Liliam Fashion Week in London
 • 20 March 2015

 • 09.00 - 16.00 (Monday Free)

 • 21 King Street, Melbourne Victoria 3000 Australia See in Map

 • Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Vestibulum id ligula porta felis euismod semper. Duis mollis, est non co.

 • Read More

Soorten kabels en draden, hun doel, kenmerken en markering

May 20
No comments yet

Het aantal rassen van draden, kabels en koord met de tienduizenden - alleen geproduceerd voor de binnenlandse Gast Word lid meer dan 20.000 goed nieuws - geen behoefte om te weten "in je gezicht" alle bestaande soorten draad en kabel en hun doel - alleen maar om de algemene beginselen van ze op te delen in typen te begrijpen en in staat zijn om lees de markering waarin alle belangrijke kenmerken worden weergegeven.

Soorten kabels en draden en hun doel

Basisbegrippen

De eigenschappen van elke kabel of draad worden bepaald door de eigenschappen van hun geleiders en de omringende isolatie.

Ze leefde in elektrische bedrading

Residential is een draad gemaakt van metaal, in staat om een ​​elektrische stroom door zichzelf te laten gaan. Het heeft twee belangrijke kenmerken - het aantal draden waaruit het bestaat en de doorsnede die de doorvoer bepaalt.

Door het aantal draden zijn de aders verdeeld in enkeldraads (monolithisch) en multiwire. Deze parameter bepaalt de flexibiliteit van de ader - hoe meer vertragingen, hoe makkelijker het is om te buigen. Besteed aandacht aan zou moeten zijn bij het kiezen van een draad of kabel voor specifieke doeleinden - indien de elektrische bedrading in de muren, kunt u doen single-wire geleiders voor het vervangen van het snoer van het apparaat is het noodzakelijk om de draad te nemen met aders. Er is geen isolatie tussen de afzonderlijke draden van de gevlochten draad - ze draaien meestal gewoon samen.

Een enkeldraads ader.

odnozhilnui

Gestrande draad.

mnogozhilnui

Het dwarsdoorsnede-oppervlak van de geleiders bepaalt de totale stroom die er doorheen kan worden geleid. Aangezien de draaddoorsnede de belangrijkste parameter is die wordt gebruikt om de bedradingscapaciteit te berekenen, moeten fabrikanten dit aangeven op de geleiderisolatie. Om verwarring te voorkomen, hebben we dus regelmatig - typisch tot 1 meter, en als de kale draad, het deel op de verpakking van de baai, maar het is aan te raden aan te controleren zijn schuifmaat of micrometer. Je moet ook voorzichtig zijn bij het kopen van goedkope draadmerken - de GOST specificeert bepaalde toleranties voor de dikte van dirigentaders en soms gebruiken fabrikanten deze actief. Zo is een merk van draden met een tolerantie van maar liefst 30%, en als de nauwkeurigheid van het apparaat maakt het mogelijk om in plaats van 1 mm² kabeldoorsnede worden verkregen 0,75-0,8 mm² en zullen allemaal binnen de wet.

Er zijn ook verschillen in aderen in vorm - ze zijn in principe rond, maar in een aantal soorten draden en kabels worden bijvoorbeeld sectorgebonden - enkele en multicore gemaakt. Dit verbetert de algehele lay-out van de kernen en vermindert de buitendiameter van het gehele product.

Bedrading isolatie

De hoofdtaak van een isolerende diëlektrische laag is om een ​​persoon te beschermen tegen contact met een levende kern. Door de aanwezigheid van isolatie kunnen meerdere kernen naast elkaar worden geplaatst, zonder angst voor kortsluiting tussen fase en nul (fase-geleidercontact met aarde) of andere fasen.

Voor verschillende doeleinden worden bepaalde diëlektrica gebruikt: keramiek of glas, en voor flexibele kabels en polymere draden, polyvinylchloriden of celluloïden. Voor huishoudelijke bedrading wordt meestal de isolatie van polymeren gebruikt - de eigenschappen ervan maken het niet alleen mogelijk om de aders te beschermen tegen kortsluiting, maar ook om ze te beschermen tegen mechanische schade, hoge luchtvochtigheid en andere externe factoren.

Gepantserde draden en kabels worden ook vervaardigd, met meerlaagse isolatie, binnenin is een extra vlechtwerk of stalen band. Ze worden gebruikt op onstabiele bodems, bij het leggen van een lijn onder wegen en in vergelijkbare omstandigheden.

Wat is het verschil tussen een kabel en een draad

Dezelfde geleiders van elektriciteit kunnen een kabel, draad of snoer worden genoemd. In dit geval doen ze zich in feite niet echt zorgen over de juistheid van de bewoording, zowel kopers als sommige verkopers.

De draad is de basis

Per definitie bestaat de draad uit een of meer stroomvoerende geleiders die twee secties van een elektrisch circuit verbinden. De aders kunnen single en multiwire zijn, kaal of geïsoleerd en verschillen in andere kenmerken. Er is ook een aparte categorie beschermde draden die gemakkelijk verward worden met de kabel, als gevolg van de aanwezigheid van de buitenschaal - ze elke kern heeft zijn eigen isolatie, allemaal samen verder afgesloten vanaf de buitenzijde van dope, polymeren of soortgelijke materialen.

