Liliam Fashion Week in London
 • 20 March 2015

 • 09.00 - 16.00 (Monday Free)

 • 21 King Street, Melbourne Victoria 3000 Australia See in Map

 • Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Vestibulum id ligula porta felis euismod semper. Duis mollis, est non co.

 • Read More

Infravörös melegítők – műszaki jellemzők és tulajdonságok

May 20
No comments yet

Az infravörös fűtés elve az elektromágneses sugárzásnak a forrásról a környező tárgyakra történő átvitelén alapul. Ha a felszínre jut, amely képes infravörös sugárzás elnyelésére, hőenergiára fordítva, akkor az ilyen eszköz levegőt hoz létre a helyiségben a fűtött tárgyak konvekciós hőátadási eljárásai révén. Figyelembe véve a sugárzás sajátosságait, az infravörös sugárzók energiájának csak 10% -át tölti a levegő hőmérsékletének növelésére, minden mást a készülék előtt lévő tárgyak melegítésére. Azok számára, akik szeretnék megérteni az infravörös melegítők műszaki jellemzőit, elkészítettük ezt az anyagot.

Infravörös melegítők - műszaki előírások

Infravörös fűtőberendezés

Az infravörös fűtőberendezéseknek nem csak több előadása van (később beszélünk erről), hanem a munka több elve is, amelyek mindegyike IR sugárzáson alapul. Tekintsük az egyes infravörös melegítők műszaki jellemzőit.

Infravörös fűtés fűtéspanellel

ustroistvo-1

 • 1. LED-aktivitásjelző;
 • 2. IR-sugárzást előállító elem;
 • 3. a termék teste;
 • Kerámia belső hőszigetelő;
 • 5. Tie lemez;
 • 6. A lemez sugárzó hő.

Ez a fajta eszköz klasszikusan fűtést termel - hő konvekció. Ez történik a másodlagos hősugárzás segítségével, amelyet az IR hullámok egyik szerkezeti elemével - az elülső panelmel történő hevítésével hoznak létre. Ez nem túl hatékony, de kiküszöböli a túl közel elhelyezkedő nyílt infravörös sugárforrások és az emberi testre gyakorolt ​​hatásukat.

IR fűtőelem fényvisszaverővel, fűtőlap nélkül

ustroistvo-2

 • 1. Fűtőház;
 • 2. Védőrács;
 • 3. Teljesítményszabályozó;
 • 4. Element-generáló IR sugarak;
 • 5. Reflektor fűtés.

A készülék IR sugárzás útján melegíti a fűtést. Reflektor - fémből készült reflektor, leggyakrabban alumínium. Felületét gondosan polírozzák. Úgy tervezték, hogy kialakítsa és intenzívebbé tegye az infravörös sugárzást és lokalizálja a fűtési zónát.

Ezen összetevők mellett több több csomópont található a legtöbb szabványos fűtőtestben. Ez egy termosztát, amely lehet akár elektronikus, akár mechanikus. Az eszköz a beállított hőmérséklet ellenőrzésére szolgál. A gyártók beállíthatják a hőérzékeny érzékelőt, hogy méréseket végezzenek különböző tárgyaktól, de lehetnek sugárzás forrása, teste vagy külső tárgya.

Gáz infravörös fűtés

ustroistvo-3

 • 1. Reflektor;
 • 2. Teljesítményszabályozó;
 • 3. Gázégő;
 • 4. Csatlakozó rúd, amelyen keresztül gáz szállít;
 • 5. A fűtőelem alapja.

Ezeknek az infravörös melegítőknek az a tulajdonsága, hogy teljesen önállóak. Amikor a gáz ég, a sugárzó elemet felmelegítik, amelyre reflektor van. Az infravörös hullámok visszaverődnek a reflektorból, és a fényvisszaverő helyre kerülnek. Ez a típusú infravörös melegítő éget oxigént.

Az infravörös fűtők szerkezeti tervei

Az elhelyezés beltéren vagy kívülről (telepítési módszer) az infravörös fűtőtestek padlóra, falra és mennyezetre vannak felosztva.

Kültéri infravörös melegítők

Padló - Általában hordozhatóak, a legtöbb modell tisztán funkcionális kialakítású, fogantyúval és speciális kábellel rendelkezik. Az ilyen berendezéseket kizárólag segéd hőforrásokként használják.

FONTOS! A hordozható modell kiválasztásánál figyelni kell arra, hogy a rekesz túlmelegedik-e, ha a vezetéket eltávolítják. A védő huzalozás megolvadhat.

