Liliam Fashion Week in London
 • 20 March 2015

 • 09.00 - 16.00 (Monday Free)

 • 21 King Street, Melbourne Victoria 3000 Australia See in Map

 • Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Vestibulum id ligula porta felis euismod semper. Duis mollis, est non co.

 • Read More

Hogyan válasszuk ki a megfelelő méretű és típusú gipszkarton lapot

May 20
No comments yet

Gipszkarton - ez a mennyezetburkolatok burkolata, a lejtőn lévő dobozok és a tervezők képzelőereje által létrehozott mindenfajta figuratív terv. És ha először ez az anyag olyan ellenfelekkel rendelkezik, akik nem bíznak az új technológiában, most már majdnem elmentek. Miután évek teltek el, és a GKL-től összeszerelt termékeket sikeresen tesztelték az erősség és a tartósság szempontjából. Fontos paraméter a gipszkarton lapjának mérete és megjelenése. Ha helyesen felveszi, akkor minimálisra csökkentheti a hulladék mennyiségét és pénzt takaríthat meg. Ezenkívül olvassa el, hogyan lehet ne tévedni a méretekkel, válassza ki a kívánt típusú GCR-t, és különböztesse meg a minőségi anyagot a hamisítással szemben.

A gipszkarton méretei, típusai és alkalmazási területei

Gipszkarton: általános információ és anyagösszetétel

A GKL segítségével az építést "száraz" technológiával végezzük, és ezek a lapok képezik a tervek alapját. Minden más elemet használnak a telepítéshez, a csatlakozáshoz és a befejezéshez. Minden egyes gipszkarton lap egy gipsz lapos magból áll, amely mindkét oldalán kartonból és hosszú széleken helyezkedik el.

A kis karton vastagsága ellenére az alkalmazott karton nagyobb erősségű. A lapok eléggé merevek, a vakolat speciális adalékokkal készült magja összetételenként változhat bizonyos célok elérése érdekében. Például a GCR nedvességálló, nem félhet a tüzetől, intenzíven felszívja a zajt.

Gipszkarton lap

A gipszkarton típusai és alkalmazásuk

A különböző márkájú gipszkarton nómenklatúrájának tanulmányozása során láthatjuk, hogy a gyártókat általános elvek vezérlik. Ezek a jelenleg létező szerkezetek és szerelt szerkezetek követelményei. A legtöbb gyártó többféle típusú gipszlapot gyárt. Ezek közül a legnépszerűbb a GKL és a GKLV. Részletesebben - tovább.

Standard gipszkarton

Úgy is nevezik építés (vagy alap). Ilyen födémeket lehet falra falazni, vágni a mennyezetet és falikereteket fából vagy fémből. Megfelelő gipszkarton lapok és bonyolult tervezési minták. Használatkorlátozások: csak beltérben használjon (feltéve, hogy a páratartalom normális). A lakóépületek befejeztével az ilyen típusú GKL-t leggyakrabban használják. Könnyen megkülönböztethető a karton világosszürke színével.

Standard gipszkarton

vízálló gipszkarton

Ez az anyag, amelyet GKLV-vel jelöltek, olyan helyiségekben használják, ahol a páratartalom közepes vagy magas. A gipszmagban speciális modifikátorok vannak hozzáadva, ami miatt a nedvesség felszívódása élesen csökken. Ezen kívül egy ilyen gipszkartonban a gomba nem rendeződik. Ezért fürdőszobákban és konyhákban dolgoznak, tetőtéri lakrészek, loggiák és erkélyek, ahol fűtés van.

Több nedvességálló lemez készült. És ha vízszigetelő bevonatot alkalmaz, akkor zuhanyt vagy medencét falazhat. Érdemes megjegyezni, hogy a GKVL csak akkor szükséges, ha nedves. A nedvességálló gipszkarton szabványos mérete és megnövekedett szilárdsága lehetővé teszi, hogy az épületben vagy házban bármilyen struktúrát felhordjanak. A színezett karton színe zöld.

Nedvességálló gipszkarton

Tűzálló gipszkarton

Ez az anyag (a GKLO-val jelölt) a két korábban ismertetett funkcionalitásban hasonló - ugyanolyan módon kezeljük és meghajlítjuk. A speciális adalékoknak köszönhetően az ilyen gipszkarton gipszmagja kétszer olyan hosszú ideig képes ellenállni a magas hőmérsékletnek. Ennek köszönhetően a füst és a tűz nem terjedhet gyorsan. A nedves helyiségekben különleges tűzálló gipszkartonok vannak.

Alkalmazza a GKLO-t a tűzmegelőző válaszfalak építésére, valamint a kábelcsatornákra, a szellőztetésre, a tengelyekre és az acélszerkezetekre. Használhat tűzálló lapokat, és akkor, amikor egy szobát kell kinyitnod a szobában. Általában ezt az anyagot irodákban, vállalkozásokban, közterületeken használják. A karton bélés világos színű. Egyes gyártók pirosak, például a Rigips (RIGIMETR FIRE-Line PLUS fokozat).