Naakte draden onder huishoudelijke omstandigheden worden praktisch niet gebruikt - ze worden vaker gebruikt voor de transmissie van elektriciteit over luchtlijnen en op andere plaatsen waar mensen geen toegang krijgen zonder toegang.

Geïsoleerde draden worden in het dagelijks leven niet zelf gebruikt - ze worden vaker gebruikt in verschillende elektrische apparatuur of in het elektrische netwerk van een elektrisch voertuig.

draad

Kabelassemblage

De structuur van de kabel is vergelijkbaar met een beschermde draad - het is een of meer stroomvoerende geleiders, die zich allemaal in de isolatie bevinden, plus een andere isolatie beschermende buitenlaag gemaakt van polymeren, plastic of rubber.

Het grootste verschil tussen de kabel en de draad moet naar binnen worden gezocht - als de buitenschaal slechts een buis is, wordt de kabel bovendien opgevuld met ruimte tussen de onder spanning staande draden - draden, linten of gecoate samenstelling. Dit voorkomt dat de kernen aan elkaar blijven kleven, die enigszins kunnen verschuiven ten opzichte van elkaar bij het buigen van de kabel, wat de installatie en het verdere onderhoud ervan vereenvoudigt.

Extra gepantserde kabels worden toegewezen - ze hebben verschillende lagen externe isolatie, waartussen bescherming is tegen mechanische schade in de vorm van vlechtwerken of verweven metalen banden.

kabel

Koord - Flexibiliteit

De belangrijkste toepassing van elektrische snoeren is de aansluiting van huishoudelijke elektrische apparaten op het netwerk. Ze moeten een verhoogde flexibiliteit en weerstand tegen meerdere bochten hebben, dus de koorden gebruiken koperdraad met een totale doorsnede tot 4 mm².

Om overbesteding van koper bij de vervaardiging van apparaten te voorkomen, wordt de doorsnede van de snoeren gekozen afhankelijk van de kracht van de aangesloten apparaten. Voor kleine elektrische apparaten, zoals een elektrisch scheerapparaat, is deze 0,35 mm², hebben tv's 0,5 mm² nodig en apparaten met een elektrische motor - vanaf 0,75 mm².

De lengte van de koorden heeft geen strikte normen, maar meestal is het 1, 1,5, 2, 3,5, 4 en 6 meter. Vaak worden elektrische apparaten voltooid met koorden met niet-scheidbare (wegwerp) stekkers, en voor sommige apparaten onder externe isolatie wordt wapening geweven om de mechanische sterkte te vergroten. Als u het elektriciteitssnoer op het apparaat moet vervangen door verwarmingselementen: een strijkijzer, een ketel, een waterkoker of een elektrische kookplaat - we moeten er rekening mee houden dat de isolatie een grotere hittebestendigheid zou moeten hebben.

koord

Dientengevolge, de belangrijkste verschillen

Een afzonderlijke en afzonderlijke eenheid is een draad - kaal of geïsoleerd. Een paar losse draden die in een bundel zijn geassembleerd en samen zijn gedraaid, zijn ook een draad, maar zijn gestrand. Als de bovenkant van de gevlochten draad extra isolatie heeft, dan is dit een beschermde draad. Als er extra elementen zijn tussen de kernen van de beschermde draad: versterkende draden, coating of een deel van de buitenmantel "verdronken" tussen de draden, dan is dit al een kabel. Een flexibele draad of kabel die is gemaakt voor aansluiting op een netwerk van elektrische apparaten wordt een snoer genoemd.

Het verschil tussen kabels en draden is afhankelijk van het materiaal van de kern

De draden van draden en kabels voor gespecialiseerde doeleinden kunnen worden gemaakt van verschillende metalen, maar voornamelijk in elektrotechniek, aluminium en koper worden gebruikt. Elk van hen heeft zijn eigen specifieke eigenschappen, voor- en nadelen, waarmee rekening moet worden gehouden bij het selecteren van het adermateriaal voor een bepaald doel.

Aluminium geleiders

De uitvinding van een relatief goedkope methode om aluminium te extraheren, heeft een revolutie teweeggebracht in de wereldwijde ontwikkeling van elektrificatie, omdat dit metaal qua elektrische geleiding op de vierde plaats staat en alleen zilver, koper en goud vooruit laat. Dit maakte het mogelijk om de productie van draden en kabels zo goedkoop mogelijk te maken en universele elektrificatie te realiseren.

Zulke elektrische draden en hun types onderscheiden zich door lage kosten, chemische weerstand, hoge warmteafgifte en laag gewicht - ze bepaalden de massale elektrificatie in industriële en huishoudelijke omstandigheden gedurende meer dan een halve eeuw.

