Liliam Fashion Week in London
  • 20 March 2015

  • 09.00 - 16.00 (Monday Free)

  • 21 King Street, Melbourne Victoria 3000 Australia See in Map

  • Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Vestibulum id ligula porta felis euismod semper. Duis mollis, est non co.

  • Read More

Jenis pintu gelangsar dan ciri-ciri pembinaannya

May 20
No comments yet

Pintu gelongsor sistem telah lama menjadi trend tetap dalam reka bentuk dalaman. Selain penampilan elegan dan elegan, mereka mempunyai fungsi yang sangat baik, praktikal dan ergonomik. Pelbagai versi pintu gelangsar memberikan peluang untuk berjaya zonirovat atau menyatukan ruang tanpa menjejaskan kawasan bilik. Artikel ini akan menjadi sejenis panduan kepada dunia reka bentuk yang unik, dan sudah tentu akan menjadi berguna bagi orang-orang yang tidak tahu bagaimana untuk memilih model yang terbaik untuk rumah anda.

Variasi dan jenis pelaksanaan pintu dalaman gelongsor

Varieti pintu gelangsar bergantung kepada bahan pembuatan

Kekayaan penyelesaian reka bentuk pintu gelangsar moden boleh memukau walaupun imaginasi yang paling berani. Mereka mempunyai bentuk yang berbeza (segi empat tepat, gerbang, jejari), pembinaan (selari gelongsor dan gelongsor-lipatan) dan saiz (standard dan tidak standard), plus, diperbuat daripada bahan-bahan yang berbeza, dan kombinasi daripadanya.

Kayu semulajadi

Pintu diperbuat daripada kayu

Ia paling kerap digunakan untuk menghasilkan pintu dalam gaya klasik mewah.

MDF

Pintu-pintu dari MDF

Bahan berteknologi tinggi ini dengan mudah boleh digilap, yang memungkinkan untuk membuat reka bentuk pintu dalam bentuk apa pun dan dalam gaya yang berbeza.

Kaca tahan impak

Pintu diperbuat daripada kaca

pintu kaca dicirikan oleh pelbagai kemasan luaran: jelas atau es, berwarna polos atau bercorak, berkilat atau struktur. Kaca digunakan bukan sahaja untuk membuat sistem gelangsar dengan permukaan datar rata, tetapi juga untuk struktur bentuk radial kompleks.

Gabungan bahan

Pintu gabungan

Jenis gabungan pintu dalaman gelongsor menggabungkan bahan-bahan yang berbeza dalam pembinaannya. bingkai, sebagai contoh, boleh dibuat daripada aluminium, keluli, kayu, papan gentian, plastik atau gentian kaca, dan digunakan sebagai kanta pengisi, cermin, plexiglass, rotan, dan lain-lain

Pemilihan bahan untuk ini atau jenis pintu gelangsar ditentukan bukan sahaja oleh ciri-ciri dekoratif dan aksesori gaya mereka, tetapi juga oleh ciri-ciri reka bentuk.

Prinsip pemasangan sistem gelongsor

Walaupun pelbagai pilihan untuk pintu gelangsar, hanya terdapat dua konsep yang membina-fungsi seperti sistem - selari-gelongsor dan gelongsor-lipat. Mereka berbeza bukan sahaja dalam reka bentuk dan cara mereka dipindahkan, tetapi juga dalam mekanisme yang dikeluarkan, serta dalam teknologi pemasangan.

1. Reka bentuk pintu gelangsar selari boleh termasuk satu atau lebih flaps bergerak selari dengan permukaan menegak. Pintu sedemikian dicirikan oleh penebat bunyi yang baik, kebolehpercayaan dan ketahanan.

Pintu gelongsor

2. Model gelongsor gelongsor terdiri daripada beberapa bahagian dan menyerupai akordion. Menyediakan pengasingan yang betul dari bau dan bunyi, mereka tidak boleh, oleh itu lebih kerap digunakan untuk pembahagian bersyarat ruang ke dalam zon atau sebagai elemen hiasan di pedalaman.

Pintu lipat

Pilihan untuk pintu gelangsar selari

Struktur pintu jenis ini diklasifikasikan mengikut kaedah pembukaan dan bilangan flap.

Pintu-petak

Ada daun tunggal atau bicuspid. Model daun tunggal bergerak di sepanjang panduan selari dengan dinding. Begitu juga, struktur bersayap dua berfungsi, dengan satu-satunya perbezaan iaitu kanvas mereka bergerak dalam arah yang berbeza dari satu sama lain.

