Liliam Fashion Week in London
 • 20 March 2015

 • 09.00 - 16.00 (Monday Free)

 • 21 King Street, Melbourne Victoria 3000 Australia See in Map

 • Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Vestibulum id ligula porta felis euismod semper. Duis mollis, est non co.

 • Read More

Bélés típusai belső és külső dekorációhoz

May 20
No comments yet

A belső és külső díszítéshez használt fafajták sokféleképpen határozzák meg a piacon elérhető nagy mennyiségű anyagot, melyek mindegyike változatos, fajtájú, minőségű és osztályú. Bélés fajtái, finom gyalult fedőlapok a felületek lefedésére, a hazai vásárlók számára elsősorban rendes és euróra oszthatók. A további választás attól függ, hogy szükség van-e tűlevelű vagy lombhullató tábla használatára, amely jobb formaprofil lesz, valamint az ár / minőség arány, amelyet a fa minősége határoz meg.

A bélés típusai a belsőépítészethez és jellemzőikhöz

Sima és bélelt

Nevének köszönhetően a kocsinak meg kell mentenie a rakományt a naptól és az esőtől, amelyet vasúton szállítanak a modern anyagok bevezetésével. A kocsibéleléshez használt fa volt a legcélszerűbb, hiszen nemcsak olcsóbb, mint a vas, hanem jobban megakadályozza az üvegházhatást. Kezdetben a lapokat a szokásos módon rögzítették, de idővel a szerelés egyszerűsítése és a repedések megjelenésének megakadályozása érdekében deformációk esetén kezdtek egy csapszeggel ellátott zárak. Az ötletet nagyra értékelték, és az ilyen táblákat széles körben alkalmazták a munkák leküzdésére.

Más nyelveken nincs ilyen utalás a származásra, így a külföldi építési üzletekben való látogatás során egyszerűen csak profilozott táblákat kell keresni. Gyártásukhoz az Európában kidolgozott DIN 68126/86 szabvány és számos követelmény a merevebb helyi GOST alkalmazása. Ennek megfelelően az exportált termékek, vagy egyszerűen DIN szabvány szerint gyártva a belföldi vevő béléssé vált.

A szokásos béléshez, amelyet szovjet szabványok szerint is gyártanak, az építők nagyszámú igényt mutatnak - mind a jellemzők, mind a könnyű beszerelés tekintetében. A 20-25% -os páratartalom túl magas - 20 mm-es vastagságú deformáció esetén deformációk gyakran előfordulnak, melyeket a kis zárak nem tudnak megbirkózni azzal a céllal, hogy kiugorjanak a horonyból. A gyapjas felület és a csomók száma, különösen nem ellenőrzött, nemcsak az alakját, hanem az ilyen termékek minőségét is fontosnak tartja.

Szabványos bélésprofil
A szabványos bélés profilja a GOST szerint készült.

Ennek eredményeképpen a bélés az ár ellenére sokkal könnyebben használható az építők számára előnyeik miatt:

 • Több gondolat Forma: nagy tüske nem fél a deformáció, az optimális vastagsága és szélessége a lamellák (12,5 és 88 (kivéve a tüske vele - 96) mm), a jelenléte szellőző hornyok, a képesség, hogy válasszon ki egy profilt mintát.
 • Ne engedje, hogy a bála az elülső oldalon legyen, gondosan dolgozza fel a reteszelőhornyot a szerelés megkönnyítése érdekében.
 • A bélés egészét 10-15% nedvességtartalomra szárítjuk, ami meggátolja annak deformációjának és a hibák vagy rothadás valószínűségét. A száraz lemezeket könnyebben tárolhatja, feldolgozhatja és gondoskodhat róluk.
 • A fa megmunkálása után a minõségtõl függõ táblák legalább négy fokozatba kerülnek, figyelembe véve a fa gyártási hibáit és állapotát.

Bélésprofilok típusai

Mivel a bélés használják előtt álló számos felületen, a gyártók figyelembe veszik a vágy, a vevőt, hogy a szobában néhány személyiség, és több fajta profilok, amelyek akkor vedd fel nem csak megjelenésében, hanem bizonyos típusú munkát. Minden más profilot megkülönböztetünk az elcsúszások jelenléte vagy hiánya, a zárak típusai, az elülső és hátsó oldalak alakja és mérete.

Hagyományos bélés

Az ilyen profil elülső oldalán a tüske közelében további szétfeszítést választanak, így a falon történő elhelyezése után nyilvánvaló varratok láthatók. A letörés szögletes vagy lekerekített lehet. A kerekítettet Softline-nek hívták.