Aluminium geleider

In het licht van de relatief recente dominantie van aluminium in de draadmarkt, kan het een oningewijde persoon vreemd lijken om de bepalingen van de PUE te verbieden om dit materiaal in het dagelijks leven te gebruiken. Nauwkeuriger gezegd, aluminiumdraden met een doorsnede van minder dan 16 mm² kunnen niet worden gebruikt, en dit is de meest gebruikelijke voor de installatie van elektrische huishoudbedrading. Om te begrijpen waarom een ​​verbod op het gebruik van deze draden kan worden bekendgemaakt met hun voor- en nadelen.

Soorten kabels en draden, hun doel, kenmerken en markering

+ Voordelen van aluminium draden

 1. Het is lichter dan koperen.
 2. Veel goedkoper.

Soorten kabels en draden, hun doel, kenmerken en markering

- Minuten van aluminiumdraden

 1. Aluminiumdraden tot 16 mm² in doorsnede kunnen alleen eenaderig zijn, wat betekent dat ze alleen kunnen worden gebruikt voor het leggen van vaste draden en zonder te buigen in een scherpe hoek. Alle flexibele draden en kabels waren altijd gemaakt van koper.
 2. De chemische weerstand van aluminium wordt bepaald door de oxidefilm, die wordt gevormd wanneer deze in contact komt met lucht. Na verloop van tijd, met een constante verwarming van het contact als gevolg van de stroom van elektrische stroom erdoorheen, degradeert deze film de elektrische geleidbaarheid, het contact oververhit en breekt af. Dat wil zeggen, aluminiumdraden vereisen aanvullend onderhoud, en contacten waardoor krachtige stromen passeren, zijn gecoat met een speciaal smeermiddel.
 3. Amorf materiaal - als u twee aluminium draden tussen elkaar knijpt, zal het contact na verloop van tijd verzwakken, omdat aluminium onder het juk gedeeltelijk "weglekt".
 4. Solderen kan alleen worden uitgevoerd met speciaal gereedschap en het lassen kan worden uitgevoerd in een kamer met een inert gas.
 5. Goede elektrische geleiding wordt alleen waargenomen in zuiver aluminium en onzuiverheden, die onvermijdelijk in productie blijven, verergeren deze index.

Als gevolg hiervan is aluminium een ​​goede keuze als u hier en nu wilt besparen, maar op de lange termijn zal het gebruik ervan meer kosten - vanwege de relatief korte levensduur en de behoefte aan regelmatig onderhoud. Om deze reden en om veiligheidsredenen is het ten strengste verboden om het te gebruiken voor het leggen van nieuwe stroomkabels.

Koperdraden

Volgens elektrische geleidbaarheid staat koper op de tweede plaats, slechts 5% achter in deze indicator zilver.

Koperen kern

In vergelijking met aluminium heeft koper slechts 2 belangrijke nadelen, waardoor het lange tijd veel minder vaak werd gebruikt. In de rest wint koper in alle opzichten.

Soorten kabels en draden, hun doel, kenmerken en markering

+ Voors van koperdraden

 1. De elektrische geleidbaarheid is 1,7 keer hoger dan die van aluminium - een kleinere doorsnede van de draad zal dezelfde hoeveelheid stroom doorlaten.
 2. Hoge flexibiliteit en elasticiteit - zelfs vaste draden weerstaan ​​een groot aantal vervormingen, en multicore-kabels produceren snoeren voor elektrische apparaten met verhoogde flexibiliteit.
 3. Solderen, vertinnen en lassen worden uitgevoerd zonder het gebruik van aanvullende materialen.

Soorten kabels en draden, hun doel, kenmerken en markering

- Minpunten van koperdraden

 1. De kosten zijn meerdere keren duurder dan die van aluminium.
 2. Hoge dichtheid - een baai van koperdraad, dezelfde lengte en doorsnede aluminium, zal 3 keer meer wegen.
 3. Koperdraden en contacten worden geoxideerd in de open lucht. De overgangsweerstand wordt echter vrijwel niet beïnvloed en, indien nodig, "behandeld" door het oppervlak van het reeds aangetrokken contact te smeren.

Als gevolg hiervan, ook al koper is duurder materiaal, maar in het algemeen het gebruik ervan economisch voordelig omdat het duurzaam, vergt minder inspanning voor de installatie en onderhoud aandacht.

Het verschil tussen kabels en draden is afhankelijk van de isolatie

In een kabel of een afgeschermde draad is de isolatie verdeeld in een binnenste, waarbij elke kern afzonderlijk en extern (extern) wordt bedekt. De eerste beschermt de aders tegen contact met elkaar en verzekert hun bescherming tegen mechanische schade. De buitenste houdt alle componenten van de kabel bij elkaar en beschermt bovendien de interne isolatie tegen uitdroging, hoge luchtvochtigheid en andere factoren.

Isolatiekarakteristieken

De selectie van isolatie houdt rekening met zijn vermogen om te weerstaan:

voltage. In huishoudelijke omstandigheden krijgt dit probleem geen speciale aandacht, omdat de overgrote meerderheid van materialen bestand is tegen 660 of 1000 volt.

