Liliam Fashion Week in London
  • 20 March 2015

  • 09.00 - 16.00 (Monday Free)

  • 21 King Street, Melbourne Victoria 3000 Australia See in Map

  • Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Vestibulum id ligula porta felis euismod semper. Duis mollis, est non co.

  • Read More

Како одабрати генератор за дом: избор оптималних параметара опреме

May 20
No comments yet

Користећи Самостални генератори раширена пракса - генерално, сасвим је једноставна уређаја и њихова набавка није проблем. Више акутног проблема, генератор за избор за ваш дом или башти, као правилно одабране карактеристике опреме у најбољем случају би подразумевало прекомерно високе трошкове свог пословања, ау најгорем - неспособност да обавља своје функције и систематски слом од преоптерећења.

Како одабрати самостални генератор за ваш дом

Врсте независних агрегата мотора

Мотори са унутрашњим сагоревањем првенствено подељена у две или четири можданог удара. Основна разлика за корисника јесте да у "храњење" два-удар ће морати да му кува мешавину горива и уља, и у четири једноставно за бензин (или дизел) - уље од мотора и троши, али сипа то одвојено и не избачени са издувним гасовима.

Удео двотактних генератора је генератори ниског напона - 1-5 кВ, ау ретким случајевима до 10.

Генератор са двотактним мотором

То може бити довољно за самостално напајање код куће без много електричних уређаја, тако да је вероватно суочити двотактни мотор у селекцији, иако генерално на власт кући своју предност и изгледају мало суморан избор чешће пада на четири можданог удара.

Следећа ставка је врста горива коју користи мотор - бензин, дизел или гас. Истовремено, морамо запамтити да се бензински мотори претварају да раде на гасу, тако да је могуће пребацити између ових врста горива.

Аутономни генератори са бензинским мотором

Бензински мотори су далеко најчешћи у генераторима класе домаћинства, јер имају бројне предности које не одликују критичност за кућне недостатке. Прво, ова цена, која је 2-3 пута нижа од дизелског аналога са сличним карактеристикама. Следећа је могућност без великих потешкоћа да дође до мраза до 20 ° Ц, а понекад чак и више. На крају, звук таквих мотора је тиши од дизел мотора, а сам мотор може да ради са минималним обртним моментом (дизел захтева минимално оптерећење, најмање 40% номиналне вредности).

Тако, бензинским недостаци укључују само релативно мали мотор потенцијал (у року од 4-5 хиљада сати.) И доњу границу максималне снаге генератора (15 кВ) - теоретски могуће да се створи и моћније, али је економски корисно да се користи дизел мотор.

Генератор бензина

Аутономни генератори који раде на гасу

Коришћење вишеструког гаса смањује чланак потрошњу горива и генерално повећава дуговечност бензинске моторе, јер производи сагоревања знатно мање чађи. Ако је гасна мреза погодна за куце, онда је ово скоро идеална опција, јер је гас одрезан много ређе него струја.

Гасни генератор

Дизелски аутономни генератори

Дизелски мотори са унутрашњим сагоревањем су скупљи у производњи и тежи, али економичнији и издржљиви, зато се користе за аутономне електране велике снаге или када су потребне већа ефикасност и поузданост. Ови захтеви су нарочито релевантни када је неопходно снабдевање моћних потрошача струје у кружном или једноставном континуираном режиму.

Дизел генератор

Како одредити тип генератора

Друго име овог дела генератора је алтернатор. Директно је одговоран за производњу електричне енергије, претварајући механичку енергију ротације вратила мотора у електричну енергију.

Постоје два главна типа генератора, који су добили своје име из одговарајућих типова електромотора, узети по својој основи - синхрони и асинхрони. Ако не ишете у техничке детаље, онда у основи за просечног корисника, разлика ће бити у једноставности одржавања и квалитета (стабилности) произведене електричне енергије.

Асинхрони генератор

Што се тиче једноставности услуге, асинхрони генератори су иницијално били неспорно водећи, јер је њихов ротор краткоспојник, и. нема додатни намотај. То значи да је унутар од асинхронника нема потребе да се даље кул - проделиват статора додатне вентилационе отворе, кроз који се унутра и добија прашину и влагу. Једино одржавање које би евентуално било потребно је замена лежајева или их једноставно напунити мастима. Такође, плусама асинхроних генератора могуће је написати "пријатељство" са режимом кратког споја (боље се показују на раду са уређајима за заваривање).

