Liliam Fashion Week in London
  • 20 March 2015

  • 09.00 - 16.00 (Monday Free)

  • 21 King Street, Melbourne Victoria 3000 Australia See in Map

  • Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Vestibulum id ligula porta felis euismod semper. Duis mollis, est non co.

  • Read More

Wat is het verschil tussen cellenbeton en schuimbeton – de vergelijking van voor- en nadelen

May 20
No comments yet

Voordat u een huis bouwt, moet u beslissen om het te bouwen. Het is het gekozen materiaal dat bepaalt hoe sterk en comfortabel het huis zal zijn. Goede muren en warmte zullen niet aan de straat worden gegeven en er zal geen geluid van buitenaf in de kamers worden toegelaten om door te dringen. En ze moeten milieuvriendelijk en brandveilig zijn. Nu op het toppunt van populariteit lichtgewicht en duurzame cellulaire materialen voor muren. Vaak beslist de ontwikkelaar wat te kopen: cellenbeton of schuimbeton - wat is het verschil tussen hen. Op het eerste gezicht is het helemaal niet. Maar laten we een kijkje nemen.

Schuimbeton of cellenbeton, wat is het verschil en wat te kiezen

Begrijp in terminologie

Cellulair beton wordt cement-gebaseerde materialen van een lichtgewicht type genoemd. Hun kenmerk is de aanwezigheid van talrijke cellen, waardoor het materiaal veel nuttige eigenschappen krijgt - zowel fysiek als mechanisch. Celbeton heeft verschillende variëteiten. Naast het reeds genoemde schuimbeton en cellenbeton is er bijvoorbeeld gasasbeton. Poreus beton kan worden geautoclaveerd en niet-geautoclaveerd.

Overigens, deze cellen worden gevormd, materialen zoals:

  • Cellenbeton;
  • Schuimbeton;
  • Gasvulling beton.

Volgens de methode van verharding zijn poreuze betonsoorten verdeeld in:

  • De autoclaafmethode omvat het verharden van het materiaal bij verhoogde druk in een afgesloten reservoir, waarin verzadigde waterdamp wordt toegevoegd.
  • De niet-autoclaafmethode gaat ervan uit dat het materiaal hard wordt in een natuurlijk medium. Tegelijkertijd wordt het verwarmd door elektriciteit. Concrete behandeling met verzadigde stoom is ook mogelijk. Maar, in tegenstelling tot de vorige methode, neemt de druk niet toe.

Schuimbeton en cellenbeton verschillen aanzienlijk van elkaar. Ze hebben een andere samenstelling en kenmerken. En in werking manifesteren beide materialen zich op totaal verschillende manieren.

Kenmerken van schuimblokken en productie van gasblokken

1. Om schuimbeton te maken, mengt u de cementbasis met speciale additieven. Ze zijn nodig voor het opschuimen van de mis. Deze blaasmiddelen zijn beide gebaseerd op synthetische stoffen en organisch. De geschuimde massa valt in speciale vormen, waar het hard wordt in een natuurlijk medium. Dientengevolge worden schuimblokken verkregen. Het materiaal, monolithisch genoemd, wordt niet in mallen gegoten, maar in bekisting. Na het uitharden wordt de demontabele bekisting gedemonteerd. Vaste bekisting blijft op zijn plaats.

Schuimbeton
De structuur van schuimbeton.

2. Er is een significant verschil tussen schuimbeton en gasbeton, gemaakt met een autoclaveringsmethode. Deze laatste kan, in tegenstelling tot schuimbeton, alleen in productieomstandigheden worden vervaardigd. Om te schuimen, hebben geen speciale chemische toevoegingen nodig. Cellenbeton bestaat uit natuurlijke stoffen - water, cement, kalk en gips. Ook wordt er een hoeveelheid aluminium aan toegevoegd - in de vorm van poeder of pasta. Het is deze stof die gasvorming bevordert.

Vervaardiging van cellenbeton in een speciale container - autoclaaf. Om sterkte aan het materiaal te verlenen, wordt het onderworpen aan hoge druk en temperatuur, evenals waterdamp. In het productieproces vindt er een chemische reactie plaats tussen de componenten en wordt een stof met nieuwe eigenschappen gevormd. En het kristalrooster is vergelijkbaar met het rooster van sommige organische stoffen. Dit zijn bijvoorbeeld calciumsilicaten, in het bijzonder tobermoriet. De chemische reactie gaat gepaard met de afgifte van waterstof - het is dit gas dat het materiaal poreus maakt en deze poriën vult.

Cellenbeton
Aerocrete structuur.

Wanneer cellenbeton uiteindelijk uithardt, is het tijd om het in nette identieke blokken te zagen. Hiervoor worden strings gebruikt die een bijna perfecte vlakke snede geven. Hierdoor zijn de naden bij het leggen van blokken uit gasbeton erg dun. Dus de bruggen van de kou, waardoor veel warmte naar de straat kan ontsnappen, kunnen worden vermeden.

Video: Productie en onderscheidingen van cellenbeton uit schuimbeton

Laten we de eigenschappen van schuimbeton en gasbeton vergelijken

GOST's voor de vervaardiging van beide, hetzelfde materiaal. Laat ze niet afwijken. Het lijkt erop dat de eigenschappen van zowel poreus beton als beton moeten samenvallen. In feite zijn er verschillen.