Tűzálló gipszkarton

Designer gipszkarton

Ez az anyag más nevekkel rendelkezik: ívelt, rugalmas. Kitalálták bonyolult szerkezetek felépítését, amelyekben kicsi sugarú részeket kell hajlítani. Ez például segítheti az ívelt elemek vagy a komplex álmennyezet beiktatását. A hajlékony gipszkarton lapjai kis vastagságban különböznek egymástól - a különböző gyártók számára 6 és 6,5 mm között változik. Ezenkívül a magot egy üvegszálas hálóval erősítik meg, amely több rétegbe kerülhet.

A szerkezeteket két réteg ilyen lapok borítják. A telepítésnél nem szükséges a gipszkarton lyukasztása vagy nedvesítése - minden "száraz" módon történik. Ha speciális követelmények vannak a tűzbiztonságra, a Giprok által gyártott HPL rugalmas lapokat lehet használni. Nagy tűzállósággal rendelkeznek.

Nagy szilárdságú gipszkarton

Ez az anyag (megerősített) nagy terhelésnek ellenáll. Például valami nehézséget kell fektetnie a falra - a rögzítő nem esik ki a megerősített lapról. Alkalmazzon ilyen gipszkarton bármilyen helyiségben. Számos gyártó további tulajdonságokkal rendelkező, megerősített lemezeket gyárt. Például tűzálló vagy vízálló lehet. Példa erre a Giprok és a Knauf Diamant GKLVU. Az utolsó gyártónak több terméke van "masszívnak" nevezve. Vastagságuk 25, 20 és 18 mm. Azt is figyelembe vesszük, hogy a nagy szilárdságú lemezekre utal.

Speciális céltábla

A fenti GCR mellett vannak olyan típusú gipszkartonok is, amelyeket különleges körülményekhez terveztek. Ezek például olyan anyagok, amelyek:

 • Nagy zajvédő tulajdonságokkal rendelkeznek;
 • védelmet nyújt a széltől (szükség van külső falak díszítésére);
 • jól vezet hőt (ezekből meleg padló vagy mennyezetburkolat hűtéssel);
 • rendelkeznek hőszigetelő tulajdonsággal;
 • több réteget is tartalmaz (párazáró, polimer habréteg);
 • A röntgensugárzás árnyékolt;
 • képesek elnyelni az elektromágneses hullámokat.

Vannak más fajták a gipszkarton - például "Aquapaneli", amelyet a gyártó Knauf. A maguk nem gipszből készülnek, hanem cement alapúak, mindkét oldalán üvegszál van. Ez az építőanyag, még a külső homlokzatok számára is alkalmas, mivel jól védi a legtöbb negatív tényezőt.

És még egy példát érdemes megemlíteni - ez gipszrost (rövidítve: GVL). Ez a lemez egy gipszalapból áll, cellulózszálak hozzáadásával. Nagyon merev és erős, nem tűzesett, sima felülete. Ennek köszönhetően az alapozásra nincs szükség befejezése előtt. A gipszrost lemezeket sok esetben használják - például száraz padló szereléséhez, kültéri munkákhoz (beleértve a keretházak összeszerelését is). Használhatja őket olyan helyiségekben, ahol nedves.

Gipszkarton szélei

A gipszkarton szinte minden minõségét egy karton szélén különböztetik meg a lap oldalán. Általában kisebb vastagságú peremre van szükség, amely lehetővé teszi, hogy a dokkolólapok ezeket a helyeket gitttel lezárják, és erősítőpapírra, szövetre vagy üvegszálra is használják. Kiderült, hogy egyenletes és erős felület. A gipszkarton alsó részén vannak olyan egyezmények, amelyek jelzik, hogy milyen típusú él a lapban.

pk

PC - a közvetlen konfiguráció éle.

uk

CC - él, amely a külső oldalon vékonyabb, mint a belső.

plk

A PLC egy külső, félkör alakú él.

Pluk

PLUK - félkör alakú, kúpos külső.

zk

ZK - él, mindkét oldalon kerekítve.

Ha több rétegben (valamint technikai zónákban) plántálunk, akkor ez a szál felesleges - jobb egyenes szélű lapok kiválasztása. A kifinomult szegélyt csak a későbbi gittekkel történő befejezéshez kell kiválasztani.

Gipszkarton lemez méretei

hossz

A gipszlapok szabványos lemezméretének hossza 2, 2,5 és 3 m, de vannak olyan gyártók, akik 1,5, 2,7, 3,3 és 3,6 m hosszú lapokat készítenek. Ezen felül, ha szükséges, a gipszkarton közvetlenül a gyárban rendelheti meg a saját méreteit.