A hagyományos bélés profilja

bélés

Softline beszállás

Mivel a felület ilyen formája szöget bezár, a forgácsolás és a sorjázás kevésbé valószínű a működés során, ezért a Softline alkalmasabb olyan helyiségekben, mint a szauna.

A softline profilja

Puha bélés

Bélés "nyugodt"

Ennek a profilnak a különbsége az, hogy a tüske közelében nincs egy csiszolás, ezért a behelyezés után a varratok nem annyira hangsúlyosak, mint hagyományos bélés esetén. Ezt szükség esetén egy bárból összeszerelt fal utánzatok létrehozására használják, ezért a "Stil" vagon nagy részét 25 mm vastagságúra állítják elő, és szabadon felhasználható az épület homlokzatainak tisztítására.

Bélés profil nyugodt

A nyugalom bélése

Falburkolat

Az ilyen típusú fadobozokat tartalmazó lamellák az egyik legdrágábbak, mivel termelésük során az elülső oldalt őrlik vagy más olyan feldolgozási eljárásokat alkalmaznak, amelyek összetett rajzokat képeznek a fa felületén. Vannak olyan profilok is, amelyek a fafaragás hatását eredményezik, amelyet forró domborítással nyernek a sajtó alatt.

Landhaus bélés profilja

Csiszolt bélés

Blockhouse fedélzetre

Ha a "nyugodt" bélés a falak falát imitálja, akkor a "Blockhouse" profil teljesen lekerekített. Ennek a döntésnek köszönhetően összeszerelés után a fal úgy néz ki, mintha a ház kerekített rönkökből lenne összeállítva. Főleg épületek homlokzatainak kezelésére használják.

Profilblokk ház

Bélésházház

Bélés "amerikai"

Ebben a profilban nemcsak egy csíkot távolítanak el a tüske közelében, hanem egy sima átmenet is rajta és az elülső rész közepéig. Ennek a megoldásnak köszönhetően el lehet érni a farostlemezek utánzását, de a ház természetes fából készült.

Az amerikai bélés profilja

Amerikai bélés

Kétoldalas bélés

Ennek a profilnak nincs hátsó oldala - mindkét rész arcból készült. Egy ilyen bélés akkor hasznos, ha szükséges, hogy vékony fából készült válaszfalat készítsen. A falhoz képest jobb minta kiválasztása vagy kisebb hibák elhelyezése a hátoldalon.

Ez a bélés erősen ajánlott a magas és változó páratartalmú helyiségekben való használatra, mivel ez az egyetlen béléscsalád közül egyetlen, nem rendelkezik kompenzáló (szellőztető) csatornákkal.

Kétoldalas bélés

A bélés osztályzata

Más anyagokkal ellentétben, amelyek értékük függvényében másképp dolgoznak, az egész táblát ugyanazon módszerekkel gyártják, ugyanabban a gyártási tételben, és ugyanazon gépeken haladnak át. Teljesen rendezve már kész ellátás, attól függően, hogy a rendelkezésre álló e repedések, csomók, gyanta zsebek, rosszul kezelt területek (neprostrogov) és egy hangsúlyos kék, ami annak a következménye, nem megfelelő szárítás a fa.

Azt is meg kell vizsgálni, mint egy kellemetlen pillanat, hogy minden gyártó legújabb termékek alapján a különböző kategóriájú, sőt fejleszteni műszaki előírások vásárlásakor bélés. Ennek eredményeképpen, ha nincs bizalom egy adott gyártó termékeiben, akkor érdemes megismételni legalább néhány táblát a megvásárlás előtt.

külön

További nevek - "bezsuchkovaya" vagy "prémium". Még az apró, csúszásmentes és az elülső rész repedései is elfogadhatatlanok, ezért a további feldolgozáshoz ilyen profilra nincs szükség. A futóműben megengedhető egy egészséges, könnyű ágazat jelenléte, de repedések és más porcák nélkül. Nyitott műgyanta zsebek jelenlétében eltávolítják a gyantát, és a helyszínt finom csiszolópapírral tisztítják és tisztítják.

