Liliam Fashion Week in London
  • 20 March 2015

  • 09.00 - 16.00 (Monday Free)

  • 21 King Street, Melbourne Victoria 3000 Australia See in Map

  • Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Vestibulum id ligula porta felis euismod semper. Duis mollis, est non co.

  • Read More

Интериорен дизайн в стила на високите технологии – основни принципи, характеристики и приложение в зависимост от стаята

May 20
No comments yet

Думата хай-тек дойде в ежедневието ни от английски, където означава "високи технологии" (буквално - високи технологии). По принцип не можем да кажем, че повечето от нашите сънародници са доволни от този стил. Въпреки това, той не отнема оригиналността, динамизма и свежестта на мисълта. Ето защо интериорът в стила на високите технологии винаги ще изглежда модерно и авангардно. Той е идеален за творчески хора, които стъпват в стъпка с времето.

Но при декорирането на апартамент в този стил е важно да не се огъва пръчката, съчетавайки неприличните. В противен случай, разумът ще се смее и ще проучи любовно декорирана стая с интериор "високотехнологичен". Ето защо може би е по-добре да проучим какво отличава тази посока от другите стилове и в какви области може да се използва и в която - не се препоръчва.

Интериорен дизайн в стил хай-тек

А поглед към миналото - историята на дизайна в стила на високите технологии

За първи път архитектите започнаха да говорят за такова направление като високотехнологичните в края на 70-те години на миналия век. Този стил възниква като продукт на модернизма на късния период. Десет години след появата си, тя се разпространява навсякъде и става модерна. Заедно с поп-изкуството и илюстрациите на научно-фантастичните произведения, хай-тек се превърна в истинско предизвикателство за установените традиции, изглеждащи много ярки и оригинални.

Класика на жанра е Парижкият център Помпиду (1977). Във Франция той беше строго критикуван, заявявайки, че ужасно деформира историческия център на столицата. Но времето минава, сградата се корени и сега французите гордо я показват като една от забележителностите на Париж, заедно със старите символи на френската столица.

Архитектите на Англия се влюбиха в хай-тек и се опитаха с цялата си мощ активно да я популяризират. Въпреки това, в архитектурата тази посока не се е появила. Сгради, построени в този стил, можете буквално да разчитате на пръстите на света. Но в края на осемдесетте години на миналия век стилът на високите технологии започна да се използва за вътрешно обзавеждане на помещения. Популярността му се увеличаваше от година на година, а връхът идва в средата на деветдесетте години. Въпреки това, дори и днес този динамичен и жив стил не е загубил значимостта си.

Основни принципи на хай-тек стил

За интериора в стила на високите технологии са характерни следните отличителни белези:

1. Линиите са ясни, стриктни и прости. Правилните ъгли и равнините обаче не са толкова просто, колкото изглеждат: те скриват в себе си удобни скрити чекмеджета и рафтове, вградени шкафове и домакински уреди. Това се нарича "сложна простота".

Камуфлажни шкафчета
На пръв поглед не можете да кажете, че тези шкафове могат да бъдат отворени

2. Използвайте метални, стъклени, бетонни и пластмасови елементи. Такива материали се наричат ​​и индустриални, за разлика от естествените материали - дърво и камък. Последният или изобщо не се използва, или маскиран чрез метално оцветяване, например.

CVET

3. Тухлите и бетонът обикновено са оставени "така, както е", без маскиране на нищо, понякога може да се нанесе слой мазилка, но без излишъци и цветя или имитация на тухли или блокове. Изящни тапети, позлата и други декорации не се допускат.

Стени от блокове
Стаята, на стените на която са имитирани блокове

4. В стаите често има плъзгащи се врати и прегради. Те са изработени от метал с матирано стъкло или пластмасови вложки. Въпреки това, понякога те са изработени от дърво, без да декорират нищо.

Плъзгащи врати
Плъзгаща се врата с матирано стъкло, разделяща помещението на зони.

