Liliam Fashion Week in London
 • 20 March 2015

 • 09.00 - 16.00 (Monday Free)

 • 21 King Street, Melbourne Victoria 3000 Australia See in Map

 • Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Vestibulum id ligula porta felis euismod semper. Duis mollis, est non co.

 • Read More

Bagaimana untuk memilih pintu dalaman dari semua kepelbagaian

May 20
No comments yet

Pintu dalaman adalah bahagian penting dalam pedalaman. Dari pilihan mereka bergantung bukan hanya kepraktisan dan fungsi, tetapi juga keselesaan dan estetika rumah. Untuk memahami cara memilih pintu dalaman dengan betul, dari semua kemungkinan pilihan, anda perlu membaca artikel ini - di sini anda mempunyai semua maklumat yang diperlukan mengenai peranti, jenis, fungsi dan harga.

Bagaimana untuk memilih pintu dalaman dengan betul

Pemasangan jenis asas pintu dalaman

Pilih pintu dalaman boleh terdiri daripada empat pilihan reka bentuk yang dihasilkan dalam cara perindustrian dan adalah yang paling praktikal dan mudah digunakan. Harus diingat bahawa semua pilihan hampir sama dengan kemudahan, tetapi, bagaimanapun, setiap reka bentuk mempunyai ciri-ciri sendiri. menghasilkan jenis pintu berikut: panel, panel, acuan, pekeliling. Apakah perbezaannya?

Pintu dalaman panel

Kadang-kadang pembinaan ini dipanggil bingkai, yang juga sangat tepat mencerminkan ciri-ciri peranti. Asal pintu adalah bingkai padat yang diperbuat daripada kayu padat. Pinus yang paling kerap digunakan, sebagai yang paling mudah untuk mengendalikan dan bahan yang murah. Di kedua-dua belah bingkai itu ditutup dengan lembaran MDF, dan lompang di dalam, di antara unsur bingkai, dipenuhi dengan bahan penebat cahaya atau struktur sarang lebah yang terbuat dari kadbod atau MDF.

Pintu panel

Pintu di permukaan luaran dihiasi dengan venir semulajadi, lamina, filem PVC atau bahan penamat lain. Selaras dengan reka bentuk dalam kanvas, lubang apa-apa konfigurasi untuk kaca boleh dipotong. Di tempat-tempat di mana kaca dipasang dan beguette dipasang, bingkai pintu diperkuat, seperti di kawasan pemasangan pintu pemegang.

Sistem Pintu Panel:

Sistem Pintu Panel

1. Pengisi madu.
2. Bingkai barisan pine.

3. Keuntungan untuk memasang kunci.
4. Kanvas MDF.

5. Lapisan berlamina atau salutan PVC.

Kelebihan pintu bingkai:

 • berat ringan;
 • harga rendah;
 • pelbagai kemasan;
 • kekuatan struktur.

Pintu panel

Pembinaan mereka juga berdasarkan rangka kayu yang diperbuat daripada papan dan bar besar-besaran. Sebagai tambahan kepada strapping luar dalam bingkai, terdapat unsur-unsur dalaman dalam bentuk rak menegak dan jambatan mendatar. Ruang antara bahagian bingkai dipenuhi dengan unsur kiasan khas - panel, yang disusun atau papan besar, sepadan dengan bentuk bukaan dalam bentuk. Sebahagian kawasan kanvas boleh diisi dengan kaca atau bahan hiasan lain.

Pintu panel

Panel diperbuat daripada kayu pain, kayu berharga atau digabungkan dengan MDF. Ini menyediakan pelbagai pilihan reka bentuk pintu tanpa kehilangan kekuatan dan kualiti. Reka bentuk ini agak berat dan lebih mahal daripada perisai, tetapi lebih kuat dan lebih tahan terhadap ubah bentuk frontal dan lateral.

Pemasangan pintu panel:

Pemasangan pintu panel

1. Bar kekuda menegak.

2. Filenki.

3. Rasuk salib.

Kelebihan:

 • kekuatan;
 • penampilan yang indah;
 • multivarians selesai;
 • tahap penebat bunyi yang mencukupi.

Pintu Imperial

Terdapat seperti pintu di atas bingkai kayu dengan mengisi bukaan dengan papan mendatar (tebal) - crocks. Reka bentuk ternyata agak besar, yang sepenuhnya dikompensasikan oleh kekuatannya. Di samping itu, elemen penjepit boleh digabungkan dengan kaca atau bahan lain, yang membolehkan anda membuat pilihan reka bentuk tanpa had.

Pintu Imperial

cargovue dveri2

Dalam penampilan, pintu ini kelihatan seperti reka bentuk jenis penetapan satu elemen individu, bagaimanapun, menyebabkan rasa kekuatan dan kebolehpercayaan, iaitu, dan sebenarnya - pintu tsargovye sama kuat seperti berdinding, tetapi sedikit lebih berat.

Pengaturan pintu pusat:

Peranti pintu raja

1. Unsur kanvas.
2. Tsar.

3. Masukkan kaca.
4. Perlindungan hiasan.

5. Skru ketat.
6th. Profil stoy.
7th. Shkant.

Kelebihan:

 • kekuatan;
 • ketahanan;
 • rintangan kepada ubah bentuk;
 • reka bentuk yang sangat baik.

Pintu teracu

Reka bentuk mereka dipermudahkan sedapat mungkin - bingkai rak atau logam di sekeliling perimeter dan pengisian kaca dalaman. Varian boleh dilakukan dengan mengisi panel legap, juga pada ketinggian penuh dan reka bentuk dengan rak pusat tambahan.

