Kako izbrati generator za dom: izbiro parametrov optimalne opreme

Uporaba samostojnih generatorjev je običajna praksa - na splošno so dovolj preproste naprave in z njihovim pridobivanjem težav se ne pojavi. Več akutni problem, generator, da izberete za vaš dom ali vrt, kot so pravilno izbrane lastnosti opreme v najboljšem primeru bi pomenilo pretirano visokih stroškov njenega delovanja, in v najslabšem primeru - nezmožnost za opravljanje svojih funkcij in sistematično razčlenitev preobremenitve.

Kako izbrati samostojni generator za vaš dom

Vrste neodvisnih generatorjev

Motorji z notranjim izgorevanjem se primarno razdelijo na dvo- in štiritaktne motorje. Glavna razlika za uporabnika je, da je za "hranjenje" dva-hod bo moral mu kuhamo mešanico goriva in olja, ter v štirih preprosto pour bencin (ali dizelski) - olje v motorju tudi porabi, vendar vlije to ločeno in ne vrže ven z izpušnimi plini.

Delež dvotaktnih generatorjev je nizkoenergijski generatorji - 1-5 kW, v redkih primerih pa do 10.

Generator z dvotaktnim motorjem

To bo dovolj za samostojno oskrbo z električno energijo doma, ne da bi veliko električnih naprav, tako da je verjetno, da se soočajo z dvotaktnim motorjem je pri izbiri, čeprav na splošno za pogon domov svoje prednosti in pogledati malo žalostna izbira bolj pogosto pade na štiritaktni.

Naslednja točka je vrsta goriva, ki ga uporablja motor - bencin, dizel ali plin. Istočasno pa ne smemo pozabiti, da se bencinski motorji pretvarjajo v obratovanje na plin, tako da je mogoče preklapljati med temi vrstami goriva.

Avtonomni generatorji z bencinskim motorjem

Bencinski motorji so daleč najpogostejši pri generatorjih razreda gospodinjstev, saj imajo številne prednosti, ki niso zelo pomembni za domače pomanjkljivosti. Prvič, ta cena, kar je 2-3 krat nižja od dizelskega analoga s podobnimi značilnostmi. Nato sledi zmožnost brez težav z zmrzaljo do 20 ° C in včasih še višjo. Nazadnje je zvok takih motorjev tišji od dizelskih motorjev, motor pa lahko deluje pri najmanjših vrtljajih (dizelsko gorivo potrebuje minimalno obremenitev, vsaj 40% nominalne vrednosti).

Tako je, a bencin slabosti vključujejo le razmeroma majhen potencial motorja (v roku 4-5 tisoč ur.) In spodnjo mejo največjo močjo generatorja (15 kW) - teoretično možno ustvariti in močnejši, ampak je ekonomsko najugodnejša uporaba dizelski motor.

Generator bencina

Avtonomni generatorji, ki delujejo na plin

Uporaba plina nekoliko zmanjša porabo goriva in na splošno povečuje življenjsko dobo bencinskih motorjev, saj so proizvodi zgorevanja veliko manj saj. Če je plinovod primeren za hišo, je to skorajda idealna možnost, ker je plin odrezan precej redkeje kot električna energija.

Gasni generator

Dizelski avtonomni generatorji

Motorji z notranjim izgorevanjem z dizelskim motorjem so dražji v proizvodnji in težji, vendar bolj ekonomični in trajni, zato se uporabljajo za avtonomne elektrarne z veliko močjo ali kadar so potrebne večje učinkovitosti in zanesljivosti. Te zahteve so še posebej pomembne, če je potrebno močnim porabnikom toka zagotavljati tok v krogu ali preprosto neprekinjenem načinu.

Dizelski generator

Kako določiti tip generatorja

Drugo ime tega dela generatorja je alternator. Neposredno je odgovoren za proizvodnjo električne energije, ki pretvarja mehansko energijo vrtenja motorne gredi v električno energijo.

Obstajata dve glavni vrsti generatorjev, ki so dobili svoje ime iz ustreznih tipov elektromotorjev, vzetih po njihovi osnovi - sinhrono in asinhrono. Če ne gre za tehnične podrobnosti, potem je v bistvu za povprečnega uporabnika razlika v preprostosti vzdrževanja in kakovosti (stabilnosti) proizvedene električne energije.

