Liliam Fashion Week in London
 • 20 March 2015

 • 09.00 - 16.00 (Monday Free)

 • 21 King Street, Melbourne Victoria 3000 Australia See in Map

 • Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Vestibulum id ligula porta felis euismod semper. Duis mollis, est non co.

 • Read More

Egenskaper och egenskaper hos spånskivor

May 20
No comments yet

Bland de material som används för konstruktion och produktion av möbler är en viktig plats upptagen av träspånskiva. Vad är DSP, vilka typer av material finns, vilka är applikationsområdena och materialets tekniska nivå, hur man använder det och vad man kan förvänta sig av det? Svar på dessa frågor kommer att ge en översikt över EAF: s egenskaper och egenskaper.

Spånskiva - egenskaper, sorter, tillämpning

Vad är spånskiva?

En spånplatta är ett plåtmaterial som erhålls genom att pressa från små träflisar som är limmade ihop. Idén om att skapa en sådan komposit uppträdde 1918. Inledningsvis föreslogs att göra en spånskiva med dubbelsidig plywood. Under de följande årtiondena utvecklades och förbättrades tillverkningstekniken. Den första kommersiella anläggningen för produktion av spånskiva som förvärvades 1941 i tyska Bremen. Den utbredda användningen av träavfall började efter kriget slutade.

Intresset för det nya materialet kan förklaras av flera anledningar:

 • enkelhet att erhålla stora delar;
 • stabilitet i form och storlek;
 • Användning av avfall som råmaterial i stället för underskott.

På grund av massproduktion av spånskivor, har antalet oersättlig förlust av trä under skörd och bearbetning av skog minskat från 60 till 10%, och konstruktionen och möbelindustrin fick bekväma, teknisk och billigt material.

Typer av spånskiva

Det finns flera typer av träspånskiva:

 • pressas;
 • lamin;
 • fuktbeständig;
 • Extrudering.

1. Pressad spånskiva har tillräcklig styrka och används som ett konstruktionsmaterial i konstruktion och för möbelproduktion.

Pressad spånskiva

2. Laminerad spånskiva Är en pressad plåt fodrad med en laminerad beläggning av papper impregnerat med melamin-formaldehydhartser. Laminering ökar plattans ythårdhet och slitstyrka. På papper skrivs ett mönster som fungerar som en dekoration. Under beläggningsprocessen kan den ges en textur som förbättrar laminatets dekorativa egenskaper.

Laminerad spånskiva

3. Fuktbeständigt spånskiva, är avsedd att användas vid fuktiga förhållanden. Dess motståndskraft mot fukt uppnås genom tillsats av hydrofoba tillsatser till bindemedlet.

4. Extrudering (extruderad) platta Den har inte styrkan hos den pressade, eftersom den komprimerar mindre och chipsen i den är vinkelräta mot plattans plan. Detta material används för ljudisolering.

Pressad laminerad och icke-laminerad spånskiva - de vanligaste och populära typerna. Det kommer att diskuteras nedan.

Pressplattor är i sin tur indelade i flera parametrar:

i styrka - på grupperna P1 och P2. Den första är general purpose boards, den andra är materialet för att göra möbler och andra inomhus applikationer.

Genom struktur - för konventionell (O) och finstrukturerad (M). För laminering föredras M-paneler, eftersom de är bättre fodrade.

Ytbehandling - på marken (Ш) och inte polerad (НШ).

På ytan av kvalitet - I och II klasser, för var och en en lista över acceptabla fel och deras nummer definieras i GOST.

I klass av utgåva - till klasserna E0.5, E1 och E2. De skiljer sig åt i det högsta tillåtna innehållet av formaldehyd i materialet och dess utsläpp i luften. För inomhusbruk är endast klasserna E0.5 och E1 tillåtna.

Hur man gör spånskiva

För tillverkning av spånskiva är det lämpligt för icke-trä och nästan vilket träavfall som genereras vid någon behandling, som börjar med avverkning av träd:

 • okonditionerade runda stockar och grenar;
 • Gorbyli, rester från skärning av brädor, trimning;
 • chips, spån, sågspån.

