Liliam Fashion Week in London
 • 20 March 2015

 • 09.00 - 16.00 (Monday Free)

 • 21 King Street, Melbourne Victoria 3000 Australia See in Map

 • Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Vestibulum id ligula porta felis euismod semper. Duis mollis, est non co.

 • Read More

Jenis dan jenis yayasan untuk rumah persendirian

May 20
No comments yet

Pembinaan mana-mana bangunan kediaman, bangunan perindustrian, jenis bangunan lain bermula dengan penyediaan asas. Pengiraan yang tepat dan pemasangan asas adalah jaminan operasi jangka panjang bangunan tanpa hujan, keretakan di dinding, dan masalah lain dengan pelanggaran geometri.

Dalam pembinaan moden, pelbagai jenis dan jenis yayasan digunakan, pilihannya bergantung pada: ciri-ciri tanah di mana rumah itu dibina; dimensi bangunan; bahan dinding dan bahan binaan yang digunakan; keadaan iklim; jadual air bawah tanah.

Ini dan faktor lain menentukan pilihan pilihan reka bentuk yang optimum untuk rumah tertentu. Yayasan ini bukan sahaja perlu menahan berat bangunan, tetapi juga mempunyai margin keselamatan yang mencukupi untuk mengimbangi beban yang tidak dijangka, bencana alam (seperti banjir, frosts teruk, tanah menyebabkan bengkak dan sebagainya. D.) Dan peningkatan dalam pembinaan berat badan kerana tambahan luaran dan dalaman, merancang semula, meningkatkan bilangan tingkat, salji di atas bumbung.

Dalam pembinaan kediaman dan perindustrian, pelbagai asas digunakan, berbeza dengan kerumitan pemasangan, kapasiti galas, dan kos. Jenis asas bagi rumah persendirian adalah terhad kepada beberapa pilihan: pita; plat; longgokan.

Jenis asas yang digunakan dalam pembinaan

Asas pinggang

Jenis asas ini adalah yang paling biasa dalam pembinaan swasta. Walaupun asas jalur memerlukan sejumlah penggalian dan pengambilan konkrit yang ketara, ia adalah penyelesaian yang paling boleh dipercayai untuk batu, bata, blok, konkrit tanah liat berkembang dan rumah cinderblock. Ia boleh menahan dinding berat badan yang besar, sama rata mengedarkan sekitar perimeter dan mempunyai pakaian seragam, tetapi tidak berlebihan, tekanan di atas tanah, kerana kawasan yang besar sokongan.

Secara struktural, asas jalur adalah struktur konkrit bertetulang monolitik yang berjalan di sekeliling perimeter rumah dan di bawah semua dinding beban. Selalunya asas konkrit dibuang dan di bawah sekatan - ini meningkatkan kos pembinaan, tetapi ketara meningkatkan kebolehpercayaannya. asas-asas jalur membenarkan melengkapkan bilik bawah tanah bawah tanah, bawah tanah, garaj - dalam kes ini yayasan itu semakin meruncing dengan ketinggian premis bawah tanah dan kapasiti penyimpanan tidak berkurangan.

Terdapat pelbagai jenis asas pita, yang dengan cara pemasangan boleh dibahagikan kepada dua kumpulan besar - monolitik dan pasang siap.

Asas pita monolitik

Untuk pemasangan monolitik anda perlu:

 • pasir;
 • batu kerikil atau dihancurkan;
 • simen;
 • angker;
 • Papan atau perisai khas untuk kerja keras.

Teknik pemasangan agak mudah - parit digali di seluruh kontur rumah (termasuk dinding dalaman dan lintel) dengan lebar 0.4 hingga 0.8 m, bergantung kepada ketebalan dinding masa depan. Lebar parit harus 10 hingga 15 cm lebih luas daripada dimensi asas anggaran. Perluasan parit adalah perlu untuk memastikan kemungkinan menetapkan acuan. Selepas acuan dipasang, tali pinggang pengukuhan dari tetulang 10-18 mm diameter disambungkan di dalamnya. Apabila membina sebuah rumah dua tingkat, tali penguatan dipasang di bawah tanah dan di bahagian bawah tanah bawah tanah.

