Liliam Fashion Week in London
  • 20 March 2015

  • 09.00 - 16.00 (Monday Free)

  • 21 King Street, Melbourne Victoria 3000 Australia See in Map

  • Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Vestibulum id ligula porta felis euismod semper. Duis mollis, est non co.

  • Read More

Kako odabrati jigsaw – detaljne upute

May 20
No comments yet

Među ručnim električnim alatima, slagalica je treća najpopularnija nakon vježbe i bugarskog. To i ne čudi, jer vam omogućuje da izrezati razne materijale - drvo i njegove derivate (iverica, MDF, iverica, laminat itd), željeza i obojenih metala, plastike i keramike. U ovom slučaju, za razliku od ostalih alata za piljenje, električna pista može izvesti ne samo pravocrtne, nego i zakrivljene rezove.

Izbor električne pile nije lagan zadatak. S jedne strane, želim da novi alat ispunjava vaša očekivanja, s druge strane - postoji želja zadržati unutar raspoloživog proračuna za kupnju. To znači da biste unaprijed trebali analizirati koje materijale koje namjeravate vidjeti pomoću pile, koliko je važno smanjiti kvalitetu, koliko često i koliko intenzivno radite.

Kako odabrati jigsaw - sve ćemo staviti u red

Kućanstvo ili profesionalno

Poput drugih električnih alata, slagalice su podijeljene prema njihovim sposobnostima u domaće i profesionalne. Jigsaws dizajnirani za domaće obrtnike su najjeftiniji, ali imaju relativno male kapacitete i ograničeni život.

Prilikom odabira profesionalnog alata za spremanje trebate zaboraviti na neko vrijeme i prije svega mislite o pouzdanosti jer takav uređaj mora raditi bez stanke nekoliko sati dnevno. Vrijedne tehničke karakteristike i dostupnost svih potrebnih funkcionalnosti - to je ono što će stručnjak obratiti pažnju na kupnju alata za svakodnevni rad.

Tu su i industrijske pile, čija sigurnosna granica je dizajnirana za dug rad u uvjetima malog poduzeća za obradu drveta. Zapravo je ministanki za pravocrtno i zakrivljeno rezanje.

Zatim ćemo se pokušati usredotočiti na odabir pjege za dom. Pretpostavlja se da su stručnjaci dobro upućen u problem koji se razmatra, ali među amaterima postoje neki neiskusni pridošlice.

Uređaj i načelo rada slagalice i važnih komponenti

Glavni radni element slagalice je pila za piljenje, koja je pričvršćena na šipku koja se nalazi ispred trupa. Šipka, koju pokreće elektromotor, vrši uzvodno kretanje u vertikalnom smjeru pri velikoj brzini, a zajedno s njom pomiče se, stvarajući uski propil u materijalu koji se obrađuje. Da bi se proces ubrzao, većina modela električnih pipalica imaju funkciju klatna. Kada je aktivirana, datoteka se kreće ne samo gore-dolje, već i naprijed-natrag.

Jigsaw uređaja relativno je jednostavna (osim ako se, naravno, ne prodire duboko u tehničke pojedinosti). Međutim, ako planirate kupiti ovaj alat, trebate obratiti pozornost na brojne strukturne elemente.

Jigsaw uređaja

1. Električni kabel.
2. Ručka.
3. Okidač.
4. Podešavanje okretaja.

5. Pozadinskog osvjetljenja.
6. Tijelo mjenjača.
7. Zaštitni ograničivač.
8. Dionice na kojima je datoteka fiksna.

9. Podrška spisnoj pili.
10. Potplat.
11. Električni motor.
12. Priključak za usisivač.

Pila i mehanizam pričvršćivanja

Pila za pile za slagalicu je potrošni materijal, i treba ga zamijeniti što je više moguće. Učinite to i morate mijenjati obrađeni materijal, njegovu debljinu, zahtjeve kvalitete za rezanje. Stoga, intenzivniji i raznoliki rad, češće će biti potrebno promijeniti datoteku, pa pitanje mehanizma za njegovo fiksiranje uopće nije u stanju mirovanja.

Mehanizam za pričvršćivanje

Držač vratila. U jeftinim modelima slagalica, pričvršćivanje pile često se provodi pomoću posebnog jastučića s utorom. Ova cipela je stegnuta s dva prednja vijka. Glavna prednost spojnice je njezina svestranost - moguće je umetati bilo koju vrstu i veličinu posteljine u takvu držač pile. Međutim, treba shvatiti da neravnomjerno zatezanje vijaka za stezanje dovodi do izobličenja pile sa svim posljedicama koje nastaju.

