Liliam Fashion Week in London
 • 20 March 2015

 • 09.00 - 16.00 (Monday Free)

 • 21 King Street, Melbourne Victoria 3000 Australia See in Map

 • Nullam quis risus eget urna mollis ornare vel eu leo. Vestibulum id ligula porta felis euismod semper. Duis mollis, est non co.

 • Read More

Τύποι τρυπανιών – επιλέγουμε το εργαλείο διάτρησης μετάλλου, ξύλου, σκυροδέματος και πλακιδίων

May 20
No comments yet

Τα τρυπάνια χρησιμεύουν για τη δημιουργία οπών ή κοιλοτήτων σε οποιοδήποτε υλικό. Αυτό οφείλεται στην κίνηση της κοπτικής άκρης κατά μήκος του άξονα, ο οποίος περιστρέφεται ταυτόχρονα. Εκτός από την κατασκευή μιας νέας τρύπας, το τρυπάνι μπορεί επίσης να επεκταθεί και το παλιό που έχει ανεπαρκή διάμετρο. Η διαδικασία δημιουργίας μιας τρύπας ονομάζεται γεώτρηση, επεκτείνοντας την με ξήρανση. Αν γίνει μόνο μια κατάθλιψη, πρόκειται για διάτρηση. Με τον σχεδιασμό, οι διαφορετικοί τύποι τρυπανιών διαφέρουν πολύ μεταξύ τους. Στη συνέχεια, σκεφτείτε τι είναι.

Τύποι τρυπανιών για μέταλλο, ξύλο, σκυρόδεμα και κεραμίδια

Μεταβολή των τρυπανιών - βασικές παράμετροι

Τύπος και σχήμα του τμήματος εργασίας

1. Ένα τρυπάνι με βίδα, που ονομάζεται επίσης σπειροειδές τρυπάνι, χρησιμοποιείται συνήθως στην καθημερινή ζωή. Αυτό το εργαλείο, το μήκος του οποίου μπορεί να φτάσει τα 27,5 εκατοστά, μπορείτε να τρυπήσετε ως δέντρο και άλλα υλικά. Παράγουν σπειροειδή τρυπάνια με διάμετρο από 0,1 χιλιοστόμετρα έως 8 εκατοστά.

2. Ένα επίπεδο τρυπάνι, διαμορφωμένο σαν φτερό, εξ ου και το δεύτερο όνομα - ένα φτερό, χρησιμοποιείται για γεώτρηση μεγάλων και βαθιών οπών. Το κοπτικό άκρο είναι κατασκευασμένο με τη μορφή λεπίδας. Μπορεί να γίνει ενιαίο, μαζί με το στέλεχος, και μπορεί να στερεωθεί με μια βαρετή ράβδο ή ειδική θήκη.

3. Για βαθιά γεωτρήσεις. Αν θέλετε να τρυπήσετε μια ιδιαίτερα βαθιά τρύπα, το βάθος του οποίου υπερβαίνει τις 5 διαμέτρους του τρυπανιού, χρησιμοποιείται ένα μακρύ τρυπάνι με 2 κανάλια βίδας. Ένα ειδικό γαλάκτωμα ρέει μέσα από αυτά τα κανάλια, ένα ψυκτικό εργαλείο κατά τη λειτουργία. Τα κανάλια κατασκευάζονται είτε μέσα στο τρυπάνι είτε μέσα από τους σωλήνες που είναι συγκολλημένοι στο πίσω μέρος του.

4. Μονόπλευρο τρυπάνι κοπής. Όταν η οπή που πρόκειται να κατασκευαστεί πρέπει να έχει ιδιαίτερα ακριβείς διαστάσεις, χρησιμοποιείται ένα τρυπάνι, το οποίο προορίζεται για κοπή μόνο με μία πλευρά. Έχει ένα επίπεδο στήριξης και οι δύο κοπτικές άκρες βρίσκονται στη μία πλευρά του κεντρικού άξονα του εργαλείου.

5. Το τρυπάνι δακτυλίου είναι κοίλο στο εσωτερικό του. Λόγω αυτού του σχεδιασμού, τρυπώνει στο υλικό μόνο ένα στενό δακτύλιο. Αυτές είναι οι λεγόμενες κορώνες.

