Liliam Fashion Week in London
  • 20 March 2015

  • 09.00 - 16.00 (Monday Free)

  • 21 King Street, Melbourne Victoria 3000 Australia See in Map

  • Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Vestibulum id ligula porta felis euismod semper. Duis mollis, est non co.

  • Read More

Комбиниране на тапети в интериора – оригиналните начини и техники

May 20
No comments yet

Комбинирането на тапети във вътрешността на стаята ви позволява да постигнете оригиналност и динамика. Тук е необходимо да се каже, че ако преди комбинацията от тапети в интериора е чудно, сега никой не е изненадан. И повечето дизайнери се опитват да използват комбинация от тапети при създаването на уникален интериор.

Комбинация от тапети в интериора

Тази тенденция не е останала незабелязана от производителите на тапети и следователно те също се опитват да създават тапети, които имат няколко шарки върху платното.

Каквото и да е, но хората продължават да се интересуват от комбинацията от различни тапети за интериорен дизайн. Поради това се предлага да се разгледат тези комбинирани методи, които съществуват в момента.

Правила и задачи за комбиниране

Ако човек започне да мисли дали да го залепи за същия тапет в стаята или да комбинира тапети с различни цветове и с различни модели, повечето съвременни дизайнери са склонни да използват втория вариант. Факт е, че ако прибягвате до такъв начин за декориране на стая, тогава не само можете да създадете различни декоративни ефекти в стаята, но и във визуалния план да промените размера и площта на тази стая. И също се опитайте да го зонирате. Често дори е възможно да се скрият недостатъците на помещенията и да се подчертаят неговите заслуги.

Как да подчертаем предимствата и да премахнем недостатъците?

Ако изберете с помощта на шаблон или цвят на тапета, различен от шарката (оцветяването) на основния тапет, определено място в стаята, тогава ще бъде възможно да го направите "основното" място, на което гледката ще престане. Освен това - когато очите на хората се забавят на едно място, е възможно да се отклони вниманието им от възможните недостатъци на помещенията. Например, от нарязана мазилка по стените или тавана. И правилото тук е, че колкото по-ярък е моделът на "разсейващия" тапет, толкова по-малко шанс хората ще трябва да забележат недостатъците на стаята.

Открояване на изпъкналостта
Маркирайте и фокусирайте върху изпъкналостта на стената.
Снимка - creativehomeidea.com

Зониране на помещения

Понякога е необходимо зоните в една стая да изпълняват различни функции. Възможно е да има няколко начина за организиране на такива зони, но в повечето случаи можете да използвате тапети с всякакви шарки или цветни нюанси. В същото време, не трябва да се страхувате да експериментирате, за да получите необичайни достатъчно комбинации. И в това отношение всичко ще зависи от това как трябва да отделите определена зона. Също така, дали разделянето ще се използва в стаята или се планира да се използва само визуално зониране.

Например, детето може да бъде визуално разделено на 2 части, ако е поставено, 50x50 със сини и розови цветя и сложи дял. Или в средата на кухненската маса просто вземете и комбинирайте тапета с един вид цветен тон и тапет с мотив върху стената.

Озвучаване на стаята с тапет
Стаята е разделена на две части с тапет.

Стенна с акценти

Тази стена може да се нарече една от най-простите техники при комбиниране на тапети. Обикновено в стаята има само една такава стена, въпреки че понякога може да се окаже, че е необходимо да акцентирате върху две съседни или противоположни стени. И не е нужно да се изненадвате, че такава стена ще има кардинална разлика от другите стени. Това, като опция, може да се различава в наситеността на цветовете, шаблоните и т.н. Но във всеки случай, припокриващият се елемент с този метод може да се счита за общ нюанс.

Стенна с акценти
Отделна стена, маркирана с тапети. Снимка - beinteriordecorator.com

Точка на фокусиране

Точката на фокусиране от стената на акцентите се различава, тъй като не е в цялата стена, а се намира във всяка част на стената. Т.е. като използвате тапет с различен сянка, можете да изберете всяка област, където има камина, стар шведска маса, виси картини, легло и т.н.

Точка на фокусиране
Част от стената, с тапет на леглото.

