Liliam Fashion Week in London
  • 20 March 2015

  • 09.00 - 16.00 (Monday Free)

  • 21 King Street, Melbourne Victoria 3000 Australia See in Map

  • Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Vestibulum id ligula porta felis euismod semper. Duis mollis, est non co.

  • Read More

Mely ablakokat válasszon – fa vagy műanyag

May 20
No comments yet

Azok, akik új lakást vásároltak, vagy úgy döntöttek, hogy megjavítják a régiet, mindig felvetik az ablakokkal kapcsolatos kérdéseket. Mely ablakok a legjobbak egy magánházban - fából vagy műanyagból? És egy városi lakásban? És ezek a kérdések semmiképpen sem retorikaiak. És ezek és más formatervezési mintáknak vannak előnyei és hátrányai. Ma kicsi összehasonlító elemzést készítünk annak érdekében, hogy könnyebben tudjunk tájékozott választást tenni a műanyag és a fa között.

Mi a jobb, ha fából készült vagy műanyag ablakokat építünk magánházban?

A műanyag és fa ablakok összehasonlítása paraméterek szerint

sr pvh okna sr derevyannue okna
Műanyag ablakok Fa ablakok
A keret hővezető tényezője 0,15-0,2 W / m * K. 0,1 W / m * K.
A keret légáteresztő képessége Low. Low.
Ökológiai kompatibilitás Megfelel a szabványoknak, de maga az anyag kevésbé környezetbarát. Megfelel a szabványoknak, de maga az anyag környezetbarátabb.
megjelenés Bármilyen szín és textúra lehetséges, de az anyag mesterségessége nagyon észrevehető. A fafelület mindig vonzóbbnak tűnik.
Különféle formatervezési minták Nagy. Low.
Erő és tartósság nagy Átlagos.
Élettartam 20 és 50 év között. 50 és 90 év között.
Az ellátás nehézségei Nem igényes. A külső lefedettséget idővel frissíteni kell.
költsége Olcsóbb, mint fa. Drágább, mint a műanyag.

Mi a különbség a műanyag és a faablakok elrendezésében?

Minden ablak fő eleme a keret. Mi a különbség a műanyag és a fa keretek elrendezésében?

A műanyag ablakok keretei szintetikus polimerből - polivinil-kloridból (PVC) készülnek. Az üregek a megfelelő méretű PVC profilok darabjaira vágják őket, amelyek hermetikusan össze vannak hegesztve, hogy keretet alkotjanak. A PVC-profil belsejében partíciók vannak osztva több (3-tól 8-ig terjedő) kamrákig - függetlenül egymástól az üreges szakaszoktól. Minél több kamra van, annál nagyobb a zaj és a hőszigetelés az ablakban. A közepén belül a legnagyobb méretű kamra be van építve az erősítő acél bélés, amely a keret további merevségét biztosítja és megvédi a deformációtól.

A műanyag ablak szerkezete

1. Ablak doboz profilja.
2. Ablakkeretprofil.

3. Dupla üvegezésű ablakok.
4. Üvegezett gyöngyöt pecséttel.

5. L alakú megerősítés.
6. Seal.
7. Négyzetes megerősítés.

De ezek műanyag ablakok, amelyekre már régóta megszokták, és akiket senki sem leplezett. És mi fából készült? Természetesen nem a szovjet korszakban hazánkban széles körben elterjedt "ácsmunka", hanem a jó minőségű (és drága) termékekről beszélünk. Kívülről a modern faablakok majdnem ugyanolyanok, mint a műanyagak. És a tartósságuk, zajuk és hőszigetelésük miatt nem rosszabbak a PVC ablakoknál. Mivel a dupla üvegezésű ablakok eredetileg Európából érkeztek hozzánk, gyakran nevezik Yeroksnak.

A fa ablakkeretek előállításánál nem szilárd fát használnak, hanem ragasztott gerendát. Miért ilyen nehézségek? Bizonyára sokan szembesülnek azzal a helyzettel, amikor a szárnyak nem zárja nyáron, télen, épp ellenkezőleg, az előbbiek között ajtók szájtátva tökét különbség méretben.

