Liliam Fashion Week in London
  • 20 March 2015

  • 09.00 - 16.00 (Monday Free)

  • 21 King Street, Melbourne Victoria 3000 Australia See in Map

  • Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Vestibulum id ligula porta felis euismod semper. Duis mollis, est non co.

  • Read More

Који прочишћивач ваздуха бира: упоређујемо и извлачимо закључке

May 20
No comments yet

Екологија у данашњим градовима оставља много жеља. Осим прашине, у ваздуху дима цигарета, бактерије, нагомилава тешки смог. И све ово пада у наше станове и канцеларије. Средства за пречишћавање ваздуха помажу да се изборе са овим штетним супстанцама. Такви уређаји су хитно потребни за алергичне људе, и неће се мешати са осталима. Затим ћемо причати о томе какву врсту зрачног прочишћивача бира за стан, који параметри и функције треба обратити пажњу и шта ће водити приликом избора.

Како одабрати прочишћивач ваздуха за стан или кућу

Врсте чистача зрака и њихове карактеристике

Свака јединица укључује вентилатор који ради од мреже, као и систем филтера. Ротирајући крилца вентилатора, проток ваздуха се вуче у уређај, пролазећи кроз филтере. Који може бити сух или опремљен опцијом за влажење. Осим тога, постоје модели у којима се пружа јонизација ваздуха (што је, иначе, веома корисно за здравље људи). Прво, погледајмо шта чини избор и карактеристике сваке врсте пречистача ваздуха.

Влажилице ваздуха и подлошке

Као што знате, претјерано сув ваздух за људе уопште није користан. Због тога многи људи користе хидратантне масти. Иначе, они такође чисте ваздушне масе штетних нечистоћа (у основи, ово је, наравно, прашина, седам десетина од којих су мртве ћелије кожног епитела и други трагови људског живота).

Ми доводимо прашину кући на прљаве ципеле и спољну одећу, пуцају у прозоре и прозоре, када се стан проветрава или постоји нацрт. Они који су осетљиви на алергије, могу да дођу из ње неугодно - за астматике, на пример, напад је прилично могућ.

Али куповина конвенционалног овлаживача не у потпуности решава проблем чишћења. На крају крајева, то је само нежељени ефекат: навлажен ваздух повезује честице прашине. И они, постајући влажни и тешки, падају на под и друге авионе. Остављамо са горњег нивоа, гдје дишемо.

Уређај традиционалног овлаживача
Уређај је традиционални хидрант.

1. Очистите ваздух.
2. Флоат пакет.

3. Филтер за чишћење.
4. Палета са водом.

5. Прљави ваздух.
6. Фан.

Прање ваздуха је потпуно другачије. Њихова главна сврха је пречишћавање ваздуха, а овлаживање је додатна опција. Дизајн лавабоа је веома једноставан: пластични контејнер напуњен водом. У овом контејнеру, пластични дискови се удувавају (не у потпуности), који се праве ваздухом који долази од вентилатора. Влажни дискови се држе прашине, која се помера ротацијом.

Модели за умиваонике имају исти дизајн, различити само у снагу вентилатора, димензијама дискова и спољним перформансама. Могуће су и додатне функције: јонизација, филтрација.

Уређај умиваоника ваздуха
Уређај умиваоника ваздуха.

1. Прљави ваздух.
2. Вентилатор.

3. Ионизација ваздуха.
4. Очистите ваздух.

5. Ротирајући бубањ.
6. Палета са водом.

Који прочишћивач ваздуха бира: упоређујемо и извлачимо закључке

+ Професори овлаживача и ваздушно прање

1. Економичан у раду - троши само 120 до 400 вати електричне енергије;

2. Апсолутно није бучно, пошто фанови не користе веома моћне;

3. Структурно једноставно и не захтевају компликовано одржавање (потребно је само периодично испирати уређај).

Који прочишћивач ваздуха бира: упоређујемо и извлачимо закључке

- Устојци овлаживача и ваздушно прање

1. Врло спор рад. Експресни режими нису овде наведени. И ако желите брзо да очистите ваздух у соби, онда прање са овлаживачима неће помоћи.