6. Για να δημιουργήσετε μια κεντρική οπή στο τεμάχιο εργασίας, χρησιμοποιήστε ένα ειδικό τρυπάνι, που ονομάζεται κεντράρισμα.

Κέντρο τρυπάνι

Σχεδιασμός στέλεχος

Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες του ουραίου μέρους αυτού του εργαλείου. Τα απαριθμούμε. Έτσι, το στέλεχος συμβαίνει:

 • Εκτελείται με τη μορφή κυλίνδρου.
 • με μορφή κώνου.
 • με τρία, τέσσερα ή έξι πρόσωπα.
 • τύπου SDS.

Μέθοδος κατασκευής τρυπανιού

Το τρυπάνι μπορεί να κατασκευαστεί από ένα μόνο κομμάτι μέταλλο (με διάμετρο όχι μεγαλύτερο από 8 χιλιοστά) ή κράμα (διαμέτρου έως 6 χιλιοστά). Σε αυτή την περίπτωση, χρησιμοποιείται ένας ειδικός χάλυβας που ονομάζεται "υψηλής ταχύτητας". Οι μάρκες του: P9K15, P18 ή P9.

Εάν η διάμετρος του τρυπανιού είναι μεγαλύτερη από 8 χιλιοστά, γίνεται με συγκόλληση. Ταυτόχρονα, το τμήμα που κόβει είναι κατασκευασμένο από χάλυβα υψηλής ταχύτητας και ο κορμός είναι κατασκευασμένος από ανθρακούχο χάλυβα.

Όταν είναι απαραίτητο να τρυπήσετε εύθραυστα και εύθραυστα υλικά, χρησιμοποιήστε ένα τρυπάνι, εξοπλισμένο με πλάκες από σκληρό κράμα. Έχει αυλακώσεις που μπορεί να είναι ίσια, κεκλιμένα ή τύπου βίδας.

Ποια μορφή πρέπει να επεξεργαστεί η τρύπα

Ανάλογα με το έργο που εκτελείται, ο σκοπός των ασκήσεων διαφέρει. Έτσι, με τη μορφή της τρύπας, χωρίζονται στους ακόλουθους τύπους:

 • Κωνικό.
 • τετράγωνο.
 • βγήκε;
 • κυλινδρικό.

Τι καλύπτουν τα τρυπάνια

1. Η φθηνότερη επίστρωση είναι μια μεμβράνη οξειδίου μαύρου χρώματος. Προστατεύει το εργαλείο από τη σκουριά και προστατεύει επίσης από την υπερθέρμανση. Η διάρκεια ζωής του τρυπανιού αυξάνεται φυσικά.

2. Η κεραμική επικάλυψη του νιτριδίου του τιτανίου είναι πολύ ανθεκτική. Διευρύνει τη διάρκεια ζωής του οργάνου τουλάχιστον 3 φορές. Ένα τρυπάνι με TiN δεν μπορεί να ακονισθεί, διαφορετικά όλα τα πλεονεκτήματά του θα καταστραφούν.

3. Ακόμα πιο υψηλή ποιότητα και αξιοπιστία διαφέρουν τα τρυπάνια που καλύπτονται με TiAlN - νιτρίδιο του τιτανίου-αργιλίου. Ταυτόχρονα, ένα τέτοιο τρυπάνι μπορεί να λειτουργήσει έως και 5 φορές περισσότερο από το συνηθισμένο.

4. Περίπου η ίδια επίστρωση ποιότητας είναι ανθρακικό νάτριο τιτανίου, διαφορετικά, TiCN.

5. Εάν εργάζεστε με υλικό υψηλής σκληρότητας, για παράδειγμα, με κεραμικό γρανίτη ή πέτρα, πρέπει να χρησιμοποιήσετε τα πιο ανθεκτικά τρυπάνια - με επίστρωση με διαμάντια. Δεν έχουν ίση δύναμη.