Pintu teracu

Kaca untuk pintu digunakan tidak boleh dipecahkan, tetapi saiznya yang besar menentukan berat badan perhimpunan pintu. Di samping kaca untuk hiasan, kayu, plastik atau unsur logam boleh digunakan yang menghiasi struktur, tetapi juga beratnya. Tetapi, walaupun ini, berat pintu tidak kritikal, dan rupa asal boleh menggunakan mereka dalam mana-mana gaya pedalaman, tetapi terbaik dari semua mereka kelihatan di pangsapuri moden dan rumah-rumah (tech, berteknologi tinggi, eklektik).

Peranti pemasangan pintu

1. MDF.
2. Kaca tiga belas.

3. Rasuk kayu pepejal.
4. Filem PVC.

5. Kelebihan PVC.

Kelebihan:

 • kekuatan;
 • reka bentuk yang sangat baik;
 • saiz tidak terhad.

Untuk memahami cara memilih pintu dalaman untuk kualiti, adalah perlu untuk memahami bahawa mengikut reka bentuk dan bilangan pilihan reka bentuk - hampir semua pembinaan bersamaan. Harga pintu panel adalah yang paling berpatutan, pintu panel adalah yang paling tinggi. Yang paling padat adalah pintu dan pintu tengah kayu pepejal.

Bahan pembuatan dan cara memberi pintu

Ciri penting apabila memilih pintu dalaman adalah jenis bahan dari mana ia dibuat. Pelbagai reka bentuk menentukan kemungkinan membuat pintu dari pelbagai bahan semula jadi dan buatan - kayu, logam, kaca, MDF, papan zarah dan lain-lain.

Pintu diperbuat daripada kayu padu

Jika anda hanya memberi tumpuan kepada kekuatan, maka tidak ada yang lebih baik daripada pelbagai jenis kayu yang tidak dicipta - walaupun ia mahal, tetapi sangat dipercayai dan berkualiti tinggi. Kebanyakan pintu ini mempunyai struktur panel. Pintu tersebut sepenuhnya sesuai dengan keperluan penting lain untuk reka bentuk dalaman - penebat bunyi. Tetapi pada masa yang sama operasi pintu dari array menyebabkan beberapa kesulitan. Mereka adalah:

 • sensitif kepada perubahan kelembapan;
 • agak berat, yang memerlukan pemasangan gelung tambahan;
 • terdedah kepada pengeringan.

Dalam pembuatan pintu dari pelbagai memerlukan pemilihan bahan kering yang kering, masa yang penting dibelanjakan untuk pemprosesan dan penamatnya.

Oak, beech, walnut paling kerap digunakan dari spesies kayu, tetapi mereka hanya sesuai untuk pintu mahal yang dibuat untuk pesanan. Seperti mahogany - ia merupakan baka untuk kraftangan dan di kedai-kedai untuk membeli pintu berkualiti dari kayu berharga hampir mustahil. Tetapi anda boleh mencari pintu yang baik dari pain atau merapikan, kurang kerap - larch. Apabila menggunakan noda dan varnis berkualiti, mereka boleh diubah menjadi karya seni yang tidak dapat dibezakan dari pembuat kabinet.

Terutama kerana pokok-pokok pinus dan lain-lain jenis konifer tidak banyak terdedah kepada pengeringan dan retak seperti oak atau beech. Di samping itu, harga pintu dalaman siap dari spesies konifer jauh lebih rendah, dan kualiti kalis bunyi dan dekoratif hampir pada tahap yang sama, terutamanya jika kaca digunakan.

Tetapi struktur pintu perisai filenochnyh (untuk kemasan) dan dibentuk perbuatan pain sebagai bahan asas - perancah diperolehi secara eksklusif pepejal, tidak terjejas oleh perubahan bentuk dan walaupun tanpa rawatan antiseptik pada tahap yang sangat tinggi rintangan kepada serangan biologi - cendawan, reput dan mekar. Sebagai sebahagian daripada kayu halus yang cukup padang sendiri untuk hidup perkhidmatan yang tidak kayu dirawat rendah dalam suasana yang kering. Pintu untuk bilik mandi, bilik mandi dan sauna memerlukan penyediaan yang lebih kompleks.

besar-besaran

Pintu-pintu dari kayu padat dalam kebanyakan kes akan melebihi pembinaan bahan sintetik, tetapi kehilangannya dalam parameter penting seperti harga.

Pintu yang diperbuat daripada bahan tiruan

Penggunaan bahan tersebut menjadikan pintu dalaman lebih murah tanpa kehilangan harta pengguna asas. Untuk bermula, mari analisa apa isi dalaman boleh mempunyai pintu yang dibuat daripada bahan buatan. Sebenarnya, pelbagai pengisian dalaman adalah hebat. Oleh kerana bahan-bahan seperti itu boleh digunakan: bar pinus, chipboard, MDF, kadbod selular. Pada masa yang sama, papan serpai dan MDF boleh sama ada pepejal atau selular. Kekosongan papak mempengaruhi kekuatan pintu, tetapi menjadikannya lebih ringan dan lebih murah.

Adalah lebih baik untuk membeli pintu dari MDF - papan serat kayu berdasarkan resin semulajadi. Ini adalah bahan tahan lama, kalis air, mesra alam yang mudah dikendalikan dan membolehkan anda mendapatkan reka bentuk konfigurasi yang agak kompleks.

Pintu diisi dengan MDF
Pintu diisi dengan MDF.