Hoge temperatuur. Terwijl de stroom door de geleider stroomt, wordt een deel van de energie gedissipeerd in de vorm van warmte, die wordt verstrooid vanaf het oppervlak van de isolatie in de luchtomgeving, als het open bedrading is of de muren verlaat, indien gesloten. Op een bepaald moment gaat het evenwicht in, wanneer de hoeveelheid afgegeven warmte wordt vergeleken met de gegeven warmte. De temperatuur die op dit moment wordt ingesteld, moet liggen binnen het bereik van de zogenaamde bedrijfstemperatuur, waarbij de draadisolatie bestand moet zijn tegen onbeperkte tijd. Voor kortstondige overbelastingen is er ook een temperatuurlimiet, die isolatie zonder gevolgen moet weerstaan ​​voor een bepaalde tijd. Ook wordt het gedrag van isolatie getoond wanneer overmatige verhitting - brandend, smeulend, de uitstoot in de lucht van stoffen die schadelijk zijn voor mensen en anderen.

Lage temperatuur. Als de kabel buiten moet worden gebruikt, moet de vorstbestendigheidsindicator worden bekeken - bij een bepaalde min-temperatuur wordt de isolatie fragiel, waarmee tijdens de installatie en verdere bediening rekening moet worden gehouden.

Weerstand tegen ultraviolet. Een deel van de isolatiematerialen, met andere uitstekende eigenschappen, gaat uiteindelijk achteruit als het wordt blootgesteld aan zonlicht. Ze worden broos en verschrompeld - hier moet rekening mee worden gehouden, bijvoorbeeld als het de bedoeling is om naar de veranda of het zomerhuis te gaan.

Mechanische treksterkte. Hoe meer, hoe beter, hoewel, natuurlijk, een heavy-duty kabel nemen om de draden van een gloeilamp te repareren is niet logisch.

Isolatiematerialen

In de elektrotechniek wordt een groot aantal isolatiematerialen gebruikt - zelfs eenvoudigweg vermelden is tamelijk moeilijk. Maar op huishoudniveau is het voldoende om te weten welke het vaakst worden gebruikt - voor interne bedrading en stroomtoevoer naar het huis.

Polyvinylchloride (PVC).

PVC-isolatie

Vanwege de lage kosten en goede fysieke kenmerken - flexibiliteit en duurzaamheid, wordt het meestal gebruikt voor de isolatie van draden die in de kamer worden gelegd. Niet brandbaar en voldoende bestand tegen agressieve chemische verbindingen. De nadelen zijn onder meer het onvermogen om vorst onder -20 ° C te weerstaan ​​en het vrijkomen van bijtende stoffen met overmatige verhitting.

Rubber.

Isolatie van rubber

Natuurlijk materiaal, indien nodig gebruikt om grotere draadflexibiliteit en weerstand tegen min-temperaturen te verkrijgen.

Polyethyleen.

Isolatie polyethyleen

Een goed diëlektricum, bestand tegen negatieve temperaturen en agressieve chemische verbindingen, maar flexibiliteit laat veel te wensen over.

Siliconenrubber.

Siliconen isolatie

Een onderscheidend kenmerk van het materiaal is zijn eigenschap om na de verbranding een film te vormen die geen doorgang van elektrische stroom toelaat. Dit vermindert de kans op kortsluiting door oververhitting van de bedrading.

Papier met impregnatie.

Papieren isolatie

Een goed diëlektricum, maar hoeveel het wordt beschermd tegen oververhitting, is al volledig afhankelijk van de stof die wordt gebruikt voor impregnatie.

Karbolit.

Carbolite isolatie

Een goede isolator met een hoge hittebestendigheid is een zacht en taai materiaal. Naast de isolatie die wordt gebruikt bij de vervaardiging van hulzen van sockets en soortgelijke apparaten. Uit de tekortkomingen van het materiaal wordt de fragiliteit ervan onderscheiden.

Extra elementen van externe isolatie

Afhankelijk van het doel van de kabel worden, naast externe isolatie, de volgende elementen toegevoegd:

Afscherming.

ekranirovanie

Het wordt meestal gebruikt in zwakstroominformatiekabels en is gemaakt van folie of extra vlechtwerk. Het doel is om een ​​barrière te creëren tegen valse stromen die kunnen worden opgewekt door radiogolven of door emissies van aangrenzende elektrische apparaten. Bovendien zijn de elektromagnetische velden binnen de draad zelf uitgelijnd.

Reservering.

bronirovannyi kabel

Vlechtwerk van een vrij dik metaal. Maximale bescherming van de kabel tegen mogelijke mechanische schade - het wordt gebruikt voor pakkingen op mobiele grond of waarvoor er een constante mechanische belasting is - onder motorwegen, enz.

Katoenen schede.

hlapchato bumazhnaya opletka

Extra bescherming van de externe isolatie tegen mechanische schade, plus de bescherming tegen verval, waarvoor de vlecht is geïmpregneerd met chemicaliën.

Gegalvaniseerd stalen omhulsel.

Stalnaya opletka

Het beschermen van de draad tegen mechanisch uitrekken - is nodig voor die kabels die het risico lopen af ​​te trekken tijdens het gebruik van elektrische apparatuur.

