Soorten en soorten contactdozen: van klassieke samples tot moderne multifunctionele modellen

Een groot aantal verschillende momenteel geproduceerde winkels is te wijten aan de multitasking van deze elementen van het elektrische netwerk. Specifieke voorwaarden voor hun toepassing dicteren bepaalde vereisten, die niet alleen worden opgelegd aan hun uiterlijk, maar ook aan hun functionele parameters. Dit artikel beschrijft in zoveel detail alle bestaande typen aansluitdozen. Na bestudering van de kenmerken krijgt u uitgebreide informatie over de ontwerpverschillen en de werking van apparaten die bedoeld zijn voor een stekkerverbinding.

Soorten en soorten stopcontacten

Soorten stopcontacten

Afhankelijk van het land waarin deze of die normen wettelijk zijn vastgelegd, verschillen de verkooppunten in het aantal contactelementen, evenals in hun vorm en grootte. In dit geval heeft elk apparaat een alfabetische aanduiding, die aan het eind van de vorige eeuw is goedgekeurd door het Amerikaanse ministerie van Handel. De door de Amerikanen voorgestelde classificatie werd door andere landen goedgekeurd en is momenteel wereldwijd van kracht:

Type A

type a

Een De standaard, die ooit alomtegenwoordig was in Noord-Amerika. Na de VS werd het in 38 landen gebruikt. Dit type vertegenwoordigt twee ongeaarde vlakke contacten die parallel zijn geplaatst. Het aardingselement is in dit geval niet aanwezig. Tegenwoordig zijn dergelijke apparaten nog steeds te zien in veel oude gebouwen, omdat ze allemaal compatibel zijn met het moderne type stekkers. Sommige verschillen zijn in de Japanse standaard, die aanvullende eisen stelt aan de parameters van de productgevallen.

Type B

type b

B - een verbeterde versie van de Amerikaanse standaard, aangevuld in het onderste deel van het ontwerp met een lang cirkelvormig contact dat aarding mogelijk maakt. In aanvulling op de Verenigde Staten worden dergelijke typen stopcontacten gebruikt in Canada en Mexico. Bovendien zijn ze te vinden in verschillende landen in Zuid-Amerika, waaronder Colombia, Ecuador en Venezuela.

Type C

type c

C - de meest voorkomende standaard in Europa. De zogenaamde Euroset, bestaande uit twee ronde contacten, wordt gebruikt, ook in de GOS, maar ook in het Midden-Oosten en de meeste landen van het Afrikaanse continent. Aarding in dit ontwerp ontbreekt. In de Russische Federatie zijn de afmetingen en veiligheidseisen voor dergelijke producten vastgelegd in GOST 7396.

Type D

type d

D - een verouderde standaard, eerder gebruikt door de Britten in gebieden behorend tot het Britse rijk. Op dit moment worden rozetten met drie ronde contacten op de top van de driehoek voornamelijk gebruikt in India en ook in oude huizen in andere landen waar de Britten de stroomtoevoerlijnen moesten aanraken.

Type E

type e

E - een moderne Franse standaard, verschillend van type C door de aanwezigheid van een aardcontact, dat zich bovenaan het apparaat bevindt. Vergelijkbare elementen van het elektriciteitsnet worden ook gebruikt in België en Polen. Eens werden ze geïntroduceerd op het grondgebied van het voormalige Tsjechoslowakije.

Type F

type f

F - Europese norm in de vorm van een ontwerp van twee ronde contacten, aangevuld van boven en beneden door aardingsriemen. Aanvankelijk verschenen dergelijke apparaten in Duitsland en werden ze gebruikt voor wisselstroom. Dit soort contactdozen en pluggen worden ook "Schuko" genoemd, wat een afkorting is van de Duitse Schutzkontakt, letterlijk vertaald wat betekent "beschermend contact". Producten zijn volledig compatibel met vorken van Russische en Sovjetproductie.