Pintu coupe

Pintu kaset

Mereka juga boleh mempunyai satu atau dua ikat pinggang, dan beroperasi pada prinsip yang sama dengan coupe pintu. Ciri utama model sedemikian ialah kehadiran ceruk-ceruk istimewa di dinding, di mana daun pintu menyembunyikan ketika membuka. Niche ini boleh dibina dari papan gypsum atau bahan binaan lain, atau anda boleh membeli versi siap pakai bersama dengan pintu gelangsar.

Pintu kaset

Pintu radius

Dikenali dengan bentuk bulat yang betul, penampilan yang berkesan dan asli. Pergerakan kanvas dijalankan oleh pemandu khas, yang mengulang jejari pintu.

Pintu radius

Pintu Cascade

Mereka mempunyai satu kanvas bergerak dan beberapa bergerak. Semua elemen bergerak bersama panduan berasingan dan boleh dipasang secara serentak dari sisi tertentu pembukaan.

Jambatan Cascade

Di dalam pintu

Struktur gelongsor dua sayap, terletak di dalam pembukaan. Brosur bergerak ke arah satu sama lain, sementara hanya separuh daripada pembukaan kekal untuk laluan.

Di dalam pintu

Pembinaan pintu gelongsor dan lipat

Pintu gelongsor dan lipat "accordion" dan "buku" mudah digunakan, padat dan estetik menarik. Terdapat model daun tunggal dan dua daun. Setiap web terdiri daripada beberapa bahagian menegak, yang disambungkan dengan satu sama lain dengan pengikat berengsel.

Kelebihan utama reka bentuk ini adalah kekompakannya. Dia tidak memerlukan seksyen bebas dinding untuk dibuka, seperti pintu coupe. Lipat dalam satu atau arah bertentangan, daun pintu menduduki bahagian pintu, mengurangkan lebarnya. Walau bagaimanapun, disebabkan ketebalan kecil web, kehilangan ruang boleh diabaikan. Model sedemikian sangat sesuai untuk pemasangan di koridor sempit dan lorong, di mana ia tidak mungkin menggunakan pintu reka bentuk yang lain.

Pintu-buku

Pintu akordion

Perbezaan dalam mekanisme pemasangan pintu dalaman gelongsor

Sesetengah jenis pintu gelangsar menganggap penggunaan versi khusus kelengkapan. Kaedah lampiran, bentuk panduan, bilangan saluran dan mekanisme roller - semua ini bergantung pada reka bentuk, saiz dan berat pintu. Terdapat reka bentuk sistem yang boleh dikeluarkan untuk memindahkan daun pintu.

Dengan dua panduan terletak di bahagian bawah dan atas

Pintu bergerak pada mekanisme roller pada panduan, yang terletak di lantai atau di atas lantai dan di atas pintu. Reka bentuk ini dengan pasti mengunci pintu dalam kedudukan tegak dan memberikan penebat bunyi dan haba yang baik.

Aspek negatif pilihan ini adalah keperluan untuk pembersihan berterusan alur panduan lantai, ia cepat tersumbat.

Mekanisme berganda

Dengan satu panduan dari atas

Mekanisme ini menyediakan untuk memindahkan pintu pada penggelek dengan hanya satu rel yang terletak di atas pintu. Pemasangannya hendaklah dijalankan hanya untuk dinding kuat dan boleh dipercayai. Reka bentuk sistem gelongsor ini termasuk profil aluminium, kit untuk pemasangan bingkai, mekanisme roller dan unsur kunci. Pengiraan bilangan penggelek dijalankan mengikut skim berikut: untuk pintu berat sehingga 70 kg, satu set akan mencukupi, pada berat yang lebih tinggi, adalah perlu untuk meningkatkan bilangan penggelek sewajarnya.

Untuk mengelakkan keturunan pintu yang tidak disengajakan, penumpuk digunakan dari rel atas, dan bendera khas digunakan untuk mencegah main balik.

Kelebihan reka bentuk pintu dengan mekanisme yang boleh dikeluarkan termasuk:

  • pergerakan selebaran yang lancar dan tanpa suara, disediakan oleh galas bebola dan penggelek bersalut silikon;
  • keselamatan dan ketahanan sistem, kerana peningkatan kekakuan dan kekuatan panduan atas.

Mekanisme pintu tunggal

Untuk pintu gelangsar dan lipat

Pilihan ini digunakan untuk pemasangan gelongsor pintu "akordion" dan "buku". Bilah dipasang di sepanjang tepi menegak ke profil sampingan yang dilekatkan pada dinding. Di bahagian atas bahagian pintu adalah gerabak dengan penggelek bergerak sepanjang panduan yang dilampirkan di bahagian atas pembukaan.

