Liliam Fashion Week in London
  • 20 March 2015

  • 09.00 - 16.00 (Monday Free)

  • 21 King Street, Melbourne Victoria 3000 Australia See in Map

  • Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Vestibulum id ligula porta felis euismod semper. Duis mollis, est non co.

  • Read More

Hoe beton, metaal, tegels en hout te boren

May 20
No comments yet

Het lijkt misschien dat er een gat in de muur is geboord - een paar kleinigheden. Als het gereedschap echter niet op de juiste manier is geselecteerd voor een bepaald oppervlaktemateriaal, kan de boor bot worden of zelfs breken en kunnen krassen en scheuren op het oppervlak verschijnen. Om dit te voorkomen, moet u bepaalde nuances van het werk weten. Hoe te boren, hoe het oppervlak goed te prepareren en een boormachine op te rapen, zullen we verder bespreken.

Hoe te boren

Algemene aanbevelingen voor het boren van gaten

Het gereedschap moet goed in de hand worden gehouden. De boor moet recht zijn en het oppervlak in verticale richting betreden. Om het boren te vergemakkelijken en nauwkeuriger te boren, kunt u een extra handvat gebruiken, dat meestal wordt geleverd met een boormachine.

Afhankelijk van het type oppervlak waarmee u werkt, is het noodzakelijk om het materiaal en de grootte van de boor te selecteren en de werkingsmodus van het gereedschap te bepalen.

Hier is het belangrijkste principe, hoe goed te boren: het materiaal van het snijwerktuig moet harder zijn dan het materiaal van het geboorde oppervlak. Stel je de volgende situatie voor. Laten we zeggen dat je hebt besloten om een ​​betonnen muur te boren met een boor ontworpen voor hout. U kunt er zeker van zijn dat hier niets goeds van zal komen en u zult de oefening moeten afleggen. Daarom moeten het type en het materiaal van de boor zorgvuldig worden geselecteerd voor elk type oppervlak.

Boren van een betonnen muur

Stap 1. Een boor kiezen. Als het oppervlak van baksteen, steen of beton is, moet de boor hard gelegeerd worden. Gebruik voor dergelijke doeleinden meestal winnende oefeningen. Ze snijden geen materiaal, maar veranderen het in kruimels, dus voor betonnen of stenen muren kunnen ze niet beter. Maar om een ​​gat in plastic, hout of staal te maken, zijn ze niet ontworpen. Als je een houten wand probeert te boren met een winnende boor, zullen de houtvezels scheuren en zal het gat lelijk, slordig en groter zijn dan nodig. Boor staal met een dergelijke boor werkt helemaal niet.

Boren voor beton
Boor, boor voor perforator en kroon voor beton.

Stap 2. Voorbereiding van het oppervlak. Voordat u een muur boort, moet u ervoor zorgen dat er geen bedrading, verwarming en waterleidingen zijn op dit gedeelte van de muur. Voor dit doel is het het gemakkelijkst om een ​​metaaldetector te gebruiken. Het reageert op zowel ijzer- als stalen voorwerpen en op artikelen gemaakt van non-ferrometalen. Met behulp van een metaaldetector kunt u achterhalen waar de elektrische kabels passeren en de diepte bepalen waarmee kan worden geboord.

Gaten met een diameter van minder dan 13 mm zijn gemaakt met een boor en bredere gaten - met een perforator. Er kunnen echter verschillende grote gaten worden geboord met een boor als de patroon geschikt is voor een 13-mm conische boor.

Stap 3. Boorproces. Eerst moet je aangeven waar het gat zal worden gemaakt. Het is niet belangrijk dat u in sommige gevallen een slagboor of een stoot gebruikt om te gaan boren, u moet het apparaat zonder botsing overzetten naar een eenvoudige boormodus en een groef maken met lage snelheid. Het is dus gemakkelijker om te boren, de boormachine springt niet over het oppervlak en u kunt nauwkeuriger boren. En nadat u de locatie van het toekomstige gat hebt geschetst, kunt u in shockmodus gaan en toeren toevoegen.

Als u plastic deuvels gebruikt, moet het gat dieper zijn dan de lengte van de plug. In de regel blijft tijdens het boorproces enige hoeveelheid gebroken materiaal in het gat achter, het is noodzakelijk om een ​​marge van 10 mm te laten.

Degenen die herhaaldelijk met een oefening hebben gewerkt, weten dat het soms moeilijk is om deze in de juiste positie te houden. Het instrument zelf heeft een aanzienlijk gewicht, daarnaast treedt trillingen op tijdens het werk en stofvliegen. Om stof op de operator en op het instrument zelf te voorkomen, zijn er speciale stofafscheiders op de markt.

Video: hoe een stofvrije muur te boren

Boren van metaal

Stap 1. Een boor kiezen. Om een ​​mooi gat in het metalen oppervlak te maken, moet je een kwaliteitsboor voor metaal kopen. Goedkope boren moeten in dit geval niet worden gebruikt, omdat ze niet alleen de basis boren, maar ook veel problemen zullen veroorzaken. Probeer daarom alleen beproefde, hoogwaardige boren van bekende fabrikanten te kopen. De normale prijs voor een goede oefening is ongeveer 300 roebel.

Boort op metaal
Soorten boren en kronen op metaal.

Stap 2. Voorbereiding van het oppervlak. Voordat u metaal gaat boren, moet u het midden van het gat vasthaken zodat de boor niet van het oppervlak glijdt. Dit werk wordt uitgevoerd met behulp van een pons, die een geslepen metalen staaf is. Een hamer wordt tegen de kerner geslagen en het punt ervan wordt door een inkeping in het oppervlak naar buiten geslagen. Hierdoor kan de boor in één positie worden gefixeerd en zal het gat correct en nauwkeurig zijn.

