Liliam Fashion Week in London
  • 20 March 2015

  • 09.00 - 16.00 (Monday Free)

  • 21 King Street, Melbourne Victoria 3000 Australia See in Map

  • Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Vestibulum id ligula porta felis euismod semper. Duis mollis, est non co.

  • Read More

Коя сграда прахосмукачка да изберете: устройство, типове и критерии за подбор

May 20
No comments yet

Преди да изберете конструктивна прахосмукачка, трябва да разберете за кои задачи е предназначена. Само познавайки възможностите на това оборудване и неговите основни характеристики, можете да намерите най-оптималната опция за вас.

Характерна черта на всички строителни обекти, големи промишлени сгради и малки магазинчета, всички места, където работят с чук, мозайката или стена преследвач, повишено количество прах, дървени стърготини и други отпадъци. Неудобството за работниците е може би най-малкото зло, причинено от промишлени отпадъци. Финият прах, навлизането в белите дробове на тези, които са в сервиза или на ремонтирания обект, е в състояние да причини значителна вреда на тяхното здраве. В допълнение, тя често се превръща в причина за повреда на електрическите инструменти. Единственото правилно решение за защита на здравето на хората и ефективността на електрическото оборудване ще бъде в тази ситуация закупуването на промишлена (строителна) прахосмукачка. Тя ще ви помогне да създадете удобни условия на труд, да осигурите безопасност на работното място и да намалите времето за почистване на производствените помещения.

Изграждане на прахосмукачка - какво и как да изберем

Устройството, принципът на работа и методите за филтриране на прахосмукачки за сгради

Тъй като тази статия е предназначена предимно за тези, които никога не са били щастлив собственик на такава техника, трябва да започнете ab ovo.

Всеки начинаещ започва с въпроса: "Какво е строителна прахосмукачка и защо не можете да използвате обичайния домакински уред?" Всъщност тези две електрически уреди изглежда на пръв поглед не са нищо друго освен размери. Въпреки това, като имат подобно устройство и принцип на работа, те все още са предназначени да решават различни задачи, и това налага своите отпечатъци под формата на няколко дизайнерски характеристики.

Така че, основната разлика между тези две сортове на едно и също устройство е обект, с който е необходимо да се "бори". Домакински прахосмукачка справя с обичайната леко домакинство прах, но ако на пътя му ще бъде дребни камъни, те вероятно в колектора за прах и няма да се получи. Дори по-лошо би бил случаят, ако някой се опита да премахне с помощта на домашна прахосмукачка на малка част строителен прах: значителна част от звеното "плюе" извън себе си с въздушната струя. Нещо повече, в електрическия мотор ще навлезе много прах, който не се използва добре, и това вероятно ще доведе до последната повреда.

Индустриалният аналог първоначално е проектиран да събира строителни прах и други строителни и промишлени отпадъци. Да, и въпросната работа е само за него.

Отличителните характеристики на конструкцията на прахосмукачки включват удароустойчив корпус, повишената диаметър на маркуча, колектор прах голям обем (и, следователно, значителни размери и теглото на устройството), високо ефективна система за филтруване многоетапно, голяма мощност на двигателя и способността му да работи без прекъсване за дълго време.

Устройството и принципът на работа

Принципът на прахосмукачката (в този случай няма значение, промишлен или домакински) е съвсем прост и добре известен на всички нас от учебния курс по физика. Вентилатор, задвижван от електродвигател, създава силен вакуум във вътрешността на прахосмукачката, която е основната движеща сила. Въздухът заедно с прах и други твърди включвания върху маркуча се влива в тази зона с ниско налягане. Повечето от отпадъците, които се намират във вътрешността на прахосмукачката, остават вътре в прахоуловителя, а окачването на фини фракции, останали във въздуха, се улавя от допълнителни филтри. Преминавайки през системата за многостепенна филтрация, пречистеният въздух се изпуска през изхода в атмосферата.

Строителна прахосмукачка
Устройството на строителна прахосмукачка на пример BOSCH GAS 35 L SFC: 1. Електрическият мотор с вентилатор; 2. входящ въздушен поток с боклук; 3. Контейнер за събиране на боклук; 4. Система за почистване на филтри; 5. Превключване на системата за почистване на филтъра; 6. Филтър за пречистване на въздуха.

Отличителна черта на изграждането на прахосмукачки е, че прахът и други замърсители могат да бъдат събирани както директно по време на работа, така и при неговото завършване (за предпочитане е, разбира се, за предпочитане):

# 1. Изсмукване от работната зона. Маркучът на прахосмукачката е здраво фиксиран колкото е възможно по-близо (така че да не пречи на работата) към обработвания детайл. Тази версия далеч не е идеална, но все пак позволява да се намали концентрацията на прах във въздуха в работната зона.