Mekanisme untuk pintu lipat

Dimensi standard dan tidak standard daun pintu

Pintu dalaman standard

Di negara-negara yang berlainan, ada standard mengenai dimensi daun pintu. Di Rusia, contohnya, ketinggian pintu yang diterima umum adalah 2 meter, dan lebar model daun tunggal berbeza dari 60 hingga 90 cm.

Syarikat perkilangan menghasilkan pintu dalaman gelongsor dalam pelbagai dimensi ini, jadi pilihan reka bentuk untuk pembukaan standard tidak sukar. Di samping itu, produk siap mempunyai kos yang lebih rendah daripada pilihan tidak standard yang disesuaikan.

Pintu bukan standard yang luas

Model sedemikian dibuat atas pesanan individu. Bahan yang paling popular untuk daun pintu adalah kaca atau cermin. Pembinaan kaca memberi ruang tanpa berat dan rahmat, dan juga meningkatkan pencahayaan semulajadi ruang. Pintu cermin menggandakan jumlah bilik secara visual.

Apabila menempah pintu gelangsar yang tidak standard, ia mesti disediakan bahawa terdapat ruang yang cukup untuk pembukaan kain biasa. Lebar dinding sisi mestilah sekurang-kurangnya sama dengan lebar web.

Pintu tanpa standard yang tinggi

Reka bentuk individu juga membuat ketinggian yang tidak standard, sebagai contoh, pintu bentuk melengkung, model dengan transom, dll.

Harus diingat bahawa kos mana-mana pintu tidak standard akan lebih tinggi daripada kos produk yang disediakan oleh program gudang pengilang.

Pintu gelangsar manual dan automatik

Membuka dan menutup pintu gelangsar dalaman boleh dilakukan secara manual dan melalui sistem automatik khas. Dengan model manual semuanya jelas: memegang pemegang, orang bergerak pintu ke arah yang dikehendaki.

Bagi reka bentuk pintu automatik, mereka didorong oleh sensor inframerah khas, responsif kepada pendekatan seseorang. Pintu automatik mudah digunakan, praktikal dan mudah disesuaikan, tetapi kosnya jauh lebih tinggi daripada pilihan manual.

Automasi pintu pedalaman manual yang sudah dipasang adalah sangat mungkin, tetapi untuk ini, anda perlu membeli set peralatan yang bersesuaian, harganya adalah dalam $ 700. Kos yang tinggi dari pintu automatik menjelaskan kegunaan tidak popular di rumah.

Reka bentuk model pintu gelongsor

Reka bentuk moden pintu luncuran gelongsor dan gelongsor tidak menyerupai struktur plastik primitif yang mula-mula muncul pada jualan 25 tahun yang lalu. Hari ini, model sedemikian menunjukkan penerbangan reka bentuk pemikiran: mereka dibuat dalam pelbagai gaya dan dari bahan yang sama sekali berbeza.

Selalunya, bahan ringan seperti aluminium, plastik, MDF, dan sebagainya digunakan untuk penghasilan bingkai pintu gelangsar, tetapi kadang-kadang pelbagai kayu semulajadi atau papan partikel venil boleh digunakan. Dalam peranan memasukkan hiasan boleh bertindak monokrom dan kain berwarna, kulit, matte atau kaca berwarna, kaca dengan kaca berwarna atau cermin, dan sebagainya.

Gaya pintu akan ditentukan oleh bahan yang digunakan untuk membuatnya. Sebagai contoh, di dalam pedalaman yang dibuat dalam gaya pertaruhan, rendah gaya (techno, hi-tech, dan sebagainya), pintu kaca digabungkan dengan logam atau plastik akan sesuai dengan keharmonian. Gaya alam sekitar melibatkan penggunaan kombinasi bahan semula jadi - buluh, venir, linen, kulit, dll. Pintu yang diperbuat daripada MDF dengan salutan yang terang, ditambah dengan sisipan kaca, dihiasi dengan lukisan-lukisan kaca berwarna yang menarik, dengan idealnya akan melihat bilik-bilik dengan gaya hiasan Mediterranean. Di bawah ini kami membawa beberapa gambar yang paling bergaya pintu gelangsar gelongsor, kami berharap bahawa ini akan membantu anda memilih pintu anda.

Foto pintu gelangsar yang bergaya

g1-mg2-mg3-m

g4-mg5-mg6-m

g7-mg8-mg9-m

g10-mg11-mg12-m

Mengambil bahagian dalam tinjauan:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 31 = 39