Papan MDF lebih disukai daripada chipboard, terutamanya dalam reka bentuk dalaman. Untuk pengeluaran pengikat sintetik chipboard digunakan, yang cenderung melepaskan asap tidak selamat apabila dipanaskan. Struktur dari papan serpih agak berat, yang memerlukan penguatan bingkai dan gelung.

Pintu dari papan serpih
Pintu papan serpai pepejal.

Pintu yang diperbuat daripada papan serpih tiub
Pintu dari papan serong kosong.

Seringkali sebagai pengisi dalaman yang digunakan bar dari kayu spesies bernilai rendah, yang merupakan penyelesaian yang baik. Walau bagaimanapun, kos pintu tersebut sedikit lebih tinggi.

Pintu yang diperbuat daripada bar kayu
Pintu dipenuhi dengan kayu.

Jika belanjawan itu akan dibenarkan, maka dari pembelian pintu dengan pengisi yang dibuat dari kadbod selular perlu diingat. Pintu sedemikian mempunyai kekuatan yang paling sedikit. Jika lapisan luar mereka mempunyai ketebalan kecil, maka sangat mudah untuk memecah mereka dengan tidak sengaja dengan menghubungkan beberapa objek.

Pintu yang diperbuat daripada kadbod selularPintu diisi dengan kadbod selular.

Terlepas dari pengisi internal, kontur bingkai selalu menggunakan pine atau palang bar yang mengeras strukturnya.

Tetapi peranan yang paling penting dimainkan oleh salutan luaran, yang tidak hanya menghubungi suasana mikro bilik, tetapi juga dapat mempengaruhi secara aktifnya. Tetapi juga pengaruh atmosfera pada produk tertentu tidak boleh diabaikan - kelembapan, rejim suhu dan tahap debu sangat mempengaruhi kedua-dua rupa dan kehidupan pintu.

Laminate flooring. Salah satu bahan yang paling biasa digunakan untuk hiasan luaran pintu, bagaimanapun, popularitinya ditentukan bukan sahaja oleh sifat pelindung dan hiasan, tetapi juga oleh harga. Ini adalah salah satu lapisan paling murah, tetapi definisi "murah" sama sekali tidak bermakna. Laminate dalam 95% kes sepenuhnya membenarkan tujuannya dan dengan sempurna melindungi asas, sambil memiliki rupa hiasan yang sangat baik.

Mengikut intipati teknikal - ini adalah salutan khas yang digunakan untuk bahan yang bersih atau asas kertas dengan tiruan pewarna spesies kayu berharga. Sebelum memilih pintu dalaman berlamina bersalut perlu untuk menjelaskan bagaimana ia bertindak balas kepada kelembapan yang tinggi, suhu melampau, atau suasana agresif yang berkenaan, sebagai contoh, di dapur atau di lorong menuju ke bilik mandi. Agresif boleh dianggap sebagai suasana yang selamat bagi manusia, tetapi tepu dengan beberapa bahan pencuci atau wap lemak.

Pintu berlamina
Pintu yang diperbuat daripada papan partikel yang diliputi dengan panel MDF berlapis.

Salutan PVC. Lebih mudah dalam semua aspek, pintu ditutup dengan filem PVC. Ia adalah bahan tahan impak, dicirikan oleh rintangan kimia dan mekanikal yang tinggi. Dengan sifat reka bentuk, ia tidak kalah dengan lamina. Salutan PVC dihasilkan dalam pelbagai warna, sebagai standard, untuk pelbagai warna kipas dan katalog pengeluar cat, serta tiruan spesies kayu berharga. Juga pada filem itu boleh digunakan mana-mana percetakan foto, yang sangat penting dalam interior yang tidak standard. Memihak kepada pelapis PVC mereka, seseorang boleh mengaitkan kestabilan warna yang luar biasa.

Pintu dengan salutan PVC

Veneer semulajadi. Sebagai penutup pangkalan pintu dalaman, bahan semula jadi sering digunakan - kebanyakannya venir. Ia adalah bahagian nipis kayu, dengan ketebalan 0.1 hingga 10 mm. Untuk pintu trim menggunakan jenis yang paling halus venir, ia diandaikan bahawa pintu dalaman imun kepada tekanan mekanikal yang tinggi, tidak berinteraksi secara terus dengan UV dan tidak terjejas oleh perubahan suhu yang mendadak.

Venir semulajadi, walaupun nipis, dengan sempurna menyampaikan tekstur ciri spesies pokok tertentu, dengan sempurna mengekalkan warna dan tidak merendahkan pengaruh fizikal yang sederhana. Veneer sempurna menyerap noda, cat dan varnis, mempunyai lekat yang tinggi untuk gam, dengan mana ia tetap di dasar. Selalunya pintu venir sukar dibezakan daripada produk yang diperbuat daripada kayu pepejal.

Veneer semulajadi
Pintu diperbuat daripada partikel dan MDF ditutup dengan venir semulajadi.

Ecoshpon. Pilihan yang lebih murah adalah eco-shampoo. Ini adalah serat kayu semulajadi, diikat dengan resin sintetik. Dia benar-benar mengulangi gambar pokok semulajadi, tetapi dia lebih rendah daripadanya dari segi keramahan alam sekitar. Selalunya, formaldehid dan konstituennya digunakan sebagai pengikat, yang tidak sepenuhnya selamat walaupun di bawah lapisan varnis. Di kotej, di rumah negara dan di premis di mana orang agak jarang - ini adalah salah satu pilihan yang paling mudah, baik dalam harga dan kualiti.