Βάζουμε διάφορα υλικά με διαφορετικά τρυπάνια

Εργαζόμαστε για μέταλλο

1. Αν θέλετε να κάνετε τρύπες σε χυτοσίδηρο μη σιδηρούχων μετάλλων, χάλυβα, χρησιμοποιήστε ένα τρυπάνι τύπου σπιράλ. Τα ροκανίδια που σχηματίζονται κατά την εργασία απομακρύνονται από τις διαμήκεις αυλακώσεις που έχουν κατασκευαστεί μέσα σε αυτές. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι τύποι μεταλλικών τρυπανιών διαφέρουν μεταξύ τους όχι μόνο στο υλικό και την επίστρωση, αλλά και στον τύπο του στελέχους. Μπορεί να γίνει με τη μορφή κώνου, κυλίνδρου ή εξάγωνου. Για να στερεώσετε τα κυλινδρικά τρυπάνια χρειάζεστε μια κασέτα, οι κωνικές τοποθετούνται ευκολότερα - μέσα στο μηχάνημα.

Η ποιότητα του τρυπανιού μπορεί επίσης να προσδιοριστεί από το μάτι - για να το κάνετε αυτό, εξετάστε προσεχτικά τον χρωματισμό του. Έτσι, τα συνηθισμένα τρυπάνια χαμηλής ποιότητας έχουν ένα ασπρόμαυρο γκρίζο χρώμα.

Συμβατικό τρυπάνι από μέταλλο

Αλλά ένα μαύρο τρυπάνι είναι πιο ανθεκτικό - αυτό σημαίνει ότι υποβλήθηκε σε επεξεργασία στο τέλος της παραγωγής από υπέρθερμο ατμό.

Το τρυπάνι επεξεργάζεται με ζεστό ατμό

Μια ελαφριά χρυσή χροιά έχει ένα εργαλείο το οποίο υποβλήθηκε σε επεξεργασία με μια απελευθέρωση, αφαιρώντας την εσωτερική ένταση.

Και αν το τρυπάνι λάμπει φωτεινά με επιχρύσωση, τότε έχει επικάλυψη από νιτρίδιο του τιτανίου. Ένα τέτοιο τρυπάνι θα χρησιμεύσει για μεγάλο χρονικό διάστημα ως πίστη και αλήθεια, και η τριβή του μειώνεται καλύπτοντας. Παρόλο που η τιμή του είναι υψηλότερη από αυτή των άλλων τύπων ασκήσεων, αλλά η ποιότητα υπερβαίνει το κόστος.

Τιτάνιο Nitrided Drill

2. Τρυπάνια καρβιδίου. Δεδομένου ότι τα μέταλλα έχουν διαφορετικές πυκνότητες, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν εργαλεία για την επεξεργασία τους. Τα σκληρά υλικά όπως ο ανθεκτικός στη θερμότητα χάλυβας, ο χυτοσίδηρος ή το μη σιδηρούχο μέταλλο απαιτούν τη χρήση εργαλείου κατασκευασμένου από σκληρό κράμα.

Θρυμματισμένο τρυπάνι με καρβίδιο

3. Λίγα λόγια πρέπει να πούμε σχετικά με τα βήματα τύπου βημάτων, τα οποία δεν εμφανίστηκαν πριν από λίγο καιρό. Είναι πολύ βολικό να τρυπάνε αρκετά λεπτά φύλλα από πλαστικό, κασσίτερο και υλικά στέγης. Οι οπές μπορούν να ληφθούν από 0,4 έως 3,6 εκατοστά και ακόμη περισσότερο.

Step τρυπάνι

Εργασία με ένα δέντρο

Εάν θέλετε να δημιουργήσετε μικρές τρύπες (διαμέτρου όχι μεγαλύτερης από 1,2 εκατοστά) σε μοριοσανίδα ή ξύλινη επιφάνεια, τότε θα το χειριστείτε ένα συμβατικό σπειροειδές τρυπάνι για μέταλλο. Αλλά μεγάλες ή υψηλής ακρίβειας τρύπες τρυπιούνται μόνο με ένα ειδικό εργαλείο σχεδιασμένο για την εργασία με ξύλινες επιφάνειες. Είναι κατασκευασμένα από ειδικό εργαλείο χάλυβα, άνθρακα ή κράμα. Για ένα μέταλλο δεν είναι κατάλληλα. Υπάρχουν τα ακόλουθα είδη τρυπανιών σε ξύλο:

1. Ένα τρυπάνι τύπου σπιράλ είναι κατάλληλο για μικρές και μεσαίες τρύπες. Αντ 'αυτού, μπορείτε να πάρετε ένα τρυπάνι για μέταλλο, αλλά αυτή η τρύπα θα είναι λίγο χειρότερη ποιότητα.