2. Постоји тврдња да слични уређаји промовишу репродукцију бактерија (они који воле топлоту и влагу). Али то може бити оповргнуто. Пратите упутства, водите рачуна о апарату и све ће бити у реду. Неће бити опасности по здравље.

Средства за чишћење ваздуха са сувим филтерима

Јединице ове врсте карактеришу добре перформансе и висока снага. Стога, многи људи заустављају ову опцију. У уређају ваздушна маса под притиском пролази кроз низ филтера. Електрични вентилатор постављен испред издувне решетке, усисава ваздух у загађеном ваздуху, присиљавајући га да прође кроз филтере.

На кратко додирните главне сорте ових филтера. Постоје три:

  • Уређаји за претходно чишћење филтера су нека врста спужве-мрежице, која се лако разбија. Способан је да задржи честице прашине и прљавштине, чија је величина од 1 до 5 микрона.
  • Систем филтрирања финог чишћења - рама, унутар којег је преклопљен комад хармонике специјалног материјала, украшен микроскопским рупама. Овај изворни дизајн повећава корисну површину за контакт. Поред тога, појављује се електростатичко поље које омогућава додатну прашину за привлачење. Као резултат, контаминиране честице држе се од 0.1 до 1 микрона.
  • ХЕПА-филтер може да се носи са веома ситним честицама (по правилу, то су најопаснији алергени). Пожељно је да је у уређају присутан такав филтер - обратите пажњу на одлучујући избор.

У принципу, хемијско средство за прање притиска (који тежи усисавању) ради као усисивач, што Британци чак називају "усисивачем" (у оригиналу, "усисивач"). Другим речима, ако ставимо затворену камеру испред филтера, онда добијете усисивач.

Јединица за чишћење ваздуха
Уређај прочишћивач ваздуха и његов филтер.

1. Вентилатор.

2. Филтер од кокосовог кокоса.

3. ХЕПА филтер.

4. Мрежни филтер.

Који прочишћивач ваздуха бира: упоређујемо и извлачимо закључке

+ Професионалци за чишћење ваздуха са сувим филтерима

1. Снага и перформансе су доста високи.

2. Можете направити експресну чистоћу (постоји такав режим).

3. Велика линија модела различитих перформанси.

Који прочишћивач ваздуха бира: упоређујемо и извлачимо закључке

- Пречишћивачи ваздуха са сувим филтерима

1. Ове јединице су прилично бучне, јер имају снажне фанове. Само скупе премиум могућности могу радити тихо.

2. Они троше пуно струје.

Средства за чишћење ваздуха са функцијом ионизације

Апарати ове врсте имају у дизајну шему развијен у прошлом веку од совјетског научника Александра Цхизхевског. Све се дешава, јер током грмљавине - ваздух је електрифициран и засићен озоном.

И испоставило се да ваздух засићен струјом може обавити и корисни рад. Ако узмете плочу или редовну мрежу од метала, а затим га електрификујете, она може привући прашину себи, а свака мала (са којом не може контролисати филтер од савременог усисивача). То јест, извршити функцију прочишћивача ваздуха.

Дакле, у озонатору ваздух није само озонисан, већ је и успешно обрађен. И стога није неопходно да је под притиском (као у чистачу ваздуха за чишћење) није довољно да се циркулише ваздух који се ствара приликом ходања људи у соби или газду из прозора. Прашина самог решетка ће привући.

Ако је уређај сада измишљен, свакако би поменула реч "нанотехнологија". Тако ефикасно он се суочава са задатком, имајући само електрично поље у служби. Истовремено држање честица прашине било које величине. Коришћење уређаја у тандему са другим уређајима који стварају проток засићеног ваздуха озоном, способан да оба неутралише воду, и производе "хемије" чист.