Pengasingan wap resin sintetik hanya boleh bermula dalam kes-kes yang luar biasa, dengan suhu di dalam rumah di atas +40 0Dengan atau mendedahkan pendedahan yang panjang kepada cahaya matahari. Dalam keadaan lain, eko-shampole tidak lebih berbahaya daripada semula jadi. Nama sangat bahan ini banyak orang mencadangkan bahawa ini adalah bahan yang mesra alam, sebenarnya ia tidak. Bahan ini tidak ada hubungannya dengan venir semulajadi, kecuali penampilannya.

Pintu dari ekoshpon
Pintu yang diperbuat daripada blok pain disempurnakan dengan panel MDF yang diliputi dengan cat eko.

Kaca. Sebagai pengisian bukaan pintu dalaman, kaca adalah salah satu bahan terbaik. Selain keupayaan reka bentuk yang tinggi, kaca pintu dengan lapisan plastik telus (triplex) adalah benar-benar selamat. Walaupun dengan pukulan kuat, sukar untuk memecahkannya, pada resolusi itu tidak membentuk serpihan atau bahagian berbahaya.

Kaca boleh:

 • toning dalam sebarang warna;
 • menghias dengan logam dan kayu;
 • untuk cat;
 • menjadi cermin;
 • untuk bernoda.

Satu-satunya kelemahan gelas adalah tahap rendah penebat bunyi, tetapi dalam kebanyakan kes ia bukan ciri yang menentukan.

Untuk meringkaskan, kita boleh mengatakan bahawa penyelesaian terbaik akan menjadi pintu yang diperbuat daripada MDF (sebaik-baiknya) atau papan serat selesai dengan venir semulajadi. Tetapi ini akan menjadi pilihan yang paling mahal. Pilihan seterusnya adalah pintu yang diperbuat daripada MDF atau papan serat selesai dengan salutan berlapis atau eko-warna. Varinat yang paling menjanjikan ialah penamat PVC dengan filem, manakala dari segi kepelbagaian reka bentuk ia melampaui semua pelapis.

Kaedah membuka pintu

Sebagai tambahan kepada bahan pembuatan dan kos, perlu mengambil kira fungsi sebenar mereka untuk menentukan pintu dalaman mana yang terbaik untuk apartmen. Salah satu sifat utama adalah cara pembukaan. Selalunya pembinaan pintu tergolong dalam satu daripada empat jenis:

 • berayun;
 • lipat;
 • gelongsor;
 • berayun.

Bergantung kepada susun atur rumah, saiz bilik individu dan kemungkinan kewangan, pintu juga dipilih. Seperti kebanyakan reka bentuk, hanya yang paling praktikal yang masih ada di pasaran. Jika anda tidak sesuai, sebagai contoh, pintu gelangsar, itu tidak bermakna bahawa ia adalah buruk. Setiap spesies mempunyai kelebihan tersendiri yang tersendiri hanya dalam keadaan tertentu.

Pintu swing

Pintu swing klasik boleh didapati di 90% daripada pangsapuri dan rumah. Pedalaman jarang sekali berlipat ganda, kecuali ketika berpindah dari lorong yang luas ke ruang tamu atau ruang makan. Dalam kes lain, yang bersayap tunggal dipasang.

Pemasangan gelung dan kunci tidak sukar pada panel, atau pada panel atau pintu. Kesederhanaan reka bentuk tidak mengurangkan sifat fungsinya - pada pintu ia mungkin untuk memasang kedua-dua gelung biasa, dan terutamanya kuat, kunci dengan kunci, kunci, selak. Sebagai peraturan, pintu swing dipasang pada kotak yang kuat, dipasang dengan selamat di dinding.

Pintu swing

Pintu gelongsor

Pilihan jenis pintu ini ditentukan, dalam kebanyakan kes, oleh defisit di kawasan. Untuk membukanya, tidak ada "zon mati" di belakang pintu yang diperlukan - mereka hanya bergerak di sepanjang dinding dan bersembunyi dalam struktur hiasan atau terletak secara terbuka. Pintu gelongsor boleh dibuat dalam semua versi - kehadiran panduan atas dan bawah, di mana kanvas bergerak, menyediakan kedua-dua kestabilan struktur dan kemudahan kawalan.

Pintu dalaman gelongsor

Pintu lipat

Pintu dalaman agak kompleks daripada pintu gelangsar. Engsel di mana risalah tetap adalah kesukaran di sini. Pintu-pintu dipasang dalam bentuk akordion, yang dilipat menjadi rekaan yang padat. Dengan fungsi, pintu lipat berada di kedudukan pertengahan di antara ayunan dan gelongsor, tetapi kerumitan pengeluaran dan operasi jauh di hadapannya.

Kesukaran ditunjukkan dengan kehadiran banyak engsel, yang walaupun mereka beroperasi di bawah beban minimum, dapat mewakili pautan paling lemah. Mereka boleh dilaksanakan sama ada dalam bentuk satu struktur gelongsor, dan dalam bentuk dua kanvas. Pilihan kedua lebih disukai - ia menganggap hanya dua atau tiga engsel, beban yang sangat lembut. Dengan berat sayap yang kecil, reka bentuk ini akan berfungsi tidak kurang daripada satu swing monolitik atau pintu gelangsar.

Tetapi dengan kehadiran lebih dari dua engsel, bilangan nod peningkatan tahap risiko meningkat, pintu menjadi sukar untuk dikendalikan dan agak lama beroperasi. Adalah dinasihatkan untuk memasang pintu lipat dalam bentuk partition yang dapat dilepaskan dengan cepat, contohnya, apabila ruang tamu perlu dengan cepat diubah menjadi ruang makan yang luas untuk perayaan keluarga. Dengan tahap hiasan, pintu lipat mengatasi semua jenis lain.