A osztály

Ilyen profiloknál a termékenkénti futóegységenkénti 2-3 csomó, és a közelben lévő kis zseton megengedett. Az elülső oldalakon lehetnek kisebb, nem csúszásmentes és mikrotömbök (a gyártótól függően - vakolva). Is, a jelenléte a végső repedések, de a méret nem több, mint a szélessége a fórumon. A magból készült profilok nem haladhatják meg a csomagolásban lévő valamennyi tábla 20% -át. Ha a fedélzeti tűlevelű faanyag, majd megengedett egy kisebb zammonost - nem több, mint 10% -át. A teljes szín a táblák kis részeiben (legfeljebb 10% -ig) változhat a csomagban lévő minden tizediknél.

B osztály

Ugyanazon a táblán megengedett két csepegtető csomó jelenléte, valamint repedések - a homlokfelületen akár 300 mm hosszúságúak is. A tábla peremén legfeljebb 20 mm átmérőjű csepp csomók megengedettek. A lemezek lehetnek a magrészből és a gyanta tasakokból. Ha tűlevelű fajtákból készültek, akkor felületkezelés megengedett. Három helyen egyetlen fórumon engedélyezett a rovarok által érintett hely, de legfeljebb az összes kártya 5% -a. Nem megfelelő színezés megengedett, kivéve a kék és nem szigorú, ha nem befolyásolják a minőséget.

C osztály

Ez a kategória magában foglalja azokat a táblákat, amelyek nem tartoznak magasabb kategóriákba, és amelyek felhasználhatók rendeltetésükre. A rothadt táblák használatát kifejezetten tiltják, de az összes többi paraméterre nincsenek korlátozások. Az ilyen profilok lehet csomót furatok átmérője nagyobb, mint két centiméter, és a repedések, gyanta zsebek, fakéreg zasmolennosti és az érintett rovarok szakaszok, az eltérés színező. A nem csúszkák és más hibák is korlátozottak, hacsak nem befolyásolják a felület stabilitását. A lemezek méretei a következő tűréshatárok szerint készülnek: ± 50 mm hosszú, szélesség ± 1 mm és vastagsága ± 0,5 mm.

klass a klass b klass c
A osztály B osztály C osztály
csomós Elfogadható: csomók repedések nélkül, legfeljebb 2-3 darab 1 méter fedélzeten; repedések és forgácsok a gerinc oldalán lévő csomókon és az alsó szélén levő horony oldalán, amelyek összeszerelt formában láthatók. Megengedett leeresztési átmérő 20 mm-ig, és 20 mm-es átmérőjű kivágott - legfeljebb 2 db / méter fedélzeten. Megengedett csepp csomók, amelyek átmérője nagyobb, mint 20 mm.
repedések Elfogadható: a tábla szélességének és a mikrotömbök végének mérete. Megengedett 300 mm-es végméretek. a szálak irányában. Elfogadható.
mag A tábla legfeljebb a fele a táblák 20% -ában mérhető. Megengedhető. Megengedhető.
Dühös fa Kis mennyiségben elfogadható. Megengedhető, ha az nem befolyásolja a szerelvényt. Megengedhető.
Gyanta tasakok Megengedett legfeljebb 6 mm átmérőjű, 2 db. a tábla hosszában. Elfogadható. Elfogadható.
Szántott területek Nem tolerálhatóan szennyezett területek a csomagoláson lévő táblák 10% -ában. Elfogadható. Elfogadható.
fakéreg Legfeljebb a lapok szélességének fele. Megengedhető. Megengedhető.
A rovarok veresége Nem megengedett. Legfeljebb 3 db. a tábla hossza a csomagolásban lévő táblák 5% -ában. Megengedhető.
A rothadás Nem megengedett. Nem megengedett. Nem megengedett.
Színkülönbség A táblák 10% -ában megengedett a fedélzet 10% -ának megfelelő.

A kék nem megengedett.

Csíkok megengedettek.

A kék nem megengedett.

Megengedhető.
A feldolgozás minősége A csomóterület szélén a kicsi durvaságok és hornyok megengedettek. Az összeszerelést nem befolyásoló szemcsézettséghibák megengedettek. Az olyan átoltási hibák megengedettek, amelyek nem csökkentik a minőséget.