Изсмукване на прах от работната зона

# 2. Свържете директно с инструмента. Много модерни електроинструменти са оборудвани с система за извличане на прах - специална дюза за изхвърляне на прах, към която може да се свърже маркучът на прахосмукачката. Количеството прах във въздуха и в самия детайл ще бъде сведено до минимум. Свързаният маркуч донякъде пречи на работата на ръчния електрически инструмент, но в името на удобни работни условия е напълно възможно да се съчетае с това малко неудобство.

Свързване с инструмент

# 3. Почистване на помещенията в края на работата. Събраните боклук и мръсотия на работното място могат да бъдат премахнати в края на работа, като се използва прахосмукачка по най-традиционния начин.

Почистване на стаята със строителна прахосмукачка

Прахоуловители и филтри

Както и домакинските прахосмукачки, конструкцията е разделена според типа на прахоуловителя в чантите и bezmeshkovye. Първата версия може да бъде оборудвана по искане на потребителя и в съответствие с препоръките на производителя като хартиени торбички за многократна употреба и хартиени торби за еднократна употреба. Групата безлетъчни прахосмукачки също е хетерогенна, тя може да разграничи две структурно различни подгрупи - циклон (контейнер) и воден вакуум. Помислете за характеристиките, предимствата и недостатъците на четирите вида прахоуловители за прахосмукачки.

Чували за тъкани

Чували за тъкани

Повторно употребяваните торбички за тъкани са най-известни на потребителите, тъй като те продължават да бъдат най-често срещаните при обикновените домашни прахосмукачки. След пълненето на такава торба с остатъци и прах, тя трябва да се изпразни, да се разклати и да се инсталира на място. Броят на циклите на използване на такъв колектор за прах е достатъчно голям и затова тази опция може да бъде приписана на нискобюджетен. За производството на многократна употреба чували за прахосмукачки, сатенен е използван преди - евтин и в същото време доста здрав и издръжлив материал. Днес сатен за тези цели практически не се използва, той се заменя със синтетични тъкани. Напоследък, все по-популярен като материал за производството на повторно използваеми прахоуловители, се закупува нетъкан.

Вече споменахме основното предимство на торбичките за многократна употреба: това е ниска цена по отношение на един цикъл на пълнене. Но те също имат значителен недостатък, който трябва да знае бъдещият собственик на строителна прахосмукачка. Платът, който задържа относително големи частици, лесно преминава финозърнеста строителна прах, която с поток от въздух, излизащ от прахосмукачката, се разпръсква на големи разстояния, равномерно покривайки всички повърхности. Въпреки това, модерна двуслойна тъкан, основана на нетъкан текстил, е в състояние да улови вече малки частици с размери от няколко микрона, като по този начин осигурява добра степен на пречистване.

Хартиени чанти

Хартиени чанти

Чанти за еднократна употреба в директния смисъл на този слой са консумативи: те се пълнят, те заедно с цялото съдържание се изпращат на депо. За потребителя това означава, от една страна, лекота на използване, но от друга страна - допълнителни разходи, а доста големи. Цената на една хартиена торбичка за прахосмукачка за сгради е $ 5-6, а един ден разбирате, че сте похарчили повече за консумативите, отколкото за самата техника. В допълнение, торбички за еднократна употреба, както и всички консумативи, са склонни да се свършат, и в грешното време, и може да откриете, че ще бъде принуден да спре да работи и да започне obbegat магазините в търсене на чанти за вашия модел прахосмукачка.

Въпреки това, на тази лъжичка катран, има цяла бъчва мед. Колекторите за прах от хартия имат отлични характеристики. Те са значително по-високи, отколкото колегите им в способността на тъканта, за да улови фините частици (най-малък 0,3 микрона), което означава, че въздухът в стаята, ще бъде чиста, а вие ще имате по-малко за почистване и подмяна на допълнителни филтри.

Но с големи строителни отломки трябва да сте по-внимателни: някои частици с големи частици (счупено стъкло, остри камъчета, метални пръскачки) могат лесно да разкъсат хартиените стени на колектора за прах.

Контейнер за събиране на прах

Контейнер за прах

В прахосмукачки с циклонен тип всички отпадъци се събират под действието на центробежна сила в вградения резервоар. Недостатъците на агрегатите от този вид са повишеното ниво на шума от работата, което е следствие от повторното сблъскване на твърди частици, захванати в резервоара, със стените и ограничено приложение. Последното се изразява във факта, че "циклоните" са подходящи само за събиране на големи частици, вода и навлажнени отломки. Много модели циклонен тип поддържат обработката на чантите. Когато използвате чантата, основният филтър е много по-малко запушен.

