Liliam Fashion Week in London
 • 20 March 2015

 • 09.00 - 16.00 (Monday Free)

 • 21 King Street, Melbourne Victoria 3000 Australia See in Map

 • Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Vestibulum id ligula porta felis euismod semper. Duis mollis, est non co.

 • Read More

Rumah rangka atau dari kayu – yang lebih baik untuk kediaman tetap

May 20
No comments yet

Pembinaan perumahan kayu di sektor swasta semakin popular selepas bertahun-tahun peraturan bata tanpa syarat. Pada masa yang sama, teknologi yang paling moden dan tertua digabungkan, serta beberapa persaingan di antara mereka. Persaingan ini menimbulkan persoalan tentang apa yang lebih baik - sebuah rumah kayu atau bingkai?

Kedua-dua teknologi berbeza dengan sangat kuat, satu-satunya perkara yang serius menyatukan mereka adalah bahan asas - kayu. Artikel ini dikhaskan untuk perbandingan dan analisis perbezaan antara kedua-dua kaedah pembinaan.

Apa yang lebih baik daripada rumah bingkai atau rumah kayu - perbandingan bahan

Secara ringkas tentang teknologi membina bingkai dan bingkai

Kedua-dua jenis struktur adalah berdasarkan bahan mentah yang sama - kayu. Terdapat juga persamaan dalam bentuk bahan. Dan di sana, dan ada bahan struktur utama yang tidak boleh. Tapi kemudian perbezaan bermula.

Rumah Log

Rumah dari sebuah bar dipanggil sebuah bangunan yang didirikan berdasarkan rumah balak. Iaitu, ia adalah versi moden dari sebuah pondok log dicincang. Untuk pembinaan pelbagai jenis rasuk:

Kayu pepejal
Keluarkan, seksyen segi empat.

Rasuk berprofil
Profiled.

Rasuk terpaku
Terpaku.

Sendi dan keratan sudut dilakukan berdasarkan prinsip-prinsip yang sama seperti mana-mana bingkai. Perkara yang sama dilakukan secara tradisional dengan sendi yang disambungkan, walaupun hubungan skru atau pengikat khas dengan blok musim bunga yang mengimbangi pengecutan boleh digunakan di sini.

Untuk pembinaan, lebar 100, 150, 200 mm digunakan. Saiz ini menentukan ketebalan dinding. Tidak ada perbezaan asas antara versi bahan yang berlainan, tetapi ia sepatutnya menyebut secara berasingan rasuk terpaku. Ia diperbuat dari kayu kering dengan melekatkan selat yang lebih nipis.

Salah satu ciri pondok yang dicincang adalah pengecutan, yang berlanjutan dari beberapa bulan hingga satu atau dua tahun. Pemasangan tingkap dan pintu, penamat akhir dilakukan sama ada selepas penghapusan pengecutan, atau dengan menggunakan teknik khas yang mengimbangi perubahan ketinggian dinding. Masa yang diperlukan untuk menstabilkan struktur log amat memberi kesan kepada masa siap pembinaan.

Rumah balok

Bingkai

Apabila rumah kotak bingkai pembinaan adalah struktur tiga dimensi rak, mendatar dan pendakap pepenjuru. penggunaan bahan bingkai adalah beberapa kali lebih rendah daripada log, tetapi reka bentuk dan pembinaannya menjadikan keperluan kualiti yang lebih ketat projek dan kemahiran pembina.

Lompang dalam bingkai dipenuhi dengan bahan penebat, dan permukaan luar dan dalam casing yang terbentuk dari pelbagai bahan-bahan - OSB, lapisan, rumah blok, papan gypsum, tepi.

Bingkai bangunan diperbuat daripada bar segi empat tepat, sering dipanggil papan kerana perbezaan besar antara ketebalan dan lebarnya. Bahagian yang paling kerap digunakan ialah 50x150 mm. Lebar papan menentukan ketebalan dinding bingkai.