Техники за комбиниране на тапети

При избора на комбинации от тапети трябва да се помни за подобен елемент, който може да бъде същият стил на рисуване или украшение, подобна геометрия на картината, оттенъци от същия цвят и т.н.

Твърди тапети в същия цвят, с различни нюанси

Този метод е подходящ за тези, които обичат монотонността в интериора. Този подход предвижда поставяне на една или повече стени с тапет с богат нюанс. Често има комбинация от сини, бежови, сиви цветове и техните нюанси.

Твърди тапети в същия цвят, но в различни нюанси
Твърди тапети в различни нюанси, комбинирани един с друг и с тапети с тапети.

Ние съчетаваме тапети с монофонични модели

Ако е така, "сърце ръце", за да покрие стените с голям панел, ще бъде много по-добре, ако други стени в стаята са залепени с монофонични тапети. Точно същия метод се използва, когато има картина с големи цветя или модели на тапета, геометрични фигури.

Комбинацията от шарени тапети и монохромни
Облицовани тапети в комбинация с монофонични.

Комбиниране на тапети с различни модели

Дълга традиция е използването на комбинация от тапети с вертикални ивици и тапети с цветни мотиви. Вярно е, че всички те трябва да бъдат правилно комбинирани с тапети на подобни цветови нюанси. Такъв цветен украшение може да бъде перфектно съчетано с модели на "дървесни" теми. Кубчета, ивици и различни геометрични фигури са добре комбинирани с чертежи - абстракции. Вярно е, че този метод се счита за опасен, така че го използвайте с изключителна грижа и се опитайте внимателно да изберете модели.

Комбинация от тапети с различни модели
Комбинация от тапети с различни шарки и различни цветове.

Комбинацията от тапети с различни цветове

Тук трябва да помним, че неутралните цветове трябва да се комбинират с по-активните. Въпреки че, ако създадете светъл и младежки интериор, можете да експериментирате с пълния контраст на цветовете. Използването на този метод ще бъде много подходящо при разделянето на помещението на зони.

Комбинацията от тапети в различни цветове
Комбинация от бели тапети с рисунки с тапети в ивици.

Начини за комбиниране на тапети

Вертикални ивици

В този случай трябва да закупите тапет със същата текстура и ширина. Но техният цвят трябва да е различен. Ленти от тапет трябва да бъдат поставени чрез 1 или 2. В този план обикновено се използва метод за нанасяне на тапети с близки нюанси (монохромен) или с тапети с различни цветове (контрастиращи).

Първата опция предвижда, че хоризонтално приложените ленти ще създадат много интересна игра на светлина и сенки на стената. Вторият вариант предполага, че стените не само ще създадат фон за стаята, но и ще бъдат неговият основен акцент, който ще създаде общо настроение в стаята.

Можете да опитате да поставите и тапети, които имат различен модел. Например, приложете редуването на тапет в цвете и райе. Това решение обаче не е подходящо за всички интериори, а само за тези, които са декорирани в ретро стил.

Таблата за тапети могат да бъдат свързани помежду си по различни начини. Можете да използвате традиционния метод - припокрийте се, или се опитайте да се прикрепите с зигзаг или вълна. Въпреки че, за да бъда честен, докингът "като вълна" е работа само за опитен и начинаещите не могат да се справят с него.

Вертикални ивици
Тапети с различни цветове, формиращи вертикални линии.
Снимка - decorwallcovering.com

Хоризонтално разделение

Запечатването на стените с тапети хоризонтално става модерно. И този метод се използва при проектирането на почти всички стаи, независимо от техния стил. Често има комбинация от панели, изработени от корк или дърво с тапет и последващо боядисване. Вярно е, че наскоро разделянето на стените в хоризонтална посока се прилага и само с помощта на тапет. И тук можете да използвате комбинация от контрастиращи тапети и подобни една на друга в нюанси. Също така е добре да използвате различна текстура на тапета. Това е, например, когато долната част на стените е покрита с винил тапет под мазилка, а горната част - с текстил.

С този метод на зониране или разделяне, ние не трябва да забравяме, че ставите задължително трябва да бъдат подчертани със специални бордюри. Тъй като подобна бордюра е подходяща като хартиена граница и ламели от дърво или PVC, первази за тавани и др. Във всеки случай всичко зависи от дебелината на тапета. Ако е същото, тогава ще се направи граница на хартията. Ако това е различно, тогава трябва да опитате други видове. За облицовката на хартията в тази връзка ще се слеят злобно ставите.