Produktionen består av flera steg.

Beredning av råvaror

Klumpavfallet krossas till marker. Chips och stora skivor producerar marker med nödvändiga storlekar: tjocklek från 0,2 till 0,5 mm, längd 5-40 mm, bredd upp till 10 mm.

Kruglyak renat från cortex, skärs till uppmätta längder är vanligen i längder av 1 m, och efter blötläggning splittringar längs fibrerna till mindre fragment, följt av målning till det önskade tillståndet.

Plattan har en struktur med tre lager. Ytterskikten är gjorda av små skivor, och kärnan är gjord av större marker. Därför separeras massan av chipsen och den del som är avsedd för de yttre skikten är dessutom jordad. Efter torkning sker sortering. Med hjälp av screening separeras olämpliga fraktioner och omfördelas, och för stora marker returneras till slipning.

Träspån för tallrikar

Forming och tryckning

De beredda spånen blandas med syntetiskt harts, vilket är en del av EAF som bindemedel. Denna operation utförs i en speciell maskin där hartset sprutas på små droppar och sätter sig på ytan av träpartiklar "suspenderade" i luftflödet. Denna mekanism gör att du kan täcka hela ytan på chipet med lim och förhindra överförbrukning av harts.

Mark chipsen kommer in i dispensern, som sprider den på ett transportband eller bricka, vilket bildar ett skikt av specificerad tjocklek. Tre skikt staplas successivt i enlighet med spånskivans treskiktskonstruktion. Den resulterande "mattan" är uppdelad i längd i standardstorlekar och matas in i vibropressen för förpackning. Efter förpressning erhålls briketter som tål rörelsen i huvudhydraulisk press.

Före pressning upphettas briketterna till 75omMed hjälp av mikrovågsstrålning. I pressen påverkas de av en temperatur på 150-180omC och en temperatur av 20-35 kgf / cm2. Under tryck komprimeras materialet och uppvärmning orsakar härdning av bindemedlet.

Pressning av träspånskiva

Full tillgänglighet

Efter avslutad pressning kyls de färdiga skivorna av spånskivor av luftströmmar, sedan staplas de och lämnas i flera dagar. Under denna tid jämnar materialet gradvis temperaturen och tar bort de inre spänningarna.

För fullständig beredskap är materialet polerade ytor och skuren i ark av det angivna formatet. Därefter märks och förpackas de för att skickas till konsumenten. Vid tillverkning av en möbel eller vändskiva i processkedjan tillsätts lamineringsteget.

gotovoe dsp

Standard dimensioner av spånplåt ark

Produktionen erbjuder flera standardstorlekar av spånskiva:

 • 2440x1220 mm;
 • 2440x1830 mm;
 • 2750x1830 mm;
 • 2800x2070 mm.

Det sista formatet i denna lista anges inte av den ryska GOST, men vissa utländska företag tillhandahåller laminerade lakan av sådana storlekar. Materialets tjocklek motsvarar vanligtvis de standarder som accepteras i möbelproduktion: 10, 16, 18, 22 och 25 mm.

De maximala tillåtna avvikelserna i dimensioner enligt GOST 10632-2014:

Tjocklek mm Längd mm Bredd, mm
+/ - 0,3 för polerad +/ - 0,5 +/ - 0,5
-0,3 / + 1,7 - för opolerad

Huvudegenskaper hos spånskivor

Styrka och densitet av spånskiva

Styrkan hos chipet bestäms av att det hör till en av de två grupperna - P1 eller P2. Plåtarna P2 har en högre böjhållfasthet - 11 MPa vs. 10 MPa för P1-gruppen. De är nästan en och en halv gånger mer resistenta mot stratifiering. Tätheten hos arken i båda grupperna är 550-820 kg / m3.