Navijte stezaljku. Pouzdanija opcija je vijčana stezaljka. U ovom se slučaju učvršćivanje noža pile provodi pomoću jednog bočnog vijka koji stezne dršku pile.

Brzo pričvršćivanje. I konačno, posljednji, najpopularniji način pričvršćivanja pile je mehanizam brzog djelovanja. O njegovoj pouzdanosti ne postoji zajedničko mišljenje, ali činjenica da je mnogo prikladnija od ostalih mehanizama je neupitna. Da biste zamijenili lopatice pomoću mehanizma za brzo stezanje, ne trebate alate, a cijeli proces traje samo nekoliko sekundi. Jedini nedostatak takvog mehanizma je kompatibilnost samo s "rodbinom", tj. koji ima određeni oblik drška s listovima, kao i neko ograničenje u debljini stegnutih mreža.

Najčešći datumi su dvije vrste pila:

t obraznaya pilka

s drškom T-oblika (oni se često nazivaju Bosch, europski ili jednostavno u obliku križa).

u obraznaya pilka

s U-oblikovnim drškom (ili američkim).

Kupnjom jigsaw dizajniran za rad s ovim vrstama pile, nećete imati problema s potrošnim materijalima - takve datoteke lako se mogu naći u bilo kojoj trgovini alatima.

Pile se razlikuju ne samo u obliku drška, već i u debljini, vrsti čelika iz kojeg su izrađene, veličini zuba i udaljenost između njih. Ovisno o tome, oni su podijeljeni prema namjeni - za drvo ili metal, za brzo i prljave rez ili spor, precizno, i tako dalje i tako dalje Imenovanje piljenje i naznačeno na pakiranju i na webu .....

jedini

Metalna potporna platforma električne jigsaw, nazvana potplatom, može se baciti i ovjeriti. Potplat od lijevanog metala ima bolje karakteristike čvrstoće i veću otpornost na učinke deformacije, što osigurava točnost pozicioniranja pile, a time i visoku kvalitetu piljenja. Prešane platforme instalirane su na vrhunske alate dizajnirane za profesionalce.

Izglavljeni potplat cipela
Izglavljeni potplat.

Na jeftinim modelima za kućnu uporabu, često možete vidjeti oštećeni potplat. Teoretski, žigosanje se lakše deformira pod utjecajem statičkih i dinamičkih opterećenja, ali u praksi to se događa vrlo rijetko, naravno, ako se alat koristi za namjeravanu svrhu i poštuju se sva pravila njegova djelovanja.

Urezani potplat jigsaw
Stampirani potplat.

rukovati

Postoje dvije inačice držača električnih pletera - glavica i gljiva. Ovo potonje nije jako popularno, iako je, radi pravde, valjalo napomenuti da je prilikom krivulja rezanja mnogo prikladnije. U idealnom slučaju, na ručki, bez obzira na oblik, mora postojati zaštitna prevlaka.

Ručica držača
Konzalna ručka.

Ručka od gljiva
Ručka od gljiva.

Podružna cijev

Većina današnjih električnih pletiva opremljena je mlaznicom za spajanje vanjskog sakupljača prašine, ali postoje iznimke, tako da prilikom odabira alata trebate obratiti pozornost na to. Mlaznica je namijenjena za spajanje vakuuma usisavača ili posebno dizajniranu vrećicu koja omogućava da uhvatiti prašinu obrađenog materijala koji nastaje tijekom rada.

patrubok1

patrubok2

Tehničke karakteristike koje valja uzeti u obzir kod odabira jigsaw-a

Dakle, pretpostavit ćemo da je došao prvi poznanik s instrumentom. Međutim, kako bi odgovorili na vaše pitanje, koja električna pista za odabir, to nije dovoljno. Još uvijek moramo razumjeti njegove tehničke karakteristike, razumjeti što oni utječu i ovise o njima.

Potrošnja energije

Mogućnosti slagalice u velikoj mjeri određuju snaga njegovog električnog motora. Na primjer, slagalica 600 W lako nositi se sa drvenom izradak 80-85 mm, pa čak i 6-8 mm lima od nehrđajućeg čelika, dok je 400 watta alat pod silom će biti samo 60-65 mm sloj od drva ili 4-6 mm sloj nehrđajućeg čelika.

Moć jigsaw može varirati ovisno o modelu od 350 do 1000 vata. Najoptimalniji izbor može se smatrati sredinom tog intervala - 500-600 wata. Slabliji modeli prikladni su samo za rješavanje jednostavnih zadataka kućanstva. Moćniji su dizajnirani za profesionalce, a njihova dostupnost u običnoj kućnoj radionici vjerojatno neće biti opravdana.