Rumah rangka

Kesederhanaan dan kelajuan pembinaan

Lebih mudah untuk memasang bingkai log daripada memasang bingkai berkualiti tinggi. Untuk melakukan ini, kemahiran yang agak mudah dan alat sederhana cukup. Sudah tentu, pada hari ini tiada siapa yang boleh menguruskan dengan satu kapak semasa pembinaan, tetapi ini mungkin pada dasarnya.

Sebagai peraturan, dinding cincang tidak dilindungi oleh apa-apa jenis pelapisan. Rasuk itu sendiri membentuk bahagian dalam dan luar rumah. Ini juga salah satu faktor yang mengurangkan kerumitan pembinaan dan mengurangkan masa.

Bingkai ini adalah struktur yang lebih rumit, yang memerlukan pengiraan yang sewajarnya dalam reka bentuk dan kemasukan semasa pemasangan. Semua bahagian mestilah betul-betul sepadan antara satu sama lain, dan titik lampiran memastikan penetapan tegar mereka.

Sebagai tambahan kepada "kerangka" itu sendiri, pelapisan struktur dan hiasan dipasang di rumah bingkai, pemanas dan penghalang wap dipasang. Semua ini memerlukan masa, peralatan yang sesuai dan kelayakan para penghibur.

Jika, apabila memilih antara rasuk dan bingkai, keutamaan diberikan kepada kesederhanaan pembinaan, maka ia adalah bernilai memilih bar. Rumah ini lebih mudah untuk dibina dan dibina lebih cepat, kecuali untuk masa menunggu untuk pengecutan. Ia hampir tidak memerlukan penamat, bar hanya tanah dan ditutup dengan varnis pelindung. Walau bagaimanapun, rangka kerja itu memerlukan penggunaan bahan tambahan, termasuk bahan penamat.

Kekuatan dan ketahanan

Pada kekuatan, tidak mungkin untuk memberikan jawapan yang jelas, benar untuk semua kes. Jika sebuah rumah dibina, mudah dalam pembinaan, dengan bilangan bukaan yang kecil, maka kekuatan apabila mendirikan dari rasuk lebih mudah untuk disediakan. Ingat bahawa perhimpunan bingkai memerlukan lebih banyak kemahiran dan ketepatan dalam kerja.

Sekiranya anda perlu membina sebuah bangunan dari sebuah bar dengan susun atur yang rumit, dengan laluan melengkung, banyak tingkap yang luas, maka kelebihan rasuk itu berkurang. Di sini maksudnya ialah dengan peningkatan kerumitan, bilangan bahagian yang tidak berakhir dengan sudut atau peningkatan pemotongan muka. Kekosongan itu akan melemahkan dinding, walaupun penggunaan hubungan tegak antara mahkota.

Bingkai rumah log

Bingkai ini boleh mempunyai apa-apa kerumitan tanpa kehilangan kedua-dua kapasiti bantalan dan kekakuan mendatar. Kelebihan satu-satunya kelebihan rumah kayu dalam hal ini terletak pada jisimnya. Struktur yang lebih besar harus lebih tahan terhadap beban angin. Tetapi hasil sebenar bergantung kepada banyak faktor.

Pada ketahanan rumah cincang dan bingkai, anda juga boleh mengharapkan hasil yang sama. Terdapat contoh bangunan kedua-dua jenis yang telah berdiri selama lebih dari satu abad. Walau bagaimanapun, dalam peraturan bangunan sedia ada tidak ada kesatuan dalam skor ini.

Menurut kod bangunan jabatan VSN 58-88 (p), mana-mana dinding kayu mestilah berusia sekurang-kurangnya 30 tahun untuk membaik pulih.

SRT 00044807-001-2006 perkhidmatan hidup sebelum dinding pulih cincang adalah 50 tahun, dan bingkai - 20. Walau bagaimanapun, dokumen yang sama mengenal pasti kehidupan anggaran dinding kayu apa-apa reka bentuk dalam tempoh 50 tahun.