En aspekt av styrka är förmågan att hålla fästen. Skruven vrids i plattans plåt, motstår dragbelastningen från 3,5 till 5,5 kg per millimeter av längd. Vid installationen i slutet är begränsningsarbetet mindre - 3,0-4,5 kg / mm.

indikator Plate P1 Plåtar P2
Densitet, kg / m3 550-820
Effektstyrka, J / m2 4000-8000
Hårdhet, MPa 20-40
Specifik motstånd mot dragskruvar, N / mm, tillverkad av plast 55-35
Specifikt motstånd mot dragskruvar, N / mm, från kanten 45-30

Fuktmotstånd hos spånskivor

Spånskivans motståndskraft mot fuktighet regleras inte. Detta material är endast avsett för torra förhållanden. Även om det finns fuktbeständiga versioner som produceras med tillsats av en hydrofobiserare.

Biologisk stabilitet

Den biologiska stabiliteten hos träpartiklar är ganska hög. De skadas inte av insekter, svampen tar inte rot. Plattan kan helt bryta ner från fukt, men det kommer inte att rotna.

Brandsäkerhet

Vid bedömning av brandrisker bör träspånskiva betraktas som trä. Komposit tillhör samma grupp av brandbarhet G4, även om den tänds och sprider eld inte så lätt som trä.

Ekologisk kompatibilitet

Spånskivor är tillräckligt säkert för människor, men dess användning är nödvändig för att uppmärksamma frågan om en klass som är beroende på graden av formaldehyd i luften. Material i klass E2 kan inte användas inom bostadshus, för detta ändamål är plattor av klass E1 avsedda. För barnrum, skolor, daghem, daghem bör sjukhus använder Class E0,5 plattor, som innehåller mycket små mängder av formaldehyd, och deras inflytande på sammansättningen av luften i rummet är försumbar.

DSP2

Värmeledningsförmåga

Spånskivans värmeisoleringskvaliteter är små, men de bör beaktas vid användning som vägg, tak eller golvbeläggning. Plattans genomsnittliga värmeledningsförmåga är 0,15 W / (m ∙ K). Vid en tjocklek av 16 mm blir värmebeständigheten hos plåten per kvadratmeter område 0,1 (m2∙ K) / W. Som jämförelse: En vägg av keramisk tegelsten med en tjocklek av 390 mm har en värmebeständighet på 2,22 (m2∙ K) / W, och lagret av mineralull 100 mm tjock - 0,78 (m2∙ K) / W. Och ändå kan panelen av spånskiva, särskilt tillsammans med luftskiktet bakom den, bli ett märkbart tillägg till isoleringen.

Vattenångpermeabilitet

Permeabilitet för vattenånga - en viktig egenskap hos spånskivan, om den används i yttre omslutande strukturer. När permeabilitet vid 0,13 mg / (m ∙ h ∙ Pa) materialet kan inte tjäna som en ångbarriär, men när höljet utanför bra ångpermeabilitet kommer att underlätta avlägsnandet av fukt från väggen.

Spånplattans effektivitet

För bekvämlighet och användningsgrad är spånskivan mycket överlägsen trä. Denna parameter har inget numeriskt uttryck, men det finns flera fakta som illustrerar fördelen med DSP i detta avseende.

Minsta antal verksamheter för tillverkning av varor

För att göra möbler från träspånskiva eller annan konstruktion behöver du utföra några grundläggande steg:

 • Skärning av ett ark på en detalj av de nödvändiga storlekarna;
 • Fyllning av hål och bonar för fästelement och beslag
 • montering av tillbehör och montering.

I många fall är inte borrning som en separat operation tillgänglig. Vid användning av ett laminerat bräda krävs inte målning med den medföljande förberedelsen, bara fodring av kanterna behövs, vilket görs på speciella maskiner och kräver ingen speciell ansträngning.

Den svåraste funktionen vid tillverkning av möbler är att skära ut detaljer om en komplex krökt form. Men antalet sådana delar är som regel liten.