Melipat pintu dalaman

Pintu Swing

Pembinaan kurang praktikal di sebuah apartmen atau pondok. Ia agak sesuai di premis awam. Sukar memasang, menyesuaikan dan beroperasi. Lebih baik untuk alasan reka bentuk, kemudahan penggunaan dan kos wang untuk memasang satu atau dua pintu swing.

Pintu Swing

Bagaimana untuk memilih saiz pintu pedalaman

Apabila memilih pintu dalaman, peranan utama dimainkan oleh fungsi. Pintu yang anda gunakan beberapa kali sehari, kesulitan sedikit pun menjadi ketara dan, jika tidak dapat dielakkan, mula merengsakan. Banyak petua mengenai pilihan pintu dalaman merangkumi secara eksklusif kos dan bahan pembuatan, tetapi melupakan ciri-ciri tersebut sebagai kemudahan.

Parameter ini sebahagian besarnya bergantung pada dimensi daun pintu. Lebih-lebih lagi, semakin sukar untuk digunakan. Amalan telah menetapkan dimensi optimum kanvas - 2000 x 600 x 700-800 mm. Memandangkan saiz kotak itu, pintu di bawah pintu perlu dilakukan sedikit lagi. Pengedap sendi itu dibenarkan tidak melebihi 1 cm ketebalan busa pelekap atau sealant lain.

Untuk bilik yang berbeza dikira saiz pintu yang berbeza, standard menyediakan:

dveri dlya kuhni
Dapur
-
700 x 2000 x 70 mm.

dveri dlya vannu
Tab mandi
-
550-600 x 1900-2000 x 50-70 mm;

Pintu untuk bilik
Bilik umum
-

800 x 2000 x 20-70 mm.

Di rumah-rumah pembinaan perindustrian, dimensi pembukaan di bawah pintu adalah standard, tetapi di rumah-rumah kotej persendirian dan negara dimensi pintu bervariasi agak ketara. Apabila membina rumah anda adalah lebih baik untuk mematuhi piawaian yang diterima umum - terdapat masalah yang kurang, sama ada semasa menempah dan memasang pintu.

Apabila menempah pintu, anda perlu menentukan dimensi utama:

 • pintu sepanjang perimeter;
 • ketebalan kotak;
 • lebar plat;
 • saiz ambang (jika ada);
 • dimensi benteng.

Sebagai peraturan, kebanyakan penjual pintu pengeluaran standard di laman web mereka menyediakan bahagian di bawah tajuk "Kalkulator". Dengan bantuan mereka, anda boleh mengira saiz pintu untuk dibeli secara berasingan, berdasarkan hanya pada dimensi pembukaan dan ketebalan dinding (sekatan) yang sedia ada.

Apabila menempah pintu secara langsung dari pengeluar, ia perlu memanggil alat ukur. Hanya dalam kes ini, mungkin untuk mencapai nisbah saiz yang optimum dan, dalam banyak kes, untuk mengurangkan kos pembinaan dan pemasangan.

Pintu mana yang mempunyai penebat bunyi yang lebih baik

Apabila memilih pintu dalaman, seringkali tahap penebat bunyi berlaku ke latar belakang. Di tempat pertama, sebagai peraturan, reka bentuk, bahan pembuatan dan kos. Hanya semasa operasi, tahap perlindungan terhadap hingar dimanifestasikan sepenuhnya.

Penebat bunyi merangkumi kedua-dua perlindungan terhadap bunyi luar, dan perlindungan terhadap penembusan bunyi dari bilik. Sebagai peraturan, pintu berkualiti memberikan tahap perlindungan yang sama dalam semua arah. Tahap penebat bunyi yang betul dicapai dengan menggunakan pengisi dalaman dengan sifat tertentu dalam panel dan pintu dibentuk dan kemasan luaran semua struktur lain.

Sebagai tambahan untuk mengurangkan kekonduksian akustik bilah itu sendiri, adalah perlu untuk memberi perhatian kepada sifat-sifat gasket dan anjing laut di kawasan yang menyebarkan kanvas ke kotak.

Daripada semua reka bentuk yang sedia ada, yang paling berkesan dari segi penebat bunyi adalah:

 • pintu dengan suku yang merosakkan;
 • tidak bercahaya;
 • tanpa lompang dalaman;
 • dengan ketebalan keseluruhan sekurang-kurangnya 40 mm.

Keberkesanan suku feigned ditentukan oleh kawasan besar hubungan antara kanvas dan kotak. Dengan tepi yang diselaraskan dengan betul, bunyi tidak mempunyai sedikit peluang untuk masuk ke dalam.

Dengan kehadiran bunyi kaca dihantar secara berkesan kerana sifat monolitik bahan. Walaupun dalam kes menggunakan triplex, penebat bunyi tidak mencukupi - getaran dalaman dihantar secara praktikal tanpa mengubah amplitud. Kesan kalis bunyi hanya boleh muncul di rantau frekuensi rendah atau tinggi. Tetapi bunyi bising yang ditransmisikan hampir tidak berubah.

Penyelesaian yang baik dari segi penebat bunyi, adalah pintu panel pembinaan murah. Oleh kerana pengisi selular dalaman yang diperbuat daripada kadbod atau MDF, getaran bunyi dipadamkan di seluruh julat dan bunyi luar berkurangan lebih daripada 50%. Terutamanya kesan yang ketara apabila mengisi rongga dalaman dengan buih poliuretana atau busa polietilena. Tetapi pintu itu mesti dipesan secara individu.