Asinhronski generator

Kar zadeva preprostost storitve, so bili asinhroni generatorji na začetku nesporno vodilni, ker je njihov rotor kratkosticen, i. nima dodatnega navijanja. To pomeni, da se notranji del asinhronske naprave ni treba dodatno ohlajati - da v statorju naredijo dodatne prezračevalne odprtine, skozi katere se vnese tudi prah in vlaga. Edino vzdrževanje, ki bi ga sčasoma potrebovalo, je zamenjati ležaje ali jih preprosto ponovno napolniti z maščobo. Tudi do plesov asinhronih generatorjev je možno zapisati »prijateljstvo« z načinom kratkega stika (bolje se kaže pri delu z varilnimi napravami).

Asinhronski generator

Sinhronski generator

To je pred kakovosti proizvedene električne energije, pa je bolje Pokazalo se sinhrone generatorje - imajo veliko manjšo odvisnost izhodne napetosti od števila vrtljajev motorja (y linearna indukcija, sinhroni in daje vnaprej določeno napetost, tudi če je nekaj odstopanja). Prav tako sinhroni generatorji so veliko bolje se kažejo v nenehno spreminjajočem obremenitvijo in brez posledic prenese kratkotrajno preobremenitev (za indukcijo v tem primeru, visoko tveganje demagnetize sidro).

Sinhronski generator

Kot rezultat, asinhroni stroji kažejo najboljše rezultate le, če se uporabljajo za varjenje. Če morate izbrati generatorja za poletno ali domovino, je v večini primerov bolj priporočljiva sinhronska vrsta generatorja, čeprav je treba občasno zamenjati ščetke in višje skupne stroške. Dodatni adut je videz brezkrtačnih sinhronih generatorjev s kratkostičnim rotorjem, ki postopoma zamenjajo asinhronske modele.

Če je potrebno, je treba paziti na generatorje s pretvornikom vezje za generiranje napetosti. V takšnih napravah se generirani tok popravi, izvede s stabilizatorjem in se potem pretvori nazaj v spremenljivko. Posledično je napaka izhodne napetosti le 1% nominalne vrednosti, medtem ko v kateri koli drugi shemi znaša 5%.

Avtonomni zagonski sistemi generatorja

V bistvu se uporabljajo samo dva zagonska sistema generatorja - ročna in avtomatska. Zaganjalnik prvega od njih aktivira kabel, ki ga je treba ročno potegniti, najprej morate preklopiti napajanje z odklopom glavne linije in zagon motorja.

Samodejni zagon se izvaja s precej zapletenim sistemom, saj poleg neposrednega odvijanja zaganjalnika izvedete še številne dodatne ukrepe:

  • Spremljanje prisotnosti napetosti v glavnem omrežju. Ko izgine, dobimo ukaz za aktiviranje generatorja.
  • Preklapljanje moči hiše z glavne linije na generator, tako da pri električni energiji ni nobenih proticurrentov, za katere je zagotovljeno sproženje navitja.
  • Vsak motorist ve, da je treba zagon hladnega motorja zagnati z zaprtim zračnim blažilnikom. Če generator deluje samostojno, potem potrebujete blok, ki zapreti loputo pred zagonom in ga odpre, ko ogrejete motor.
  • Zagon zaganjalnika.
  • Ko se pojavi napetost na glavni vrstici, generator motor ugneje in moč hiše se vrne nazaj.

Generator z avtomatskim zagonom

Kot rezultat - če potrebujete generator, ki lahko popolnoma avtonomno dela, potem morate izbrati napravo z avtomatskim zagonskim sistemom. Lansirni sistem lahko predstavlja precejšen del stroškov celotne opreme.

Dodatni elementi

Običajno je vsa dodatna oprema namenjena povečanju varnosti in udobnosti pri delu z generatorjem. Del se lahko namesti tudi med izdelavo naprave ali dodano v skladišče (včasih delnice), preostanek pa je mogoče kupiti po želji.

Najprej so to varnostne naprave - varovalke in odklopniki, ki se po izklopu lahko vklopijo v ročnem ali samodejnem načinu (odvisno od razreda generatorja).

Drop Sensor - tudi iz naprave je nameščen na večini generatorjev, razen pri najmanjši moči (tudi ni potreben za dvotaktne motorje).