Изаберите чистач у складу са проблемима који се решавају

Суочавање са обиље прашине

Треба обратити пажњу на следеће уређаје:

Тип чистача зрака Степен ефикасности

Средства за чишћење ваздуха са ХЕПА филтерима.
Ако купите модел са ХЕПА-филтером, можете бити сигурни да ће се створити поуздана баријера за све честице и бактерије прашине, укључујући и алергене. Чување уређаја није толико компликовано: вакуумирајте филтер једном месечно и редовно га мењате (сваких 6 или 12 месеци). Замена филтера зависи од загађења ваздуха у просторији.

9/10

9 оц

1 место

Средства за чишћење ваздуха са електростатичким филтерима.
Када одлучите како одабрати чистач зрака за кућу која може брзо и успешно уклонити прашину, можете купити модел опремљен плазменским (иначе, електростатичним) филтером. Сама прашина ће јој бити привучена. Прљави филтер је довољан за испирање, што је врло лако. Дуго служи без потребе за заменом. То је управо с великим остацима прашине са којима се мало вероватно не бори. И потпуно потпуно загађење из ваздуха неће се уклонити - само њих 9/10. Ово је важно за алергије и мале дјеце. У овом случају, пређите на опцију број два.

8/10

8 оц

2 место

Ионизери за чишћење ваздуха.
Ако сте купили модел са ХЕПА филтером, можете бити сигурни да ће створити поуздану баријеру свих честица и бактерија прашине, укључујући и алергена. Чување уређаја није толико компликовано: вакуумирајте филтер једном месечно и редовно га мењате (сваких 6 или 12 месеци). Замена филтера зависи од загађења ваздуха у просторији.

7/10

7 оц

3 место

Алергични људи који не толеришу прашину

У овом случају, пријетња представља врло мале честице које не можете узети у обзир. Они су алергични и излазе из носа, има осипа на кожи и кихање напада. И још горе, људи са бронхијалном астмом (који сваке године све више и више) могу имати озбиљан напад.

Хајде да погледамо који су уређаји најбољи за помоћ алергијским пацијентима:

Тип чистача зрака Степен ефикасности

Средства за чишћење ваздуха са ХЕПА филтерима.
Прво ћемо ставити уређаје опремљене НЕРО филтерима. Оне пропуштају само 0,1 посто честица прашине, задржавајући све остале - ово је одличан резултат, најбоље од свега.

9/10

9 оц

1 место

Средства за чишћење ваздуха са електростатичким филтерима.
Плазма филтери, као што је већ поменуто, нису толико ефикасни. Дио прашине (од 10 до 19%) пролази поред електричних плоча, благо удаљених један од другог.

8/10

8 оц

2 место

Прање ваздуха.
Ваздух пере прљав ваздух кроз водену суспензију, фино распршену. Прашина се опере, више се не враћа. Проценат преосталих загађивача је од 5 до 20. Прање са пре-ионизацијском функцијом је ефикасније, а бубњеви држе додатне честице.

8/10

8 оц

3 место

Ионизери за чишћење ваздуха.
Јонизатори са даљинском опцијом ионизације могу бити добар избор за људе који су склони алергијама. Такав уређај формира око себе огроман број јона, уклањајући из ваздушних маса скоро све алергене (који се одлажу на равне површине).

7/10

7 оц

4 место

Овлаживачи ваздуха.
Овлаживачи такође пречишћавају ваздух водом (или прскањем унутар уређаја или сипају у испаривач). Али они у датом случају ће бити најмање ефикасни. Прођите кроз 15 до 20% прашине.

6/10

6 оц

5 место

Вреди знати да узрок алергије може ићи дубље. Често то није прашина, већ пршута која живе у њој. Други може бити алергија на плесни, као и на гљивице. Ако их потпуно елиминишете, можете уништити корен зла. У ту сврху успешно се користе пречистачи ваздуха са опцијом озонизације, као и пречистачи фотокаталитичког типа. Међутим, они сигурно морају бити присутни и функција уклањања прашине - прво се мора уклонити.

Фотокаталитички чистачи зрака, раде на бази симбиозе ултраљубичастог зрачења и катализатора. Ово је штетно за штетне микроорганизме и хемијска једињења, која се ефикасно и брзо разграђују.