Maksimalni udar moždanog udara

Prema vrijednosti takvog parametra kao frekvencija udarca štapa, možemo procijeniti brzinu jigsaw. Što više pokretnih kretnji pile radi po jedinici vremena, brže se rezanje izvodi. Najveća frekvencija za većinu slagalica varira od 2500 do 3200 poteza / min. (iako postoje devijacije kako u tom tako iu drugom smjeru), najpopularniji i najčešći modeli s frekvencijom od 3000 do 3200 pokreta / min.

Mnogi slagalice imaju mogućnost prilagodbe frekvencije. Ova korisna značajka omogućuje alatu da rade s materijalima koji su različiti u svojim svojstvima. Što je materijal izradaka teži, to je manja brzina pile. Na primjer, drvo treba raditi na maksimalnoj frekvenciji, onda je površina savršeno glatke pila rez, ali rez od metala, s druge strane, potrebno je resetirati brzinu do krajnjih granica - to će spriječiti pile od preranog kvara.

Podešavanje frekvencije udarca za različite modele električnih pipaljaka može se ostvariti na različite načine. Za neke, potrebnu brzinu postavlja posebna sklopka prije početka rada. U drugima, brzina pokreta pile regulirana je za vrijeme rada silom pritiskom na gumb za pokretanje. Ako se namjeravate uključiti u rezanje rezbarenja, druga će vam opcija biti povoljnija.

Dubina rezanja

Dubina rezanja je parametar koji određuje, s radnim djelima što maksimalna debljina ovaj slagalica može raditi. Naravno, maksimalna dubina rezanja različitih materijala za isti alat će varirati. U pravilu, dokumentacija za pilu sa žicom označava nekoliko vrijednosti ovog parametra - za drvo, aluminij i čelik.

Dubina rezanja ovisi o snazi ​​pile. Na alatima segmenta kućanstva, dubina pile čini 50 do 120 mm za stablo i 5-10 mm za aluminij. U profesionalnim modelima ove vrijednosti mogu doseći 150-160 mm i 30-35 mm.

Vrsta napajanja jigsaw

Kao i ostali ručni alati, slagalice se proizvode u dvije verzije napajanja - žičane i bežične. Prva zahtijeva vezu s konvencionalnim jednofazni napon mreže od 220 V. Potonji, kao lako pogoditi, radi na bateriju. Većina modela bežičnog Jigsaw je dizajniran za rad s naponom akumulatora 18 V ili 10,8 V, manje uobičajene slagalice s baterijom 14,4 V i 12 V, a to je vrlo rijetko 24-te 28-V.

Jedina prednost punjivih električnih čeljusti je njihova pokretljivost. Nedostaci, nažalost, više, a glavni je vrlo ograničeno vrijeme alata na jednom napunjenom baterijom. Iz toga slijedi da bi bilo lijepo imati pričuvnu bateriju. Međutim, oni koji su promatrajući model baterije, treba imati na umu da se u većini slučajeva baterija nije uključen s novim slagalicu, a cijena je često usporediti s troškovima samog instrumenta. Sve navedeno nije potrebno smatrati anti-oglašavanje bežični Jigsaw: Ako morate raditi na područjima gdje je pristup električne energije je nemoguće ili vrlo težak zadatak, a akumulatorski uređaji će biti nezamjenjiv asistent za vas.

Bežični Jigsaw

Dodatne funkcije električnih pipaljaka i njihova važnost

Trošak slagalice ne ovisi samo o njegovim tehničkim karakteristikama, već i o dostupnosti određenih dodatnih funkcija osmišljenih za olakšavanje rada s alatom. Ako ne pokušavate, unatoč cijeni, kupiti najviše "fancy" uređaj, punjen raznim funkcijama, vrijedno je shvatiti koje vam one stvarno trebaju.

Klatno udar

Danas, premještanje pendela (ponekad se naziva zamjena) teško se može smatrati dodatnom funkcijom, budući da je dostupna u većini modernih modela električnih čekića. Kada je ova funkcija aktivirana, oštrica pile, pored vertikalnih kretnji, također počinje oscilirati naprijed-natrag. To vam omogućuje značajno povećanje brzine rezanja, iako, uz cijenu smanjenja kvalitete.

Klatno udar

Zamjena se podešava pomoću prekidača s tri ili četiri položaja. Amplituda hodnog klizača odabire se ovisno o zadatku. Što je manji, to je proces sporiji i pažljiviji onaj koji je zaspao, i obrnuto.