Alkalmazása egy laminált lap technológia megszünteti a problémát a tömörítés / bővül az anyag miatt a hőmérséklet-ingadozások. Rugalmassága miatt a ragasztott rúd hasonló a megerősített PVC profillal. Fakeret nyersdarabokat kötelező impregnált speciális vegyületek, amelyek védik fa gombák, rothadás, rovarok, káros hatások a nedvesség és a napfény, majd alapozott és bevonva egy lakk. A kétablakos ablakok fából készült ablakokban kizárólag kétkamrás helyiségben használhatók.

A fából készült dupla üvegezésű ablak eszköze

1. Háromrétegű ragasztott fény.
2. Tömítések.

3. Kerekített üvegezett gyöngy.
4. Dupla üvegezésű ablakok.

5. Kötött profil.
6. Vízelvezető profil.

Hőszigetelési jellemzők

Az ablak minőségének egyik fő mutatója az a képesség, hogy tárolja a helyiségben lévő hőt. Az ablak fő területe kettős üvegezésű ablak, amely meghatározza a teljes termék hőszigetelő tulajdonságait. Azonban ebben a felülvizsgálatban csak a keretanyagot hasonlítjuk össze, így próbáljuk megtalálni a választ a kérdésre: vajon a fából vagy műanyag keretből jobb hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek?

Az anyag hőszigetelési tulajdonságainak értékelésére a hővezetési tényezőt alkalmazzák. Minél alacsonyabb, annál kevesebb anyagot veszít ez az anyag. A műanyag esetében ez a szám 0,15-0,2 W / m * K. A PVC profil hőszigetelő tulajdonságai közvetlenül a szélességétől és a kamrák számától függenek.

Egy fa termikus vezetőképessége elsősorban a fafajoktól függ:

  • fenyő - 0,15 W / m * K,
  • vörösfenyő - 0,13 W / m * K,
  • tölgy - 0,15 W / m * K.

Azonban visszahívás keret modern fa ablakok készülnek nem tömör fából, és furnérfa re, de még mindig alacsonyabb hővezető - átlagosan mintegy 0,1 W / m * K

Más dolgok egyenlőek, a faablakok jobban megtartják a hőt, mint a műanyag ablakok.

légáteresztő

Nem feledkeztél meg a régi szovjet ablakokról, óriási repedésekről, amelyekben évente a megfázás kezdetén szükség volt a ragasztásra, hogy legalább enyhén csökkentse a hőveszteséget? A modern műanyag és faablakok megjelenésével megszüntettük ezt a problémát, de megszereztük a másikat. Az ácsmunkák résekkel sok bajt okoztak, de állandó friss levegőellátást biztosítottak. A hermetikus modern ablakok szorosan "eltömítik" a szobát, megakadályozzák a levegőcserét, aminek következtében a nedvesség belülről emelkedik, és az emberek oxigénhiányt tapasztalnak. Próbáljuk kitalálni, melyik ablak jobb ebben a tervben - műanyag vagy fa?

A polivinil-klorid olyan anyag, amely nem engedi, hogy a levegő egyáltalán áthaladjon. Annak érdekében, hogy elkerülje a levegő stagnálását olyan helyiségben, ahol műanyag ablakok vannak felszerelve, rendszeres kényszerű szellőzésre van szükség. Alternatív megoldásként az ablakra egy légtelenítő szelep felszerelése biztosítja a friss levegő áramlását, még akkor is, ha az ajtók zárva vannak.

Áramlás-visszacsapó szelep
Ablak légtelenítővel.

Sokan ebben a helyzetben támaszkodnak a "légzés" fából készült ablakokra. A fa, amely rostos szerkezetű természetes anyag, valóban képes a levegőbe engedni. Azonban az erdőn áthatoló oxigén mennyisége annyira kicsi, mint egy ember igényeihez képest, hogy biztonságosan figyelmen kívül hagyták őket.

Továbbá faelemek evrookon átitatott különböző anyagok, amelyek megakadályozzák a rothadó fűrészáru, veszteség annak színmegjelenést bogarak és fúrókat, stb, és lakkozott. Ez az impregnálás tovább csökkenti a fa légáteresztő képességét. Mindezekből az következik, hogy a fából készült ablakokat, valamint a műanyag ablakokat időnként ki kell nyitni a szoba szellőztetésére. A passzív szellőztetés szelepének levágása a fakeretbe ma is lehetséges.

A fából és műanyag ablakok közötti különbség a levegőáteresztő képesség szempontjából elhanyagolható. Mindkettő nem hiányzik (vagy csaknem hiányzik) a levegő, ami azt jelenti, hogy a szobát szándékosan szellőztetni kell.