Type G

type g

G - Britse norm, voor de aanwezigheid van een lont in de vork. Het apparaat bestaat uit drie platte contacten, waarvan er twee aan de onderkant zitten, en een - aan de bovenkant. Het is mogelijk eurovilks aan te sluiten door middel van een speciale adapter, waarin ook een lont moet worden ingebouwd. Dit type elektriciteitsnet wordt onderhouden in Ierland, evenals in de gebieden van sommige staten die vroeger Britse koloniën waren.

Type H

type h

H - de Israëlische standaard, die uit drie ronde contacten bestaat (tot 1989 werden platte elementen gebruikt), waarbij de Latijnse letter Y volgens hun rangschikking werd gevormd. Dit type verbinding met het elektriciteitsnet is uniek, omdat het uitsluitend in Israël wordt gebruikt. Andere soorten contactdozen en stekkers ermee zijn absoluut niet compatibel.

Type I

type i

ik - de standaard, gedistribueerd in Australië en Nieuw-Zeeland. Twee platte contacten zijn schuin geplaatst. De derde is verticaal gelegen vanaf de onderkant en is een aardingselement. Vergelijkbare soorten stopcontacten worden gebruikt in Papoea-Nieuw-Guinea, maar ook in de Republiek van de Fiji-eilanden.

Type J

type j

J - Zwitserse norm, die een zekere gelijkenis vertoont met type C, maar tegelijkertijd onderscheidt door de aanwezigheid van een aardcontact, dat naar de zijkant wordt afgeleid. Bij het verbinden van eurowindows is het niet nodig om adapters te gebruiken.

Type K

type k

K - Deense norm, het enige verschil waarvan het Franse type is, is de locatie van het aardcontact, direct in de stekker geïnstalleerd, en niet in het ontwerp van het stopcontact.

Type L

type l

L - de Italiaanse norm, die uitgaat van compatibiliteit met Euro-rollen van het type C. Het ontwerp bestaat uit drie ronde contacten die een horizontale rij vormen.

In sommige gevallen kunnen oude Britse ontwerpen, die nog steeds in Zuid-Afrika worden gebruikt, worden aangeduid met de letter M.

Technische kenmerken van stopcontacten: spanning en frequentie

Volgens Europese normen is de spanning in het lichtnet gewoonlijk 220-240 of 380V. Contactdozen ontworpen voor 220 volt, meestal gebruikt om verschillende elektrische apparaten aan te sluiten, met een vermogen van maximaal 3,5 kW. Deze beperking is te wijten aan het onvermogen van standaard apparaten die zijn ontworpen voor huishoudelijke apparaten met laag vermogen om de huidige sterkte van meer dan 16A te kunnen weerstaan.

220v

Voor krachtigere elektrische apparaten, wordt het aanbevolen om industriële driefasige contactdozen te gebruiken, waarvoor de toegestane stroom 32A is. Dergelijke producten worden beoordeeld op 380V.

380v

Bovendien wordt voor verschillende typen contactdozen een bepaalde frequentie van wisselstroom verschaft, waarvan de indices 50 of 60 Hz zijn. De meest gebruikelijke Europese norm, inclusief die in Rusland, is ontworpen voor de eerste optie.

Wat zijn de aansluitingen tijdens de installatie

Bij wijze van installatie kunnen stopcontacten worden onderverdeeld in drie hoofdcategorieën. De versie van de behuizing is in dit geval afhankelijk van het type bedrading.

Ingebouwde sockets

Ingebouwde producten gaan uit van de installatie van de pads waarop de contacten zich bevinden, in een speciale doos (een stuk hout) verborgen in de muur. Als gevolg hiervan is er binnen de zichtlimieten alleen een beschermhoes van het apparaat, die enigszins boven het oppervlak uitsteekt. Voor elektrische netwerken die zijn geaard, worden contactdozen met extra aardingscontacten gebruikt.