A nagyteljesítményű nagy teljesítményű modelleknél a kerekek is vannak felszerelve a szállítás megkönnyítése érdekében. A legerősebb padlómodellek standard jellemzője a rollover védelmi rendszer. De a termosztát és a távvezérlés csak prémium termékekre vonatkozik.

Kültéri infravörös melegítők
A kültéri infravörös fűtőtestek fajtái.

Fali IR fűtők

Az infravörös fűtőtestek, amelyek teljesítménye összehasonlítható a központi vízmelegítő fűtőtestekkel, ugyanazon a helyen vannak elhelyezve. Ezek az eszközök teljes körű fűtőberendezések. A nagy teljesítmény és a sugárzási terület jelentős súlyt jelent, de ez a mutató nem olyan fontos a helyhez kötött készülékeknél.

Az ilyen eszközök kiválasztásánál különös figyelmet kell fordítani a különböző ellenőrzési és biztonsági rendszerek rendelkezésre állására:

 • Programozható termosztát, ahol nemcsak a hőmérsékleti üzemmódot, hanem a fűtés bekapcsolási idejét is beállíthatja;
 • Védőrendszer a radiátor túlmelegedése ellen.

A gyártók különös figyelmet fordítanak az ilyen fűtők megjelenésére. A panel felülete stilizált rajzokként díszíthet, és elég tisztességes szerzői festményeket okozhat az aerográfiával. Néhány modell természetes kővel vagy tibeti sóval készült. De ezek a díszek, a fűtőkészülék költségeinek jelentős növelése mellett, csökkentik annak hatékonyságát, és a festék melegítéskor káros füstöket bocsát ki.

Fali IR fűtők
Fali IR fűtés.

Mennyezeti infravörös melegítők

A mennyezeti fűtőberendezéseknek egységes, funkcionális megjelenése van, amely nehezen illeszkedik a kifinomult belső térbe. Főleg kereskedelmi és irodaházakban használják, az utcai kávézók szabadtéri területein. A felhasználás sajátosságai miatt sok gyártó olyan speciális kötőelemeket fejleszt ki, amelyek kompatibilisek a rögzítési pontokkal és az Armstrong mennyezeti szabvánnyal. A mindennapi életben dákákban, garázsokban vagy műhelyekben használják őket. Nagyon ígéretes felhasználási iránya az üvegházak kora tavaszi és késő őszi melegítése, ami lehetővé teszi az érlelés és betakarítás időtartamának jelentős meghosszabbítását.

Mennyezeti IR fűtés
A mennyezeti IR fűtőtestek típusai.

A hullám hossza és annak függése, a fűtőelem hőmérséklete

A fizikafolyamatból ismert, hogy az infravörös sugárzás a 0,75-1000 μm tartományban van.

Infravörös sugárzás

Az infravörös fűtők gyártói ezt a tartományt három szektorra szegezték. Ez azért van így, mert a fűtőelem működési hőmérséklete a hullámhossztól függ.

1. Fűtőelem hőmérséklete 100-600 0C - Az emitter hosszú hullámhossz-tartományban 5,6-100 μm-en működik. Az ilyen eszközöket alacsony hőmérsékletnek tekintik. Olyan lakóhelyiségekre tervezték, ahol a mennyezet magassága 3 m-re korlátozódik. Tipikusan az ilyen modellek teljesítménye és hőmérséklete 120 ° C-ra korlátozott.

2. Fűtőelem hőmérséklete 600 és 1000 között 0C - az átlagos hullámtartomány 1,5-5,6 μm. Az ilyen teljesítménymutatókkal rendelkező eszközöket 3-6 m magas, magas színvonalú helyiségekben használják. Ezek általában régi építésű magánházak vagy középületek.

3. A fűtési hőmérséklet több mint 1000 º - A fűtők 0,75-1,5 μm rövid hullámú IR-tartományt használnak. Ezek 6-8 m-es mennyezetekbe történő fűtésre szolgálnak: raktárak, hangárok, szerelőüzletek vagy kültéri fűtés.

A hőmérséklet függése a modell erejétől

Teljesítmény 100-400 W. Ilyen teljesítményű készülékek az ún. "Lágyhő" fűtőkészülékei, amelyek maximális hőmérséklete eléri a 60 ° -ot. A fűtőtest nedves körülmények között akár 100% -ig is használható. Ezenkívül az ilyen típusú melegítők ajánlottak az iskola előtti oktatási intézményekben való használatra, hogy a gyermekek ne sérülhessenek.