Kazalniki - svetilka, stikalo ali LED. Pokažite informacije o stanju nivoja olja, signalizirajte videz preobremenitve ali preprosto prikažite trenutni način delovanja.

Števec ur - resno olajša nadzor časa, ki ostane do naslednjega večjega prenova ali samo vzdrževanja motorja. Pogosto prisotna v tovarniški montaži.

Voltmeter - uporaben pri povezovanju velike obremenitve - prikazuje, če generator začne delovati nepravilno. Šteje se za nepogrešljiv detajl, vendar je še vedno odsoten na najslabših napravah - to je pogosto krivda uglednih proizvajalcev, kot da poudarjamo zaupanje v svoje izdelke.

Rezervoar za gorivo z indikatorjem nivoja goriva in drenažnim petelinjem. Koliko sta zadnji dve podrobnosti potrebni, vsak od njih reši sama, vendar cisterna kot celota določa, koliko časa lahko generator dela brez polnjenja. Če je to naprava tipa okvirja, se na splošno poskuša namestiti posoda za celotno dolžino okvirja. Kljub temu je treba upoštevati, da je za bencinske naprave pogosto treba delovati, zato je za njih lahko izbrana ustrezna prostornina rezervoarja - če je gorivo končano, je treba generatorju dati počitek.

Sockets - eno in trifazno. Njihova prisotnost ne ureja ničesar in je popolnoma odvisna od proizvajalca. Obstaja možnost, da obstaja redna in vtičnica - če ni izkušenj z njihovo razlikovanjem "z očmi", je bolje preučiti dokumentacijo za generator, kjer je treba navesti, katera vtičnica se lahko poveže.

Zaključek 12 voltov - za katere so izdelani vpenjalni spoji, vtičnica ali ločena vtičnica. Po mnenju uporabnikov je najpogosteje prisotnost takega sklepa všeč voznikom, saj je prikladno polniti akumulatorje. Za druge namene je bolje, da ga ne uporabljate, ker so naprave, ki zahtevajo 12 voltov napajanja, običajno občutljive in se ne povezujejo neposredno z generatorjem.

Generator armaturne plošče

Število faz generatorja

Zelo enostavno je izbirati med enofaznim in trifaznim generatorjem - če želite priključiti trofazne porabnike električne energije, nato izberite ustrezno napravo in v prisotnosti samo enofaznih naprav - enofazni generator.

V nekaterih primerih poskuša enofazno omrežje namestiti trifazni generator, ki ga vodi razmišljanje, da je mogoče "razpršiti" faze vzdolž različnih vrstic. Torej je to res mogoče, vendar le z enim pomembnim pogojem - če v vsaki fazi obstaja "približno enaka" obremenitev - razlika v moči ne sme presegati največ 30%. To pomeni, da če dve fazi generatorja za 15 kW niso zasedeni, potem lahko tretja vključuje največ 5 kW. V tem primeru generator sam ne deluje v nominalnem načinu in s časom obstaja veliko tveganje za njegovo odpoved.

V zasebni hiši dosegli enakomerno porazdelitev bremena, je skoraj nemogoče, tako da, če veliko število enofazne naprave, in enega ali dva - tri faze, je treba bodisi nakup dodatnega generatorja ali pa sami spremenite aparatov na enofazni ali ne uporabljajo te naprave, ko je moč v hiši mu služi generator.

Izbira moči generatorja

Neupoštevani uporabnik lahko misli, da ni posebnih težav pri izbiri generatorja bencina za dacho v smislu zmogljivosti. To je preprosta matematična naloga - če generator navaja, da lahko izkaže, na primer, 10 kilovatov, nato pa je mogoče na to povesiti tako popolno moč. Nekateri morda celo menijo, da generator potrebuje nekaj "varnostne razdalje", odvzame največjo moč 20-30% in verjame, da je vse pravilno izračunano. V praksi je vse bolj zapleteno in za natančen izračun je potrebno upoštevati dodatno število odtenkov.

Rezerva moči

Čudno, mnogi ljudje pozabljajo na to osnovno resnico ali preprosto poskušajo prihraniti pri izbiri močnejšega generatorja, da zagotovijo te iste 20-30-odstotne močne rezerve. Kot rezultat, lahko generator deluje na obrabi, kar dramatično zmanjšuje vir svojega delovanja.