Што се тиче зрачних пречистача озонизатора, они имају своје моћно оружје - озон, који такође ефикасно уништава микробе због оксидативних својстава. Такви уређаји се не могу користити у присуству људи. Укључујући их, морате напустити собу.

Борба против дуванског дима

Тип чистача зрака Степен ефикасности

Фотокаталитички чистачи зрака.
Овде, разградни токсини су уређаји фотокаталитичког типа са функцијом јонизације (она ће расипати дим). Оптимално, ако је филтер плазма (очисти ваздух смоле и додати мало озона). ХЕПА-филтер у овом случају је непрофитабилан - често ће бити замењен.

9/10

9 оц

1 место

Озонизатори ваздуха.
Користећи чистач зрака са функцијом јонизатора, постижемо да ће дим претворити у воду и угљен-диоксид, потпуно сигуран.

8/10

8 оц

2 место

Прање ваздуха.
Уградња ваздуха ће помоћи у борби против дима. Само немају времена да га покупе. А вода из дима није панацеја.

3/10

3 оц

3 место

Прочишћивач ваздуха опремљен угљеничним филтером.
Такође, неупотребљив уређај за ову сврху. Не може брзо да реагује на повећање дима како би га неутралисао адсорпцијом.

2/10

2 оц

4 место

Одложите непријатне мирисе

Тип чистача зрака Степен ефикасности

Фотокаталитички чистачи зрака.
И опет, треба похвалити фотолитске јединице које чисте све мирисе без трага. Што се такође може безбедно користити док сте у соби.

9/10

9 оц

1 место

Озонизатори ваздуха.
Али уз укључивање озонатора, морате напустити собу. Али он ради и за славу - користећи оксидациону реакцију, раздваја органска и неорганска једињења. Мириље такође.

8/10

8 оц

2 место

Прочишћивач ваздуха опремљен угљеничним филтером.
Инструменти са угљеничним филтером могу да открију молекуле мириса, али раде много споро (понекад) од фотокаталитичких уређаја.

7/10

7 оц

3 место

Дезинфекција ваздуха

Када епидемија шета по граду, дјеца или одрасли су болесни, неће бити сувишно чишћење зрака бактерија и вируса. А у дечјим установама овај поступак треба редовно изводити.

Тип чистача зрака Степен ефикасности

Озонизатори ваздуха.
Озонизатори су још ефикасније решење. На крају крајева, утицај озона је три пута јачи од ултраљубичастог зрачења. Излази брже. У стандардном режиму, уређај може ионизовати ваздух.

9/10

9 оц

1 место

Фотокаталитички чистачи зрака.
Фотокаталитички уређаји који користе фотокатализу у комбинацији са ултраљубичастом. Од таквог оружја не постоји спас за већину штетних микроорганизама.

8/10

8 оц

2 место

Ако је ваздух сувише сув

Овдје, одлучујући који ће изабрати чистач и овлаживач за стан, можете изабрати између двије опције.

Тип чистача зрака Степен ефикасности

Прочишћивач ваздуха са хидратантном функцијом.
Прочишћивач ваздуха са хидратантном функцијом - чисти ваздушне масе помоћу водене суспензије, а такође их пролази кроз филтер систем.

9/10

9 оц

1 место

Прање ваздуха.
Прање ваздуха - производи и чишћење (користећи воду) и хидратантно.

8/10

8 оц

2 место

Финансијска страна и лакоћа одржавања

Прије избора одређеног модела, има смисла поставити себи неколико питања. Хајде да их назовемо.

Да ли је важно да додате додатне трошкове за одржавање

Ако је тако, можете обратити пажњу на озонизере, јонизере, ваздушне паре, фотокаталитичке моделе. То јест, оних уређаја у којима нема филтера. Ако накнадни трошкови нису застрашујући, можете преузети моћни модел опремљен филтер системом. Често је ефикаснији.