Stap 3. Boorproces. Om een ​​gat in het metaal te maken, waarvan de dikte groter is dan 5 mm, is het wenselijk om verschillende boren te gebruiken. Eerst wordt er gewerkt met een boor met kleine diameter en vervolgens geboord met een grote boor tot de gewenste diameter. Eerst wordt de boor ingeschakeld voor een kleine snelheid en vervolgens wordt de snelheid iets verhoogd.

Boren van het metaal was gemakkelijker, het is wenselijk om er een bord onder te leggen. Dit maakt de gaten gelijkmatiger en gelijkmatiger.

Wanneer het metaal wordt verwerkt, wordt de boor verwarmd. Het is raadzaam om het vóór gebruik met een speciale pasta of koelvloeistof te smeren. Als u het niet hebt, zal de gebruikelijke motorolie doen. Een uitzondering op deze regel is grijs gietijzer, dat altijd droog wordt geboord.

Om een ​​boor uit het gat te trekken, moet u de boor in de tegenovergestelde richting draaien, als er een dergelijke functie in het mechanisme zit.

Vaak wordt voor het boren van een metaal een boorstandaard gebruikt waaraan het gereedschap is bevestigd. In dit geval, aan het begin van het werk, is het noodzakelijk om de hendel slechts een klein beetje aan te drukken, en wanneer de chips beginnen te bewegen, moet de drukkracht worden verhoogd.

Boor in het rek
Boor gemonteerd in een boorstandaard.

Er is een directe relatie tussen de dikte van de boor en het aantal omwentelingen van het gereedschap. Vergeet niet dat hoe groter de diameter van de boor, hoe lager de omwentelingen. Stel dat als u een boor met een diameter van 4 mm gebruikt, de rotaties van het gereedschap ongeveer 2400-2800 per minuut zijn. Als de diameter van de boor 6-8 mm is, is het aantal omwentelingen veel minder - ongeveer 1200-1300 per minuut.

Video: roestvrij staal boren

Boren van tegels

Lees meer in een apart artikel Hoe keramische tegels te boren - we selecteren gereedschappen en boren volgens alle regels: /stroitelnye-raboty/70-kak-sverlit-keramicheskuyu-plitku.html

Stap 1. Een boor kiezen. Er zijn speciale oefeningen voor het werken op keramiek en glas. Je kunt ze vervangen door een boor met het opduiken van de overwinning, als je bepaalde vaardigheden hebt. In dit geval moet de boor voor beton niet erg versleten zijn.

Boren voor tegels en beton
Aan de linkerkant is er een boor op het beton, rechts langs de tegel.

Boren voor tegels
Boren voor het boren van tegels.

Stap 2. Voorbereiding van het oppervlak. De tegels zijn nogal glad en hard, maar tegelijkertijd kwetsbaar. In het geval dat u een conventionele boormachine voor beton gebruikt om te boren, is het moeilijk om werkzaamheden aan de tegel uit te voeren, omdat de boor begint te slippen en de basis krast. Om problemen in het proces te voorkomen, moet u op de plaats waar het gat wordt gemaakt een stuk pleister plakken. Als je een speciale oefening voor tegels gebruikt, hoef je dit niet te doen, het enige is dat als het bot is, het gemalen moet worden.

Stap 3. Boorproces. Bedenk nu hoe je een steen boort. Het boren van de tegel zelf met behulp van de impactmodus is onmogelijk, zodat het glazuur niet afbreekt. Eerst de tegels boren. In dit geval moet de kracht van de druk klein zijn. Lopen op een lage snelheid. Nadat de tegel is geboord, schakelt u de schokmodus in en maakt u een gat in de muur. Als de tegels zijn geboord met een speciale keramische boor, wordt deze na het passeren van de tegel vervangen door een boor met een winnende punt.

Video: een tegel boren

Boren van spaanplaat en hout

Stap 1. Een boor kiezen. Gaten met een diameter van minder dan 10-12 mm worden meestal gemaakt met een metalen boor. Speciale houtboren moeten alleen worden gekocht wanneer de diameter van het gat groot genoeg is, of wanneer hoge eisen worden gesteld aan de kwaliteit van het werk.

Boren voor hout zijn van verschillende typen:

  • spiraal;
  • enkele spiraal (gedraaid);
  • ring (kroon);
  • veer;
  • Forstner's cilindrische boren.

Als een dwarsboren wordt uitgevoerd, wordt een middenboor gebruikt en als de lengte een spiraalboor is.

Spiraalvormige en gedraaide boor
Hoger spiraalvormig, lager gedraaid boren in hout.

Flesner's vulpen en boor
Boven de boren, onder de Forstner-boor voor hout en spaanplaat.

Kronen voor het zagen van grote gaten in hout
Verschillende versies van kronen, voor het boren van grote gaten in hout.

Stap 2. Voorbereiding van het oppervlak. Maak in het midden van het gat een groef met een priem zodat de boor niet wegglijdt. Om afsnijden na het verlaten van het gereedschap te voorkomen, wordt een balk op de achterkant van het bord geplaatst.

Stap 3. Boorproces. Voer werkzaamheden uit op lage of gemiddelde snelheid. Spaanplaat heeft een bijzonder broze structuur, daarom worden, om losraken van de coating te vermijden, boren met scherpe randen gebruikt en wordt een staaf onder het substraat geplaatst.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 + 2 =