Асинхрони генератор

Синхрони генератор

Да је пре квалитета електричне енергије, било је боље показале да су синхрони генератори - они имају много мању зависност излазног напона од броја обртаја мотора (и линеарна индукција, синхрони, и дају унапред одређеног напона чак и када су неки одступања). Исто тако, синхрони генератори су много боље показати се у стално променљивом оптерећењу и без икаквих последица да издржи краткорочно преоптерећења (за индукцију у овом случају, велики ризик демагнетизовати сидро).

Синхрони генератор

Као резултат, асинхрони уређаји показују најбоље резултате само ако се користе за заваривање. Ако је потребно одабрати генератор за летовање или дом, у већини случајева је синхрони тип генераторја пожељнији, иако је потребно периодично заменити четке и већи укупни трошак. Додатни адут је изглед синхроних генератора без четкица са кратким спојем ротор, који постепено замењују асинхронске моделе.

Ако је потребно, потребно је обратити пажњу на генераторе са кругом инвертера за генерисање напона. У таквим уређајима, генерисана струја се исправља, проводи кроз стабилизатор, а затим се претвара у варијаблу један. Као резултат, грешка излазног напона је само 1% од номиналне вриједности, док је у било којој другој схеми око 5%.

Аутономни системи старт-уп генератора

У основи, користе се само два стартна система генератора - ручна и аутоматска. Стартер првог од њих активира се помоћу кабла, који се мора ручно повући, а прво морате искључити напајање искључивањем главне линије, а затим покрените мотор.

Аутоматски старт се остварује кроз прилично сложен систем, јер поред директног одвијања стартера, потребно је извршити и низ додатних активности:

  • Праћење присуства напона у главној мрежи. Када нестане, даје се команда за активирање генератора.
  • Пребацивање снаге куће са главне линије на генератор, тако да када постоји струја, нема супротних струја којима се гарантује спаљивање навоја.
  • Сваки моториста зна да се хладни мотор мора започети затвореним ваздухом. Ако генератор ради самостално, онда вам је потребан блок који затвара поклопац пре покретања и отвори га након загревања мотора.
  • Започињање стартера.
  • Када се појави напон на главној линији, генератор мотора муфира, а снага куће се враћа назад.

Генератор са аутостартом

Као резултат - ако вам је потребан генератор који може потпуно аутономно радити, онда је потребно да изаберете уређај са системом аутоматског старта. Систем за лансирање може чинити прилично значајан дио трошкова за сву опрему.

Додатне ставке

Обично је сва додатна опрема дизајнирана да повећа сигурност и погодност рада са генератором. Део тога се може инсталирати чак и током производње уређаја или додати у продавницу (понекад држати акције), а остатак се може купити по жељи.

Пре свега, ово су сигурносни уређаји - осигурачи и прекидачи, који се након искључивања могу поново укључити у ручном или аутоматском режиму (зависно од генератора).

Дроп Сенсор - чак и из постројења је инсталиран на већини генератора, осим најмањих снага (такође нису потребни за двотактне моторе).

Индикатори - лампа, прекидач или ЛЕД. Покажите информације о статусу нивоа уља, сигнализирајте појаву преоптерећења или једноставно приказите тренутни начин рада.

Хоур метер - озбиљно олакшава контролу времена, које остаје до следећег великог ремонта или само одржавања мотора. Често присутан у фабрици.

Волтметар - корисно при повезивању великог оптерећења - приказује да ли генератор почиње да ради погрешно. Сматра се да је то неопходан детаљ, али и даље може бити одсутан на уређајима са ниском снагом - то је често кривица еминентних произвођача, као да наглашава повјерење у своје производе.

Резервоар за гориво са индикатором нивоа горива и пипа за одвод. Како потребно је последњих два дела, свако одлучује за себе саме, али је резервоар у целини одређује количину времена генератор је у стању да ради без пуњења горивом. Ако је ово уређај типа типа кадра, онда се генерално покушава инсталирати резервоар за цијелу дужину оквира. Ипак, морамо имати на уму да је су бензин јединице често морају паузе у раду за њих могу да се изаберу и одговарајући обим резервоара - ако је нестало горива, па је неопходно да би генератор да се одмори.

Соцкетс - једно и трофазно. Њихово присуство не регулише ништа и потпуно зависи од произвођача. Можда постоји опција када постоји редован и утичница за напајање - ако нема искуства да их разликује "по очима", боље је проучити документацију за генератор, где би требало назначити који излаз може бити повезан.

Закључак 12 Волт - за које се врши стезне спојнице, утичница или одвојени излаз. Према корисницима, најчешће је присуство таквог закључка пожељно возачима, јер је погодно пунити батерије. У друге сврхе, боље је не користити, јер уређаји који захтевају 12 волти напајања су обично осетљиви и немају директно повезивање са генератором.