Време проведено за одржавање - колико то значи за вас

Да би уређај могао да служи верно и истинито, неопходно је водити рачуна о томе: очистити, испирати, променити филтере. Ако то уопште није критично и спремни сте да сервисирате уређај барем сваког дана, неће бити проблема са чишћењем ваздуха или овлаживачем (након свега, потребно је редовно сипати воду, мијењати га свака три дана).

Да ли желите да приступите јединици не више од једном недељно? Онда можете погледати моделе плазме. Њихове електростатичке плоче треба опрати само недељно.

Па, ако је најбоља опција да се брине о уређају месечно, онда можете консултовати неколико типова инструмената одједном. На пример, фотокаталитички уређаји, јонизатори, озонизатори. Погодан је и прочишћивач опремљен ХЕПА филтерима - они се морају усисавати месечно.

Често или ретко користићете уређај

Заправо, најбоље је да је уређај стално на послу, да се суочава са загађењем. Дишући на чистом ваздуху, становници ће се осећати боље и мање вјероватно да ће се разболети.

А ако планирате да укључите прочишћивач ваздуха 24 сата - обратите пажњу на потрошњу енергије. Изаберите више економичних уређаја.

И одлучујући да користите чистач с времена на вријеме, не заустављајте се на подлошкама с овлаживачима. Ако се оне не одвоје, вода постаје кисела. Међутим, и то није проблем ако се жели. Биће неопходно сваки пут исушити воду и осушити све детаље.

Најважније карактеристике

Површина собе

плосхад помесхенииа

Можда је ово главни параметар. Међутим, већина произведених апарата за домаћинство је од зонског типа. Погодне су за собе површине од 20 до 50 квадратних метара. Постоје моћнији модели - за 70 и чак 100 квадрата. Када купујете, направите малу маргину за подручје.

Потрошња ваздуха

расход воздуха

Овдје се истовремено узимају у обзир два параметра. Ово је подручје, као и висина плафона. Они зависе од потребне продуктивности уређаја, који може бити од 180 до 420 кубних метара у сату. Ова карактеристика се често назива и курсом ваздуха.

Укупне димензије

габариту

Ова карактеристика постаје нарочито важна када планирате преместити уређај из једне просторије у другу. Ако је превише тешко и тешко, то ће бити проблематично.

Број режима

резхим работу

Могу бити од два до пет. Наравно, боље је имати више - онда ћете дефинитивно пронаћи оптимално за себе. Неопходно: ноћни режим (тих и не узнемирава спавање), брзи режим, користећи максималну снагу.

Популарни произвођачи

Карактеристике су, наравно, важне, али бренд такође има значајан значај. Да не бисте били разочарани у куповини довољно брзо, вреди обратити пажњу на производ произвођача који су се доказали у овом сегменту тржишта. Средства за чишћење ваздуха која ће трајати дуго, без прекида и не захтијевају константне поправке.

Баллу

баллу

Баллу чистачи зрака познати су по свом одличном систему чишћења, који се састоји од четири филтера - сваки од различитих типова.

Тимберк

тимберк

Шведски произвођач Тимберк производи ваздушне пречистаче посебно за становнике мегацитета. Њихов задатак је стварање и одржавање оптималне микроклиме у становима и канцеларијама.

ЈЕТ

јет

Они који су збуњени питањем како одабрати чистач ваздуха за велику собу (канцеларија, на пример, или производњу), можете савјетовати технику фирме ЈЕТ (Швицарска). Произвођач га испоручује у облику специјалних блокова, од којих се сваки може инсталирати на одговарајуће место. На пример, на зидовима или на плафону. Или чак иу систему вентилације.

Панасониц

Панасониц

Познати бренд Панасониц производи чврсте и чврсте стационарне пречистаче за ваздух који не само да чисте, већ и влажне ваздушне масе. Поред тога, они раде врло тихо и могу покрити велики простор.

Овде, у ствари, и све главне препоруке. И онда одлучите сами. У сваком случају, почните са постављеним задацима, као и специфичностима и димензијама просторије у којој је потребно очистити ваздух.

Видео: Како одабрати чистач или овлаживач

Учествујте у истраживању:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

35 − = 33