Möbeldelar från spånskiva

Jämför ovanstående med de åtgärder som krävs för träprodukter:

 • sågning;
 • hyvling;
 • slutplanering (tjocklek);
 • skär i delar
 • Fräsning, ofta nödvändig för att ansluta delar
 • Fixering av defekter;
 • resurfacing;
 • målning.

Om större delar är nödvändiga, läggs operationerna för att lima skärmen från ställen eller montera en stor del från små, eftersom bredden av träplankor vanligen inte överstiger 300 mm. På så sätt tillverkas bordsskivor och skåpdörrar. Och det här är bara förberedelserna av detaljerna som måste sammanföras i produkten!

Enkel montering

Vid montering av tillbehör till delar från spånskivor behöver det ofta inte fastsättning för fästelement. För trä krävs det oftare, särskilt för hårda stenar. Borrmaskinen är lättare än trä. Plattan från flisarna är mindre krävande för fästelementens och beslagens noggrannhet. Allt detta minskar arbetskraftskostnaderna i produktionen.

Produktens stabilitet

Träskivor, till skillnad från trä, ändrar inte dess dimensioner när luftfuktigheten fluktuerar. Detaljerna från det knäcker inte i sommarvärmen, de kommer inte att rysas, ingenstans kommer det att finnas en extra lucka eller remsa av olackerad yta, som det är fallet med trädörrar. Under normal drift förblir produkten från spånskivan oförändrad under många år.

Spånskivor

Träspånskivor används där stora delar krävs.

Tillverkning av möbler

I möbelproduktion används en lamellplatta. Detta tar omedelbart frågor på ytbeläggningen. Valet av decors är mycket stort och kan tillfredsställa nästan alla förfrågningar. Trots materialets plasticitet ger det korrekta arrangemanget av delarna en utmärkt styvhet.

Det mesta av spånskivan är gjord:

Köksmöbler.

Möbelserie - det är nästan alltid en uppsättning moduler från spånskivan.

kuhnya m

Skriftliga och datordiskar.

Från de plana delarna är det bekvämt att göra alla typer av bord, hyllor, överbyggnader, skiljeväggar.

stol m

Skåp, inklusive inbyggda hyllor, fyllning av omklädningsrum.

I dessa möbler dominerar större delar, och styrmaterialet passar bäst.

shkaf m

I vissa fall är möbelens vikt viktigt. Det kan beräknas i förväg, med tanke på hur mycket spånplåtskivan väger, dess areal och det totala arealet av produktens delar. Till exempel, för tillverkning av ett skrivbord eller en liten garderob, behövs ett standardark med formatet 2750x1830. Vid en tjocklek av 16 mm väger den 57 kg. Ungefär så mycket och kommer att väga bordet eller skåpet. För en mer noggrann beräkning bör plattans specifika vikt vara 11,4 kg per kvadratmeter. Efter att ha minskat i tabellen storlekarna på alla detaljer är det enkelt att beräkna produktens vikt.

konstruktion

Exempel på EAF-applikation i konstruktion:

 • mantel av ramkonstruktioner;
 • inredning;
 • skapande av tredimensionella inre element;
 • tillverkning av skiljeväggar;
 • nivellering golvet för en ren finish;
 • Tillverkning av forma och hjälpstrukturer.

I konstruktion används oftast icke-laminerad spånskiva.

Ej laminerad spånskiva

Vid varje användning är det nödvändigt att utesluta möjligheten att väta materialet.

 • Den yttre ramen på ramväggarna är endast tillåten under den gångjärnade ventilerade fasaden.
 • Konstruktioner som når till golvet, såsom skiljeväggar, bör skyddas mot fukt. För detta ändamål är ett avstånd på 10 mm vid bottenkanten tillräcklig. Spalten är täckt av en plint.
 • När du använder som ett grovt golv måste du göra en vattentätning av hög kvalitet.
 • För framställning av formen är det nödvändigt att skydda arbetsytorna med en film.

I alla tillämpningar är det viktigt att välja rätt platta med lämpliga egenskaper. Och då kommer det önskade resultatet att erhållas.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

41 − = 39