Liliam Fashion Week in London
 • 20 March 2015

 • 09.00 - 16.00 (Monday Free)

 • 21 King Street, Melbourne Victoria 3000 Australia See in Map

 • Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Vestibulum id ligula porta felis euismod semper. Duis mollis, est non co.

 • Read More

Kako ispravno spojiti svjetlosnu sklopku

May 20
No comments yet

Iz ovog članka saznajte kako ispravno instalirati svjetlosnu sklopku. Prekidači se koriste za upravljanje izvorima električnih svjetala u stambenim i poslovnim prostorijama. U većini slučajeva, prekidači se postavljaju na zid. Položaj, visina na kojoj su ugrađeni, oblik prekidača varira od zemlje do zemlje. Prekidači su različitih tipova: pojedinačni ili višekratni, za unutarnju ili vanjsku ugradnju itd. Ugradnja i spajanje prekidača je jednostavan zadatak, pod uvjetom da razumijete osnovna načela električnih mreža i pridržavate se sigurnosnih postupaka pri obavljanju električnog rada.

Kako povezati prekidač za dvije tipke

U ovom članku ćemo vam pokazati korak po korak kako instalirati prekidač. Da biste to učinili trebat će vam:

instrumenti:

 • indikator napona;
 • kliješta;
 • odvijač;
 • nož;
 • razina;
 • zaštitne rukavice i naočale.

Savjet:

 • Prije početka rada odspojite napajanje u svom stanu;
 • Prije dodirivanja žica, koristite indikator napona na svakoj žici kako biste bili sigurni da je napajanje isključeno;
 • ako ste u nedoumici, ako ne želite riskirati, bolje je zaposliti profesionalnog električara.

Pripremni rad

Prvo što biste trebali učiniti je isključiti moć. Neki ljudi vjeruju da je dovoljno isključiti samo krug na kojem će biti instaliran prekidač, no preporučujemo da potpuno isključite stan.

Pomoću indikatora napona na svakoj žici, pobrinite se da ih možete sigurno dodirnuti. Bolje je provjeriti nekoliko puta prije početka rada.

Nestanak struje
Isključivanje struje.

Sljedeći korak projekta je čišćenje stakla (montažni okvir) s boje, malih komada gipsanih ploča, prašine i prljavštine. Ova operacija je vrlo važna, pogotovo ako je novo renovirana soba ili stan u novoj zgradi. No, čak i ako zamijenite staru sklopku, bolje je unaprijed procijeniti stanje junketa kako biste bili sigurni da se novi prekidač može instalirati i ispravno poravnati.

Čišćenje spremnika od prašine i kit
Priprema spremnika za ugradnju prekidača.

Nakon što ste kupili novu sklopku, morate ga rastaviti pomoću odvijača ili jednostavno rukama, ovisno o vrsti i proizvođaču. Bez ove operacije ne možete, jer ćete spojiti električne žice na unutarnju stranu prekidača. Potrebno je ukloniti tipke prekidača i okvir.

Rastavljanje prekidača
Sklopljena sklopka.

Sada morate spojiti ožičenje. Koristeći kliješta, odrežite prekomjernu duljinu žica - oni bi trebali izlaziti iz zida oko 15 cm, a ta duljina bi trebala biti dovoljna za spajanje prekidača bez ikakvih poteškoća. Ne ostavljajte žice previše dugo, inače će ih teško postaviti unutar smreke.

Rezanje žice
Rezanje žica.

Rezanje žica na željenu dužinu, možete nastaviti na sljedeću fazu. Pomoću kliješta ravnog nosača očistite oko 2 cm svake žice od izolacije. Skidanje dugih duljina je opasno, jer izložene žice mogu slučajno doći u dodir tijekom rada, uzrokujući kratki spoj.

Pomoću kliješta pričvrstite kraj svake žice na T-oblik (ili C-oblik za neke sklopke s bočnim vijcima).

Savjet: Najjednostavniji i najučinkovitiji način za uklanjanje žice je korištenje posebnih kliješta za uklanjanje izolacije.

Uklanjanje izolacije od žica
Uklonite izolaciju od žica.

Spajanje žica s prekidačem svjetla

Vjerojatno ste primijetili da su žice različito obojene: smeđa žica je faza, žuto-zelena je tlo. (Standardi za označavanje boja izolacije vodiča razlikuju se od zemlje do zemlje.) Svaka od tih žica mora biti spojena na određeni priključak.

Kako ispravno spojiti prekidač? Postoje male razlike u povezivanju prekidača s jednim i dvostrukim prekidačem. Najvažnije je zapamtiti: faza mora biti otvorena, fazna žica mora biti fiksirana na konektor označen L (obično na dnu sklopke).

Povezivanje žica s prekidačem
Povezivanje žica s prekidačem.

Nakon što stavite kraj svake žice u priključak, učvrstite ih vijcima pomoću odvijača za tu svrhu. Provjerite jesu li žice čvrsto pričvršćene, inače prekidač neće raditi ispravno.

7-podkluchenie provod
Povezivanje žica s prekidačem.

Još jednom, provjerite je li ožičenje sigurno i sigurno. Na donjoj slici možete vidjeti kako spojiti dvosmjerni prekidač svjetla.

Povezana sklopka s dva tipka
Kako povezati prekidač s dva ključa.

Nakon dovršetka ožičenja morate ih savijati da biste ih sakrili u kutiji. Pazite da ima dovoljno mjesta za postavljanje prekidača. Ako nema problema, možete pričvrstiti prekidač u kutiji s vijcima. Nemojte žuriti vijke, najprije provjerite koliko je prekidač usklađen.

Postavljanje prekidača u utičnicu
Postavljanje prekidača u kutiju.

Za razinu prekidača koristite razinu razine, lasersku ili alkoholnu razinu. Na donjoj slici možete vidjeti tehniku ​​izvođenja ove operacije.
Ako primijetite horizontalni otklon, otpustite vijke i podesite položaj prekidača.

Usklađivanje prekidača
Usklađivanje prekidača.

Ne zaboravite sigurno pričvrstiti prekidač s vijcima u konačnici. Nemojte pretjerati, jer u suprotnom ćete riskirati da izbacite niti vijaka ili oštete prekidač.

Pričvršćivanje sklopke
Pričvršćivanje sklopke.

Sljedeći korak je fiksiranje okvira i gumba prekidača. Da biste to učinili, ne trebate alate, dovoljno prstiju. Mala depresija i elementi uklonjeni na početku ponovno su na njihovim mjestima.

Ova operacija je možda najlakša. Osim toga, navješćuje brzi završetak rada.

12-ustanovka knopok
Postavljanje gumba prekidača.

Ostaje uključiti napajanje na električnoj ploči. Uključite svjetlo novom, upravo instaliranom preklopkom da biste bili sigurni da vaš rad nije uzaludan i da sve funkcionira kako treba. Je li svjetlost dolazila? Sada znate kako spojiti svjetlosnu sklopku.

13-ustanovlennui-vukluchatel
Instalirana sklopka.

Izvor prijevoda: www.howtospecialist.com

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 18 = 24