Pilihan Pintu

Apabila memutuskan pintu dalaman mana yang harus dipilih untuk sebuah apartmen, anda tidak sepatutnya melupakan bingkai pintu. Ia bukan sahaja berfungsi sebagai elemen kuasa menanggung beban yang memegang bilah dan memberikan kunci yang ketat ke pintu, tetapi juga berfungsi sebagai asas untuk hiasan luaran pintu.

Oleh reka bentuknya, kotak dibahagikan kepada konvensional dan teleskopik. Yang pertama mewakili segi empat tepat dari sebuah bar, tegas dipasang di dinding dengan bantuan dowels atau bolt anchor. Casing dan elemen hiasan lain dilampirkan kepada mereka dengan gam, skru atau kuku tanpa topi.

Kotak mudah
Profil bingkai pintu biasa.

Teleskopik dilengkapi dengan slot khas di sepanjang perimeter, di mana selongsong itu diperbaiki dengan cara protrusion khas. Mereka lebih mudah dipasang daripada yang konvensional, dan semasa pembaikan kosmetik tanpa menukar pintu dan tingkap, mereka membenarkan lukisan atau pelekat tanpa masa yang tidak perlu untuk membongkar pelapisan.

Kotak teleskopik

Perhimpunan pemasangan kotak teleskopik

1. Dobor.

2. Kotak a.

3. Plat.

Kotak juga datang dan tanpa ambang. Pilihan kedua sangat diperlukan ketika menyelesaikan sebuah apartmen atau sebuah rumah dengan lantai di satu tingkat. Ini sangat mudah apabila menggunakan robot pembersih vakum dan lantai di seluruh kawasan lantai tanpa persimpangan dan sendi.

Dengan ambang.

Bingkai pintu dengan ambang

Tanpa ambang.

Kotak tanpa ambang

Pada kekuatan seluruh kotak pilihan pilihan reka bentuk yang mempunyai sedikit kesan - Bar biasanya menegak dan mendatar yang melekat terus ke dinding menggunakan kayu penetap kuat, amat menembusi ke dalam ketebalan bahan dinding. Kotak tanpa ambang boleh dibuat dan dalam bentuk segi empat tepat dengan crossbeams atas dan bawah. Jika ambang tidak boleh diperuntukkan di atas lantai, maka dimensi kotak dikira sedemikian rupa sehingga ia dilindungi oleh penutup.

Satu kesilapan yang biasa ketika memasang pintu di antara bilik adalah tepat bahawa mereka dipilih mengikut prinsip sisa, setelah melakukan perbaikan asas. Kotak perlu dipasang sebelum pemasangan lantai. Hanya dalam kes ini, mungkin untuk mencapai keharmonian lengkap semua unsur pedalaman.

Dalam kebanyakan kes, kotak itu diperbuat daripada kayu. Tetapi terdapat variasi yang diperbuat daripada kadbod atau MDF yang ditekan. Dari kotak yang dibuat bahan-bahan tersebut harus ditinggalkan kerana kekuatan lemah dan ketegarannya.

Dok dan plat

Dengan lebar bingkai pintu piawai sebanyak 70 mm, sangat sukar untuk membuatnya melindungi ketebalan keseluruhan dinding atau sekatan. Selalunya, dinding mempunyai lebar yang besar dan kotak perlu diperluaskan. Proses ini dijalankan dengan bantuan memasukkan khas - doborov.

Memasangnya dilakukan dengan memasukkan antara sudut pembuka dan potong kotak. Sebagai peraturan, perhimpunan dihasilkan dalam saiz standard dengan lebar 100, 150 dan 200 mm. Sekiranya dimensi mereka tidak bertepatan dengan lebar pembukaan + lebar kotak, bendera dicat di sepanjang panjang ke lebar yang dikehendaki.

Terdapat jenis dolborov berikut bergantung pada jenis akhir:

 • dengan kelebihan;
 • tanpa tepi;
 • teleskopik.

Tepi ditutup dengan PVC, laminate atau eko-bulu, mereka adalah yang paling biasa dan sangat mudah digunakan.

Pintu pagar dengan kelebihan

Papan bebas tepi ditutup dengan venir semulajadi, ia digunakan pada versi mahal pintu yang diperbuat daripada kayu semula jadi atau veneered dengan kayu berharga.

Aksesori pintu tanpa tepi

Alat teleskopik dilengkapi dengan protrusion atau alur membujur, sesuai dengan elemen pengikat kotak dan selongsong. Apabila memasang pintu, mereka dipasang seperti pereka bentuk dan membentuk satu sambungan monolitik, tidak memerlukan gam atau perkakasan. Mereka agak mudah dipasang, jika ketebalan dinding sepadan dengan dimensi bingkai pintu dan pintu-pintu. Jika tidak, pemotong mesti dipotong, yang menyebabkan kesulitan tertentu dengan pemasangan seterusnya.

Aksesori teleskopik

Dengan kehadiran dinding yang sangat luas, yang jauh melebihi dimensi standard latihan, anda boleh menggunakan dua set, mengikatnya dengan kaca atau gam. Apabila memasang kotak dengan dowers, satu peraturan harus diikuti: semua elemen dipasang sebelum memasang struktur ke dalam dinding. Begitu lebih mudah untuk menyesuaikan dimensi dan tegas membetulkan bahagian yang bergabung. Hanya selepas memasang kotak dengan lebar yang diperlukan, ia boleh dipasang dan dipasang.