Campuran secara langsung di tapak atau siap (dari kilang) konkrit dicurahkan ke dalam acuan satu hari sebelum ketinggian penuh asas. Ini mencapai kekuatan dan kelembapan substrat yang diperlukan. Ramai pemaju swasta membuat kesilapan yang sangat berbahaya - dalam satu hari bekerja, tuangkan konkrit ke dalam parit, dan untuk kedua - ke bahagian atas acuan. Jahitan yang muncul di tempat hubungan sangat mengurangkan kekuatan yayasan dan berfungsi sebagai sengatan hakisan air.

Asas pita monolitik adalah mudah kerana mereka dapat mempunyai konfigurasi yang cukup rumit, termasuk kontur curvilinear. Penting di sini hanya memasang pemasangan acuan yang betul dan pasangkan armopoyas yang boleh dipercayai.

Asas pita monolitik

Asas jalur Precast

Yayasan pasang siap dipasang dari blok siap produksi kilang. Mereka dipasang di parit yang telah siap, disambungkan dengan dawai keluli, dan lipit dipenuhi dengan mortar simen. Untuk pemasangan asas sedemikian, peralatan menaikkan kapasiti sederhana diperlukan. Yayasan pita prefabrikasi sangat kuat dan tahan lama - hayat perkhidmatan melebihi 150 tahun.

Tetapi dalam penerapan blok terdapat satu batasan - dari mereka adalah mudah untuk melancarkan asas-asas hanya dengan konfigurasi segi empat tepat, dalam saiz berganda panjang blok. Memotong blok adalah operasi rumit dan mahal. Juga, asas pasang siap dibataskan secara mendalam. Bilik-bilik bawah tanah dan bilik bawah tanah untuk membina blok adalah tidak praktikal - lipit yang lebih lambat atau lewat melalui lipit akan bocor air.

Asas jalur Precast

Dalam kedalaman meletakkan, pangkal tali pinggang dibahagikan kepada yang kecil dan dikebumikan sepenuhnya.

Asas reben tanah yang halus

Yayasan yang dikuburkan dangkal lebih disukai untuk bata tunggal dan rumah kayu pada semua jenis tanah. Ia amat sesuai untuk jadual air bawah tanah yang tinggi. Ia mewakili jalur konkrit pada kusyen pasir. Memperdalam bumi tidak melebihi 50 cm (di atas tanah lembut - sehingga 70 cm).

Amalan menunjukkan bahawa dengan kusyen pasir yang disiapkan dengan betul tidak kurang daripada 15 cm tinggi dan satu armopoyas ditubuhkan mengikut semua peraturan, yayasan semacam itu mengatasi dengan baik dengan tugasnya. Untuk meningkatkan kebolehpercayaan asas, perlu memasang turapan yang hangat dengan lebar sekurang-kurangnya 50 cm, yang berfungsi untuk mengalirkan air hujan dan melindungi tanah sepanjang perimeter rumah dari pembekuan.

Asas reben tanah yang halus

Jenis dan jenis yayasan untuk rumah persendirian

+ Kelebihan asas asas tali pinggang halus

 1. Menyimpan bahan, berbanding dengan asas reben penuh alur.
 2. Kemungkinan pembinaan di kawasan yang mempunyai paras air bawah tanah yang tinggi.

Jenis dan jenis yayasan untuk rumah persendirian

- Asas-asas asas yayasan cetek dangkal

 1. Ketegaran rendah.
 2. Pengukuhan kualiti yang sangat tinggi diperlukan.
 3. Kebarangkalian lebih besar dari keretakan di dinding yang dibina dengan bahan berat.
 4. Perlukan saliran dan kusyen pasir.

Yayasan reben penuh tersembunyi

Yayasan reben penuh dikebumikan digunakan untuk pembinaan rumah dua atau lebih lantai, dengan dinding besar dan siling konkrit. Kedalaman pemasangannya ialah 20 hingga 30 cm di bawah kedalaman pembekuan tanah dalam zon iklim pembinaan. Ini adalah reka bentuk yang sangat tahan lama dan boleh dipercayai, hampir tidak terjejas oleh ubah bentuk suhu dan tidak takut kenaikan air bawah tanah.