Ökológiai tisztaság

Ma az ökológia problémái nemcsak a férj tudósai, hanem a lakosok is aggódnak, bár az utóbbiak többnyire csak hazai szinten vannak. Sokan azon gondolkodnak, hogy mennyire biztonságosak a körülöttünk lévő vagy más anyagok. Az ablakok körül forró viták bukkantottak fel.

Gyorsan hűtsük le a műanyag ablakok lázadó ellenfeleinek haragját. A polivinil-klorid, amelyből profilok készülnek, normál körülmények között kémiailag semleges anyag. Nem véletlen, hogy az élelmiszeriparban engedélyezett. Természetesen ne felejtsd el a különböző stabilizátorokat, módosítószereket, pigmenteket és egyéb adalékanyagokat, amelyek a PVC profil tulajdonságait adják.

A műanyag ablakok gyártói azonban értékelik hírnevüket, ezért alaposan figyelik termékeik ökológiai tisztaságát, és megpróbálják helyettesíteni az összes potenciálisan veszélyes adalékanyagot ártalmatlan analógokra. Így a korábban poli (vinil-klorid) stabilizátorként használt ólomsavakat most helyettesítjük humánbiztonsággal rendelkező cink- és kalciumvegyületekkel. A piacon átadó, önbecsülõ vállalkozások termékei tanúsítottak. A vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy napfénynek és / vagy mérsékelten emelt hőmérsékletnek kitéve a PVC profilok nem okoznak anyagot a helyiségben.

A végére azonban őszinték leszünk: a műanyag ablakokra vonatkozó környezeti probléma továbbra is fennáll. Néhány évtized alatt kiderül majd, hogy a jelenleg telepített ablakszerkezetek élettartama lejár. Az a tény, hogy a polivinil-klorid literatív és biztonságos felhasználását még nem találták meg.

A faablakok kitűnő választás azok számára, akik tudatalatti szinten nem bíznak abban, amit kémiai szintézissel nyernek. Azonban ebben a kategóriában a fogyasztók érdemes emlékeztetni arra, hogy a tökéletes környezetvédelmi szempontból gyártásához fa ablakok mindenféle feldolgozott impregnáló védelmére rovarokkal szemben, penész, rothadás, a negatív hatásokat a nedvesség és az UV sugárzás. Mindezek a vegyületek kémiai úton és tiszta formában is felhasználhatók emberi egészségre.

A fa a műanyagból nyer a versenyen a "Leginkább környezetbarát anyag" címmel. Azonban a "horror stories" a műanyag ablakok veszélyeiről alaptalan és túlzottan eltúlzott. Mind a faipari, mind a műanyag ablakok, amelyek a technológiával összhangban készülnek, megfelelnek az összes környezetvédelmi követelménynek és szabványnak.

Megjelenés és sokszínűség

Az esztétika ugyanolyan fontos, mint a funkcionalitás. A Windowsnak gyönyörűnek kell lennie, jól illeszkednie kell a helyiség belsejébe, és nem szabad megkülönböztetni az épület homlokzatának nézeteitől. Hasonlítsa össze a műanyag és a fa ablakokat esztétikájukhoz és a megjelenés megváltoztatásához.

A PVC-ből bármilyen formájú ablakok, köztük íves ablakok készíthetők, amelyek egyre népszerűbbek ma. Az egyetlen korlátozás nem az alak, hanem a méret: nehéz túl kicsi, és fordítva, túl nagy szárnyak. Megcsodálhatja a fajta és a rendelkezésre álló színes megoldásokat. A PVC profilokból készült ablakok bármilyen színben festhetők, valamint laminálhatók bármilyen textúrára, beleértve bármilyen fát. Azonban az anyag mesterségessége látható lesz a szabad szemmel, ami nem mindig adja hozzá a szépség ablakokat. Ha van egy faház, akkor a műanyag ablakok, akár laminálva is, idegenek lesznek.

A fából készült ablakok megfosztják a műanyag versenytársak e hiányosságaitól. A fa élő anyag, ezért esztétikai szempontból a fából készült ablakok nem egyenlők. Ideálisak a vidéki nyaralóknak, amelyek sikeresen illeszkednek a régi városi épületekbe, tökéletesen kiegészítik a modern apartmanok belsejét.