Sekiranya anda mengadar data ini dan mengambil maklum balas tentang operasi rumah, kelebihan dalam bahagian ini harus diberikan kepada rumah bar.

Kos operasi

Kos operasi bangunan dipengaruhi oleh kemudahan pembaikan, tempoh pemeliharaan yang diperlukan, dan bilangan kerja yang dilakukan semasa penyelenggaraan. Salah satu faktor terpenting yang mempengaruhi tempoh pembaikan ialah perlindungan struktur dari kerosakan biologi.

Rumah kayu tidak (sebagai peraturan) mempunyai pelongsor luaran, dan oleh itu kebarangkalian pencemaran kayu dengan reput cukup tinggi. Bingkai ini dilindungi sepenuhnya daripada pemendakan, dan dengan susunan dinding "pai" yang betul - dan dari kelembapan yang datang dari dalam premis. Kekurangan kelembapan mengurangkan kemungkinan pencemaran bahagian kayu menjadi sifar.

Perlindungan bangkai terhadap kelembapan

Untuk perlindungan terhadap serangga adalah sukar untuk menarik perbandingan yang jelas, tetapi memandangkan sendi mezhventsovogo log boleh berfungsi sebagai tempat perlindungan semulajadi dan mampu dimiliki oleh mereka, dan rangka pelapisan adalah sekurang-kurangnya tidak boleh dipercayai, tetapi masih penghalang, struktur kerangka boleh dianggap lebih selamat.

Rumah bar lebih besar daripada bingkai, terdedah kepada kerosakan kepada reput, kulat dan serangga.

Struktur bingkai pada kedua-dua belah pihak ditutup dengan kulit, dan pemeriksaan itu agak sukar. Dinding rumah kayu terbuka dan boleh diakses untuk pemeriksaan dan untuk sebarang pemprosesan. Ini adalah kelebihan yang hebat. Walau bagaimanapun, jika kita mengambil kira bahawa kayu terbuka memerlukan penyelenggaraan yang kerap, dan kayu dilindungi tidak memerlukannya, kelebihan ini nampaknya tidak terlalu berharga.

Bahan-bahan moden digunakan untuk kemasan luaran dan dalaman rumah rangka, rangka itu sendiri lebih baik dilindungi dari sebarang pengaruh negatif. Terima kasih kepada faktor-faktor ini, jumlah kos operasi struktur bingkai adalah sama seperti yang digunakan untuk bangunan batu bata.

Di gunakan, rumah bingkai lebih bersahaja daripada rumah kayu. Oleh itu, jika anda membandingkan apa yang harus dipilih, bangkai atau bar dalam parameter ini, kelebihan tetap untuk pembuat karkas.

Rumah yang paling hangat

Anda sering boleh mendengar atau membaca kenyataan bahawa pokok tersebut merupakan bahan yang hangat. Ini adalah salah satu sebab untuk rumah kayu. Membawa, biasanya bermaksud bingkai dari bar. Penilaian "kehangatan" rumah itu agak mudah, terima kasih kepada ciri-ciri yang jelas bagi setiap bahan.

Biarkan saya mengingatkan anda bahawa rongga bingkai dipenuhi dengan bahan penebat haba, paling kerap dengan bulu mineral atau buih.

Pemanasan rangka

Bulu mineral dengan ketumpatan 50-80 kg / m3 pada ketebalan 200 mm mempunyai ketahanan terhadap pemindahan haba 4.4 m² · ° C / W. Ketebalan pine bar 200 mm - kira-kira 1.6 m² · ° C / W. Perbezaannya adalah kira-kira 2.5 kali.

Iaitu, dinding bingkai, terlindung dengan bulu mineral, jauh lebih baik melindungi daripada sejuk daripada dinding, hanya diperbuat daripada kayu. Malah dengan hakikat bahawa sebahagian daripada bingkai dalaman kerangka diduduki oleh kayu yang sama, rumah bingkai lebih hangat daripada rumah kayu.