Kebolehpercayaan asas meningkatkan tujahan, yang dilakukan dengan mengait bingkai dari tetulang bergelombang. Kadang-kadang asas-asas jalur yang dibenamkan dibina tanpa tetulang, tetapi ini hanya sesuai pada tanah yang padat dan berbatu. Kos asas yang dikebumikan sepenuhnya agak tinggi - ia memerlukan banyak konkrit dan banyak penggalian. Harga tetulang dalam jumlah kos akan tidak lebih dari 5 - 8%, dan penguatan tetulang asas sangat ketara, sepenuhnya menghapuskan kemungkinan keretakan dan cip. Ia tidak berbaloi untuk menyelamatkan senjata walaupun dengan anggaran pembinaan terhad.

Reben penuh tersembunyi

Jenis dan jenis yayasan untuk rumah persendirian

+ Kelebihan yayasan banded yang mendalam

 1. Kebolehpercayaan pembinaan yang sangat tinggi.
 2. Tidak tertakluk kepada penyelewengan suhu.
 3. Sesuai untuk pembinaan rumah dengan dinding berat.
 4. Ia adalah mungkin untuk melengkapkan ruang bawah tanah atau ruang bawah tanah di bawah rumah.

Jenis dan jenis yayasan untuk rumah persendirian

- Kelemahan asas runcit dalam alur

 1. Kos bahan yang hebat.
 2. Jumlah penggalian yang besar.
 3. Sukar untuk didirikan pada paras air bawah tanah yang tinggi.

Yayasan plat

Asas sebuah rumah sebagai papak padat atau pasang siap di seluruh kawasan bangunan kurang popular daripada asas jalur, tetapi dalam beberapa kes adalah satu-satunya pilihan yang mungkin. Apabila membina di tidak stabil, tanah liat berpasir, tanah intumescent dengan jadual air yang tinggi (melebihi 1 m) tanah beku dalam, ia adalah yang terbaik untuk mengisi papak konkrit bertetulang berterusan, di mana apa-apa bilangan tingkat bangunan yang sedang didirikan.

Untuk bingkai satu dan dua tingkat rumah, landasan papak hampir merupakan penyelesaian yang ideal. Ia kurang rumit daripada tali pinggang dan longgokan, tetapi berbanding dengan mereka yang lebih mahal dari segi penggunaan bahan dan jumlah kerja yang diperlukan. Asas semacam ini sering dipanggil terapung - ia dibina tanpa penembusan dan menjejaskan hampir hanya permukaan tanah. Suhu dan pergerakan tanah lain pada kestabilan asas, dan, oleh itu, seluruh bangunan, tidak praktikal tiada kesan.

Yayasan plat

Jenis plat asas yang digunakan dalam pembinaan dibahagikan kepada monolitik dan pasang siap. Pilihan kedua sering digunakan dalam pembinaan bangunan luar bangunan dengan kawasan asas yang besar dan konfigurasi perimeter yang kompleks. Bagi rumah kediaman, lebih baik tinggal di atas asas monolitik konkrit bertetulang.

Jenis dan jenis yayasan untuk rumah persendirian

+ Kelebihan asas plat

 1. Kesederhanaan reka bentuk dan pembinaan.
 2. Sesuai untuk mendirikan tanah puchinistyh, mudah alih dan tanah penenggelaman yang kuat.
 3. Tidak memerlukan penembusan besar ke dalam tanah.
 4. Boleh digunakan di aras air bawah tanah yang tinggi.

Jenis dan jenis yayasan untuk rumah persendirian

- Kelemahan asas papak

 1. Penggunaan bahan yang tinggi.
 2. Keperluan untuk membina socle
 3. Kemungkinan permohonan hanya pada platform mendatar atau dengan cerun tidak lebih daripada 1 meter untuk keseluruhan panjang atau lebar rumah.

Asas asas

Jenis asas ini telah menyebar bersama-sama dengan populariti bingkai dan kotej panel, serta rumah-rumah yang diperbuat daripada kayu terpal dan kayu gergaji. Kos yayasan sedemikian adalah beberapa kali lebih rendah daripada pada pita atau papak. Ciri utama yayasan semacam ini adalah keperluan untuk memasang tali bawah dari balok atau balok, yang berfungsi sebagai pangkalan rumah.