2. Βιδώστε το τρυπάνι. Ένα τρυπάνι τύπου ενός ελικοειδούς τύπου με αιχμηρό άκρο κοπής ονομάζεται επίσης και στριμμένο. Λόγω του σχήματος που είναι παρόμοιο με το τρυπάνι, η επιπλέον εργασία απομακρύνεται καλά κατά τη λειτουργία. Εάν θέλετε να πάρετε μια βαθιά τρύπα με ομαλές άκρες, δεν μπορείτε να κάνετε χωρίς βιδωτό.

Σπείρα και σπειροειδή τρυπάνια
Υψηλότερη σπείρα, χαμηλότερη στριμμένη τρυπάνι για σκυρόδεμα.

3. Ένα τρυπάνι τύπου βίδας είναι κατάλληλο για την κατασκευή οπών με διάμετρο από ένα εκατοστό έως 2, 5 εκατοστά. Το αποτέλεσμα δεν είναι πολύ υψηλής ποιότητας - τραχύ τοίχους, κατά προσέγγιση ακρίβεια. Αλλά αυτά τα τρυπάνια μπορούν να ευχαριστήσουν μια εξαιρετικά χαμηλή τιμή.

Βρύο τρυπάνι

4. Κορώνες για ξύλο. Ένα τρυπάνι που έχει τη μορφή κορώνας (δακτυλιοειδούς) μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν τρυπά μια οπή με διάμετρο μέχρι 10 εκατοστά. Συνήθως, το κιτ έχει ένα στέλεχος, άξονα και κεντρικό τρυπάνι. Το Crown είναι επίσης συνδυασμένο με πολλά κομμάτια.

Κορώνες για ξύλο

5. Το τρυπάνι Forsner έχει σημείο για κεντράρισμα, καθώς και κόπτη με αιχμηρή άκρη. Χάρη σε αυτό, η γραμμή κοπής είναι ακριβής. Για τις τρύπες κωφών, που έχουν ακριβείς διαστάσεις, ένα τέτοιο εργαλείο είναι εξαιρετικό. Τρυπούν ένα δέντρο από μαλακό ξύλο, ένα έλασμα και μοριοσανίδες.

Το τρυπάνι του Forsner

Δουλεύουμε σε σκυρόδεμα και τούβλο

Για να δουλεύετε άνετα με επιφάνειες όπως τούβλο, πέτρα και σκυρόδεμα, πρέπει να έχετε ένα τρυπάνι με σκληρή άκρη. Είναι κατασκευασμένο από ειδικό κράμα και η διάτρηση πραγματοποιείται με τη βοήθεια κινήσεων περιστροφής σοκ.

Σε αντίθεση με τα συμβατικά τρυπάνια με στέλεχος κυλινδρικού τύπου, το τρυπάνι, που χρησιμοποιείται σε ένα διάτρητο, μπορεί, εκτός από κυλινδρικό, να έχει διαφορετικό σχήμα. Αυτό, για παράδειγμα, SDS-top, SDS-max ή SDS-plus. Τα τρυπάνια με άκρα SDS χρησιμοποιούνται για την εργασία με διατρητήρες.

1. Αν χρειαστεί να φτιάξετε μια μεσαία ή μικρή οπή στο σκυρόδεμα, παίρνουμε ένα τρυπάνι ή ένα τρυπάνι με μια άκρη από σκληρό κράμα. Το σχήμα του εργαλείου έχει τη μορφή βίδας.

Δράπανα για σκυρόδεμα
Στην κορυφή είναι ένα τρυπάνι για σκυρόδεμα, κάτω είναι ένα τρυπάνι για σκυρόδεμα για ένα διάτρητο.