Typen draden

De selectie van de vereiste draad hangt grotendeels af van de kracht van elektrische apparaten die er doorheen worden gevoerd. Bekijk vervolgens verschillende soorten draden, die meestal worden gebruikt voor huishoudelijk gebruik.

flat

1. PBBP (PPPP).

Wire ПБПП

Platte beschermdraad met koperen eenaderige aders, doorsnede van 1,5 tot 6 mm², in hetzelfde vlak. Het materiaal van externe en interne isolatie is PVC. Kan worden gebruikt bij temperaturen in het bereik van -15 / + 50, tijdens de installatie mag deze worden gebogen in een cirkel met een straal van ten minste 10 diameters (aangezien de draad vlak is, wordt de breedte gemeten - de grotere zijde). Het is ontworpen voor het overbrengen van een stroom van spanning tot 250 Volt, frequentie 50 Hz. Wordt voornamelijk gebruikt voor het aansluiten van verlichting of stopcontacten.

2. PBBP (PUGNP).

PBBCT-draad

De letter "d" in de titel geeft het onderscheidende kenmerk van de draad aan: de flexibiliteit die het gebruik van gevlochten draden oplevert. Dit vermindert ook de buigradius tijdens de installatie, die gelijk is aan 6 diameters. Alle andere kenmerken zijn hetzelfde als voor een enkeldraads PBCP (PPPP).

3. APUNP.

APPPP-draad

Dezelfde draad PPPP, maar met een enkeldraads aluminium kern, doorsnede van 2,5 tot 6 mm². Andere kenmerken zijn ongewijzigd.

Als u PBBC-, PBPPG- en APPPP-draden aanschaft, moet u onthouden dat de GOST voor hen de tolerantie voor de dikte van de kern en isolatie voor 30% definieert. Dit betekent dat de doorsnede van de draad met een markering van 1,5 mm² in feite wel ≈1 mm² kan zijn. Bovendien is de APNPP-draad verboden voor gebruik door de voorzieningen van het EMS en alleen gefabriceerd vanwege de vraag veroorzaakt door de lage prijs.

Hoewel de isolatie van dergelijke draden bestand moet zijn tegen een spanning van maximaal 250 volt, maar om bovengenoemde redenen is dit niet altijd zo. Daarom is het beter om ze alleen te gebruiken voor verlichting en voor stopcontacten om kabels NYM of VVG aan te schaffen.

Met jumpers

1.APW.

PPV draad

De draad is eenvoudig te leren vanwege de kenmerkende banen tussen de geleiders, die zijn vervaardigd uit hetzelfde materiaal als dat van hun isolatie - PVC. Het aantal aders 2-3, ze zijn enkeldraads, doorsnede 0,75-6 mm². De draad kan worden gebruikt om een ​​stroom van 450 volt en een frequentie van maximaal 400 Hz over te brengen. Isolatie niet brandt, stabiel tegen zuren en logen - na montage draad kan worden gebruikt bij temperaturen van -50 / + 70 ° C en 100% vochtigheid (35 ° C karakteristiek). Tijdens de installatie is een bocht met een straal van 10 diameters toegestaan.

2. Appv.

APPV draad

Dezelfde kenmerken als voor PPV, maar met aluminiumkernen - de doorsnede begint bij 2,5 mm². Doel - installatie van open bedrading - verlichting en kracht.

Single-core

1. Hersluiting.

APV draad

Aparte aluminium single-core draad. Een ader met een doorsnede van 2,5-16 mm² is enkeldraads en 25-95 mm² is multiwire. Isolatiemateriaal - PVC is bestand tegen chemisch agressieve stoffen, maakt het gebruik van draad met een vochtigheid van 100% (Tests bij 35 ° C) in het temperatuurgebied tussen -50 / + 70 ° C Houd bij het installeren rekening met de buigradius van 10 diameters. Er zijn geen speciale beperkingen voor gebruik.

2. PV1.

Draad ПВ1

Dezelfde APV, alleen met een koperen eenaderige ader, doorsnede 0,75-16 mm² en multiwire 16-95 mm².

3. PV3.

Draad ПВ3

Het cijfer in de naam van de draad geeft een klasse flexibiliteit aan - hier is het veel hoger, omdat het multiwire is voor elk deel van de kern. Het wordt gebruikt voor het monteren van lijnen waar frequente overgangen en bochten nodig zijn. De straal van de laatste mag niet minder dan 6 diameters zijn.

Draden PV1, PV3 en APV zijn gemaakt met meerkleurige isolatie, wat het gebruiksgemak voor de installatie van schakelborden verhoogt zonder het gebruik van extra markeringen.

Voor de fabricage van elektrische kabels

1. PVA.

Draad ПВС

Koperdraad, met 2-5 draadstrengen 0,75-16 mm². De isolatie van alle aders van verschillende kleuren, de schaal is monochroom wit. Het doel van de draad is de overdracht van een stroom van 380 volt met een frequentie van 50 Hz. Vanwege de hoge flexibiliteit, wordt het meestal gebruikt om elektrische apparatuur aan te sluiten - het is ontworpen voor minimaal 3000 buigingen. Het is niet aan te bevelen om binnen de muren te leggen - in dergelijke omstandigheden, na 4-5 jaar, zal de buitenisolatie beginnen te verslechteren. Kan worden gebruikt bij temperaturen van -25 / + 40 ° C en bij de wijziging van PVSU - van -40 tot +40 ° C.