5. Високотехнологичният стил се отличава с изобилието от вградени лампи. Те се укрепват по стените и тавана. Понякога се използва и подово вградено осветление. Осветление се поставя и върху мебели, които обикновено се изработват от метал с хромирани или стъклени елементи. Цветът на вградената мебел повтаря цвета на стените, а лампите имат авангарден вид.

Лампи в интериора
Лампите се намират както на тавана, така и на края на страничната стена, благодарение на формата на която стаята изглежда като космически кораб.

6. Основните цветове на този стил са бели, черни, сиви, метални. Украсете домашните картини и скулптури в духа на авангарда. Често се използва за декорация на черно-бели снимки и отпечатъци.

Стена украсена с снимки
Стената на дневната е украсена с черно-бели снимки, а мебелите са с необичайни форми.

7. В стила на високите технологии, отлично място се отделя на различни супер модерни техники. Тук тя присъства навсякъде. Техниката на най-новите модели се превръща в един от елементите на дизайна, които не само се използват за целта, но и украсяват къщата. В този стил не е обичайно да се крият различни комуникации и тръбни структури, така че тук те са изложени в шоуто.

TV панел
Големите телевизионни панели са един от основните елементи на този стил.

Стаите, използващи високотехнологичен дизайн, изглеждат просторни и удобни. Ако обаче използвате този стил в чиста форма, ще получите леко студен интериор. Ето защо, при декорирането на апартамент, има смисъл леко да "pokoldovat", смесване на други стилове и омекотяване на някои сухота на хай-тек. На следващо място, нека разгледаме в какви стаи такъв стил би бил подходящ.

Коридор - разширете малко пространство

Тази стая е малка по размер. Тъй като хай-тек се характеризира с простота, функционалност и динамика, тогава ще трябва да се побере. В края на краищата, ако украсим входното помещение с изискани декоративни елементи, то ще бъде напълно изгубено и ще изглежда малко и стръмно. Прости и ясни линии на стила на "високите технологии" - точно обратното - точно това, което е необходимо в коридора.

Високотехнологичен коридор
Прост, чист, светъл коридор, без издутини. Първото нещо, което ни утешава тук, е наличието на различни елементи от домакинските уреди.

Баня - удобство и сбитост

В банята също няма много място и искате да поставите много неща. Така че стила на хай-тек ще помогне тук. И лъскавите повърхности от хром и стъкло изглеждат чудесно в банята. Освен това - без метални и стъклени елементи, тази стая няма да работи.

Баня в хай-тек стил
Прави линии, много светлина, стъкло и гланцови повърхности.

За да направите банята стилна и модерна, вземете правоъгълна или квадратна черупка, метална или стъклена. Монохромни плочки, големи миксери с ярки цветове, огромно огледало допълва интериора.

Баня с правоъгълна мивка
Голяма правоъгълна мивка, необичайни кранове и огромно огледало.

Основният цвят на стаята трябва да бъде сив, метален или сребрист. Жълти, сини и червени детайли ще съживят ситуацията. Това може да е багажник за четки за зъби или рафтове, например.

Дневна - доминирането на модерните технологии

Ако холът е малък, тогава високите технологии ще обслужват отлично обслужване, визуално ще го направят повече. Въпреки че в огромен хол този стил ще изглежда добре. Сега често тези стаи са съчетани с кухненски бокс - тук и полезни стилни и удобни стъклени или пластмасови прегради.

Украсата на хола в този стил изисква наличието на съвременна технология - трябва да запазите марката. За съжаление, ще трябва да се разделим с любимия си стар телевизор или говорители от миналия век - това "ретро" определено няма да се вмества в интериора.

Дългата дрямка на килимите и ярките им цветове не се смесват добре с хай-тек стил. Но изглежда добре гладка или лъскава настилка, твърди тапети или боядисани стени и тавани.

Всекидневна в хай-тек стил
Всекидневна, в която основната цел е разпределена на голям телевизионен панел и необичайни елементи от мебели с гланцови повърхности.

Спалня - високотехнологична употреба само частично

Стаята, в която спим, трябва да бъде уютна и удобна. Ето защо, спалнята не е напълно завършена в стил "високи технологии" - ще се окаже твърде строга. Но някои от неговите "чипове" могат да бъдат използвани, а не без успех.