Dengan lebar sehingga 50 mm, pemasangan berasingan dibenarkan. Tetapi adalah perlu untuk mengukur secara meluas lebar unsur-unsur dan memilih kaedah lampiran, yang tidak melanggar integriti struktur pintu. Jika anda tidak menggunakan gam atau perkakasan, akhirnya kotak itu akan menjadi kering dan di antaranya dan retak peranti akan muncul, yang walaupun dengan bantuan dempul sukar dikeluarkan.

Bilangan pintu yang diperlukan, bergantung kepada ketebalan dinding pintu dan lebar doppel, anda boleh menentukan mengikut jadual:

Ketebalan dinding dalam mm Lebar pengambilan
1000 mm 1500 mm 2000 mm
dari 70 hingga 90 1.5 - -
dari 90 hingga 165 2.5 - 1.5
dari 165 hingga 215 - 2.5 -
215 hingga 265 - - 2.5

Plat

Salah satu unsur yang paling hiasan apabila memasang pintu dalaman adalah bingkai trim. Mereka bukan sahaja menutup jahitan di antara kotak dan dinding, tetapi juga meningkatkan pintu secara luaran, yang dalam kebanyakan kes membolehkan cara tertentu untuk mempengaruhi reka bentuk dalaman.

Anda boleh memilih plat daripada beberapa jenis, berbeza dalam profil keratan rentas. Dengan parameter ini, bar hiasan dibahagikan kepada:

Flat.

Clypeus rata

Semicircular.

Clypeus separuh bulatan

Bentuk air mata.

Berbentuk titisan air mata Clypeus

Figured.

Clypeus digambarkan

Jika rata, titik mata air dan separuh bulatan mempunyai profil yang lebih standard, piawai yang berbeza dalam pelbagai besar dan bergantung hanya pada jenis pemotong yang digunakan dalam pembuatannya.

Seperti dalam kes kotak dan papan pemuka, terdapat trim teleskopik. Ini jenis plat mempunyai semua panjangnya kelebihan melengkung dalam bentuk huruf "G". Unsur bengkok, ketika memasang clypeus, dimasukkan ke dalam alur kotak atau perangkat. Oleh sebab pengancing ini, mungkin untuk menyesuaikan ketebalan kotak, ketebalan dinding.

Trim teleskopik

Lebar selongsong adalah dari 7 cm, dan ketebalannya berada dalam jarak 8 - 10 mm. Plat rata dan separuh bulat dipasang pada kebanyakan reka bentuk pintu di peringkat bajet. Lebih kompleks - di pintu dengan perintah khas atau diperbuat daripada kayu mahal.

Lebar platbands bergantung kepada saiz bukaan pintu. Pintu kecil, boleh dikatakan tidak berbeza daripada standard yang dipasang lebar trim tidak melebihi 7 cm, untuk struktur kompleks dengan peningkatan lebar dan tinggi digunakan lebar tali hingga 9 cm lebih bingkai penanda digunakan jarang -. Peranan mereka adalah untuk mengimpal pemandangan dan menekankan kontur pintu. Fungsi set bebas mereka tidak pelik.

Pemasangan jalur dekoratif pada pintu dalaman adalah operasi yang agak rumit, hanya pada pandangan pertama yang kelihatan sederhana. Apabila memasang, anda mesti mematuhi peraturan tertentu yang menentukan penampilan akhir pelapisan. Pengalaman pembina mengatakan bahawa operasi penamat tergolong dalam salah satu yang paling rumit dan bertanggungjawab - semua kesilapan kecil dan salah perhitungan diperlukan untuk mengatasi kerja-kerja penamat.

Plat terpasang hendaklah membentuk segi empat tepat yang ideal. Untuk memotong tepi kenalan pada sudut 450 Templat khas yang dipanggil kerusi digunakan. Tanpa peranti ini, adalah mustahil untuk membuat pemotongan yang betul secara manual. Dan dengan peranti ini pemotongan itu tidak sempurna. Untuk pemotongan kualiti, gunakan saw miter khas, yang dipasang pada sudut tertentu. Selalunya ia digunakan untuk pemasangan papan skirting, tetapi untuk plat itu ia juga sesuai.

nalichnik pod 45

Kadang-kadang plat itu menyertai sudut 900. Di sini, anda juga tidak boleh melakukan tanpa templat khas dan saw dengan gigi kecil (atau jigsaw elektrik). Sambungan pada sudut tepat lebih mudah, tetapi kelihatan kurang cantik dan profesional daripada dilakukan di bawah 450.
Memperbaiki plat dengan skru untuk dempul, kuku tanpa topi atau lem. Pilihan kaedah bergantung pada ciri-ciri kotak dan bahan dinding. Walaupun clypeus dalam kebanyakan kes dilampirkan terus ke kotak, ciri-ciri penamat dinding juga mempunyai nilai tertentu.

nalichnik pod 90

Sebagai tambahan kepada plat biasa untuk menghias pintu, pembinaan lebih kompleks digunakan - kapital, cornice, visors. Mereka boleh dieksekusi dari pokok, dan dari bahan lain - gypsum, polistirena, busa poliuretana. Sebelum memilih pintu dalaman, adalah perlu untuk merekabentuk reka bentuk komposisi sepenuhnya, supaya tidak ada masalah, semasa pemasangan pintu dan semasa menghias pembukaan.

Pengijazahan harga untuk pintu dalaman

Anda boleh memilih pintu dalaman dengan beberapa parameter. Yang paling menarik ialah harga bukan kriteria utama. Kadang-kadang pintu berkualiti tinggi reka bentuk swing swing konvensional lebih kurang daripada lipatan kompleks atau gelongsor yang tidak akan bertahan lama. Tetapi ia boleh agak bertentangan - pintu mudah berkualiti yang seolah-olah baik akan kurang boleh dipercayai daripada reka bentuk beberapa kanvas pada engsel dan penggelek.