2. Μια μεγάλη τρύπα τρυπιέται με μια κορώνα, η οποία έχει σκληρά κράματα δοντιών στην άκρη. Σε αυτή την περίπτωση, εφαρμόζουμε τη μέθοδο κρουστικής διάτρησης χρησιμοποιώντας ένα διάτρητο εργαλείο. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα εργαλείο που έχει διαμάντι ψεκασμό. Εργαζόμαστε είτε με αδιάτρητη διάτρηση με ψύξη με νερό είτε με ξηρή διάτρηση. Στο εσωτερικό του ακροφυσίου υπάρχει ένας πυρήνας - κομμένο κομμάτι υλικού.

Στέγες για σκυρόδεμα

Τα κερδοφόρα ασκήσεις μπορούν να έχουν διαφορετική ποιότητα - εξαρτάται από το εμπορικό σήμα αυτού του υλικού (κερδίζεται). Για να τρυπήσετε μια επιφάνεια γρανίτη, είναι απαραίτητο να τραβήξετε ένα τρυπάνι που έχει πλάκες μεσαίας ή υψηλής σκληρότητας που κερδίζονται. Οι πλάκες μεσαίας απαλότητας ή μαλακό, είναι κατάλληλες για μαλακό σκυρόδεμα ή τούβλο. Αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την αγορά των κερδίζοντας τρυπάνια και τρυπάνια.

Δουλεύουμε σε γυάλινα και κεραμικά πλακίδια

Το γυαλί και τα κεραμίδια είναι πιο βολικά για να τρυπάνι με είτε μια κορώνα ή ένα εργαλείο που γίνεται με τη μορφή ενός δόρυ.

1. Στο τρυπάνι μορφής δόρατος, η άκρη μπορεί να είναι είτε νικηφόρα άκρη είτε κατασκευασμένη από καρβίδιο βολφραμίου. Επιπλέον, υπάρχουν τρυπάνια σε σχήμα δαχτυλιδιού με διαμάντια. Εάν δεν έχετε ένα ειδικό εργαλείο στα χέρια σας, μπορείτε να πάρετε ένα τρυπάνι για εργασίες σκυροδέματος, μόνο αιχμηρές. Και πρέπει να εργαστείτε προσεκτικά - αυτό το τρυπάνι έχει διαφορετικό σχήμα.

Τρυπάνια κεραμικών πλακιδίων
Ένα τρυπάνι τρυπανιού πάνω σε ένα κεραμικό πλακίδιο, και κάτω από αυτό είναι ένα τρυπάνι με διαμάντι επιστρωμένο με διαμάντια.

2. Αλλά η στέμμα στα γυάλινα ή κεραμικά πλακίδια μοιάζει περίπου με την κορώνα για έργα σκυροδέματος, αλλά δεν έχει δόντια αλλά μόνο ψεκασμό.

Κορώνα για κεραμίδια

3. Το κεραμίδι μπορεί να τρυπηθεί με ειδικές μπαλαρίνες. Είναι χρήσιμα αν χρειαστεί να κάνετε μια μεγάλη τρύπα. Βγάλτε προσεκτικά, από το εσωτερικό του πλακιδίου, τα τρυπάνια στο ελάχιστο.

Μπαλαρίνα για γεώτρηση κεραμικών πλακιδίων

Τρυπήστε όλα

Ίσως η ταξινόμηση των ασκήσεων θα είναι ατελής, αν δεν αναφέρουμε τα γενικά ασκήσεις. Όταν κάνετε χώρο, αυτό το εργαλείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλες σχεδόν τις επιφάνειες. Τούβλα με σκυρόδεμα, πλακάκια, ξύλο με πλαστικό, αλουμίνιο, χάλυβα, - με όλα αυτά θα χειριστεί ένα γενικό τρυπάνι. Έχει ένα απότομο και αιχμηρό σημείο, το οποίο, παρεμπιπτόντως, ονομάζεται επίσης καθολικό.

Βίντεο: Τύποι ασκήσεων

Your email address will not be published. Required fields are marked *

77 − = 69