1m dis

3m dis

2m dis

4m dis

Két lehetőség van a faablakok - lakk és átlátszatlan vízbázisú festékek dekoratív védőbevonására. A legtöbb fogyasztó inkább a lakkot preferálja, mert lehetővé teszi a fa természetes struktúrájának megőrzését.

A fából készült ablakszerkezetek színét a faanyag fajtája határozza meg. Azonban, ha kívánja, használhat speciális alapozót, amely a fa megfelelő árnyalatát biztosítja. A primer segítségével például egy viszonylag olcsó fenyőablakot adhatunk a tölgy, dió vagy más értékes fafajok színéhez. Ez pénzt takarít meg, és nagyszerű lehetőségeket nyit meg a tervezők számára. Az olcsó ablakszerkezet finomításának másik módja, hogy díszítő rétegekkel díjazza elemeit drágább fajtákból.

A faablakok, mint pl. A műanyag, ívesek lehetnek, de ebben az esetben jelentős korlátok vannak a kanyar sugarán.

Esztétikai szempontból a fából készült ablakok a versenyen túl vannak. A műanyag ablakok talán nagyszerű lehetőségeket kínálnak a tervezők számára, hogy különböző ötleteket hajtsanak végre, de bármilyen teljesítményre nézve mesterségesnek tűnnek.

Erő és tartósság

Bármelyik ablak, bármennyire erős és megbízható is, bizonyos körülmények között megtörheti vagy elveszítheti eredeti megjelenését. Mely ablakok - műanyag vagy fa - jobban ellensúlyozzák a negatív külső tényezők destruktív hatását? Természetesen, mi fog összpontosítani erejét és tartósságát a keretek magukat, nem pedig az üveg - annak valószínűsége, hogy az utóbbi lesz törve, amikor elütötte egy kemény tárggyal, függetlenül attól, hogy műanyag vagy fa dobozban.

Tehát, mi történhet egy PVC ablakkal? A magas hőmérséklet hatására a keret nem erős, de bővül. Ennek eredményeképpen, ha az ablakprofil nincs megerősítve, deformálódhat. Ezen kívül egy keret rossz minőségű nyersanyagok, az idő valószínűleg sárgára. De ha a műanyag miatt ház tulajdonosainak pontatlansága miatt voltak karcolások, akkor ez a probléma könnyen megoldható.

A modern faablakok, ellentétben a fél évszázaddal ezelőtti termékekkel, nem szabadulnak fel és nem hullanak össze, de kellemetlen meglepetéseket várnak tőlük. Különösen a könnyűfából készült keretek fokozatosan sötétednek a napfény hatása alatt. És ha véletlenül egy karcolást hagy a fán, évekig és évtizedekig "meg kell csodálnod". Ebből következik, hogy a faablakok tulajdonosainak nagyon óvatosnak kell lenniük a kezelésük során.

A fa egy fa, és mivel nem védi, végül szenvedhet az esőtől, a fulladó naptól, a jégtől. A faablakok kiváló alternatívája lehet a fa-alumínium, amely ötvözi a faszerkezet minden előnyét és az alumínium képességét, hogy ellenálljon a környezet negatív hatásainak.

Fa ablak alumínium béléssel
Fa ablakok alumínium béléssel.

A műanyag ablakok nagyobb szilárdságot és tartósságot mutatnak, mint a fa. A PVC tartósabb: nagyobb hatáserőssége van, nem fél a nedvességtől, nem kell festeni. Igaz, mindez csak a kiváló minőségű nyersanyagokból készült profillal és a technológia szigorú betartásával igaz.

Élettartam

A modern ablakok, függetlenül attól, hogy PVC-ből vagy fából készültek-e, jó, de sajnos nem olcsó. Ezért, mielőtt egy ház vagy lakó minden tulajdonosa, aki úgy döntött, hogy telepíti őket, minden bizonnyal egy teljesen ésszerű kérdést vet fel: mennyi ideig tart ez az ablak?

A műanyag ablakok élettartama a szakemberek különböző becslései szerint 20-30-45-50 év lehet. Az ábra a profilok előállításához felhasznált vegyület tulajdonságaitól és az üzemi körülmények függvényében változhat. Sok német vállalatok a vitathatatlan vezetője a piacon a műanyag ablakok, a fejlett és folyamatosan fejlődő technológia a termelés PVC-profilok kifejezetten az orosz éghajlat és gyakori, szélsőséges hőmérséklet jellemző rá.