2. SHVVP.

Draad SHVVP

Koperdraad, met 2-3 geslagen draden met verhoogde flexibiliteit met een doorsnede van 0,5-0,75 mm². Het wordt gebruikt voor de fabricage van netsnoeren voor armaturen of elektrische apparaten met laag vermogen die een spanning tot 380 volt en een frequentie van 50 Hz vereisen. Niet geschikt voor binnenwanden.

Soorten kabels

Naast standaard stroomkabels die zijn bedoeld voor de transmissie van elektrische stroom, zijn er een aantal aanvullende wijzigingen die voor andere doeleinden worden gebruikt of afzonderlijke functies hebben.

Stroomkabels

Het belangrijkste doel van stroomkabels is het installeren van interne of externe elektrische bedrading voor het aansteken van verlichting en stopcontacten. Meestal worden de volgende soorten kabels gekocht:

1. VVG.

Kabel VVG

Een van de meest populaire en betrouwbare voedingskabels voor de binnenlandse productie. Het wordt gebruikt voor de overdracht van een elektrische stroom met een spanning van maximaal 1000 volt en een frequentie van 50 Hz. Afhankelijk van de aanpassing worden een en meeraderige aders met een doorsnede van 1,5-240 mm2 gebruikt. De externe en interne PVC-isolatie beschermt de geleiders tegen hoge vochtigheid - tot 98% bij een temperatuur van +40 ° C. Populaire aanpassingen aan de VVG-kabel:

AVVG - dezelfde VVG, maar met aluminium enkeldraads aders van 2,5-50 mm².

Kabel AVVG

VVGng - isolatie ondersteunt geen verbranding.

Kabel ВВГнг

VVGp - platte kabel, waarin de geleiders zich in hetzelfde vlak bevinden.

Kabel ВВГп

VVGz - tussen de externe en interne isolatie wordt de vorm ingevuld van rubberchips of extra garens gemaakt van PVC.

Kabel VVGGz

Alle soorten isolatie hebben een goede mechanische en chemische weerstand, buigradius van 10 diagonalen.

2. NYM.

NYM-kabel

Qua structuur is dit een analoog van de VVG-kabel, maar niet gemaakt door binnenlandse gasten, maar door Europese normen die zijn ontwikkeld door Duitse ingenieurs. Met dezelfde fysieke kenmerken wordt de NYM-kabel als betrouwbaarder beschouwd, omdat de materialen die bij de vervaardiging worden gebruikt van hogere kwaliteit zijn en de toleranties strenger zijn. Een onderscheidend kenmerk van de kabel is de tussenlaag tussen de binnenste en buitenste isolatie van gecoat rubber

Qua kenmerken en gebruiksdoel is NYM een huishoudelijke kabel voor montage van stopcontacten of verlichting: deze bestaat uit 2-5 geleidende multigere koperen geleiders en heeft een vermogen van 660 volt. Door de isolatiekwaliteit kan de kabel worden gebruikt bij temperaturen van -40 / + 70 ° C, en de buigradius voor installatie is slechts 4 diameters.

De NYM-kabel wordt gebruikt voor het leggen van externe en interne bedrading. Beperkt slechts twee - laat blootstelling aan direct zonlicht niet toe en leg de kabel niet rechtstreeks in vers gestort beton - in dergelijke gevallen is het noodzakelijk om gegolfde buizen of kabelkanalen te gebruiken.

Afhankelijk van het aantal kernen, is hun isolatie gekleurd in de volgende kleuren: zwart, blauw, geelgroen, bruin en nog een zwart met een extra label.

3. KG - de kabel is flexibel.

Kabel KG

1-6 gestrande koperen geleiders zijn geschikt voor een wisselspanning tot 660 volt en een frequentie tot 400 hertz. Het materiaal van interne en externe isolatie is van rubber, waardoor de kabel meer flexibiliteit heeft en het mogelijk is om te werken bij temperaturen van -60 / + 50 ° C.

Het wordt voornamelijk gebruikt voor aansluiting op een netwerk van krachtige elektrische apparatuur - lasmachines, verwarmingsapparaten, generatoren, enz. Indien nodig kunt u het gebruiken voor het monteren van stroombedrading, maar het is vrij duur - als het mogelijk is, is het gemakkelijker om NYM of VVG op te halen.

4. VBbShv.

Kabel VBBShv

Koperkabel met een of meeraderige aders van 1,52-240 mm², in het aantal van 1-5 stuks. De externe en interne isolatie is gemaakt van PVC - hetzelfde materiaal is gevuld met alle holtes tussen de aderen. Onder de buitenste schil is gemaakt pantser van twee metalen banden, die zijn wond leppen. De isolatie is bestand tegen een spanning van maximaal 1000 volt en kan worden gebruikt bij temperaturen van -50 / + 50 en vochtigheid tot 98% (bij +35 ° C).