аквафилтър

аквафилтър

При прахосмукачки с аквафилтър всмуканият въздух преминава през вода, където се утаяват големи частици от отпадъци. По-малки частици се задържат в резервоара с отделение за вода. Такава многостепенна почистваща система дава най-добър резултат. Причината, поради която много предпочитат прахосмукачки с други видове прахоуловители, а не този привидно идеален вариант е високата цена на агрегатите с воден филтър. Друг от недостатъците им е невъзможността да се справят с големи количества строителни отпадъци. Освен това трябва да се отбележи, че водата е единственият консуматив за такива прахосмукачки. Тази особеност може да се отдаде на предимствата, но не забравяйте, че в помещенията, където се извършват ремонтите, големи количества чиста вода често не са на разположение.

В допълнение към прахоуловителя филтърната система на прахосмукачката включва един или повече фини филтри за пречистване на въздуха. Тези филтри, които са за еднократна употреба и за многократна употреба, са изработени от найлон (фин прах), полиуретан (за засмуква течност) или някои други, обикновено синтетични материали. Тяхната основна функция е да улавят фина дисперсия на строителния прах, която не е задържана в основния резервоар / торба. От тези филтри зависи качеството на почистване на стаята и степента на износване на двигателя. Освен основния прахов колектор, те се нуждаят от периодично почистване от натрупана мръсотия. А запушена с филтър за прах - основната причина за намалена производителност на прахосмукачката и за увеличаване на натоварването на двигателя. Ако решите да се запишете на прахосмукачката и колектор прах като основен, да бъдат подготвени за факта, че трябва да се чисти и често замени филтри.

Видове конструктивни прахосмукачки и тяхната цел

Професионални и домакински

Във връзка с прахосмукачка, понятията "строителни" и "промишлени", еднакво, използвани в тази статия, в действителност, не са синоними. Всички прахосмукачки, използвани в производството и изпълнението на строителни и монтажни работи, разделени в професионалната и потребителската (последното не трябва да се бърка с тези, които се използват за почистване на килима у дома).

Те се различават в обема на праховия колектор, капацитета (т.е. обемът на всмукателния въздух за единица време), силата на смукане, ресурса на двигателя и допустимото време на непрекъсната работа. За да направите избор между професионална и домакинска прахосмукачка, просто трябва да прецените интензивността, с която тази техника е планирана да бъде използвана. Ако става въпрос само за няколко седмични часа работа някъде в малък домашен уъркшоп или за извършване на вътрешни ремонти в къщата, тогава ще имате доста евтин вариант на домакинството. Ако прахосмукачката се планира да бъде използвана в мащабно производство, където тя трябва да работи на равна основа с хората, т.е. цялата работна смяна, тогава има професионален модел.

Разлика между конструктивните прахосмукачки според предназначението им

Строителните прахосмукачки също се класифицират според предназначението им, т.е. вид замърсяване, което трябва да почистват. Тук можем да различим следните сортове:

# 1. За химическо чистене. Това е най-простият вариант, всъщност с тази функция всички прахосмукачки. От обикновените домашни "братя" тези единици се различават само по отношение на мощността, производителността и качеството на филтрацията. Използва се за събиране на цимент, гипс, прах от вар и др.

# 2. За сухо и мокро почистване. Такива устройства ще се справят не само със сухи отломки, но и с разлята течност върху пода.

Прахосмукачка, използвана за събиране на вода

# 3. Прахосмукачки за пране те са в състояние да събират сух прах, но все пак основната им дестинация е мокро почистване на промишлени помещения, места с голяма способност на хората да пребивават в страната и т.н.

# 4. За почистване на експлозивни и пожароопасни отпадъци. Такива прахосмукачки са предназначени за събиране на алуминиев или цинков прах, въглищен прах, промишлени отпадъци от органичен произход (захар, брашно, дървесен прах и др.). Тези модели са оборудвани с електрически мотори без графитни четки, които причиняват искри. В допълнение, за такива агрегати задължително изискване е наличието на функция за измерване на скоростта на въздушния поток. Прахосмукачките с експлозивни показатели са може би най-скъпите, но се използват само в предприятия с тесен фокус.

Прахосмукачка за експлозивен прах

# 5. Топлоустойчивите прахосмукачки също принадлежат към високо специализирани. Можете да ги срещнете само в ограничен кръг от предприятия. Както подсказва името, такива единици се използват за събиране на горещи отпадъчни продукти (например, загрявани по време на обработката на метални шаблони).

