Liliam Fashion Week in London
 • 20 March 2015

 • 09.00 - 16.00 (Monday Free)

 • 21 King Street, Melbourne Victoria 3000 Australia See in Map

 • Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Vestibulum id ligula porta felis euismod semper. Duis mollis, est non co.

 • Read More

Ciri-ciri teknikal kelebihan, kelebihan dan kelemahan Monterey Metal Gile

May 20
No comments yet

Logam Monterrey, yang ciri teknikalnya akan dibincangkan dalam artikel ini, adalah bahan bumbung paling popular. Parameter yang paling penting ialah dimensi tepat lembaran, dan ketebalannya, kemudian dari apa polimer salutan dibuat, parameter gelombang jubin (langkah dan ketinggian maksimum) dan banyak lagi.

Spesifikasi Teknikal Monterey Metal

Apa itu Monterrey logam (Monterrey)

Jubin logam ini dengan nama yang begitu menonjol, pada umumnya, klasik. Iaitu, ia mengulangi bentuk jubin seramik tradisional secara maksimal. Nah, di dalamnya adalah keluli tergalvani yang kuat, diperkuat dengan lapisan polimer. Bahan ini sering digunakan apabila perlu untuk memulihkan bumbung bangunan bersejarah, tempat-tempat yang telah diubahsuai menjadi sangat mirip dengan apa yang mereka ada dalam sejarah masa lalu. Walau bagaimanapun, untuk pembinaan bumbung rumah moden, jubin dengan profil Monterrey sangat sesuai dan sangat diperlukan.

Struktur logam lembaran

Logam lembaran mengandungi beberapa lapisan. Seperti yang dapat anda lihat dalam foto, terdapat lapisan di kedua-dua belah pihak untuk melindungi permukaan keluli. Setiap lapisan lembaran logam direka bentuk untuk menjalankan fungsi tertentu, yang bertanggungjawab terhadap kualiti keseluruhan produk.

Struktur logam lembaran

 • Lapisan dalaman adalah lembaran nipis keluli tergalvani. Terima kasih, penutup bumbung boleh menahan beban yang ketara.
 • Di setiap sisi lembaran logam ditutup dengan lapisan galvanized atau aluminosink. Ini mengurangkan risiko kakisan.
 • Lapisan seterusnya, juga terletak di kedua-dua pihak - primer dengan lekatan yang tinggi. Ia adalah perlu bahawa cat memegang kepada logam lebih tegas.
 • Di bahagian depan lembaran digunakan lapisan polimer. Lapisan ini meningkatkan daya ketahanan, melindungi rahang dari keadaan tidak menguntungkan.
 • Dari bahagian dalam terdapat lapisan varnis, yang juga membantu melindungi salutan.

Ciri-ciri teknikal Monterey

Apakah lapisan kepingan logam adalah kita melihat, sekarang mari kita bercakap tentang apa ciri-ciri teknikal telah atau harus mempunyai setiap lapisan, supaya produk itu berkualiti tinggi dan boleh bertahan untuk masa yang lama.

Ketebalan lembaran logam

Seperti yang ditentukan oleh GOST, nilai ini untuk logam dan papan beralur harus berada dalam julat dari 0.4 hingga 0.6 milimeter. Jenis keluli: roll, rolling sejuk. Helaian dibentuk pada peralatan membentuk roll khusus. Dalam kes ini, tiada variasi ketebalan di seluruh permukaan lembaran keluli dibenarkan.

Bagi jubin Monterrey logam, ketebalan ini, sebagai peraturan - dari 0.4 hingga 0.5 milimeter. Menurut GOST, penyimpangan boleh sehingga 0.05 milimeter. Di Eropah, keperluan lebih ketat - mengikut piawaian ISO, sisihan ketebalan tidak lebih daripada 0.01 milimeter. Parameter sedemikian memberikan ketegaran yang baik produk dan kekuatan yang mencukupi.

Salutan polimer pelindung

Salutan ini digunakan sebelum sirapnya ikal. Lapisan polimer memberikan banyak kualiti positif kepada bumbung masa depan.

 • Penghalang dicipta untuk kakisan, dan juga untuk sinaran ultraviolet.
 • Permukaannya kurang dimusnahkan secara mekanikal.
 • Jubin tidak kehilangan warna untuk masa yang lama.
 • Panas musim panas dan sejuk musim sejuk tidak berbahaya.

Lapisan polimer boleh dibuat berdasarkan salah satu daripada lima polimer yang paling biasa:

1. Poliester - ketebalan lapisan 25 mikron yang terdiri daripada cat poliester tahan. Ia sangat melindungi terhadap kakisan dan pemusnahan mekanikal.

Poliester

2. Matte Polyester - ketebalan lapisan 35 mikron, mempunyai penampilan yang indah dan rintangan khas untuk turun naik cuaca. Sesuai untuk sebarang iklim.

Matte Polyester

3. Plastisol - perlindungan daripada polyvinylchloride (PVC). Ketebalannya adalah 200 mikron. Ia memberikan perlindungan yang sangat baik terhadap sinar ultraviolet, kakisan dan kemusnahan (baik mekanikal dan kimia).

Plastisol

4. Pural - salutan poliuretana, atau purala (50 mikron tebal) sangat bertolak ansur dengan melompat suhu besar. Warnanya sangat kuat, perlindungan kakisan - hampir seratus peratus.

Pural

5. PVDF - ketebalan salutan 27 mikron dibuat daripada campuran akrilik dan polyvinyl fluoride. Ia tidak terbakar daripada sinar matahari, tidak memecahkan tekanan mekanikal dan boleh menjadi sangat lama.

