Liliam Fashion Week in London
 • 20 March 2015

 • 09.00 - 16.00 (Monday Free)

 • 21 King Street, Melbourne Victoria 3000 Australia See in Map

 • Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Vestibulum id ligula porta felis euismod semper. Duis mollis, est non co.

 • Read More

Täthet av expanderad lera – vad det är och vad det beror på

May 20
No comments yet

För tillfället är expanderad lera den mest populära miljövänliga isoleringen. Detta byggmaterial särskiljas av sin lilla massa och bikakestruktur. Tätheten hos expanderad lera har som regel relativt låga värden. Men det är anmärkningsvärt att en av dess huvudegenskaper är exakt bulkdensiteten hos expanderad lera. När allt kommer med i den här funktionen i materialet kan du välja rätt fraktioner i framtiden. Och för fullständiga kvalitativa egenskaper hos expanderad lera är det nödvändigt att ta hänsyn till storleken på fraktioner, volym och specifika tyngdkraften hos detta material.

Vad är densiteten hos expanderad lera?

Erhålla claydite

Produktionen av expanderad lera förekommer vid bränning av specialiserad lera. Ursprungligen passerar detta råmaterial all nödvändig bearbetning, och det genomgår en skarp termisk påverkan. Cirka 20-40 minuter stiger temperaturen från 1050 grader till 1300 grader.

På grund av detta är råmaterialet svullet och förvärvar en ny struktur - cellulär eller med andra ord porös. I detta fall smälter ytan av granulerna själva, vilket resulterar i ett nästan perfekt hermetiskt skal. Därför har pellets så hög styrka och blir mycket mindre mottagliga för mekaniska influenser.

Clayditfraktioner

Trots det faktum att densiteten hos det aktuella materialet är ganska liten är den mekaniska hållfastheten här ganska hög. På grund av granulens speciella struktur kan claydite klara höga belastningar och skyddar många typer av föremål från förstörelse. Och storleken på pelletsna gör det möjligt för oss att skilja dessa typer av råmaterial:

 • Utvidgat lera grus;
 • Utvidgad lera sand;
 • Utvidgat leraaggregat.

Utvidgad lera sand kännetecknas av en fraktionstorlek av 0-5 mm. Grus har som regel följande fraktioner: från 5 till 10, från 10 till 20 mm, från 20 till 40 mm.

När det gäller den sista punkten har den expanderade lera-rubeln en bråkdel av 5-40 mm. Det produceras genom att krossa grus i små partiklar. Den mest populära fraktionen av expanderad leraaggregat är från 0 till 10 mm. Det vanliga namnet på sådana sopor är claydite krossat.

Det finns flera speciella behandlingsmetoder för lera. Det är tack vare dessa lägen och det är möjligt att uppnå den nödvändiga tätheten av expanderat lergrus:

 • plast,
 • våt,
 • torr
 • Pulver-plast.

Bulkdensitet och varumärken

Som nämnts ovan är en av de viktigaste egenskaperna hos expanderad lera densiteten (kg / m3). Och det är bulkdensiteten. Kvaliteten hos expanderad lera, som en av de vanligaste värmeisolatorerna, bestämmer också volymen korn, porositet och bulkvolymdensitet. Tätheten hos expanderat lergrus varierar beroende på det specifika varumärket. Men i allmänhet tar det värden från 250 till 800 kg / m3.

Så, om bulkdensiteten hos expanderat lera grus är mindre än 250 kg / m3, är dess betyg M250. Claydite med en bulkdensitet på 250-300 kg / m3 har M300-klassen. En claydite med en densitet av 300-350 kg / m3 - M350. Vidare analogt. Men det är värt att beakta att märket Bulldensitet efter märket M450 ökar med 100. Till exempel M500, M600 och M700.

Gränsvärdena för kvaliteter i samband med bulkdensitet fastställs av GOST 9757-90. Det minsta märket av expanderat lergrus och krossad sten är M250. Maximaltalet är M600. Även med överenskommelse med kunden är högre värden tillåtna. Keramzit sand har lite olika indikatorer - från M500 till M1000. Man bör komma ihåg att minimikarakteristiken är referens, men det maximala är obligatoriskt för överensstämmelse. Således blir det tydligt att ljusare den expanderade leran desto bättre är dess kvalitetsindikatorer (naturligtvis när man jämför materialet i samma fraktion).

Den sanna och specifika gravitationen

När olika beräkningar görs är det viktigt att tänka på två typer av densitet av expanderad lera: specifika och sanna.

Den specifika densiteten hos expanderad lera är i första hand en variabel. Det beror på den specifika typen av material i fråga. Således kan denna egenskap ta följande värden:

 • Utvidgat grus - från 450 till 700 kg / m3,
 • Claydite-betong torrblandning - 800 kg / m3,
 • Utökat leraaggregat - från 600 till 1000 kg / m3.

Den verkliga densiteten hos expanderad lera, ett konstant värde, är massan per volymenhet av ett givet material i ett tätt tillstånd (Pu). Denna indikator är nödvändig för att bestämma tyngdkraften. Så, för beräkningen är det nödvändigt att dela upp det torrmaterialets vikt med volymen av substansen i sig, men porerna beaktas inte. Tydligare härleda följande formel: Pu = m / Va, där Va - volym, m - massa.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

24 + = 29