Критерии за избор на конструкторска прахосмукачка

Изграждането на прахосмукачка е скъп инструмент, така че е важно да не се правят грешки при избора му. Фокусирайте се само на приемлива цена и познатото име на производителя не си заслужава. За да сте сигурни, че новото устройство отговаря на всичките ви изисквания и същевременно придобиването му не се е превърнало в финансов срив за вас, трябва предварително да мислите за всички нюанси. Нека да поговорим за основните параметри, на които трябва да обърнете внимание.

Условия за бъдещо действие

За да разберете как да изберете прахосмукачка строителство, професионална единица или какво искате да направите, ако имате нужда съвсем успешно да бъде в състояние да се справят с един прост домакинство, независимо дали имате нужда от специализация инструмент, и ако е така, какво е, опитайте се да си зададете някои въпроси. Колко често се очаква да се използва прахосмукачка? Ще се използва ли в малък домашен цех или в мащабно производство? Необходимо ли е да почистите боклука в суха стая или в редовно наводнена зона? Ще бъде достатъчно просто да се събере прах или трябва да полирате подовете да блестят?

Не забравяйте, че прахът от прах е различен и този аспект също трябва да се вземе под внимание. Ако прахосмукачката е предназначена за събиране на експлозивни вещества, корозивни течности или червени топли метални чипове, ще трябва да потърсите специален модел. Тук трябва да се спомене, че всички замърсявания се разделят на степента на опасност в няколко класа (и всички производители на прахосмукачки задължително посочват за какво е предназначена тяхната техника):

л

L - ниска степен на опасност (повечето строителни отпадъци), при събирането на тези замърсители е достатъчно да се използва прост найлонов филтър, емисиите в атмосферата не трябва да надвишават 1%;

m

M - средна степен на опасност (дървесен и бетонен прах, отпадъци от преработка на мед, никел, манган) са необходими няколко филтъра, които могат да хващат до 99,9% от всички отпадъци;

з

Н - висок риск (олово, азбест и други канцерогени, отпадъци с висока концентрация на микроорганизми (плесен, гъбички, вируси, бактерии), токсични химикали, прах от атомни електроцентрали) изисква сложна система за филтриране и функцията на измерване на дебита на въздуха изисква осигуряване на събиране на 99,995% от отпадъците и тяхното обезпрашаване;

ATEX

ATEX - експлозивен и запалими отпадъци (алуминий, въглена захар, брашно прах и т.н.) изисква използването на взривобезопасен оборудване (не по-нисък клас на безопасност IP 54).

Мощност и производителност

Тези два параметъра са пряко свързани един с друг: колкото по-голяма е мощността на електродвигателя, толкова по-висока е ефективността на прахосмукачката и вследствие на това нейният живот. Консумацията на енергия на строителните прахосмукачки е 1,0-1,4 kW, което им позволява да преминават до 50 литра въздух в секунда. При професионалните модели мощността е дори по-висока (до 7 кВт), което осигурява производителност от 60-100 л / сек. Има прахосмукачки (например, Makita-449) с два паралелни мотора: в зависимост от ситуацията можете да включите едно (и да спестите електроенергия) или и двете (и да подобрите производителността). Колкото повече енергия, толкова по-голям е факторът за безопасност на една прахосмукачка за сгради, и това е важно.

Степен на разреждане

Вакуумът, създаден от вентилатора на прахосмукачката, определя силата на засмукване. При изграждането на прахосмукачки стойността на този параметър варира от 17 до 250 милиарда. Колкото по-добре е вакуумът, толкова по-тежки частиците могат да изсмукват прахосмукачката. Степента на вакуум ви позволява да оценявате по-добре ефективността на прахосмукачката, отколкото консумацията на енергия.

Обем на контейнера за прах

Обикновено обемът на прахоуловителя на прахосмукачки за сгради е 20-50 литра. Ако обемът на отпадъците, за да бъдат чисти, малки, не гони висок обем на прах колектор, тъй като развитието на този параметър ще доведе до увеличаване на размера и теглото на устройството. И тук най-професионалните модели, предназначени за работа в производство в голям мащаб, обемът на колектор на прах може да достигне до 100 литра (това ви позволява да направите по време на работната смяна, чести почивки за изпразване).

Тяло на прахосмукачката

Тялото на прахосмукачките е направено от удароустойчиви материали - метал (алуминий, месинг, неръждаема стомана) или подсилена пластмаса. Често бронята е инсталирана по протежение на периметъра, която служи за предотвратяване на случайно удряне на корпуса срещу стената или друга пречка. Като се има предвид голямото тегло на строителните прахосмукачки (добавете и теглото на събраните боклуци), трябва да обърнете специално внимание на функционалността и надеждността на колелата, както и дръжките за транспортиране. От голямо значение и вие сте убедени в това по време на работа, дължината на захранващия кабел и дължината на маркуча.