Tudi neprijetno presenečenje lahko vrže asinhronski generator, ki je, čeprav je odporen na tokove kratkega stika, izredno občutljiv na preobremenitve, tudi kratkoročne. Dejstvo je, da njegov zagon in delovanje zagotavljata preostalo magnetno polje armatura. Ko se generator ustavi, rotor zadrži nekaj magnetizacije, kar zadostuje za indukcijo elektromagnetnega polja na navitja statorja pri naslednjem zagonu naprave. V trenutkih največje preobremenitve magnetno polje armatur preprosto izgine in generator ustavi generiranje toka, čeprav se motor še naprej vrti. V tem primeru je treba magnetizirati rotor - čeprav je to preprost postopek, vendar je potreba po ponovitvi v času preobremenitve uporabnika precej neprijetna.

Potrebno je tudi rezervno moč za napajanje električnih naprav z električnimi motorji, ki potrebujejo tekočo 2-3 krat višjo vrednost od nazivne vrednosti za zagon.

Aktivna in reaktivna moč (volt-amperi in koeficienti)

Najenostavnejši primer, ko se pokaže, da je generator napačen, se pojavi v primeru nespremenjene reaktivne moči električne opreme. Z enostavnimi izrazi se lahko imenuje parazitski pojav, ko se del energije porabi ne na delu električnega aparata, temveč na izgubah (proizvodnja toplote itd.).

Brez potopitev v labirintu elektrotehnike, povprečni uporabnik vedeti, da izvede pravilen izračun, da ima vsaka naprava, ki ima elektromotor, jalove moči - v svojih navitij je fazni zamik, in obstajajo dodatne izgube moči. Zato je moč določiti s produktom toka in napetosti glede na koeficient moči (fazne), ki za vsako napravo in lahko variira od 0,3 do 1 (višje, manj izgube).

Enako velja za sam generator - saj je v resnici električni motor, ima svoj koeficient, ki je običajno 0,8 (čeprav obstajajo tudi druge vrednosti). To pomeni, če je generator vsebuje 15 kW, da je aktivna sestavina, in ko se povežete jalove obremenitve bodo morali upoštevati razmerja in na koncu bo pa 15 * 0,8 = 12 kW (množenje in deljenje niso dejavnik, ki je izdelan kot generator tok je ustvarjen) in to brez upoštevanja koeficientov električnih električnih naprav.

Izračunana je tudi dejanska moč električnih naprav. Na primer, obstaja sesalnik z nazivno močjo 1000 W in faktorjem 0,6. V tem primeru generator ne bo porabil 1 kW od generatorja, ampak 1000 / 0,6 do 1,7 VA (Volt-Ampere). Ti izračuni treba izvesti, če proizvajalci prvotno določeno moč namesto običajnih kW na volt-amperov, ampak če je kos opreme z oznako kilovatov in en volt-amperov, nato vadijo v prevodu med merilnimi sistemi, ki imajo.

Kot rezultat - če oprema ne določa natančnih vrednosti v obliki Volt-Amperes in koeficienta Cos φ, potem je najlažje dodati 50% moči električnih naprav z elektromotorji in ta vrednost se uporablja pri izračunih.

Kapacitetna obremenitev

S konceptom kapacitivnega bremena se profesionalni fotografi pogosto soočajo - lahko uporabljajo svetlobne naprave na osnovi žarnic na razelektrenje ali podobno.

Sama narava pridobivanja kapacitivne komponente električnega toka vključuje uporabo asinhronega generatorja, saj proizvaja napetost na "mehki" način - statorsko polje se vrti po rotorju.

Uporaba generatorja za napajanje hiše ali koče

Če izberete generator za zasebni dom, bo eno od glavnih vprašanj razumevanje, kako se bo natančno uporabil - kot rezervna ali trajni vir električne energije. Samo poznavanje odgovora na to vprašanje lahko izberete vrsto motorja, moč inventarja in odločite, ali boste vzeli visoko kakovostno blagovno znamko ali proračunski kitajski model.

V vsakem primeru, če potrebujete generator za celotno hišo, čeprav je le poletna rezidenca, ni smiselno gledati na prenosne modele s kapaciteto 0,8-1,5 kW. Zadostujejo le za delo z razsvetljavo in televizorjem, pri zagonu pa lahko tudi hladilnik pri nizki moči povzroči preobremenitev.

