siap
Rumah musim panas yang siap.

Selepas menyelesaikan kerja pembinaan, jangan lupa untuk mengisi semua lubang berlebihan dengan penyumbat kayu. Benarkan formulasi kering dan kemudian pasir permukaan kayu.

Petua: Untuk melindungi arbor dari penutup pelepasan semua permukaan kayu dengan beberapa lapisan noda.

Jadilah sangat perhatian dan jangan lupa tentang akal sehat, ini akan membolehkan anda untuk mengelakkan kesilapan yang mahal. Lakukan yang terbaik, dan kemudian anda boleh berbangga dengan arbor oktagonal yang dibuat oleh diri anda sendiri.

Video: Projek gazebo octahedral

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

− 1 = 1

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map