Допълнителни опции

Някои модели прахосмукачки имат допълнителни функции, които не са необходими, но улесняват работата на оборудването (разбира се, колкото по-функционален е инструментът, толкова по-скъп е той).

Нека да разгледаме най-важното:

# 1. Захранващ контакт. Захранващ контакт на тялото на прахосмукачката за директно свързване на електрически инструменти. Когато уредът е включен в контакта, прахосмукачката ще се включи само когато активирате инструмента (натиснете бутона на инструмента). След изключване на уреда, прахосмукачката ще се изключи с малко закъснение. Това е много удобна опция, но когато избирате прахосмукачка, погледнете максималната мощност на инструмента, който планирате да свържете с този изход. Погледнете силата на тези електрически инструменти, които ще използвате заедно с прахосмукачката, и ориентирайте се при избора на прахосмукачка на инструмента с най-голяма мощност.

# 2. Регулатор на всмукателната мощност. Тази функция не се предлага във всички модели, но в някои случаи, с помощта на прахосмукачка, нейното присъствие е много удобно. С тази функция можете да промените натиска, в зависимост от интензивността на образуването на прах и вида на боклука.

разветка и регулатор

# 3. Функция за автоматично почистване на филтъра. По време на използване на прахосмукачката главният филтърен елемент е запушен и трябва да бъде почистен. За да не разглобявате прахосмукачката всеки път, за да почистите филтъра, някои модели са оборудвани с функция за автоматично почистване. Тази система е инсталирана над филтъра и има специален вентил, който променя посоката на въздушния поток и издува филтъра за изчистване на запушванията. Системата може да работи както в автоматичен режим, така и в момента, в който преминаването на въздушния поток стане трудно и принудително в ръчен режим. Такива прахосмукачки са много по-скъпи, но ако възнамерявате да използвате прахосмукачката доста интензивно, системата си заслужава.

Автоматична система за почистване на филтри

# 4. адаптери за свързване на маркуча на прахосмукачката към системата за извличане на прах на инструментите, както и за разделяне на маркучи, което позволява едновременното свързване на две или повече устройства за освобождаване на прах.

perehodniki

# 5. Светлинна индикация състояние на прахосмукачката, информиране на потребителя за запушена маркуч или филтър, препълване на торбичката за прах и др.

# 6. Защита на двигателя от претоварване (тази функция е особено важна за промишлени прахосмукачки, работещи при тежки условия на мащабно производство).

Какво трябва да знаете за удобството на услугата

Както всяка друга техника, изграждането на прахосмукачки изисква внимание и внимателно отношение. Само ако това условие е изпълнено, те ще ви служат за дълго време и качествено ще изпълняват всичките си функции. Поддръжката на прахосмукачката се свежда до редовно почистване / смяна на торбичката и филтрите за прах.

Лесно поддържане на различни прахоуловители

Кой колектор за прах е по-лесен и по-бърз за почистване? Разбира се, хартиена торбичка: веднъж, когато е за еднократна употреба, тя просто се рециклира със съдържанието и се поставя нова. Всички останали прахоуловители - торбичка за многократна употреба, контейнер за прахосмукачки циклонен тип или резервоар за вода с водна прахосмукачка - изискват изпразване и последващо почистване. Дали разходите за консумативи или загубата на време за почистване на компоненти за многократна употреба зависи от начина на работа на прахосмукачката и от вашите желания / възможности.

Редовно почистване на филтрите

Фините филтри за пречистване на въздуха също изискват периодично почистване. Собственикът на обикновена прахосмукачка трябва да го направи сам: филтърът за прах, който е блокиран от прах, трябва да се отстрани, да се почисти със специално устройство, да се изплакне с течаща вода и да се изсуши. Собствениците на по-модерни модели, които имат функция на въздушен удар, не е нужно да правят всички тези манипулации - просто натиснете бутона и мощен поток от въздух, движещ се в обратната посока, ще изхвърли целия прах от филтъра. И накрая, първокласни модели с определена периодичност изпълняват такова действие, така че дори не е нужно да мислите за факта, че филтрите се нуждаят от почистване. Единственият въпрос е, дали сте готови да платите за него ...

Сега знаете как да изберете индустриална прахосмукачка. Притежавайки получената информация, можете лесно да ориентирате в обхвата и ще можете да направите правилния избор.

Видео: Как да изберем конструкторска прахосмукачка

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + 5 =