Prav tako morate biti pripravljeni dodeliti ločen prostor generatorju in je zelo dober, če obstaja možnost, da tam izvedite zvočno izolacijo in ogrevanje. Zadnje vprašanje je še posebej pomembno pri uporabi dizelskega motorja.

Soba za generator

Vse bolj priljubljene so pripravljene rešitve, v katerih je v posebnem primeru ograjen bencin, plin ali dizelski generator. Takšne elektrarne so nameščene na betonski ploščadi blizu hiše. Če to dopuščajo sredstva, je bolje dati prednost takšnim sistemom, saj so to najbolj praktične, priročne in zanesljive naprave.

Plinska elektrarna

Po potrebi lahko sami izdelate podoben vsebnik. Spodaj si lahko ogledate primer podobne konstrukcije iz valovite plošče.

Domače posodo za generator

In eno od glavnih vprašanj je, kako priključiti generator na domače omrežje. Za ta namen, odklopniki so primerni izključno "ali ali" tip - se v celoti odpravi možnost za pridobivanje električne energije iz glavnih vodov generatorja navijanje, ne da bi za to vodi do izgorelosti.

Uporaba generatorja kot varnostnega ali sili vir za stanovanjsko zgradbo

Če se električna energija na glavni liniji od časa do časa izključi, potem se lahko čestitam priložnost, da prihranite denar. Poleg tega, da ni posebne potrebe po pridobitvi močnega generatorja, za te namene je kitajska naprava z bencinskim motorjem zelo primerna. Življenjska doba takega generatorja je približno 1-1500 ur, in če to traja 3-4 ur enkrat na teden, je težko izračunati, da bi bilo dovolj za 12-15 let.

Drugo vprašanje je, če je električna energija izklopljena skoraj vsak dan (ni smiselno razmišljati o tem, kje si organizacije za oskrbo z energijo iščejo - bolj verjetno bo hitreje rešiti problem) - v tem primeru je bolj donosno pridobiti generator blagovne znamke. Tudi naprave z bencinskim motorjem iz preizkušenega proizvajalca imajo motorni vir 4-5 tisoč ur.

Naslednja ekonomična točka bo naprava za zagon motorja - če se elektrika izklopi od časa do časa, lahko generator vključite ročno. Seveda to traja nekaj časa, vendar odpravlja potrebo po preplačilu za ločen sistem samodejnega zagona. Vendar je treba odločitev o potrebi po njegovi uporabi v vsakem primeru sprejeti na kraju samem.

Ročni zagon generatorja

Poleg tega je pri uporabi ročnega preklopa na generator potrebno skrbeti za sistem signalizacije videza električne energije v glavnem omrežju. Če želite to narediti, lahko v sobi v sobi ločite običajno žarnico, ki jo bo vključil generator - ko zasveti, to pomeni, da lahko preklopite na skupno linijo.

Uporaba generatorja kot stalni vir električne energije

Če je uporaba generatorjev z bencinskimi motorji ekonomsko bolj upravičena kot rezervni vir, potem je za stalno obratovanje brez možnosti treba izbrati izključno modele z dizelskim motorjem ICE in preverjenimi proizvajalci takšne opreme.

Stacionarna dizelska elektrarna

Ker je generator deluje skoraj brez prekinitve, je obvezno, bi morali paziti na prisotnost vodnim hlajenjem - se zapleta in otežuje celotno strukturo, vendar to ni najbolj kritični dejavnik za stacionarno napravo.

Prav tako je treba z vse skrbnostjo pristopiti k vprašanju o izbiri zmogljivosti naprave - če ni spretnosti izračuna aktivnih in reaktivnih zmogljivosti, potem je bolje, da to zaupate strokovnjakom. Tudi če se prodajalec generatorja ne more posvetovati o tej temi in storitev bo naročena za plačilo na strani - v vsakem primeru se bo izplačalo.

Najverjetneje, da deluje kot stalen vir toka, ni smiselno pridobiti generatorja s samodejnim zagonskim sistemom. V tem primeru je potreba po njej redka izjema, in če jo nenadoma potrebujete, jo lahko vedno namestite ločeno.

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

44 − 40 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

map