Генератор дасхбоард-а

Број фаза генератора

Веома је једноставно избор између једнофазног и трофазног генератора - ако желите да повежете трофазне потрошаче струје, онда изаберите одговарајући уређај, ау присуству само једнофазних уређаја - једнофазни генератор.

У неким случајевима, једнафазна мрежа покушава да инсталира трофазни генератор, вођена узимањем у обзир да је могуће "разбацати" фазе дуж различитих линија. Дакле, стварно је могуће то учинити, али само са једним важним условом - ако у свакој фази постоји "приближно једнако" оптерећење - разлика у снагом не би требало да буде већа од 30%. То значи да ако две фазе генератора за 15 кВ нису окупиране, онда трећа може укључити максимално 5 кВ. У овом случају, генератор сам неће радити у номиналном режиму и са временом постоји велики ризик од његовог отказа.

У приватној кући се постигла равномерна расподела оптерећења је готово немогуће, па ако је велики број монофазних уређаја, и један или два -, неопходно је да се ни купите додатни генератор или да се промени апарате једнофазних или не користе ове уређаје када је напајање у кући служи три фазе генератор.

Избор снаге генератора

Необјављени корисник може мислити да не постоје посебне потешкоће у избору бензинских генератора за дацху у смислу капацитета. Ово је једноставан математички задатак - ако генератор сигнализира да може да изда, на пример, 10 киловата, а истовремено је могуће подићи такву укупну снагу на њега. Неки чак могу узети у обзир да је генератор потребан "маргин сигурности", одузима максималну снагу од 20-30% и вјерује да је све исправно израчунато. У пракси, све је нешто компликованије и за тачан прорачун потребно је узети у обзир додатни број нијанси.

Резерва снаге

Чудно, многи људи заборављају ову елементарну истину или једноставно покушавају да уштеду приликом одабира снажнијег генератора за обезбеђивање истог 20-30% резерви снаге. Као резултат, генератор може радити на хабању, што драматично снижава извор свог рада.

Такође, непријатно изненађење може да се избаци са асинхроним генератором који је, иако је отпоран на кратке струје, изузетно осетљив на преоптерећења, чак и на краткорочне. Чињеница да је њен покретање и рад резидуалног магнетног поља даје сидро - након заустављања ротора генератора задржава одређену магнетизација, што је довољно да изазове електромоторне силе у намотаја статора следећег стартер. У моментима вршне преоптерећења, магнетско поље арматуре једноставно нестаје и генератор зауставља генерисање струје, иако мотор наставља да ротира. У том случају потребно је магнетизовати ротор - иако је ово једноставна процедура, али потреба за његовим понављањем у време преоптерећења кориснику је прилично непријатна.

Такође, резерва снаге је потребна за напајање електричних уређаја електричним моторима, којима је потребна струја 2-3 пута већа од номиналне вредности за стартовање.

Активна и реактивна снага (волт-ампери и коефицијенти)

Најједноставнији пример, када се чини да је генератор погрешан, јавља се у случају неисклопљене реактивне снаге електричне опреме. Једноставно речено, то се може назвати паразитским феноменом, када део енергије није потрошен на рад електричног уређаја, већ на губитке (генерисање топлоте итд.).

Без тоне у лавиринту електротехнике, просечан корисник треба да знају да изврши одговарајући обрачун да било апарат, који има електрични мотор, има реактивне снаге - у својим намотајима постоји помак фазе, а постоје и додатни губици снаге. Стога моћ одређује производом струје и напона у односу на коефицијент снаге (Цос φ), која за сваки уређај, а може варирати од 0,3 до 1 (виши, мањи је губитака).

Исто се односи и на самог генератора - јер је, у ствари, електрични мотор, има свој коефицијент који се обично око 0,8 (мада може бити и других вредности). То значи да, ако је генератор садржи 15 кВ, то је активна компонента, а када се повежете реактивне рад ће морати да узме у обзир однос и на крају ће се окренути 15 * 0.8 = 12 кВ (множење и дељење нису фактор, произведен као генератор струја је генерисана) и ово без обзира на коефицијенте електричних електричних уређаја.

Израчуната је и стварна снага електричних уређаја. На пример, постоји усисивач са номиналном снагом од 1000 В и фактор од 0,6. У овом случају је генератор није да ће бити потребно 1 кВ и 1000 / 0,6≈1,7 ВА (ВА). Такви прорачуни морају се извршити уколико произвођачи првобитно одређен власт уместо уобичајених кВ по Волт-ампера, али ако је комад опреме обележен киловата и један Волт-ампера, а затим вежбају у преводу између мерних система имају.

Као резултат тога - ако опрема није Тачне вредности наведене у форми и В-ампера коефицијент Цос φ, најлакши начин да се електричне енергије из мотора да се дода 50% на вредност се користи у калкулацијама.