Например, леглото, лишено от табла и оборудвано с вграденото осветление, изглежда перфектно. Добавете интериора сив или слонова кост, както и тапет без картина. Двойка авангардни лампи - и спалнята ще стане модерна и оригинална.

Но не се пренебрегвайте ненужно от стъкло, метал и пластмаса. За комфорт, добавете текстилни елементи от интериора - тогава ще бъде приятно да спите в стаята.

Спалня с вградено осветление на леглото
Спалнята, чиито основни елементи са легло с вградено осветление и шкаф с лъскава повърхност.

Детската хай-тек ще бъде оценена от тийнейджърите

Родителите рядко правят място за бебета в такъв авангарден стил. Малките момичета и момчета са по-подходящи за анимационни герои и плюшени мечета на тапети, деликатни розови и сини цветове, меки тъкани. Ето защо, интериорен дизайн в стила на високотехнологични стаи за новородени почти никога не се случва.

Децата растат, превръщайки се в неспокойни тийнейджъри, които обичат всичко ново и оригинално. Индивидуалните елементи на стила на "високата технология" в стаята на студента ще ви позволят да организирате перфектно работното място, както и място за почивка. Особено ако синът или дъщеря харесва този стил, тогава е възможно да украси стаята в съответствие с неговия или нейния вкус.

Динамична детска стая
Проста, светла и динамична стая, която ще зарадва някои тийнейджъри.

Детска стая в хай-тек стил
Появата на работната площ на една и съща стая.

Кухня - високотехнологична идеална идея

В кухнята, която свети с много модерни единици, този стил може да се използва в най-голяма степен. Да, тук дизайнерът има къде да се обърне, поставяйки многобройни вградени шкафове и уреди. В тази стая работата постоянно кипи и "високите технологии" ще се поберат тук съвсем перфектно.

Видео: Изключителна високотехнологична кухня

Плочки в този случай ще получим за престилка монофоничен. Въпреки че е още по-добре да направите престилката матирано стъкло или метал. Много осветителни тела, осветяващи работната плоскост и шкафове, просто обзавеждане без орнаменти, строги фасади - така изглежда модерната високотехнологична кухня, блестяща и динамична.

Кухня в стила на високите технологии
Просторна, светла кухня с много осветление.

Видео: Високотехнологични кухни

Офис + високотехнологична - чудесна комбинация

В помещенията за работа всички характеристики на този лаконичен, функционален и светъл стил могат да се развият напълно. Вместо скучен публичен офис с тъпи редове от работни места, можете да получите брилянтна извадка от стил и функционалност. Няма да е срамно да поканите тук някой VIP-клиент и той ще бъде доволен. И в кабинета на генералния директор и в голяма работна зала и в приемната за стъкло и метал, заедно с модерна технология и вградени ярки светлини, ще изглеждат добре.

Офис дизайн на интериора
Hi-Tech е просто създаден за офиса - стриктни линии и прости форми, хубав външен вид и в същото време не отвличат вниманието от работата.

Офис стая

Отчитайки всички тези моменти, може да се заключи, че дизайнът в стил "високотехнологичен" е напълно възможно да се приложи не само в офис сгради, но и в жилищни помещения. Разбира се, не всеки го харесва. Някой ще мисли, че апартаментът в този стил е твърде подобен на офиса, добре, не го убеждавайте. Всеки е свободен да избира това, което харесва. Но тези, които обичат свободата и независимостта, живеят ярко и динамично, като същевременно оценяват функционалността и лакониката, стилът на хай-тек може да хареса и дори да се влюби.

След като сте разгледали тези снимки, можете да сте сигурни, че стаите, декорирани в този стил, са достатъчно уютни и в същото време много необичайни. Основните им елементи могат да бъдат комбинирани с други стилове, създаващи красив и уютен интериор. И можете да сте сигурни, че никой няма да има такъв оригинален апартамент.

Видео: Стил HI-TECH. Интериорът в детайли

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 18 = 25