Ia juga sukar untuk menentukan pintu dalaman mana yang harus dipilih untuk apartmen yang hanya berdasarkan bahan. Terdapat pendapat yang salah bahawa pintu yang diperbuat dari kayu oak atau bahan mahal lain lebih baik daripada pain, atau dari bahan konifer lain. Terus berdepan dengan sifat-sifat jenis kayu tertentu, kebanyakan pengguna secara radikal mengubah pandangan mereka - pada pain kos yang agak rendah adalah lebih praktikal daripada oak atau beech.

Ia tidak retak, ia jarang kering, ia sangat mudah diproses, yang memungkinkan untuk memasang gelung atau kunci tanpa banyak kesulitan. Pine sangat mudah terdedah kepada noda dan cat, yang tidak boleh dikatakan mengenai oak atau batu keras lain, contohnya kulit kayu birch. Dengan pilihan profesional varnis dan noda, pintu pain memberi peluang 100% kepada pokok eksotik, baik dalam harga dan kemudahan penggunaan.

Bahan buatan, papan serat, MDF, komposit, kaca dan logam cukup mampu menggantikan pokok dalam pengeluaran pintu dalaman. Oleh kerana kualiti reka bentuk mereka, kemudahan pemasangan dan ketahanan, mereka cukup mampu bersaing dengan kayu. Harga walaupun model eksklusif yang paling canggih jarang melebihi pintu yang dibuat daripada bahan semula jadi. Dan syarat yang ketat untuk produk pengeluar pintu tidak membenarkan di pasaran terus-terang produk berkualiti rendah yang berbahaya kepada kesihatan.

Apa yang perlu dicari

Pertama sekali, ini adalah pengilang. Pintu dalaman yang berkualiti dihasilkan di kilang-kilang Israel, Finland, Belarus. Terdapat pintu yang sangat berkualiti tinggi pengeluaran Rusia, dan mampu bersaing bukan sahaja untuk harga, tetapi juga untuk tahap kualiti.

Parameter kedua di mana pintu harus dinilai ialah kelengkapan. Engsel, panduan, mengendalikan, kunci mesti hanya logam. Mana-mana plastik menunjukkan produk berkualiti rendah. Kuasa engsel dan kunci mestilah sesuai dengan berat pintu dan bahan pembuatan, tetapi walaupun pada pintu panel bingkai ringan, gelung atau sudut yang dapat dibengkokkan dengan tangan tidak dapat diterima.

Untuk kategori harga, anda boleh menavigasi dengan angka tersebut:

 • dari 35 000 rubel - pintu elit dari kayu padat;
 • 10 000 - 20 000 rubles - pintu yang cukup baik diperbuat daripada kayu, MDF, kaca. Mereka dibezakan oleh tahap hiasan dan pilihan yang tinggi.
 • 2 000 - 4000 rubles - segmen belanjawan. Pilihan yang sangat baik untuk apartmen atau rumah purata. Pada tahap kualiti pengguna tidak kalah dengan lebih mahal.

Bagaimana untuk memilih warna pintu dalaman

Pemilihan warna adalah tugas yang kurang penting daripada memilih bahan atau jenis pintu yang membina. Pintu mesti sesuai dengan konsep reka bentuk keseluruhan. Cara paling mudah ialah jika reka bentuk tunggal dibangunkan oleh seorang artis profesional, yang mana pembaikan dan penyelesaian warna semua elemen ditentukan terlebih dahulu.

Dengan pilihan warna yang bebas, anda harus bergantung pada rasa anda sendiri, dan juga beberapa kaedah yang diterima umum. Mereka tidak banyak, jadi sukar untuk membuat kesilapan. Anda boleh memberi tumpuan kepada kontras atau keharmonian. Pilihan kedua lebih tepat - gaya menghias rumah mesti sepadan dengan gaya dan reka bentuk pintu.

garmoniya

Pintu diperbuat daripada kayu padat atau dihiasi untuk pokok, sesuai untuk hampir semua gaya pedalaman, seperti putih atau dicat dalam warna cahaya. Pilihan yang sama akan berjaya jika lantai di dalam bilik bahan yang berbeza, dan dinding dicat dengan warna yang berbeza.

Anda boleh memilih warna pintu di bawah warna dinding, atau berbeza dengannya. Tetapi di sini terdapat beberapa perangkap - apabila anda akan mengecat dinding, anda akan terhad dalam palet warna. Dengan setiap pembaikan, perubahan pintu agak mahal.

Pintu untuk warna dinding dan berbeza dengannya

Ia juga sukar untuk memilih warna pintu untuk warna perabot - tidak mudah untuk membeli perabot untuk semua bilik dalam skema warna yang sama. Oleh itu, adalah lebih baik untuk mempertimbangkan warna yang sesuai dengan prinsip keharmonian atau kontras dengan kebanyakan item dalaman atau warna yang berlaku di dinding.

Pintu untuk warna perabot

Kadang-kadang anda perlu mendengar nasihat bagaimana memilih pintu dalaman dengan warna, mengesyorkan penyelesaian dua warna - satu permukaan, sebagai contoh, cahaya, dan yang lain berwarna di bawah pokok. Eksperimen seperti itu dibenarkan sepenuhnya, tetapi hanya dalam kes apabila konsep reka bentuk dalaman dibangunkan oleh seorang pereka profesional.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

31 − = 25