Rintangan kepada pemindahan haba balak kayu tidak memenuhi sebarang keperluan moden untuk kecekapan haba, mahupun standard kebersihan untuk premis kediaman. Pembinaan bingkai pada mulanya menyediakan penebat kualiti dan tidak mengehadkannya dengan cara apapun. Ini menimbulkan persoalan mengenai rumah yang lebih baik untuk kediaman tetap, bingkai atau dari bar, boleh dipertimbangkan diselesaikan.

Keselamatan kebakaran

Bahaya kebakaran atau keselamatan bangunan adalah ciri kompleks di mana sejumlah besar faktor dan parameter diambil kira.

Antaranya:

 • bahan mudah terbakar;
 • Ciri-ciri penggunaan bahan dalam struktur pelbagai jenis;
 • rawatan kalis api bagi bahan;
 • jenis kemasan permukaan.

Kedua-dua bingkai dan rumah rasuk diperbuat daripada bahan mudah terbakar - kayu, yang bermaksud bahawa mereka berpotensi terbakar. Perbezaan antara rumah bingkai adalah mudah untuk memperkenalkan bahan dalam pembinaannya yang menghalang pencucuhan dan penyebaran kebakaran. Pertama sekali, ia adalah bulu mineral dan papan gypsum. Plesterboard gypsum melindungi kayu dari api, bulu mineral mengekang penyebarannya di dinding. Dinding rasuk tidak mempunyai perlindungan sedemikian, dan oleh itu bagi mereka apa-apa hubungan dengan api lebih berbahaya.

Untuk meningkatkan tahap ketahanan api, struktur bingkai memberi lebih banyak kemungkinan daripada bingkai log.

Keserasian ekologi

Adalah dipercayai bahawa rumah rangka ekologi adalah lebih rendah daripada rumah kayu. Kebanyakan semua tuntutan disebabkan oleh aplikasi dalam struktur rangka OSB yang mengandungi formaldehid. Formaldehid juga dalam bulu mineral, yang memanaskan dinding.

Rumah rangka dipangkas dengan OSB

Bingkai kayu dibina dari kayu semula jadi dan oleh itu dianggap lebih mesra alam. Kecuali, sesetengah keraguan menyebabkan rasuk terpaku. Tetapi di rumah ini, bahan yang mengandung formaldehida juga boleh digunakan. Contohnya, lantai kasar OSB, penebat lantai loteng atau atap gabungan loteng.

Pengaruh bahan-bahan ini dalam reka bentuk moden mereka adalah minimum, dan boleh dikurangkan lagi dengan langkah-langkah konstruktif dan lapisan detoksifikasi. Tetapi ia adalah, dan memberi kesan kepada keseluruhan penilaian keselamatan alam sekitar.

Memandangkan hakikat bahawa di kawasan pedalaman terdapat perabot yang diperbuat daripada papan zarah, lantai laminate atau bahan-bahan moden yang lain, isu reka bentuk ekologi bangunan itu sendiri tidak benar-benar relevan. Namun demikian, dalam bahagian ini kita akan memberi kemenangan bersyarat "pada mata" ke rumah dari bar.

Seni bina

Teknologi rumah log membolehkan bangunan membina dengan senibina yang agak menarik - terema sebenar. Senibina, penampilan, dalaman adalah faktor utama, oleh sebab itu rumah-rumah yang dicincang dinilai. Mereka benar-benar kelihatan sangat menarik, bergaya, luar biasa. Demi ini, pemiliknya bersedia untuk menghadapi beberapa kelemahan teknologi.

Rumah balok

Rumah rangka tidak kelihatan lebih luar biasa daripada apa-apa struktur yang diperbuat daripada bata. Tetapi teknologi ini mempunyai lebih banyak fleksibiliti daripada memotong dari bar. Ia membolehkan anda membuat reka bentuk yang lebih kompleks, praktikalnya tidak mengenakan sekatan ke atas susunan dalaman bangunan dan pada bentuk luarannya. Karkas itu boleh kelihatan seperti sebuah bangunan moden, seperti rumah kuno setengah kuno, dan jika ia digantung di sekeliling rumah itu, ia tidak dapat dibezakan langsung dari rumah kayu.