Jawatan dipasang di bawah semua dinding perimeter dan partisi dalaman dengan selang sehingga 2.5 m (maksima 1.5 - 2 m). Mereka dikebumikan lebih jauh ke bumi lebih daripada tahap pembekuan dan naik di atas paras tanah ke ketinggian yang diperlukan. Asas-asas asas yang sangat selesa di kawasan yang tidak rata - dengan memvariasikan ketinggian tiang-tiang itu mudah untuk mencapai kedudukan mendatar yang mengagumkan.

Dimensi tiang bergantung kepada bahan pembuatan, mereka dibina dari:

 • konkrit;
 • batu semulajadi;
 • bata;
 • batu karang itu.

Dimensi berbeza-beza dalam julat 38 - 50 cm di sisi, sebagai peraturan, di bahagian silang mereka mewakili persegi, jarang segi empat tepat.

Menurut kaedah asas asas kolumnar dibahagikan kepada monolitik dan pasang siap.

Asas kolum monolitik

Pilihan pilihan ditentukan oleh sifat-sifat tanah di tapak di mana rumah itu dibina. Dengan meja air yang dalam, pilihan yang ideal akan menjadi asas kolumnar monolitik konkrit bertetulang. Seperti pada asas reben, sangkar pengukuhan di lajur adalah wajib dalam sebarang keadaan cuaca.

Pemasangan asas kolumnar dilakukan dalam beberapa peringkat:

 • penyediaan lubang;
 • pemasangan acuan;
 • perhimpunan rebar;
 • menuang konkrit.

Dalam jarak di antara lajur dan tepi telaga (jarak mestilah sekurang-kurangnya 10 cm) batu halus atau pasir dicurahkan - sekali gus mengurangkan beban di atas tanah dari tanah semasa pembekuan atau pergerakan lain. Tetapi dengan alasan risiko pergerakan melintang (kayu hanyut dan tanah yang tidak stabil), ia tidak disyorkan untuk memasang yayasan kolumnar - mereka mempunyai rintangan yang rendah untuk membalikkan dan selalu ada risiko mengganggu kestabilan rumah.

Asas kolum monolitik

Yayasan asas kolar bulat

Yayasan tiang prefabrikasi adalah tiang dan platform konkrit yang dihasilkan di kilang.

Yayasan asas kolar bulat

Mereka dipasang dalam bentuk pereka di tapak dan dihubungkan bersama dengan mengimpal tetulang dan menumpuk sendi. Pada semua murah dan kesederhanaan pemasangan, yayasan kolumnar cukup terhad dalam bidang aplikasi. Mereka dibenarkan pada tanah yang kuat dan stabil untuk bangunan yang tidak lebih daripada 2 tingkat, tanpa bilik bawah tanah dan sosok. Tetapi "pengkhususan sempit" tidak mengurangkan daya tarikan mereka untuk pembinaan swasta.

Jenis dan jenis yayasan untuk rumah persendirian

+ Kelebihan asas tiang

 1. Penjimatan bahan.
 2. Kerja kecil.

Jenis dan jenis yayasan untuk rumah persendirian

- Kekurangan asas asas

 1. Kestabilan lemah di tanah yang bergerak mendatar.
 2. Keperluan untuk melengkapkan socle.
 3. Tidak boleh digunakan untuk bangunan dengan dinding berat.

Asas tiang

Asas yang paling popular dalam pembinaan kediaman perindustrian dan berbilang tingkat. Mereka sering digunakan dalam pembinaan rumah-rumah kecil dan rumah-rumah kecil yang menggunakan teknologi moden. Sekiranya dalam pembinaan perindustrian di pondasi pondasi tiang terbina daripada apa-apa bahan, maka di sektor swasta pada buasir terdapat terutamanya struktur ringan yang diperbuat daripada panel SIP, balok, balak.