A bélés fajtái a fafajoktól függően

A vagonki gyártásához bármilyen fát kell alkalmazni. A választás egymástól függ azoktól a szükséges jellemzőktől, amelyeket a kezelt felületen szeretne látni, a belső dekorációra vagy a külső munkákra vonatkozó bélés típusát, valamint a beszerzéshez hozzárendelhető költségvetést. A fő részlege a tűlevelű és lombhullató fafajokból nyert lemezek.

puhafa

Az illóolajok és gyanták jelenléte jellemzi, ami a természetes nedvszívó és különböző gombák elzáródását okozza, így a bélés leggyakrabban külső dekorációhoz használható. A falakat falra és gőzös helyiségekre falazják, de ezt a táblát gondosan kiválasztják és a csiszolás folyamatát. A tű bejárása előnyös hosszú élettartamra, ami több évtizedig is tarthat.

lucfenyő. A fa természetes puhasága miatt gyakrabban használják a bélést kerek formákkal. A tervezők gyakran ajánlják ezt az anyagot a helyiségek díszítéséhez, amelynek kialakítását a modern stílusok bármelyikében készítették el.

A fizikai jellemzők közül az alacsony érdességi index és a felület gyönyörű szerkezete határozott mintázat nélkül.

Viszonylag alacsony költség és szilárdsága miatt az ilyen fát széles körben használják külső és belső felületeken. Mindazonáltal figyelembe kell venni a lucfenyőlapok magas higroszkóposságát - megfelelő vegyszerekkel kell kezelni, hogy növeljék az élettartamukat.

fenyő. Az ilyen bélés a tűlevelű fajok között a leginkább költségvetési megoldásnak tekinthető, amely azonban nem csökkenti a táblák megjelenését és az erőt.

A fenyőbélésnek csak két lényeges hátránya van: vásárlás előtt figyelni kell:

 • Alacsony sűrűségű fa, amely azonban csökkenti a bevonat összsúlyát, de sérülést okoz a karcolásoknak és hasonló károknak.
 • A fenyőlapok, amelyeket még megfelelően kezelnek, sokáig emulálják a gyanta cseppeket, ami különösen kellemetlen, ha fürdőben végzed őket. Ha egy gőzfürdőben egy kavicsos fa ellen támaszkodik, ez gyakorlatilag garantált égés.

vörösfenyő. Az ilyen hátrányban lévő egyetlen hátrány magas költség, amelyet teljes mértékben a minőség határoz meg.

Az előnyök közül elsősorban a fa erőssége áll, ami nemcsak önmagában magas, hanem az idő múlásával is növekszik, körülbelül egyharmadával magasabb, mint a többi tűlevelű fajtából készült táblák alakja.

A vörösfenyő jellegzetes struktúrája nem csak a táblák szépségét határozza meg, hanem kivételes hőszigetelési tulajdonságokat is nyújt. A faanyagban lévő gyanta egy természetes korlát, amely megóvja a nedvességtől és a kártevők ellen, valamint megőrzi a természetes vöröses árnyékot a termék élettartama alatt, ami bármilyen felületen jól néz ki.

cédrus. A gyantákkal készült cédruslemezek természetes impregnálása erős karakterisztikus tűlevelű illatot kölcsönöz nekik, amelyek kedvező hatást gyakorolnak az emberi testre, különösen az idegrendszerre.

A cédrus bélés kiváló hőszigetelő, és a nagy sűrűség miatt nagy ellenállást mutat a mechanikai sérüléssel szemben. A megfelelő feldolgozással a cédruslemezek több évtizede megtartják tulajdonságaikat, így mind belső, mind külső burkolatokban használhatók.

Egy további "bónusz", amellyel a cédrusbéléssel ellátott helyiségek tulajdonosai megkapják a szúnyogok hiányát, amelyek nem kedvelik a fa szagát.

Tűlevelű beszállás
A fenyő borítása.

keményfa

Mivel a készítményben nincsenek gyanták vagy más illékony anyagok, az ilyen típusú bélést elsősorban beltéri befejeződésekhez használják, beleértve a szaunák és fürdők szobáit. Az ilyen anyagok általános hiánya kevésbé tartós, de ezt gyakran kompenzálja az alacsony hővezető képesség, amely lehetővé teszi számukra, hogy olyan helyiségekben használják őket, amelyek magas hőmérsékletet melegítenek.

Hársfa. Viszonylag alacsony költségű, kivételes mechanikai sérülésekkel, deformációkkal és nedvességgel szembeni ellenállása miatt az ilyen fa termékek ideális megoldást jelentenek a fürdőkben vagy az erkélyek kialakításában.
A bélés lényeges hátránya, hogy idővel sötétebbé válik, ezért a mészfalak szükségszerűen további kezelést igényelnek impregnálással, amely meggátolja a fa bomlását.