Ingebouwde socket

Luchtuitgangen

In gevallen waarbij de bedrading extern is geïnstalleerd, zijn op het muuroppervlak bevestigde bovenstructuren geïnstalleerd. Contactelementen bevinden zich onder de behuizing van het product en verbergen de connector volledig.

Overhead outlet

Er zijn vrij originele types van elektrische contactdozen van het hoofdtype, waarvan de installatie bestaat uit het bevestigen van het apparaat op de plint, waardoor de bedrading wordt verborgen die eronder ligt. In Rusland zijn ze niet erg populair, omdat ze helemaal niet in harmonie zijn met moderne interieurs, en vaak ook kapot gaan als gevolg van mechanische invloeden.

Sokkeluitlaat

Draagbare contactdozen

Draagbare sockets zijn vaak uitgerust met een snoer met een stekker, waardoor ze als verlengstukken kunnen worden gebruikt. Er zijn echter ook modellen zonder snoer, rechtstreeks aangesloten op de kabel die van de muur is verwijderd. Tijdens de installatie moet het apparaat in twee delen worden verdeeld, waarbij de structurele schroeven worden losgemaakt, waarna de contacten worden schoongemaakt en in de klemmen worden gestoken. Sommige draagbare producten zijn uitgerust met een aan / uit-knop en geven ook de indicator van de bedrijfsmodus weer.

Draagbare stopcontact

Aantal aansluitingen in de modulaire eenheid

Dubbele socket

Het apparaat, dat de aanwezigheid van twee elektrische punten biedt, biedt u de mogelijkheid om tegelijkertijd verbinding te maken met het netwerk van verschillende apparaten. De basis van een dergelijk product is een schoen die is gemaakt in overeenstemming met standaardafmetingen, zodat er geen extra stijlen nodig zijn. Structureel zijn de verschillen in het type stopcontacten uitsluitend in het aantal stoelen. De interne ruimte van de behuizing is verdeeld in terminals, elk met contacten en terminals.

Dubbel gekoppeld

dvoinaya nakladnaya

Triple-aansluiting

In gevallen met open bedrading voor het monteren van het uitlaatblok, ontworpen voor drie stroomverbruikers, wordt het aanbevolen om een ​​overheadschoen te gebruiken.

troinaya nakladnaya

Een gesloten kader wordt gebruikt met een frame met het juiste aantal secties. In elke sectie kunt u een stopcontact plaatsen, wat resulteert in een blok dat bestaat uit drie uitgangen.

troinaya vstroennaya

Vierwegaansluiting

Om vier of meer punten te installeren, worden in de meeste gevallen apparaten met één socket aangesloten op een enkel systeem gebruikt. Voor de montage wordt een frame met het juiste aantal secties gebruikt.

chetvernaya vstroennaya

Contactdozen met extra functies

Er zijn modellen van stopcontacten waarin, naast de hoofdcomponenten, speciale elektronische of mechanische componenten zijn geïnstalleerd, waaraan bepaalde functies zijn toegewezen. Verschillende soorten stopcontacten kunnen bepaalde functies hebben, die we hieronder zullen bespreken.

Sockets met ingebouwde RCD

Ontwerpen met ingebouwde RCD zijn bedoeld voor het aansluiten van krachtige elektrische apparaten. Meestal worden ze geïnstalleerd in badkamers, omdat met een verhoogde luchtvochtigheid in de kamer, het risico op een elektrische schok toeneemt. Dankzij het beschermende uitschakelapparaat wordt een ingebouwd relais, dat de ingangscontacten tijdig opent, geactiveerd tijdens het lekken. Dit laat niet alleen toe schade aan het elektrische apparaat te voorkomen, maar niet om letsel toe te brengen aan de menselijke gezondheid.

rozetka s uzo

Sockets met gordijnen

Modellen met gordijnen, die in het dagelijks leven vaak "rozetten met kinderbescherming" worden genoemd, zijn uitgerust met speciale panelen die de ingangen verbergen. Toegang tot de contacten is in dit geval alleen mogelijk als de stekker in de gaten komt. In feite is de taak van gordijnen om te voorkomen dat er vreemde voorwerpen in de uitlaat komen. Dit is ideaal voor een kinderkamer.