Absorptie van vocht en vorstbestendigheid

Het verschil in productietechnieken beïnvloedt deze twee parameters. Dus gasbeton absorbeert water als een spons. Daarom laat hij zich tijdens de nachtvorst niet op de beste manier zien. Bij schuimbeton is de waterabsorptie veel lager. Maar we moeten niet vergeten dat muren van cellulair materiaal meestal niet "zoals het is" weggaan - ze zijn bedekt met een beschermende laag. Het kan gips, opruimen of betegelen zijn. In de praktijk kunt u dus geen rekening houden met het verschil in wateropname. Maar je kunt weten dat gasbeton hier verliest.

Video: beluchte betonverdrinkers of drijvers

Wat is sterker

De dichtheid van beide poreuze betonsoorten kan variëren van 300 tot 1200 kilogram per kubieke meter. Als je het cellenbeton en het schuimbeton van gelijke dichtheid vergelijkt, blijkt dat dit laatste minder betrouwbaar en sterk is. Bovendien hangt de sterkte van dit materiaal direct af van de kwaliteit van schuimmiddelen. Aangezien een goed blaasmiddel een hoge prijs heeft, zijn sommige fabrikanten sluw en vervangen deze door een goedkopere. De sterkte van schuimbeton is ook onstabiel over het hele oppervlak van het blok. Maar het gasbetonblok is homogeen en manifesteert zich op alle punten even goed.

Milieuveiligheid

Bij het vervaardigen van geautoclaveerd cellenbeton treedt een reactie op tussen kalk en aluminium. De resulterende waterstof komt niet allemaal naar buiten tijdens het stollen van het materiaal. Een deel van dit gas (maar heel weinig) kan tijdens de bouw uitgaan en dan, als de wanden van het huis al zijn gestapeld. Maar waterstof behoort niet tot giftige gassen, dus het produceert geen toxische effecten op het menselijk lichaam. Schuimende foamers, zowel eiwitten als kunststoffen, bevatten ook geen schadelijke stoffen. Bovendien zijn de poriën van het schuimbeton gesloten en luchtdicht. Het blijkt dat beide materialen geen significante tekortkomingen in het ecologisch plan hebben en deze parameter kan niet bepalend zijn voor de keuze van dit of dat materiaal.

Video: klopt het dat cellenbeton giftig en verboden is in Europa?

Welk materiaal is gevoeliger voor krimp

Er kunnen scheuren in de muur verschijnen, die zijn opgebouwd uit blokken schuimbeton. De krimpindex voor dit materiaal is immers van 1 tot 3 mm / m. Cellenbetonblokken barsten praktisch niet, omdat ze een vergelijkbare parameter hebben van niet meer dan 0,5 mm / m.

Mogelijkheid om warmte vast te houden

Hoe dichter de structuur van cellenbeton is, des te erger is de thermische isolatiecapaciteit. Daarom, schuimbeton, dat een lage dichtheid heeft - de beste warmte-isolator dan cellenbeton. Maar de dragende muren eromheen leggen niet uit - niet sterk genoeg. Daarom moeten we meer dicht materiaal gebruiken, maar de wanden worden dikker, omdat de thermische geleidbaarheid hoger is. Voor Novosibirsk bijvoorbeeld, moeten de wanden van een huis van schuimblokken D600 niet dunner zijn dan 65 centimeter. Dan zal het huis warm genoeg zijn.

Als onder dezelfde omstandigheden muren van gasbeton worden gelegd, zijn ze niet dikker dan 45 of 50 centimeter. En de dichtheid is in dit geval voldoende D 400 of D 500. Zoals u kunt zien, is gasbeton veel beter in staat om warmte vast te houden, en de wand ervan wordt gemakkelijker en duurzamer verkregen. Betonbeton of schuimbeton wordt echter gebruikt voor uw huis, het is aan u.

Brandwerendheid

Beide materialen zijn goed in dit opzicht. En deze cellulaire cellenbeton missen lucht goed, en hebben ook alleen natuurlijke stoffen in hun samenstelling. Ze zijn licht en gemakkelijk te bedienen. Met betrekking tot de vorstbestendigheid is het geaëreerde beton in dit opzicht twee keer betrouwbaarder en soms driemaal betrouwbaarder.

Vergelijk de kosten

Schuimbeton is veel goedkoper - ongeveer 20 procent. Immers, de componenten voor de vervaardiging ervan zijn niet erg duur, en de apparatuur is niet moeilijk. Maar in de constructie kan het meer nodig hebben dan cellenbeton. Kijk daarom niet alleen naar de prijs van een kubieke meter materiaal - bereken eerst het volledige project van het toekomstige huis.

Het is ook belangrijk dat cellenbeton op het kleefmiddelmengsel wordt gelegd en dat schuimblokken en goedkope cementmortel zeer geschikt zijn. Bij het lijmen is het stapelen echter sneller en zal het veel minder nodig hebben dan een cementmengsel. Dientengevolge blijken de kosten van het leggen van schuimblokken (inclusief alle materialen) hoger dan de kosten voor het leggen van gasblokken. Bovendien geeft een dunne laag lijm, in tegenstelling tot cement, geen koude bruggen. Hierdoor is het huis energiezuiniger.

Vergelijk de maten

Omdat de blokken cellenbeton in de fabriek worden vervaardigd, zijn hun afmetingen stabieler dan die van de schuimblokken. Schuimbeton kan immers direct op de bouwplaats worden aangebracht - met behulp van speciale installaties. Als gevolg hiervan verschillen zowel het verbruik van materialen voor het leggen, als het gemak van het metselwerk in zowel cellenbeton. Maar dit betekent niet dat cellenbeton op alle punten de winnaar is.

We hopen dat deze vergelijking van de voor- en nadelen van schuimbeton of cellenbeton op het juiste moment heeft plaatsgevonden en u heeft geholpen. Veel succes met bouwen!

Video: wat is beter? Cellenbeton of schuimbeton?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 6