égerfa. Ha égetett égő deszka, akkor felszabadul a levegőben lévő illékony vegyületekből, amelyek a faanyagból származnak. Amellett, hogy ezeknek a vegyületeknek a jellege jótékony hatást gyakorol az emberi testre, maga a fa nem veszi fel a nedvességet, ezért sikeresen alkalmazzák olyan helyiségekben, ahol magas páratartalom várható.

Az anyag további előnyei közé tartozik az alacsony hővezető képesség, a magas hangszigetelés és a jellegzetes színezés, aminek köszönhetően az égő könnyen felismerhető, ha finomanyagként használják.

A hátrányt, amelyet ki kell kerülni, viszonylag alacsony az élettartam, amelyet védőanyagok alkalmazásával korrigálnak.

tölgy. A fa termékei az elit "műfaj klasszikusai" maradtak és maradnak, amelyet felülmúlhatatlan minőség és költség jellemez.

A nagy szilárdságú jellemzők nemcsak a termékek további működtetését, hanem a feldolgozás költségeit is érintik, ami szintén növeli az árát a végső fogyasztó számára. Továbbá, a tölgyfa burkolat ára nagymértékben függ a hosszúságától, és a fürdőkádas szobák felé nézve a tervezőknek ajánlani kell a hosszú és keskeny táblákat, amelyek teljesebb képet alkotnak.

Lime lécek
Hárs borítása.

Értékes, egzotikus fajták

Leggyakrabban egzotikusak mahagóni termékek. Mivel a növekedés csak trópusi erdőkre jellemző, a belföldi piacon ezek a termékek ritkák és a költségek igen magasak. A jó fizikai tulajdonságok ellenére az ilyen fa minden típusú feldolgozásra alkalmas, és a fa törzsek méretei lehetővé teszik, hogy szinte bármilyen méretű bélést kapjunk. Leginkább a helyiségek belsőépítészetére használják.

A fa burkolat méretei

Különböző célokra szükség lehet egy bizonyos hosszúságú, vastagságú és szélességű lapokra, de ez nem észrevehető probléma, mivel sokféle méretben készül, és a hossz általában 10 cm-es lépcsőkben 0,3-6 méteren .

Ügyeljen arra, hogy vegye figyelembe, hogy minél szélesebb a bélés, annál nagyobb a deformációjának valószínűsége a hőmérséklet vagy a páratartalom változásakor. Ennek megfelelően a keskenyebb lapok jobban ellenállnak a geometrianak, és nagyobb ellenállást mutatnak a sokkterhelésnek és más mechanikai hatásoknak is. Bizonyos dekoratív hatás érhető el véletlenszerű sorrendben különböző szélességű táblák telepítéséhez. Ez a telepítési módszer gyakorlatilag nem befolyásolja a keletkező felület erősségét.

A vastagság szempontjából az optimális megoldás a belső munkához 12,5 mm-es lap, ami a számított optimális súly-erő arány. Ha kültéri munkákhoz használják a bélést, a vastagsága már 15-20 mm-en belül is jobb, ha még többet fog fizetni - ezek a lécek nemcsak súlyukat, hanem elég vastag rétegű szigetelőanyagokat is megtarthatják.

A hosszú beszállást nem feltétlenül egyetlen fából készítik - gyakran a hosszabbító lapok összekötésére szolgáló módszer, ha 150-750 mm-es darabokat egy lamellához csatlakoztatnak. A dokkolást a mikrocsavaron végezzük, és maga a csatlakozási pont is ragasztva van, és nyomás alatt tartjuk, amíg a ragasztó meg nem szárad.

A sodrott lamellák hátrányai jobban összefüggnek a belsőépítészeti használatra:

 • Az összekötés technológiája nem teszi lehetővé a 15 mm-nél vékonyabb fedélzetet, ami hatással van a súlyára és költségeire.
 • Nem lehet tudni, hogy milyen ragasztóanyagot használnak a termelésben, és nem szabad-e felszabadulni a káros anyagokat - ez a tényező gyakran nem veszi fel azokat a fogyasztókat, akik fürdőre készülnek.

A módszerrel előállított bélés előnye az anyag belső mechanikai igénybevételének hiánya. Ezeknek a léceknek a teljes hossza akár 6 méter is lehet, és az osztályban akár az "Extra" osztályra is utalhatnak.

Ennek eredményeképpen a felsorolt ​​fajták és a bélés jellemzői világosan kitűnik, hogy a piacon felajánlott kínálat teljes mértékben kielégíti a vevők igényeit: a minőség, a mennyiség és az érték.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

83 − = 81