De volgende wijzigingen zijn gebruikelijk:

 • AVBBShv - met aluminium geleiders.
 • VBBShvng - isolatie brandt niet.
 • VBBShvng-LS - isolatie bij smeulen zendt bijna geen rook en bijtende gassen uit.

Tijdens de installatie moet de kromtestraal worden beperkt tot 10 diameters.

5. Gloeiende kabels.

Wanneer u deze kabel op het netwerk aansluit, begint het oppervlak van de isolatie te gloeien.

Dit effect wordt op twee manieren genoemd:

LEDs. De buitenste isolatie is gemaakt in twee lagen, een standaard, en de tweede is transparant. Daartussen bevinden zich op een afstand van 2 cm in serie met elkaar de LED's. Dit ontwerp is erg handig in termen van zoeken naar het breken van de stroomvoerende ader - op deze plek houden de LED's op met gloeien. Dergelijke kabels worden gemaakt door het bedrijf "Duralight" - meestal worden ze gebruikt om podiumapparatuur aan te drijven, maar er is een rij lichtgevende computerkabels.

LED-cabine

Fluorescerende coating. Als het netwerk is ingeschakeld, straalt het een uniforme gloed uit met het hele gebied, dat op een neonbuis lijkt. Voordelen van een dergelijke oplossing zijn in vergelijking lage kosten en geen beperkingen aan de lengte van de kabel.

Fluorescerende kabel

Kabels voor informatieoverdracht

De allereerste werden gebruikt om telefoons en televisieantennes aan te sluiten, maar met de ontwikkeling van computertechnologie verschenen nieuwe soorten kabels voor de overdracht van informatie.

1. RG-6, RG-59, RG-58, PK75.

RG-6.

RG 6

RG-58.

RG 58

RG-59.

RG 59

RK75.

RK75

Leken dergelijke kabels worden "antenne" die bestaan ​​uit een of meerdraads koperen geleider doorsnede in de orde van 1 mm², een dikke interne isolatie vaste of geschuimde polyethyleen en een afschermende buitenste isolerende laag - batisten.

Zonder op technische details in te gaan, is het voldoende om te weten dat een dergelijke kabelstructuur ideaal is voor het verzenden van laagfrequente signalen van hoge frequentie. De specialist zal bij het kopen van een dergelijke kabel vragen stellen over dergelijke kenmerken van de uitgezonden stroom als frequentie, weerstand, type afscherming, signaalverzwakkingstijd, enz.

2. Computer gedraaid paar.

Kabel - gedraaid paar

Als een speciale glasvezelkabel wordt gebruikt voor lange afstanden, wordt het zogenaamde twisted-paar gebruikt om computers met lokale netwerken te verbinden. Meestal is dit 4 of 8 draden, onderling verbonden in paren - dit ontwerp verbetert de ontvangst- en transmissie-eigenschappen van het signaal.

Omdat de draden van het gedraaide paar meestal dun zijn en gemakkelijk kunnen worden beschadigd, loopt er een discontinue draad langs die gemakkelijk kan worden gescheurd en van binnenuit kan worden gesneden door externe beschermende isolatie.

Er zijn verschillende typen van dergelijke kabels, die van elkaar verschillen door de aanwezigheid of afwezigheid van extra afscherming om het signaal dat door de aderen gaat te stabiliseren:

 • UTP - met conventionele externe beschermende PVC-isolatie.
 • FTP - een folie-afscherming wordt onder de buitenisolatie gewikkeld.
 • STP - het scherm is gemaakt in de vorm van een vlechtwerk van koperdraad. In aanvulling op de gebruikelijke afscherming, wordt elk gedraaid paar afzonderlijk beschermd.
 • S / FTP - foliescherm onder algemene isolatie en op elk gedraaid paar.

Door het aantal gedraaide paren worden de kabels verdeeld in CAT1, CAT2 en CAT5e, waarvan de laatste 4 paar draden is, wat de gegevensoverdracht met een snelheid van maximaal 1 Gb / s mogelijk maakt.

3. Telefoonkabels en draden.

Laagstroomkabels - zijn hoofdzakelijk verdeeld in de lijnen die worden gebruikt tussen de telefoonstations en voor de installatie van afzonderlijke vestigingen in het huis of appartement.

TPPEP. Multi-core kabel - afhankelijk van de aanpassing is deze ontworpen om maximaal 400 deelnemers aan te sluiten (elk met 2 draden). De draden zijn enkeldraads, doorsnede 0,4-0,5 mm², isolatie - polyethyleen. Naast wijzigingen in het aantal draden zijn er gepantserde kabels geschikt om zonder bijkomende structuren in de grond te leggen.

TRV (noedels). 2 of 4 enkeldraads koperen geleiders met een doorsnede van 0,4-0,5 mm2, ingesloten in een PVC-schaal met een verdeelde basis. De isolatie is bestand tegen werking bij temperaturen van -10 / + 40 ° C en een relatieve vochtigheid van niet meer dan 80% (bij +30 ° C).

TRP. Dezelfde TRV, maar met polyethyleen isolatie, waardoor de draad geschikt is voor gebruik buitenshuis.