Ova je funkcija neophodna za velike količine posla koji se odnose na izravno piljenje drvenih praznina, tj. kada čistoća i točnost nisu važni, ali visoka produktivnost. Ako želite obavljati krivulje rezanja, crpka će morati biti isključena, u suprotnom je vrlo vjerojatno da će savijanje pile vjerojatno ugroziti ili uništiti.

Kut nagiba potplata

Promjena kuta potplata je vrlo korisna. Sa svojom pomoći moguće je napraviti propil pod određenim kutom prema površini materijala, što uvelike širi raspon problema riješenih pomoću pilež. U relativno jeftinim modelima, u pravilu, postoje samo dva mjesta na potplatu - 0 ° i 45 °. Profesionalni alati imaju više od njih - 0 °, 15 °, 30 ° i 45 °. Osim toga, imajte na umu da se u nekim modelima ovo podešavanje provodi bez ključa, dok drugi trebaju dodatni alat za promjenu položaja potplata. Ako promijenite kut potplata koji vam je potreban često, najbolje je obratiti pozornost na one modele u kojima je ovo podešavanje izvedeno bez ključa, pomoću posebne poluge.

Podešavanje nagiba potplata

Piljenje električnim pukotinama pod kutom

Meko pokretanje

Funkcija softstartera omogućuje postupni set okretaja elektromotorom. Kao rezultat toga, u trenutku aktivacije nema iznenadnog trzanja alata. Zbog toga postaje lakše načiniti "zaustavljanje" pile u radni komad i ne oštetiti materijal. Funkcija soft start je neophodna kada je visoka preciznost pile vrlo važna.

Održavanje okretaja pod opterećenjem

Kada se povećava opterećenje na električnoj čeljusti, neizbježno dolazi do "kočenja" motora. Funkcija održavanja okretaja pod opterećenjem će spasiti brzinu rezanja (i time i kvalitetu piljenja) i zaštititi motor od preopterećenja. Potreba za njom nastaje kada morate raditi s tvrdim materijalom, posebice metalima.

Iskrcavši čips

Kod izvođenja složenih kovrča, dobra je vidljivost ciljne crte vrlo važna i izravno ovisi o čistoći radnog područja. Ukloniti s radne površine prašina stvorena tijekom rada pomoći će usmjeriti protok zraka.

pozadinsko osvjetljenje

Kako bi se poboljšala vidljivost linije za rezanje, a time i poboljšanje točnosti i točnosti piljenja, stvara se i funkcija poput osvjetljenja. Ova je funkcija također potrebna u baterijskim modelima, budući da se njih često koriste u sobama s lošom osvjetljenjem.

Laserski pokazivač

Kada morate obaviti velik broj izravnih rezova i želite uštedjeti vrijeme na preliminarnoj oznaci materijala, koristan je laserski pokazivač ugrađen u jigsaw, čija greda će djelovati kao vodilica.

Pomoćni uređaji za rad s električnom slagalicom

Proizvođači električnih pletiva pokušavaju privući pažnju potencijalnih kupaca na svoje proizvode, stalno razvijaju i uvode u proizvodnju razni pomoćni uređaji koji olakšavaju obavljanje određene vrste radova. U pravilu, takvi dodatni pribor nisu uključeni u kit za pisanje, ali se lako mogu naći u specijaliziranim prodavaonicama. Na popis najzahtjevnijih pribora za električne pile moguće je nositi:

# 1. Paralelni zaustavljanje (namijenjen za izravno rezanje paralelno s rubom izratka).

parallelnui uporlm

parallelnui upor2m

# 2. Pramčani potisak (nužno za poboljšanje točnosti rezanja duž opsega).

cirkul uporlm

cirkul upor2m

# 3. Željeznica (neka vrsta tračnice koja vam omogućuje da napravite čak ravne rezove gdje paralelno zaustavljanje ne može pomoći).

shina1m

shina2m

# 4. Anticiposterior liner (malena ploča pričvršćena na potplat, sprječavanje lateralnog povlačenja dosjea i stvaranje čipova na rezu kod prerade krhkog materijala).

protivoskolnui vkladush1m

protivoskolnui vkladush2m

# 5. Uklonjivi prekrivač na potplatu (plastično ili metalno prekrivanje, poboljšava klizanje platforme i sprječava ogrebotine na površini obrađenog materijala tijekom rada).

podoshva1m

podoshva2m

Video: Kako odabrati električnu jigsaw

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 9 = 14