A faablakok élettartama a gyártás során felhasznált fa típusától függ. A vörösfenyő ablakok 50 évig tartanak, de a fenyőfák 55-60 évesek. Ha még nem stinted, és megállapította, hogy a haza tölgy ablakkeretek, akkor ez a doboz lesz arra, hogy megcsodálják a táj, nem csak a gyerekek, de az unokák és még dédunokája, mert ez szolgál majd legalább 90 év. A fa nyílászárókat speciális összetevőkkel kezelik, amelyek fokozzák a külső hatásokkal szembeni ellenállást, ami növeli a tartósságukat.

A faablakok élettartama több lehet, mint a műanyag. Ez azonban csak akkor igaz, ha a faablakokat szigorú minőségellenőrzéssel gyártják és a legmodernebb vegyületek védik.

Az ellátás nehézségei

A műanyag ablakok könnyen kezelhetők. Mindaz, amire szükséged van - időnként törölje le a keretet egy nedves ruhával, eltávolítva a felhalmozódott porat. Nincs különösebb gondozási műanyag.

A modern faablakok nem okoznak sok bajt, mint néhány évtizeddel ezelőtti testvéreiknél. Azonban alkalmanként keményen kell dolgoznia: ajánlott frissíteni a fa kereteket egy bizonyos idő elteltével.

A PVC profilok könnyebben tisztíthatók, mint a fakeretek, mivel nem igénylik a külső bevonat bizonyos évek után történő frissítését.

költsége

Az új ablakok telepítése nem olcsó élmény. Természetesen a tartozék minőségét, a profil vastagságát vagy a kettős üvegezésű ablakokat is megőrizheti. De van-e értelme ebben a gazdaságban, ha a tél meg kell járni a ház körül egy pulóvert és gyapjú zokni, ha egy hideg napon üveg obledenevat, és az ablakpárkányon felhalmozni a medence kondenzációs? Menthet a keretanyagon. A faablakok drágábbak, mint a műanyagak. A költségek különbsége körülbelül 50%.

Az árak egyszerű összehasonlítása azonban nem teljesen helyes. A fából készült ablak élettartama több mint műanyag, mint korábban már említettük, ezért helyesebb összehasonlítani a termékek árát, de évente felmerülő költségeiket. Miután 10 ezer rubel műanyag ablakának feltételes költségét elfogadtuk, és működésének időtartamát 50 évre becsültük, úgy találtuk, hogy az éves felhasználás költsége 10.000 / 50 = 200 rubel.

A faablakok és a késztermék költségei, valamint működésének időtartama függ a fa típusától. Például a fenyőből származó ablakok 60 évig tartanak, a tölgy 90 körül van. Ugyanakkor az első átlagosan félszeres, a második pedig kétszer olyan drága, mint a műanyag. Ez azt jelenti, hogy a fenyőablak éves működtetésének költsége 15.000 / 60 = 250 rubel, és egy tölgyfa ablak 20000/90 = 222 rubel. Amint látja, a műanyag ablakok is részesülnek az értékelés módjáról, de most már a különbség már nem tűnik ilyen jelentősnek.

A faablakok drágábbak, mint a műanyag, és ez az egyik legfontosabb érv az utóbbi számára.

A műanyag és faablakok összehasonlítása nem tette lehetővé, hogy egyértelműen meghatározzuk a vezető szerepét: a fa bizonyos paramétereknél jobb a műanyaghoz képest, éppen ellenkezőleg - éppen ellenkezőleg. Az esetleges végleges ítélet ebben az esetben kizárólag szubjektív, mivel minden egyes személy számára az összehasonlítandó jellemzők különböző fontosságúak. Egyesek számára a legfontosabb, hogy a ház meleg legyen, más fontos a jó hangszigetelés, mások készek áldozni mindent annak érdekében, hogy az új ablakok harmonikusan illeszkedjenek házuk vagy lakásuk belsejébe.

Lehetséges, hogy sokan elégedetlenek azzal, hogy nem találtak kész megoldást a mi cikkünkben. Sajnos, de a választ a kérdésre, ami jobb - fa vagy műanyag ablakok, meg kell keresni a saját.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

65 + = 75