rozetka so shtorkami

Sockets met covers

Sockets met covers worden voornamelijk gebruikt in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid. In dit geval voorkomen de beschermende elementen niet alleen het binnendringen van water, maar ook het stof in het apparaat. Aanvullende mechanismen zijn bevestigd met speciale grijpers en schroeven.

rozetka s krushkoi

Sockets met timer

Met het timermodel kan de gebruiker de tijdsperiode automatisch instellen waarna de voeding naar het apparaat wordt beëindigd. Dit soort contactdozen zijn erg handig voor het gebruik van verwarmingstoestellen die niet over een eigen automatisch uitschakelsysteem beschikken.

rozetka s taimerom

Contactdozen met elektriciteitsmeter

Constructies uitgerust met een ingebouwde elektriciteitsmeter maken het mogelijk om het energieverbruik van een huishoudelijk apparaat te regelen. De indicator op de behuizing verandert van kleur, afhankelijk van de kracht van het aangesloten apparaat.

rozetka s vattmetrom

Contactdozen met een plug-uitwerper

Het model met een vorkuitwerper is een uitstekende optie voor diegenen die geen sterk genoeg stopcontact in het stopcontact hebben. De aanwezigheid van een extra mechanisme stelt u in staat om de stekker zo voorzichtig mogelijk uit te trekken, zonder speciale inspanningen.

rozetka s vutalkivatelem

Sockets met verlichting

Contactdoos met achtergrondverlichting, ontworpen voor gebruik bij slecht zicht. Hiermee kunt u zelfs in de totale duisternis snel een plaats vinden waar u een elektrisch apparaat moet aansluiten.

s podsvetkoi

Sockets met USB-uitgang

Producten uitgerust met USB-uitgang. Dit zijn moderne modellen stopcontacten, waarmee u op elk moment een mobiele telefoon, camera of ander apparaat kunt opladen.

rozetka s usb

Socket met WiFi-module

De elektrische aansluiting met ingebouwde WiFi-module maakt het mogelijk om de apparaten in huis te bedienen via een smartphone of tablet. Binnen zo'n apparaat bevindt zich een microprocessor, die op afstand kan worden ingesteld, die verantwoordelijk is voor de voeding.

rozetka s vifi

Speciale contactdozen

Er zijn aansluitingen ontworpen voor strikt gedefinieerde doeleinden en structureel verschillend van conventionele apparaten. Deze omvatten:

Doorvoersockets, die tussenliggende elementen zijn in het elektrische circuit. In dit geval is een voedingsdraad aangesloten op de contacten, die daar niet eindigt, maar wordt verzonden naar het volgende apparaat. Dergelijke typen stopcontacten worden in de regel gebruikt voor de niet-gemeten methode van bedrading.

Schildrozet, bedoeld voor gebruik in schakelborden en geïnstalleerd met behulp van speciale metalen stangen uitgerust met klikmechanismen.

rozetka shitovaya

Antenne aansluiting, uitgerust met een speciale connector, compatibel met de punt van de televisieantennekabel.

antennaya rozetka

Socket voor internetverbinding, die ook de verbinding kan verzorgen van meerdere computers die met elkaar communiceren. Het verschilt van andere typen apparaten door het aantal contacten en de structuur van de aansluiting voor de kabelschoen.

rozetka dlya interneta

Beschermende eigenschappen van verschillende verkooppunten

De mate van bescherming van verschillende soorten stopcontacten tegen aanraking, evenals de penetratie van bepaalde delen van vaste stoffen, stof en vocht, wordt aangegeven door de IP-markering, waarbij het eerste cijfer overeenkomt met de volgende indexen:

 • 0 - volledige afwezigheid van beschermende functies met open toegang tot uitrustingsknooppunten;
 • 1 - de penetratie van grote vaste lichamen met een grootte van meer dan 5 cm is beperkt. Het is niet de bedoeling dat het beschermd wordt tegen aanraking met de vingers;
 • 2 - bescherming wordt geboden voor de vingers, en ook het voorwerp met een grootte van 1,25 cm is uitgesloten;
 • 3 - eenheden van het apparaat zijn beschermd tegen mogelijk contact met elektrisch gereedschap en andere vreemde voorwerpen met een afmeting van meer dan 2,5 mm;
 • 4 - geeft de aanwezigheid aan van bescherming om het binnendringen van vaste deeltjes met een grootte van meer dan 1 mm te voorkomen;
 • 5 - geeft een gedeeltelijke bescherming tegen stof aan;
 • 6 - De hoogste mate van bescherming tegen het binnendringen van vreemde voorwerpen, inclusief microscopische stofdeeltjes.

Het tweede cijfer geeft de mate van bescherming van het apparaat tegen vocht aan. "0" geeft in dit geval ook de absolute onzekerheid van de apparatuurknooppunten aan. Andere notaties kunnen in de volgende voorbeelden worden beschouwd:

 • 1 - verticaal vallende druppels wanneer er op de schaal wordt geraakt, veroorzaken geen kortsluiting;
 • 2 - druppels die verticaal onder een hoek van niet meer dan 15 graden vallen, zullen de schaal niet kunnen overwinnen;
 • 3 - bescherming voorkomt sluiting zelfs in gevallen waar waterdruppels onder een hoek van 60 graden vallen;
 • 4 - De componenten van de apparatuur worden betrouwbaar beschermd tegen vocht, ongeacht de bewegingsrichting van de spray;
 • 5 - het is toegestaan ​​om een ​​waterstraal te raken die niet onder druk staat. Dergelijke apparaten kunnen regelmatig worden schoongemaakt;
 • 6 - de apparatuur is bestand tegen voldoende krachtige gerichte waterstromen;
 • 7 - een korte onderdompeling van het apparaat in het water tot een diepte van niet meer dan 1 meter;
 • 8 - onderdompeling heeft een aanzienlijke diepte;
 • 9 - Absolute dichtheid zorgt ervoor dat de apparatuur onder water onbeperkt kan werken.

De NEMA-standaardmarkering wordt gebruikt voor typen stopcontacten die in de VS zijn gemaakt en dienovereenkomstig zijn gecertificeerd. Hieronder vindt u de toepassingsgebieden van apparaten met verschillende "NEMA" -indicatoren:

 • 1 - producten zijn ontworpen voor installatie in residentiële en administratieve gebouwen en bieden bescherming tegen vuil;
 • 2 - ontworpen voor huishoudelijke ruimtes waar in minimale hoeveelheden vocht kan optreden;
 • 3 - apparaten die buiten gebouwen worden gebruikt in omstandigheden van verhoogde stofvorming, evenals atmosferische neerslag. Bijkomende kenmerken zijn modellen "3R" en "3S";
 • 4 en 4X - uitrusting die bestand is tegen de modder die wordt gesproeid als gevolg van autoverkeer, en ook bestand is tegen agressieve weersomstandigheden;
 • 6 en 6P - Beschermende functies zorgen voor een afgesloten behuizing, waardoor het apparaat op een relatief ondiepe diepte kan worden ondergedompeld;
 • 11 - producten worden vooral gebruikt op plaatsen waar voortdurend corrosieprocessen plaatsvinden;
 • 12 en 12K - zijn ontworpen voor gebouwen met een verhoogd niveau van stofvorming;
 • 13 - zijn bijzonder resistent tegen verschillende soorten verontreinigingen, waaronder olieachtige stoffen.

Er zijn ook andere typen markeringen, die bijvoorbeeld de sterkte van het lichaam van het product aangeven. Het is echter niet zinvol om deze indicator te beschouwen met betrekking tot de gebruikelijke stopcontacten voor huishoudelijk gebruik.

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

41 − 38 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map