Но има ли въпроси за правилното отделяне на стените хоризонтално, както и за височината на съединяване на тапети? Отговорите зависят от много фактори, които включват височината на тавана. Средно, долната половина хоризонтално трябва да има височина не повече от 1 м. Въпреки това, това ще е вярно, само ако в стаята има ниски тавани. При високите тавани това разделение между тапетите трябва да се увеличава. Максималният размер е 1,5-2 м от пода.

Много е важно да запомните, че разстоянието, на което ще се съединяват тапетите, трябва да се измерва от пода, но не и от тавана. В противен случай, неравномерността на задната става по отношение на пода може да бъде забележима. И това е грозно.

Хоризонтално разделение на стаята с тапет
Тапетът се комбинира в хоризонтални посоки.
Снимка - kindertapeten.de

Вложки на тапети с различни размери

Първоначално можете да боядисвате стените с боя или да ги придържате върху тапети и след като приключите с това основно покритие, лепете вложките, изрязани от онези тапети, които имат голяма дебелина. Ако желаете или за красота, тези вложки се препоръчват да бъдат украсени с корнизи. За да украсите стените по този начин, ще бъде подходящ за тези помещения, чийто интериор е декориран в класически стил, в стила на рококо и барок. Желателно е такива вложки да бъдат измислени. Те могат да бъдат получени чрез просто изрязване на тези тапети, които имат голям украшение.

Можете също да опитате да покриете стените на стаята с различни тапети, което ви позволява рязко да подчертаете областите в стаята. Например, стената зад телевизора се препоръчва да бъде покрита с тапет, който рязко ще контрастира тапета върху други стени. Въпреки че дори не можете да разпределите цялата стена, а определена част от нея.

С тази комбинация от тапети с различни цветове, шарки и нюанси, можете да зонирате всяка стая. В същото време, всеки от членовете на семейството ще "получи" своята зона, в която ще бъде уютен. Въпреки това, трябва да сте в състояние да подредите обзавеждането правилно.

Вмъква се от тапет
Вложки от тапет, обградени от корнизи и разположени върху боядисана стена.

Комбинация с клапи

За да направите такава комбинация, трябва да изберете такъв тапет, който ще бъде много добре комбиниран един с друг. След това тапетите трябва да бъдат нарязани на парчета с необходимата дължина и поставени или припокрити, хаотични или подредени - както всеки обича. Тези парчета могат дори да бъдат залепени върху стена, като шахматна дъска или по друг начин, както диктува фентъзи.

Комбинация от парцали
Комбинация с парцали тапети.

Изберете ниши и первази

Ако стаята има ниши или изпъкнали части, тогава на пръв поглед може да изглежда нейният недостатък, въпреки че всъщност не е така. И дори не можете да се опитате да скриете или прикриете тези места - все още няма да работи. Но можете да ги изберете от общото пространство на стаята. Но за това те ще трябва да бъдат залепени с тапети с контрастни цветове.

Избор на ниши и первази
Лист, избран от тапета.

Полезни съвети

1. В процеса на избор на тапети за комбинацията, е желателно да се носят катастрофа, че парче от тапета, което е необходимо, за да вземете един чифт. Въпреки че най-добре е да се сравняват валцуваните ролки с подходящи цветове. Само по този начин можете да разберете дали тези тапети ще бъдат комбинирани един с друг или не.

2. Когато се комбинираме вертикално, трябва да използваме само тапети със същата дебелина. различната дебелина на тапета ще се вижда в видимите шевове.

3. Не забравяйте да се опитате да "убиете две птици с един камък". Т.е. комбинирайте тапета и същевременно визуално коригирайте недостатъците на стаята. Стаята изглежда по-висока, ако поставяте или комбинирате тапети под формата на различни ивици. В твърде високи стаи можете да прилагате хоризонтално разделяне и по този начин визуално леко да намалите височината му.

Видео: Разнообразие от тапети

Your email address will not be published. Required fields are marked *

70 − = 61