Капацитивно оптерећење

Са концептом капацитивног оптерећења често се суочавају професионални фотографи - могу да користе уређаје за осветљење засноване на лампама за пражњење или слично.

Сама природа добијања капацитивне компоненте електричне струје подразумева употребу асинхроног генератора, јер даје напон на "мекан" начин - поље статор-а се ротира након ротора.

Коришћењем генератора за напајање куће или коче

Избор генератора за приватни дом, једно од главних проблема ће бити разумевање како ће се тачно користити - као резервни или трајни извор електричне енергије. Само знајући одговор на ово питање, можете одабрати тип мотора, снагу инвентара и одлучити да ли да узмете висококвалитетни бренд уређај или буџетски кинески модел.

У сваком случају, ако вам је потребан генератор за цијелу кућу, чак иако је то само летња резиденција, нема смисла гледати преносне моделе капацитета 0,8-1,5 кВ. Оне су довољне само за рад уређаја за осветљење и телевизора, а чак и хладњача мале снаге при стартовању може проузроковати преоптерећење.

Такође морате бити спремни да доделите посебну просторију генератору и врло је добро ако постоји могућност да се тамо направи звучна изолација и грејање. Посљедње питање је посебно важно када користите дизел моторе.

Соба за генератор

Све популарнији су готова решења у којима је бензински, гасни или дизел генератор затворен у посебан случај. Такве електране се монтирају на бетонску платформу у близини куће. Ако средства допуштају, боље је дати предност таквим системима, јер су то најефикаснији, практичнији и поуздани уређаји.

Гасна електрана

Ако је потребно, можете сами направити сличан контејнер. У наставку можете видети пример сличне конструкције од валовите плоче.

Кућни контејнер за генератор

И једно од главних питања је како спојити генератор на кућну мрежу. У ту сврху су погодни само прекидачи типа "или-или", потпуно искључују могућност струје да улазе у главну напојну линију до намотаја генератора, што доводи до њиховог сагоревања без опција.

Употреба генератора као бацкуп или извора за помоћ у стамбеној згради

Ако се електрична енергија на главној линији искључује с времена на време, онда можете честитати себи прилику да уштедите новац. Поред тога, да не постоји посебна потреба за стицањем снажног агрегата, за ове потребе је кинески уређај са бензинским мотором прилично погодан. Врелог овог генератора је око 1-1,5 хиљада сати и ако га покрећете једном недељно 3-4 сата, лако је израчунати да је довољно 12-15 година.

Још једно питање, ако је струја искључена скоро сваки дан (нема смисла да размишљају где да погледате у овом снабдевање струјом организације - често брже решити свој проблем) - у овом случају, више исплати купити бренд-наме генератор. Чак и уређаји са бензинским мотором од провјереног произвођача имају моторни ресурс од 4-5 хиљада сати.

Следећа тачка економичности ће бити уређај за покретање мотора - ако се с времена на време искључује струја, онда можете укључити генератор ручно. Наравно, ово траје неко вријеме, али елиминише потребу за оверпаи за посебан систем аутоматског старта. Међутим, одлука о потреби његове употребе у сваком случају треба предузети на лицу места.

Ручни старт генератора

Штавише, када се користи ручно пребацивање на генератор, потребно је водити рачуна о систему сигнализације појављивања електричне енергије у главној мрежи. Да бисте то урадили, можете у посебну линију ставити уобичајену сијалицу, коју ће генератор укључити - када се упали, то значи да можете прећи на заједничку линију.

Коришћењем генератора као сталног извора електричне енергије

Ако је употреба агрегата са бензинским моторима економски оправдана као резервни извор, онда ће за трајни рад без опција бити потребно избирати искључиво од модела са дизајном ИЦЕ и од провјерених произвођача те опреме.

Стационарна дизел станица

Пошто је генератор ради готово без прекида, што је обавезно треба обратити пажњу на присуство воденог хлађења - то компликује и отежава читаву структуру, али то није највећи критичан фактор за стационарни уређај.

Такође је неопходно приступити с пуно пажње на питање о одабиру капацитета уређаја - ако нема вјештина обрачуна активних и реактивних капацитета, онда је боље то повјерити стручњацима. Чак и ако се продавац генератора не може консултовати на ову тему и сервис ће бити наручен за плаћање са стране - у сваком случају ће се исплатити.

Највероватније, да ради као стални извор струје, нема смисла стицање генератора са системом аутоматског старта. У овом случају, потреба за њом је ретки изузетак, а ако вам изненада затреба, можете га увек засебно инсталирати.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 12 = 18