Ha az egész falat le kell fedni a mennyezetre, akkor érdemes hosszú lemezeket vásárolni. Így kevesebb lesz a varrás (vízszintesen nem lesz egyáltalán). És a jumpereket nem kell beállítani. De ha a mennyezetek 2,7 m, és a hossza a lapok - 3 m, akkor nincs értelme megvásárolni őket. Végtére is rengeteg hulladék lesz, és rengeteg felhajtás hosszú, nehéz lemezekkel. Segítség nélkül nem lehet kezelni. Háromméteres lemezek vásárlása előtt ellenőrizze, hogy belépnek-e a bejárat és a lakás, valamint a lift ajtajába. Néha jobb, ha több különböző hosszúságú lapot rendelünk - mindent egyedileg határozzunk meg.

A gipszkarton szabványos hossza: 2; 2,5; 3 m.

szélesség

Ez a paraméter általában normál - 1,2 m, ezért a keret állványai 0,4 vagy 0,6 m-es pályán vannak. Könnyű és könnyű, kis formátumú lapok állnak rendelkezésre, amelyek szélessége felére esik (0,6 m) , és a hossza 1,5 vagy 2 méter, jól illeszkednek a személygépkocsiba, önállóan szerelhetők, de jobban használhatók kis repülőgépeken. Ellenkező esetben túl sok varrás érhető el. A rugalmas gipszkarton (a Giproll cég GKLD minősége 0,9 m szélességű) szintén szűk.

Standard szélesség: 1,2 m.

vastagság

A vastagság szempontjából a gipszkarton lap méretei 6, 9, 12,5 mm. A lehetőségek 6,5 és 9,5 mm. A megerősített és tűzálló lemezek vastagsága 15, 18, 25 mm. A vékony (6 mm) lapokat ívek és más hasonló szerkezetek készítésére használják. Ha a hajlítási sugár nagy, akkor veszteséges, ha elviszi őket - végül is a rugalmas gipszkarton drága. Kétszer annyiszor van szükség - végül is az elkészített termékek kétrétegűek.

A 9 mm vastagságú könnyű lemezeket a mennyezetre tervezték, mivel a profilok közötti térben nem deformálódnak. A falaknál nem alkalmasak - nem olyan erősek. Azonban a mennyezet tapasztalt mesterek inkább lapok vastagabb - 12,5 mm (fal). Ezek elég rugalmasak és erősek, jól megmutatkoztak, ha egy profillal szerelték fel, legfeljebb 0,6 m-es lépcsővel. A gipszkarton vastagsága a legnépszerűbb, és a mennyezethez jobban illeszkedik, ahogyan azt a tapasztalat megmutatta. Az ilyen lapok és csavarok jobb csavarják, és a lámpák rájuk szoros. A falakhoz több rétegbe is szerelhető - ez megbízhatóbb és erősebb.

A legtöbb igényelt vastagsága a gipszkarton lap: 6; 9; 12,5 mm.

Útmutató a megfelelő gipszkarton kiválasztásához

Most mondd meg, hogyan kell kiválasztani a gipszkarton. Amikor eljössz a boltba vagy a piacon, gondosan ellenőrizze a GKL minőségét. Ugyanakkor a jól ismert megbízható márkák általában nem vesztik el a vásárlókat, de néha hibás tételeket termelnek. De a gipszkarton gyártása és szállítása után kell vezetni, és a raktárban le kell feküdnie, és különböző körülmények között. Néha az eladók egyszerűen eltakarják az utast az árnyék alá, vagy tárolják egy nedves raktárban.

Ha a GCR-vel ellátott raklapok egymásra vannak egymásra rakva, akkor a mag összeomolhat, a lapok deformációja megtörténhet, karcolások keletkezhetnek. És a pontatlan rakodók, gondatlanul húzódó hosszú lapok, kárt okoz a karton bélés. Ennek eredményeként sok házasság van, amit egy figyelmetlen vásárló nem lát.

Próbálja meg a következőket tenni:

Tipp 1. Vásárlás gipszkarton egy nagy kiskereskedelmi üzletben. Biztosan nem fog sokáig hazudni.

2. tipp. Nézd meg a raktárt, lásd a raktározási feltételeket. Ha nedves, ne vegye be az anyagot.

3. tipp. A lemezek behelyezésekor és kirakodásakor győződjön meg róla, hogy ezt alaposan végezte.

Sovet4. Ellenőrizze az egyes lapokat, hogy csoroszlyák, karcolások és egyéb hibák.

Ezek lehetnek:

 • A lapon kívül és belül összegyűrődik, a sarkok sérültek - a mag károsodásának jelei;
 • A középen levő papír elmarad, belülről hullámos;
 • A mag a rövid oldalon lezuhanyozott;
 • A panel vízszintesen vagy függőlegesen ívelt;
 • Az él vékony élét visszahajtották;
 • A lemezt nem derékszögben vágják le (gyári házasság).

Ha sok anyagra van szüksége, próbaverziót tehetsz - egy lapot. Vágja le egy csíkot a csíkokon, és nézze meg, hogy a mag homogén, hogy a vágás egyenletes-e, van-e idegen szennyeződés. És azért, hogy ne tévedj, vegye be a megbízható márkák termékeit: Giprok, Knauf, Lafarge, Rigips.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

20 + = 30