Yayasan tiang yang berbeza membolehkan anda memilih sesuai untuk sebarang jenis struktur, praktikal di mana-mana. Buasir sangat berguna untuk pembinaan di kawasan yang kompleks, termasuk pada tanah yang tidak stabil. Fakta bahawa panjang buasir tidak dapat dibataskan - mereka dapat mencapai kedalaman 50 meter atau lebih, yang memungkinkan untuk mencapai lapisan tanah yang stabil yang dapat disokong oleh bangunan dengan ukuran dan berat apa pun.

Teknologi bangunan moden menggunakan tiga jenis timbunan utama: skru, gerudi dan baja.

Yayasan pada buasir skru

Yang paling menuntut dalam buangan skru pembinaan bertingkat adalah paip biasa berdinding tebal logam dengan skru di bahagian bawah. Mereka ditikam ke dalam tanah seperti skru biasa, ini dilakukan secara manual atau dengan bantuan mesin khas. Panjang timbunan boleh mencapai 10 -12 m dengan diameter 50 - 150 mm.

Cerucuk skru

Selepas menyerang pendukung sedemikian, mereka dipotong pada ketinggian yang diberikan dan disambungkan oleh rasuk mendatar - grillage, yang berfungsi sebagai pangkalan rumah, di mana tegasan diletakkan, lantai diletakkan dan kemudian dinding didirikan.

Asas longgokan skru

Jenis dan jenis yayasan untuk rumah persendirian

+ Kelebihan asas pada buasir skru

 1. Kesederhanaan dan kelajuan pemasangan,
 2. Keupayaan untuk menggunakan mana-mana tanah,
 3. Kos rendah asas selesai.

Jenis dan jenis yayasan untuk rumah persendirian

- Asas asas pada buasir skru

 1. Berumur pendek (logam di bumi terdedah kepada kakisan).
 2. Keperluan menyerang ke kedalaman yang lebih tinggi.
 3. Kekurangan peralatan untuk bilik bawah tanah.

Yayasan pada buasir yang bosan

Lapisan bosan dipasang mengikut teknologi yang berbeza - pertama lubang bor dibor di mana sangkar pengukuhan dipasang. Kemudian keseluruhan struktur dibuang dengan konkrit. Kepala yang menonjol di atas tanah dipotong pada ketinggian yang diberikan dan dihubungkan dengan grill. Kedalaman jerapan tersebut dapat mencapai 50 meter.

Yayasan pada buasir yang bosan

Jenis dan jenis yayasan untuk rumah persendirian

+ Kelebihan asas pada buasir bosan

 1. Kemungkinan bangunan bangunan bertingkat di mana-mana jenis tanah - buasir itu tenggelam ke kedalaman yang diperlukan, ke lapisan padat yang mampu menahan berat bangunan.
 2. Pengagihan beban seragam ke pangkalan.
 3. Pelarasan berat yang bertindak pada satu longgokan dengan mengubah bilangan pendukung.
 4. Kurangkan jumlah penggalian.

Jenis dan jenis yayasan untuk rumah persendirian

- Asas yayasan pada buasir bosan

 1. Kerumitan pengiraan dan pemasangan.
 2. Keperluan tinjauan geologi mahal.
 3. Keperluan pengangkat berat dan peralatan penggerudian.

Yayasan pada buasir yang didorong

Tumpukan memandu longgokan - produk konkrit dalam bentuk rasuk persegi atau bulat keratan rentas panjang panjang - 12 dan lebih banyak meter. Mereka dihancurkan ke tanah melalui peranti kejutan atau dengan cara lambakan getaran. Digunakan terutamanya dalam pembinaan perindustrian - untuk memukul memerlukan teknik yang kompleks dan mahal.

Yayasan pada buasir yang didorong

Setelah mempertimbangkan semua jenis asas asas untuk rumah persendirian, pilihan pilihan optimum dipermudahkan. Untuk batu bata, blok dan bangunan batu, asas optimum dibingkai. Untuk pembinaan bingkai, rumah dari kayu balak dan balak lebih sesuai plat atau longgokan (skru), di tanah pepejal - kolumnar. Tetapi dalam setiap kes individu, pilihan anda dipilih, perkara utama adalah bahawa asas harus memenuhi fungsi asasnya - ia berfungsi sebagai sokongan yang boleh dipercayai untuk rumah.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

66 + = 68