PVDF

Ciri-ciri perbandingan jenis lapisan polimer

Jenis perlindungan / Parameter Poliester Matte Polyester Pural Plastisol PVDF
Ketebalan lapisan pelindung, μm 25 35 50 200 27hb
Lapisan primer, μm 5 - 8 5 - 8 5 - 8 5 - 8 2 - 8
Tekstur sampul licin legap licin timbul licin
Suhu maksimum 120 120 120 80 120
Suhu minimum - 10 - 10 - 15th - 10 - 10
Perlindungan anticorrosion baik baik sangat baik sangat baik sangat baik
Tahan kerosakan mekanikal maksudnya maksudnya baik sangat baik baik

Dimensi geometri dan jenis profil Monterrey

Nilai yang besar dalam memilih dimensi logam lembaran Monterrey, serta jenis profil. Dengan memilih jenis profil yang paling sesuai, anda boleh mengurangkan kos, serta bilangan potong potong. Penjimatan jelas. Pertama sekali, parameter sirap yang berikut mesti dipertimbangkan:

 • Panjang;
 • lebar;
 • ketinggian profil;
 • gelombang langkah.

Semua penunjuk ini berbeza sedikit dan bergantung pada jenis profil Monterrey.

Terdapat tiga jenis profil Monterrey:

1. MP Monterrey - ini mungkin jenis bumbung paling popular. Ia kuat, tahan lasak dan sangat menjimatkan.

MP Monterrey
Kelebaran lembaran, nominal, mm Lebar helaian berguna, mm Panjang lembaran, mm Ketinggian profil, mm Gelombang gelombang, mm Ketebalan logam, mm
1180 1100 0.5 - 9 39 350 0.4-0.5
monter

2. MP Supermonteray - beberapa variasi jenis sebelumnya. Dia mempunyai ketinggian profil tinggi. Bahan bumbung ini kelihatan sangat bermaruah dan pepejal, ia lebih seperti jubin seramik yang sebenar.

MP Supermonteray
Kelebaran lembaran, nominal, mm Lebar helaian berguna, mm Panjang lembaran, m Ketinggian profil, mm Gelombang gelombang, mm Ketebalan logam, mm
1180 1100 0.5 - 9 46 350 0.4-0.5
Supermonteray

3. MP Maxi - (Metal Monterrey Maxi) telah meningkatkan lebar dan ketinggian ombak. Disebabkan ini, bentuknya sangat ekspresif. Mereka menekankan seni bina bangunan, memberikan mereka kesempurnaan.

MP Maxi
Kelebaran lembaran, nominal, mm Lebar helaian berguna, mm Panjang lembaran, mm Ketinggian profil, mm Gelombang gelombang, mm Ketebalan logam, mm
1180 1100 0.5 - 9 46 400 0.4-0.5
Maxi

Mengenai warna logam Monterrey

Jadual warna RAL, yang dicipta pada awal abad yang lalu di Jerman, mempunyai spektrum yang sangat luas. Jubin logam yang dipertimbangkan dalam artikel ini dicat tepat mengikut jadual ini. Oleh itu, pelbagai warna logam Monterrey bersinar dengan pelbagai dan kekayaan warna. Ini membolehkan anda membina bumbung warna yang sama seperti keinginan hati anda. Ia harus ditekankan secara khusus bahawa semua piawaian kualiti antarabangsa sentiasa diperhatikan.

Carta Warna RAL

Mengenai setong madu dan lalat dalam salap (kebaikan dan keburukan logam)

Pertama baik

 • Bahan bumbung ini agak teguh, ia mempunyai rintangan yang tinggi terhadap beban.
 • Air tidak dapat bocor melalui logam Monterrey.
 • Sinar ultraviolet tidak menembusi lapisan perlindungan polimer.
 • Perubahan suhu tidak membahayakan jubin logam - ia tidak pecah dari fros dan tidak kehilangan penampilannya dari haba.
 • Hakisan hampir tidak mempunyai peluang untuk menembusi lapisan polimer, lakuer dan galvanis, mencapai logam.
 • Hayat logam ini sangat panjang - ia boleh berbaring di atas bumbung tanpa perubahan sehingga 30-50 tahun.

Di samping itu, kepingan logam Monterrey sangat sedikit berat. Oleh itu, bebannya pada kasa besi rendah - hanya dari 3.5 hingga 5.5 kilogram. Oleh itu, tidak perlu menggunakan sistem balang yang diperkuat. Ini dan bahan menyimpan, dan kewangan, dan masa.

Dan di bawah logam Monterrey tidak memerlukan peti yang kerap. Oleh itu, jenis profil Monterey MP mempunyai langkah profil 35 sentimeter. Oleh itu, betul-betul sama akan menjadi langkah peti. Sekali lagi, penjimatan besar dalam bahan binaan jelas - selepas semua, dengan peti jarang, mereka diperlukan dengan ketara kurang.

Sekarang mengenai kelemahan

Secara umum, keburukan adalah kurang daripada kebaikan. Hanya ada dua daripadanya.

 • Malangnya, bumbung kompleks bumbung logam ini tidak begitu menguntungkan. Terdapat banyak sisa yang tersisa. Tetapi bumbung persegi panjang yang rata boleh ditutup dengan minimum residu.
 • Nah, dan mengenai bunyi bising harus dikatakan - kerana ia mengiringi semua produk logam atap. Sekiranya anda tidak membuat pengasingan hingar yang baik, maka bunyi kengerian angin, dan bunyi hujan dengan hujan es akan jelas didengar di dalam rumah. Walau bagaimanapun, anda boleh membunuh dua ekor burung dengan arnab, menggunakan penebat haba dengan sifat kalis bunyi yang baik untuk bumbung.

Video: Metal Monterey: dimensi dan ciri

Your email address will not be published. Required fields are marked *

69 − = 60