Teljesítmény 400-600 W, 60 ° C és 100 ° C közötti hőmérséklet. Úgy tervezték, hogy nagyrészt irodai telepítésre. Néhány fűtőtest Armstrong mennyezeti tartóval rendelkezik. Különböző védettségű fémburkolatok IP55-től IP21-ig.

Teljesítmény 600-1000 Watt 101-280 ° C hőmérsékleten. Az infravörös fűtőtestek, amelyeknek a műszaki jellemzői ezt a hőmérsékletet korlátozzák, számos cég gyártja. A készülékek úgy vannak tervezve, hogy meleg függönyöket hozzanak létre ablakok vagy ajtók felett.

Több mint 1000 W teljesítmény, a felületi hőmérséklet több mint 300 º. Alapvetően kültéri használatra szánják a nyitott teraszok, télikertek, erkélyek fűtésére.

A fűtőelem típusai és jellemzőik

Kerámia fűtőelem

A kerámia lapot magas ellenállású fémszállal fűti. A mágneses indukció hatására a szál informálja a kerámia panelet, nem csak a hőmérsékletet, hanem az IR hullámok sugárzásának impulzusát is. A tervezési jellemzőknek köszönhetően a fürdő típusú IR-hullám generálás csak fal- és mennyezeti modelleknél használható.

Kerámia elem
Kerámia emitter.

Halogén fűtőelem

Az IR hullámokat halogén lámpa indukálja. A készülékek kompakt méretei és nagy teljesítményük gyorsan felmelegíti a helyiséget, szabadon használható. A gyártók leggyakoribb modelljei: Neoclima, Ballu, General Climate.
Ezeknek az eszközöknek a jelentős hátránya, hogy működésük során élénken világítanak.

Halogén emitter
Halogén infravörös emitter.

Kvarc és szénlámpákon alapuló csőszerű fűtőelem

Az emberi szem számára láthatatlan spektrumban infravörös sugárzást generál. A legnépszerűbb gyártók: Electrolux, Frico, Adax, Hintek, Timberk, Simbo. Viszonylag alacsony energiafogyasztás. A kompakt méretek miatt több rúd felszerelhető egy generátorpanelre, ami jelentősen növeli a hatékonyságot. A hátrányok közül meg kell jegyezni a szénelemeken alapuló termékek magas költségeit.

Csőradiátor
Csőradiátor.

Infravörös sugárzó gázégőre alapozva

Ez az eszköz kettős hatású elvvel rendelkezik. Gáz, égő, felmelegíti a sugárzó elemet, amely körül a reflektor található. Az infravörös hullámok, amelyek tükröződnek, hőtágulást vagy mezőt képeznek, attól függően, hogy a fényvisszaverő modell milyen irányú-e.

Az ilyen típusú készülékek teljesen önállóak, és túrákban és dákákban használhatók, ahol nincs áram. Még a kompakt modellek is nagyon hatékonyak, biztonságosan alkalmazhatók a hőellátás sürgősségi leállítására télen. A márkás készülékek mindenféle biztonsági rendszerrel vannak felszerelve, amelyek levágják a gázellátást, ha a tűz elvész, vagy a szobában lévő szén-monoxid mennyisége meghaladja a normát. Ezenkívül beépített piezo szikra van felszerelve.

Gáz infravörös fűtés
Gáz infravörös fűtés.

Az infravörös melegítők előnyei és hátrányai

Infravörös melegítők - műszaki jellemzők és tulajdonságok

+ előnyei:

 • Nagy energiahatékonyság.
 • Gyors és gyengéd fűtés az akcióban elfoglalt összes tárgyról.
 • Ellentétben a konvekciós eszközökkel, nem veszi fel a port.
 • A fűtési zóna beállítása.
 • Ne szárítsa meg a levegőt, és ne égesse meg az oxigént. Ez csak az elektromos infravörös generátorokra vonatkozik. Jobb tartózkodni az autonóm gázgenerátorok használatától egy kis helyiségben.
 • Számos modell "szakosodott" a magas mennyezetű fűtési helyiségekben.

Infravörös melegítők - műszaki jellemzők és tulajdonságok

- hátrányai:

 • Minden ilyen eszköz teljesen autonóm, még egy lakásban is nehéz egyesíteni egyetlen hálózatban. Mindegyik fűtőegység külön parancsot kell beírnia.
 • Egyes modellek felmelegedés és hűtés közben megrepedtek - ez annak köszönhető, hogy a fémeket különböző fűtési fokú fémek előállítására használják melegítés és hűtés közben (acél + alumínium).

Your email address will not be published. Required fields are marked *

28 − 20 =