Pembuat karkas yang cantik

Teknologi pembinaan bingkai memberikan lebih banyak peluang untuk mewujudkan bentuk seni bina dan susun atur dalaman.

Kos pembinaan

Penyelesaian pertanyaan, yang lebih baik - rumah bingkai atau rumah kayu, tidak boleh dilakukan tanpa penilaian perbandingan nilai mereka. Harga selalunya boleh menjejaskan penilaian penting ciri-ciri lain.

Tugas menilai "secara amnya" sangat rumit oleh sejumlah besar pilihan untuk penyelesaian teknikal, perancangan dan seni bina tertentu. Tetapi anda boleh cuba untuk menganggarkan kos bahan dan bilangan pekerjaan yang berbeza yang diperlukan untuk kesediaan di rumah. Oleh kerana bumbung, asas, tingkap dan pintu rumah yang berbeza mempunyai reka bentuk yang sama, kita akan mempertimbangkan hanya pendirian dan hiasan dinding.

dom iz brusa

Bahan untuk rumah balak:

 1. bar dalam jumlah yang sama dengan jumlah dinding;
 2. sealant interventric;
 3. varnis untuk menutup dinding.

karakniknik

Bahan untuk rumah bingkai:

 1. bar untuk bingkai dalam jumlah kira-kira 10-15% daripada jumlah keseluruhan dinding;
 2. penebat dalam jumlah kira-kira 85-90% daripada jumlah keseluruhan dinding;
 3. kulit struktur luar, biasanya OSB-3;
 4. kemasan luaran: cat dempul dan façade,
 5. plester dengan mesh menguatkan atau fasad berengsel;
 6. membran penghalang wap;
 7. papan eternit dalaman, lapisan atau bahan lain;
 8. Penamat dalaman: dempul, cat, kertas dinding, jubin seramik, dll.

Seperti yang anda lihat, untuk bingkai anda memerlukan kurang kayu, tetapi lebih daripada bahan-bahan lain, yang kebanyakannya tidak lebih murah daripada bar yang sama. Mengikut senarai bahan-bahan anda boleh mendapatkan idea tentang bilangan operasi yang diperlukan untuk kesediaan lengkap dinding. Dengan bilangan operasi, dapat dilihat bahawa ketekunan untuk membina rumah bingkai adalah sekurang-kurangnya tidak kurang dari keterjangkauan mendirikan bingkai.

Rumah bingkai adalah lebih mahal daripada rumah kayu, kerana penggunaan bahan yang lebih mahal dan lebih banyak kerja.

Perbandingan akhir bangkai dengan rumah dari kayu

brus sr karkas sr
Rumah balok Rumah rangka
Kesederhanaan dan kelajuan pendirian Lebih mudah dan lebih cepat dalam pembinaan, tetapi ia memerlukan masa untuk mengecut. Ia lebih sukar dalam pembinaan, tetapi masa untuk pengecutan tidak diperlukan.
Kekuatan dan ketahanan Lebih tahan lama dan tahan lama. Kurang tahan lama dan tahan lama.
Kos operasi Perlu perhatian lebih lanjut. Kurang gemar.
Haba di dalam rumah Tanpa penebat tambahan, ia adalah lebih sejuk daripada pembuat karkas. Rumah brusovogo yang hangat.
Keselamatan kebakaran Bahaya kebakaran yang tinggi. Bahaya kebakaran yang tinggi, tetapi lebih banyak peluang untuk meningkatkan ketahanan api.
Keserasian ekologi Lebih mesra alam. Kurang mesra alam.
Seni bina Ciri terhad. Peluang luas.
Kos Lebih murah. Lebih mahal.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 9