SHTLP. Platte, afgeschermde draad met verhoogde flexibiliteit met twee of vier aders van 0,08-0,12 mm2 doorsnede. Interne isolatie van PVC, buitenlaag - polyethyleen.

PRPPM. Platte, afgeschermde tweedraadsdraad met enkeladerige geleiders met een doorsnede van 0,9 of 1,2 mm² en een verdeelde basis. Afhankelijk van de modificatie is de binnenisolatie PVC en de buitenste is gemaakt van polyethyleen of dubbel PVC. De draad is geschikt voor gebruik bij temperaturen van -60 / + 60 - hij wordt gebruikt voor het leggen van een buitenkabel op de wanden van gebouwen of over luchtsteunen.

Speciale kabels

Gemaakt voor gebruik in niet-standaard omstandigheden - met een andere dan de standaard temperatuur, luchtvochtigheid, druk, etc.

1. PNSV.

Kabel PNSV

Een verwarmingsdraad die is ontworpen om elektriciteit niet te verzenden, maar om elektriciteit te verbruiken. De kernsectie 1.2, 1.4, 2, 3 mm² is gemaakt van staal en is bedekt met een bocht of gegalvaniseerd. Isolatie van hittebestendig PVC of polyethyleen, die hun eigenschappen behouden in het temperatuurbereik -50 / + 80 ° C. De draad is ontworpen voor aansluiting op de lijn 220-380 Volt 50 Hertz en wordt meestal gebruikt voor het maken van warme vloeren.

2. WFP.

Runway-kabel

Kabel met koperen meeraderige woonsectie 1,2-25 mm² ingesloten in dubbele isolatie van polyethyleen of PVC. Hij is ontworpen om te werken met een spanning van maximaal 660 volt en een frequentie van 50 Hz. De isolatie is bestand tegen abrupte drukveranderingen en maakt bediening van de kabel bij temperaturen van -40 / + 80 ° C mogelijk. Een populair toepassingsgebied is het voeden van motoren van pompen die worden neergelaten in artesische putten.

3. RKGM.

Kabel RKGM

Krachtige koperen enkeladerige hittebestendige montagedraad. De meeraderige flexibele draad met een doorsnede van 0,75-120 mm² is ontworpen voor een spanning tot 600 Volt met een frequentie tot 400 Hertz. Isolatie van siliconenrubber met een buitenmantel van glasvezel, plus impregnatie met hittebestendige vernissen of emails - behoudt zijn eigenschappen in het temperatuurbereik -60 / + 180 ° C. Dit soort draden wordt gebruikt voor bedrijf bij herhaaldelijk hoge temperaturen - bedrading in ovens, baden, aansluiting van verwarmingsapparaten, enz.

Markering van kabelproducten

De alfanumerieke aanduidingen, die de naam van de kabel vormen, tonen alle belangrijke informatie over de kenmerken ervan: wat is gemaakt van de kern en isolatie, het doel en het ontwerp verschillen, het aantal en de doorsnede van de kernen, extra functies. Sommige letters ontbreken mogelijk en geven dus een algemene parameter aan.

De brief 1. Misschien geeft alleen "A" - een aluminium kern aan. Als de markering begint met een andere letter, dan ontbreekt de eerste en de koperen kabel.

De brief 2. Geeft aan voor welk doel de kabel is bedoeld:

 • M - montage
 • MG - flexibele montage
 • П (У) of Ш - installatie
 • K - controle

De afwezigheid van de tweede letter geeft aan dat dit een voedingskabel is.

De brief 3. Materiaal en type interne isolatie. De meest voorkomende notaties zijn:

 • P - polyethyleen
 • B of BP is polyvinylchloride
 • P - rubber
 • H of NR - niet-ontvlambaar rubber
 • C - glasvezel
 • K - kapron
 • D - dubbele winding
 • Ш - zijde polyamide
 • Э - gescreend

De brief 4. Ontwerp kenmerken:

 • D - flexibel
 • K - gepantserd, gevlochten met ronde draad
 • B - gepantserd met linten
 • O - gevlochten
 • T - gelegd in buizen

Extra's. de letters - kleine Cyrillische letters of Latijnse hoofdletters, geven de eigenaardigheden aan van ondersoorten van kabels:

 • s - gevulde
 • ng - niet-ontvlambaar
 • HF - de verbranding produceert weinig rook
 • LS - tijdens de verbranding wordt er weinig gas geproduceerd

Nummer 1. Aantal kernen.

Nummer 2. Dwarsdoorsnede van aderen.

Nummer 3. De nominale spanning waarvoor de draad is ontworpen.

Dit zijn niet alle mogelijke aanduidingen - alleen die die worden gebruikt in veel gebruikte kabels en draden voor huishoudelijk gebruik. Indien nodig kan de codering worden bekeken of de verkoper worden gevraagd.

Voorbeeld van markering: АВВГнг 3х2.5

 • Een - kabel met aluminium kern;
 • In de - isolatie van elke ader van PVC;
 • In de - buitenste schil van PVC;
 • D - de kabel is flexibel;
 • ng - de schaal ondersteunt geen verbranding;
 • 3 - drie kernen;
 • 2.5 - deel van de kern.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

45 − = 38